شورای عالی وزیران اسرائیل که مسئول تصویب طرحهای ساختوساز در شهرکهای یهودینشین در کرانه باختری رود اردن است، روز یکشنبه دوم آبان اعلام کرد که با احداث ۱۳۵۵ خانه جدید موافقت کرده است.
با تصویب این شورا، طرحهای مناقصه برای ساخت این شمار از خانهها اعلام شد.
شورای عالی وزیران اسرائیل در بیانیه خود گفته است که این ساختوسازها پاسخی به نیازهای طبیعی رشد جمعیت در شهرکهای «یهودا و شومرون» (کرانه باختری رود اردن) است.
زئو الکین، وزیر مسکن اسرائیل، نیز روز یکشنبه گفت این پروژهها برای ارتقای زندگی ساکنین شهرکهاست.
ساختوساز ۱۳۵۵ خانه بخشی از طرحهای ساخت بیش از ۳۱۰۰ خانهای است که خبر آن از روزهای گذشته در رسانههای اسرائیل انتشار یافته بود. در برخی گزارشها شمار این خانهها تا بیش از چهار هزار واحد نیز ذکر شده است.
از زمان تغییر دولت در اسرائیل این نخستین بار است که برنامههای وسیع خانهسازی برای یهودیان ساکن شهرکها در کرانه باختری تصویب میشود.
با وجود اینکه دولت نفتالی بنت ترکیبی از احزاب عمدتا میانه است و یک حزب کوچک چپ را نیز در برمیگیرد، اما به گفته رسانهها، از سوی راستگرایان حامی شهرکسازیها برای تداوم سیاست ساختوساز زیر فشار بوده است.
تحلیلگران در رسانههای اسرائیل گفتهاند نفتالی بنت که حزب او تنها با داشتن شش کرسی به رهبری دولت رسیده است، برای حفظ جایگاه سنتی خود که تا پیش از این از حامیان عمده یهودینشینها بود، به سیاست گسترش شهرکهای یهودینشین بازگشته است.
آقای بنت تا پیش از تشکیل ائتلاف با احزاب میانه و چپ که به او امکان داد به نخستوزیری برسد، خود را «در وهله نخست، یک آبادینشین» معرفی میکرد.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، روز ۲۹ مهر در واکنش به گزارشها در خصوص تداوم طرحهای ساختوساز اسرائیلی در کرانه باختری، آن را «اقدامی یکجانبه» خوانده و خواهان خودداری از انجام آن شده بود.
جو بایدن در دورهای که معاون باراک اوباما بود، بارها با گسترش ساختوساز اسرائیلیها در کرانه باختری مخالفت کرده بود اما هنوز شخصا در باره برنامه جدید اسرائیل برای ساخت خانههای جدید اظهار نظری نکرده است.
دولت پیشین اسرائیل به نخستوزیری بنیامین نتانیاهو به دولت وقت آمریکا در دوران دونالد ترامپ گفته بود که «هرگز» هیچیک از یهودینشینهای کرانه باختری برچیده نخواهد شد.
نفتالی بنت نیز ماه گذشته در سخنرانی خود در سازمان ملل متحد هیچ اشارهای به نام فلسطینیان و شهرکنشینها که فلسطینیان آن را یکی از معضلات اصلی در نزاع اسرائیلی- فلسطینی میدانند، نکرد.
به گزارش رسانههای اسرائیل، دولت بنت ظاهرا برای کاهش انتقادهای احتمالی غرب، در برابر ساخت ۳۱۰۰ خانه جدید، در نظر دارد به فلسطینیان امکان دهد که آنها نیز ۱۳۰۰ واحد در مناطق موسوم به «ج» در کرانه باختری احداث کنند. اسرائیل مسئول بسیاری از امور در مناطق «ج» از جمله امور امنیتی است.
بیش از نیم میلیون اسرائیلی در ۵۰ سال گذشته در دهها شهرک کوچک و بزرگ در کرانه باختری اسکان داده شدهاند. آنها اکثرا خانوادههای مذهبی پراولاد هستند که برای فرزندان خود خواهان خانهسازیها در شهرکهای موجود یا جدید هستند.
فلسطینیان با محکوم کردن ساختوسازهای جدید اسرائیلی، کماکان تاکید دارند که شرق اورشلیم (بیتالمقدس) و کرانه باختری باید سرزمینهایی جهت تشکیل کشور فلسطین بماند.
اما هیچ چشماندازی برای تجدید تماسهای اسرائیلی- فلسطینی جهت پیشبرد هدف تشکیل کشور فلسطین دیده نمیشود.
در این میان، ترکیه، زودتر از هر کشور دیگر، برنامه اسرائیل برای ساختوسازهای جدید را نکوهش کرد.
وزارت خارجه ترکیه روز اول آبان در بیانیهای خواهان اقدام سریع جامعه بینالمللی جهت «تضمین حفاظت از اراضی فلسطینی و حقوق مردم فلسطین» شد.