لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۶:۴۸

وزیر خارجه آلمان: مذاکرات هسته‌ای ایران به نقطه حساس رسیده و وارد «فاز نهایی» می‌شود


نشست خبری مشترک آنالینا بیربوک، وزیر خارجه آلمان (چپ) و همتای اسرائیلی‌اش، یائیر لاپید، در تل آویو
نشست خبری مشترک آنالینا بیربوک، وزیر خارجه آلمان (چپ) و همتای اسرائیلی‌اش، یائیر لاپید، در تل آویو

وزیر خارجه آلمان روز پنجشنبه ۲۱ بهمن گفت که مذاکرات هسته‌ای با ایران برای احیای برجام وارد «مرحله نهایی» می‌شود و به‌رغم ملاحظات اسرائیل، بازگشت به توافق هسته‌ای منطقه را امن‌تر خواهد کرد.

آنالینا بیربوک همچنین تصریح کرد مذاکرات با ایران، که آلمان یکی از طرف‌های آن است، به «نقطه بسیار حساس» رسیده و برای جمهوری اسلامی ایران مهم است که «با تمایل به سازش و بدون درخواست حداکثری» به میز مذاکره بازگردد.

وزیر خارجه آلمان که به تل آویو سفر کرده است، این اظهارات را در نشست خبری مشترک با یائیر لاپید، همتای اسرائیلی خود، مطرح کرد.

این سخنان در حالی بیان می‌شود که دور هشتم این مذاکرات از روز ۱۹ بهمن در وین، پایتخت اتریش، از سر گرفته شد.

حدود ۱۰ ماه است که مقام‌های دولت جو بایدن به صورت غیرمستقیم همراه با سه عضو اروپایی برجام و چین و روسیه برای احیای برجام در مذاکرات با هیات ایرانی شرکت کرده‌اند و طی همین مدت نیز جمهوری اسلامی به پیشبرد برنامه هسته‌ای خود ادامه داده است.

یائیر لاپید نیز در جریان نشست خبری امروز گفت که او و همتای آلمانی‌اش در مورد مذاکرات وین گفت‌وگو کردند و موضع اسرائیل را به وزیر خارجه آلمان یادآور شده‌ است؛ این‌که «ایران هسته‌ای نه تنها اسرائیل، بلکه (امنیت) کل جهان را به خطر می‌اندازد».

وزیر خارجه اسرائیل تاکید کرد که جمهوری اسلامی ایران «صادرکننده ترور از یمن به بوینس آیرس است» و این توافق باید تجاوزات منطقه‌ای حکومت ایران را در نظر بگیرد.

خانم بیربوک گفت که او متقاعد شده است تامین امنیت کل منطقه از جمله اسرائیل در گرو احیای کامل برجام است، در غیر این صورت، این گفت‌وگوها انجام نمی‌شد.

او افزود: «می‌خواهیم تا آن‌جا که در توان داریم هر کاری انجام دهیم تا اطمینان حاصل کنیم امنیت اسرائیل به‌واسطه این توافق تضمین می‌شود».

مقام‌های اسرائیل بارها به تلاش‌های قدرت‌های غربی برای احیای این توافق، موسوم به برنامه جامع اقدام مشترک، اعتراض کرده‌اند.

اسرائیل که هیچ‌گاه عضو برجام نبوده است، صریحا اعلام کرده که به‌هیچ توافقی بین قدرت‌های جهانی و جمهوری اسلامی ایران متعهد نخواهد بود و در برخورد با اقدام‌های تهدیدآمیز تهران از هیچ گزینه‌ای از جمله احتمال حمله نظامی روی‌گردان نیست.

دیدار مقام‌های ارشد امنیت ملی اسرائیل و آمریکا در کاخ سفید

در همین حال، ایال خولاتا، مشاور امنیت ملی اسرائیل، نیز در جریان سفر به آمریکا روز چهارشنبه در کاخ سفید با جیک سالیوان، همتای آمریکایی خود دیدار کرد.

در پی این دیدار، کاخ سفید در بیانیه‌ای اعلام کرد که دو طرف، «بر عزم مشترک خود برای رسیدگی به چالش‌های امنیتی تاثیرگذار بر خاورمیانه، از جمله تهدیدهای اعمال شده از ایران و نیروهای نیابتی آن تاکید کردند».

جیک سالیوان با تاکید بر پشتیبانی بی‌دریغ جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا، از امنیت اسرائیل، به همتای اسرائیلی خود اطمینان داد که ایران هرگز به سلاح هسته‌ای دست پیدا نخواهد کرد.

با خروج آمریکا در دوران ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ از برجام، تحریم‌ها علیه برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی دوباره وضع شد و تهران نیز در مقابل، بسیاری از محدودیت‌های این توافق را زیر پا گذاشت.

روزنامه وال ‌استریت جورنال اخیرا به نقل از مقامات آمریکایی گزارش داد که بنا بر ارزیابی دولت جو بایدن، زمان گریز هسته‌ای ایران، اکنون به کمتر از یک سال رسیده و احتمالا به شش ماه کاهش یافته است.

پایگاه خبری اکسیوس نیز روز ۲۱ بهمن نوشت کارشناسان دولت اسرائیل ارزیابی کرده‌اند که مدت زمان لازم جهت تولید اورانیوم غنی‌شده مورد نیاز برای تولید بمب اتمی توسط تهران، حداکثر چهار تا شش ماه است.

ده‌ها سناتور آمریکایی این هفته در نامه‌ای به کاخ سفید هشدار دادند که موافقت سنا برای بازگشت ایالات متحده به برجام الزامی است. آن‌ها تاکید کردند که بدون دسترسی سنا به نظارت بر توافق احتمالی با ایران، این مجلس می‌کوشد تا هر توافقی را که دولت کنونی واشینگتن با ایران به دست آورد، لغو کند.

با استفاده از گزارش‌های خبری آسوشیتدپرس، واشینگتن اگزمینر و گزارش‌های پیشین رادیو فردا/ آ.ت/ ک.ر
XS
SM
MD
LG