چهارمین روز از دادگاه بینالمللی مردمی آبان برای رسیدگی به «جنایات» حکومت ایران در جریان اعتراضات آبانماه سال ۹۸ روز شنبه، ۲۲ آبان ۱۴۰۰ در لندن در حال برگزاری است.
چهارمین روز از برگزاری این دادگاه مردمی در پایتخت بریتانیا با شهادت یک کارشناس بینالمللی آغاز شد. رابرت هاینش، استاد حقوق بینالملل، از طریق ارتباط اینترنتی از شهر لایدن در کشور هلند در حال شهادت دادن است.
این دادگاه که از سوی سه سازمان «حقوق بشر ایران»، «عدالت برای ایران» و «با هم علیه اعدام» سازماندهی شده تا روز ۲۳ آبانماه ادامه خواهد داشت و ۴۵ شاهد در دادگاه شهادت میدهند. شهادتنامه ۱۲۰ نفر هم، به گفته برگزارکنندگان دادگاه، به صورت کتبی تسلیم دادگاه شده است.
جلسه روز چهارم با پرسشهای ریز قضات از رابرت هاینش، استاد دانشگاه لایدن، آغاز میشود که از او درباره قوانین مورد اجرا در ایران و تحقیقاتش درباره اعتراضات آبانماه ۹۸ میپرسند.
رابرت هاینش گزارش مشترک دانشگاه لایدنِ هلند و سازمان «عدالت برای ایران» درباره اعتراضات سال ۹۸ را به دادگاه بینالمللی آبان ارائه کرده است.
آن طور که در حساب توییتری دادگاه آمده است، این گزارش «به زودی» با درخواست رسیدگی به جنایات آبان ۹۸ به عنوان جنایت علیه بشریت به دادگاه بینالمللی کیفری در لاهه ارائه خواهد شد.
آقای هاینش در پاسخ به پرسش یکی از قضات بر اساس تحقیقات خود در شهادت شهود میگوید که به این نتیجه رسیده است که سرکوب وحشیانه و مرگبار در آبان ۹۸ در ایران «ممکن نیست بدون عمد و نیت خاص رخ داده باشد».
در این جلسه، شاهد شماره ۲۰۸، که هویت ناشناس داشت و خواهر یکی از کشتهشدگان آبان ۹۸ معرفی شد، گفت ماموران حکومتی که برادر او را در جریان اعتراضها کشتند، برای تحویل دادن جسد به خانواده پول گرفتند.
او گفت در طول این مدت، نه تنها شکایتشان به جایی نرسیده است، بلکه تهدید شدهاند که اگر با رسانهها صحبت کنند، با آنها برخورد میشود.
در بخش دیگری از دادگاه سهیل عبدی، یکی از معترضانی که در اعتراضهای شهرستان شهریار حضور داشت و تصویر تیر خوردن او از فاصله نزدیک و مجروحشدنش بازتاب زیادی داشت، گفت همان ماموری که به پای او شلیک کرد، به سینه یک معترض دیگر شلیک کرد.
او گفت به عنوان یک شهروند معترض در خیابان برای اعتراض مسالمتآمیز حضور داشت ولی حکومت آنها را «اغتشاشگر» خواند.
برگزارکنندگان دادگاه مردمی آبان در لندن روز سهشنبه، ۱۸ آبان، در بیانیهای اعلام کرده بودند که این دادگاه قرار است بررسی کند «که آیا جرایم انجام شده توسط مقامات جمهوری اسلامی، از جمله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی و ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور کنونی و رئیس وقت قوه قضائیه در ارتباط با اعتراضات آبان ۹۸ جنایت علیه بشریت بوده است یا خیر».
جلسات دادگاه بینالمللی آبان از ۱۹ تا ۲۳ آبان سال جاری به شکل زنده از طریق صفحه اینستاگرام این دادگاه (Abantribunal) نیز پخش میشود.