کارشناسان امنیت سایبری میگویند عوامل وابسته به حکومت ایران با راهاندازی وبسایتهای جعلی وانمود کردهاند در حال استخدام جاسوس و کارشناس برای موسسههای اطلاعاتی و سیاسی اسرائيلی هستند تا بتوانند افراد علاقهمند به همکاری با اسرائيل را فریب دهند و به دام بیندازند.
بر اساس گزارشی که نشریه دیلیبیست منتشر کرده است، تاکنون ۱۶ وبسایت با چنین مشخصاتی شناسایی شدهاند که برررسیهای کارشناسی نشان میدهد روشهای ناشیانهای را به کار گرفتهاند و با نهادهای اطلاعاتی اسرائیل هیچگونه ارتباطی ندارند.
فعالیت این شبکه از وبسایتها از حدود ۴ سال پیش تاکنون ادامه دارد و از دامنههای اینترنتی پربینندهای نظیر گوگل در ایران، سوریه و لبنان برای انتشار آگهیهای استخدام استفاده میکنند.
در اغلب این وبسایتها «در کنار پرچم اسرائیل شماره تلفنی را که با کد کشوری اسرائیل شروع می شود» قرار گرفته و ادعا شده در زمینه استخدام نیرو برای نهادهای اطلاعاتی و سیاسی فعالیت دارند و قادر به استخدام سریع و پرداخت دستمزد کلان به متقاضیان هستند.
بررسیهای وبسایت «دیلی بیست» نشان میدهد که تاکنون نه گوگل و نه فیسبوک نتوانستهاند منشاء واقعی راه اندازی و اداره این وبسایتهای جعلی را مشخص کنند.
به گفته کارشناسان امنیت سایبری این وبسایتهای جعلی از روشهای مشابهای که قبلا توسط هکرهای وابسته به حکومت ایران به کار برده میشد، استفاده میکنند.
یکی از این روشها ارسال ایمیلهایی با لوگو و طراحی مشابه روزنامههای معتبر اسرائیلی برای دانشگاهیان و کارشناسان امور خاورمیانه و ایران در نقاط مختلف جهان و تشویق آنها به شرکت در یک جلسه مصاحبه استخدامی است.
در سال ۲۰۲۰ نیز یک موسسه امنیت سایبری به نام CERTA Lab در گزارشی اعلام کرد که عوامل وابسته به وزارت اطلاعات ایران با ارسال ایمیلهایی برای روزنامه نگاران و فعالان حقوق بشر که وانمود میشود از سوی روزنامهنگاران روزنامه اسرائیلی جروزالم پست ارسال شدهاند، سعی میکنند آنها را به دام بیاندازند.
حکومت ایران در سالهای اخیر در حوزه جاسوسی سایبری نیز فعالیتهای خود را تشدید کرده است. مهرماه امسال یک شرکت سایبری اسرائیلی گزارش داد که مهاجمان سایبری ایران با انجام عملیات جاسوسی بسیار هدفمند علیه شرکتهای هوا- فضا و مخابرات جهانی، اطلاعات حساس را از آمریکا، اروپا، روسیه، خاورمیانه و همچنین اسرائیل به سرقت بردهاند.
ایران و اسرائیل در سالهای اخیر در حوزههای متعددی با یکدیگر درگیر هستند. بخش عمده خبرهای مربوط به درگیری متقابل دو کشور در حوزه جاسوسی است و رسانههای اسرائيلی بارها از حضور همکاران و جاسوسهای متعدد به ویژه در حوزه برنامه هستهای ایران خبر دادهاند.
در همین رابطه، آذرماه امسال یک هفتهنامه یهودی در بریتانیا مدعی شد که موساد، سازمان جاسوسی اسرائیل، با استخدام ۱۰ دانشمند هستهای ایران توانست در کمتر از دو سال، سه طرح خرابکاری در سایتهای اتمی ایران را اجرایی کند.
محمود احمدینژاد، رئيسجمهور پیشین ایران نیز خرداد امسال در مصاحبهای ویدئویی گفت که بالاترین مسئول مقابله با جاسوسان اسرائیل در وزارت اطلاعات، «خودش جاسوس اسرائیل بود».
در نقطه مقابل مقامهای ایرانی نیز با اشاره به پروندههایی چون جاسوسی گونن سِگِو، وزیر پیشین انرژی در دولت اسرائیل برای حکومت ایران از داشتن شبکه جاسوسی فعال در اسرائيل خبر دادهاند.