سخگوی وزارت خارجه ایران در آستانه از سرگیری مذاکرات هستهای وین گفت ما درباره پرسشها یا «ادعاهای سیاسی» که آژانس در خصوص برخی اقدامات ایران مطرح کرده که از نظر ما محلی نداشته است، پاسخ دادیم.
سعید خطیب زاده روز یکشنبه هشتم اسفند در گفتوگو با خبرگزاری صداوسیما تصریح کرد که این پرونده باید بسته شود.
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، بارها با ابراز نگرانی درباره عدم پیشرفت بحثهای مطرحشده درباره فعالیتهای هستهای ایران گفته است که تهران با وجود توافق قبلی به «سوالات آژانس پاسخ نداده است».
بر اساس گزارشها، بازررسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی چهار محل «مشکوک» را در ایران شناسایی کردهاند که یک مورد آن در تورقوزآباد، حومه تهران، و یک مورد دیگر در اصفهان است که هر دو آنها «در سالهای ۲۰۰۳ و ۲۰۰۴ احتمالا با هدف از بین بردن رد اورانیوم تخریب شدهاند».
آقای گروسی میگوید در سه محل از مکانهای مورد نظر «ذره اورانیوم با منشا انسانی» یافت شده و در یک محل دیگر «ذرات تغییر یافته ایزوتوپی» وجود دارند که ایران به سئوالات دراینباره پاسخ نداده است.
سخنگوی وزارت خارجه ایران بسته شدن پرونده «ادعاهای سیاسی» آژانس علیه جمهوری اسلامی را ضروری دانست و در رابطه با مذاکرات هستهای نیز تاکید کرد ایران هیچ ضربالاجلی را قبول نمیکند.
ایران از ابتدای سال جاری خورشیدی مذاکراتی با اعضای برجام و آمریکا آغاز کرده است و به گفته دیپلماتها، اگرچه پیشرفتهای زیادی بهدست آمده است اما مسائل «اساسی» هنوز باقی مانده و آمریکا میگوید ایران تنها چند روز فرصت دارد تا برای بازگشت به برجام تصمیم بگیرد.
غرب با متهم کردن ایران به «خرید وقت برای پیشبرد برنامه هستهای» خود اعلام کرده بود که تهران تا رسیدن به نقطه گریز هستهای تنها چند هفته نیاز دارد. گریز هستهای نقطهای است که ایران توانایی تولید مواد اولیه لازم برای بمب هستهای را داشته باشد.
ایران خواهان دریافت تضمین از آمریکا برای عدم خروج از برجام در آینده شده است؛ موضوعی که دولت جو بایدن میگوید صلاحیت دادن چنین تضمینی را از طرف دولتهای آتی آمریکا ندارد.
ایران همچنین خواهان برچیده شدن تمام تحریمها اعم از هستهای، حقوق بشری، تروریسم و موشکی است؛ موضوعی که غرب آن را رد کرده و تنها خواهان احیای برجام و لغو تحریمهای هستهای است.
در این میان، علی باقری کنی نماینده ارشد مذاکرات هستهای ایران قرار است یکشنبه شب راهی وین شود.
سایت «نورنیوز» نزدیک به شورای عالی امنیت ملی در همین زمینه گزارش داده است که در اجلاس روز شنبه این شورا بر ضرورت حل سریع مسائل باقیمانده که مذاکرات وین را در «مرز توافق یا بنبست» قرار داده، تاکید و پذیرش هرگونه توافق منوط به تعیین تکلیف این موضوعات شده است.
در این گزارش درباره جزئیات «مسائل باقیمانده» توضیحی داده نشده، اما آمده است که «از نظر ایران هیچگونه قید زمانی نمیتواند مانع ادامه مذاکرات تا حصول نتیجه و دستیابی به توافق خوب شود».
این گزارش میگوید آقای باقری کنی با «دستور کار مشخص برای پیگیری مذاکرات با هدف حل مشکلات باقیمانده که حصول توافق را با چالشهای مهمی مواجه نموده، عازم وین خواهد شد».
باقریکنی شامگاه چهارم اسفند در «سفری بسیار کوتاه» و بهمنظور «برخی مشورتها» راهی تهران شد.
مرتضی محمودوند، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس، گفته است که «اخبار خوبی از مذاکرات وین منعکس نمیشود» و هشدار داده بود که در صورت عدم رعایت «منافع ملت ایران در مذاکرات»، مجلس به این موضوع ورود و دولت را مجبور به رعایت قانون «اقدام راهبردی لغو تحریمها» خواهد کرد.
بر اساس قانون «اقدام راهبردی برای لغو تحریمها» که آذر پارسال به تصویب مجلس و تایید شورای نگهبان رسید، دولت مکلف به آغاز غنیسازی اورانیوم با غلظت ۲۰ درصد و تعلیق اجرای پروتکل الحاقی شد.