لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۲۳:۲۰

رئیس سی‌آی‌ای: هیچ نشانه‌ای از تصمیم رهبر ایران برای ساخت سلاح هسته‌ای وجود ندارد


ویلیام برنز، رئیس سی‌آی‌ای
ویلیام برنز، رئیس سی‌آی‌ای

رئیس سی‌آی‌ای می‌گوید: هیچ نشانه‌ای از این‌که رهبر جمهوری اسلامی ایران تصمیم به ساخت جنگ‌افزار هسته‌ای گرفته باشد وجود ندارد.

ویلیام برنز همچنین گفت سی‌آی‌ای «هیچ سندی در دست ندارد که حاکی از تصمیم ایران برای تبدیل برنامه هسته‌ای خود به ساخت سلاح باشد».

به گزارش شبکه سی‌بی‌اس، رئیس سی‌آی‌ای این اظهارات را روز دوشنبه ۱۵ آذر در نشستی که از سوی روزنامه آمریکایی وال‌استریت جورنال برگزار شد، بیان کرد.

آقای برنز همچنین با اشاره‌ به مذاکرات ایران و کشورهای باقیمانده در برجام به علاوه آمریکا در وین، اظهارات آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، را تکرار کرد که گفته است «ایرانی‌ها در این مرحله هنوز مذاکره را جدی نگرفته‌اند ولی به‌زودی خواهیم دید که آن‌ها چقدر جدی هستند».

اظهارات رئیس سی‌آی‌ای در روزی بیان شد که او درباره موضوع برنامه هسته‌ای ایران، با داوید برنئا، رئیس موساد، در واشینگتن گفت‌وگو کرد.

روزنامه جروزالم پست نوشته بود که داوید برنئا مذاکراتی «حساس» با همتای آمریکایی خود انجام داد، در حالی که اسرائیل واقف بود ماموریت او در واشینگتن اصلا آسان نخواهد بود.

سه شبکه تلویزیونی اسرائیل یکشنبه شب گزارش داده بودند که رئیس موساد با سفر به آمریکا، تلاش کرده تا آن کشور را به همراهی با اسرائیل در انجام عملیات نظامی علیه ایران «تشویق کند».

با این حال، روزنامه اسرائیلی هاآرتص نوشت بعید است که سفر داوید بارنئا به آمریکا و مذاکرات او با رئیس سی‌آی‌ای یا سایر مقامات آمریکایی، موضع واشینگتن را در مورد ادامه مسیر دیپلماتیک در برابر ایران تغییر دهد.

جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید، روز دوشنبه با اشاره به دیدار روسای سی‌آی‌ای و موساد در واشینگتن، تنها گفته بود که دولت جو بایدن در این مرحله خواهان ادامه مذاکرات با ایران است.

سایت اکسیوس هفته گذشته گزارش داد که موساد همزمان با آغاز دور هفتم مذاکرات وین، گزارشی را برای آمریکا ارسال کرده و گفته بود که ایران خود را برای غنی‌سازی اورانیوم با خلوص ۹۰ درصد آماده می‌کند.

رسانه‌ها بعدا گزارش دادند که دولت جو بایدن این ارزیابی را رد کرده است.

اما ظاهرا این نخستین بار است که رئیس سی‌آی‌ای علنا می‌گوید «هیچ نشانه‌ای از برنامه ایران برای تولید سلاح هسته‌ای وجود ندارد».

همچنین به نظر می‌رسد که اظهارات ویلیام برنز در این زمینه که علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، برای تبدیل برنامه اتمی ایران به برنامه نظامی هیچ تصمیمی نگرفته است، نخستین موضع‌گیری صریح یک مقام ارشد دولت جو بایدن در این رابطه باشد.

این در حالی است که مقاماتی در اسرائیل معتقد هستند که فتوای آیت‌الله خامنه‌ای در خصوص «حرام بودن» سلاح کشتار همگانی، از جمله بمب اتمی، «یک تقیه» است.

ایران مدعی است که این فتوا اساس برنامه هسته‌ای تهران را تشکیل می‌دهد و مسیر آن «هرگز در جهت تولید بمب اتم نبوده است».

از سوی دیگر، فریدون عباسی دوانی، رئیس اسبق سازمان انرژی اتمی ایران، هفته گذشته برای نخستین بار گفت که با وجود فتوای رهبر ایران در مورد «حرمت سلاح هسته‌ای»، محسن فخری‌زاده «سیستم» توسعه هسته‌ای نظامی را ایجاد کرده بود.

ویلیام برنز در زمان دولت باراک اوباما معاون وزیر خارجه بود و به دلیل کوشش‌های پیش از دستیابی به برجام و انجام تماس‌ها و دیدارها با مقامات ایرانی در مسقط، به معمار مذاکرات هسته‌ای سال ۱۳۹۴ شهرت داشت.

معلوم نیست اظهارات جدید آقای برنز که به احتمال زیاد بر اساس اطلاعات و آخرین ارزیابی‌های سی‌آی‌ای بیان شده است و با ارزیابی‌های اسرائیل، متحد آمریکا، تضاد کامل دارد، چه تاثیری می‌تواند روی روند مذاکرات وین داشته باشد.

اسرائیل که آشکارا با احیای برجام مخالف است، آمریکا و طرف‌های مستقیم مذاکرات با ایران را فراخوانده است که این گفت‌وگوها را کنار بگذارند.

با این حال، ایران اعلام کرده که به‌دنبال «تنفسی کوتاه» پس از دور هفتم مذاکرات وین، گفت‌وگوها از پنجشنبه هفته جاری در وین از سر گرفته خواهد شد.

بر اساس گزارش شبکه تلویزیونی سی‌بی‌اس، هاآرتص و سایت رادیو فردا/ف.ر/ک.ر
XS
SM
MD
LG