رسانههای اسرائیل گزارش دادهاند که دستکم ۱۴ جت خصوصی متعلق به افراد ثروتمند روس در روزهای گذشته در اسرائیل فرود آمدهاند.
از سوی دیگر، آمریکا از اسرائیل خواست با پیوستن به تحریمهای غرب علیه روسیه و الیگارشهای نزدیک به ولادیمیر پوتین، به «بهشتی برای پولهای کثیفی که سوخت ماشین جنگی روسیه هستند» مبدل نشود.
به گزارش شبکه ۱۲ تلویزیون و روزنامه تایمز اسرائیل، ۱۴ جتهای خصوصی که احتمال میرود حامل الیگارشهایی با تابعیت دوگانه روس-اسرائیل بوده، در فرودگاه بنگوریون در حومه تلآویو فرود آمدهاند.
این رسانهها گفتند که نتوانستهاند به هویت مالکان این جتها پی ببرند و گمان میرود که الیگارشهایی باشند که در جستجوی گریز از تحریمهای اعمال شده از سوی کشورهای غربی علیه خود هستند.
جتها از آخر هفته گذشته در فرودگاه بنگوریون هستند. ردگیری پرواز اکثر آنها نشان میدهد که آنها در روزهای پیش از فرود در این فرودگاه بینالمللی اسرائیل، پروازهایی از ترکیه به مسکو و سنپترزبورگ داشته و از این دو شهر بزرگ روسیه به تلآویو رسیدهاند.
فرودگاه بنگوریون به درخواست نشریه آمریکایی بیزنساینسایدر برای پاسخ به پرسشهایی در ارتباط با این جتها و مالکان آن واکنش نشان ندادهاست.
الیگارش بهویژه در روسیه به افراد صاحب سرمایه و بسیار ثروتمندی اطلاق میشود که در حکومت کرملین نیز از نفوذ سیاسی برخوردارند یا به دستگاه دولتی ولادیمیر پوتین و خود او بسیار نزدیک محسوب میشوند.
آمریکا و بریتانیا در میان کشورهایی هستند که در روزهای گذشته اسامی شماری از کلانثروتمندان روسی را به عنوان افرادی که ثروت سرشار خود را از راه حمایت از ولادیمیر پوتین اندوخته و بخشی از آن را به غرب منتقل کردهاند، منتشر کرده و آنها را تحریم کردند.
در این میان، ویکتوریا نولند، معاون وزیر خارجه آمریکا، روز جمعه در گفتوگو با شبکه ۱۲ تلویزیون اسرائیل گفت که دولت جو بایدن از اسرائیل و سایر همپیمانان واشینگتن میطلبد که روسیه را تحریم کنند تا به ماشین جنگی ولادیمیر پوتین سوخت رسانده نشود.
اوکراین نیز از اینکه اسرائیل هیچ تحریمی علیه روسیه اعمال نکرده، ابراز ناخشنودی کردهاست. ییوگن کورنیچوک، سفیر اوکراین در تلآویو، روز جمعه مدعی شد که اسرائیل از روسیه «میترسد».
یائیر لاپید، وزیر خارجه اسرائیل، در هفته نخست تهاجم روسیه به اوکراین، در یک نشست این وزارتخانه به سایر مقامات اسرائیلی گفت که امکان ندهند «افرادی تلفن کرده و بخواهند که کاری برایشان انجام دهید».
رسانههای اسرائیل از تشکیل یک کمیسیون داخلی وزارتخانهها در راستای گفتههای آقای لاپید خبر دادند.
با این حال گزارشی در مورد نظارت احتمالی بیشتر نهادهای اسرائیلی بر داراییها و حسابهای بانکی این افراد در اسرائیل، از بعد از حمله روسیه به اوکراین، منتشر نشدهاست.
به نوشته هاآرتص، در حالی که «زمین زیرپای الیگارشهای روس میلرزد، آنها نگاه خود را برای گریز به اسرائیل دوختهاند».
هاآرتص به قانونی اشاره کرده که به یهودیانی که از دیگر کشورهای جهان به اسرائیل مهاجرت میکنند امکان میدهد برای یک دوره دهساله منابع درآمد خود را اعلام نکنند.
شماری از الیگارشهای روس، اوکراینی و دیگر جمهوریهای شوروی پیشین، که یهودی هستند، در سالهای گذشته تابعیت اسرائیلی نیز گرفته و شهروند این کشور محسوب میشوند. آنها در اسرائیل نیز مانند آمریکا، بریتانیا و بسیار دیگری از کشورهای غربی، اموال و حسابهای بانکی دارند.
در این میان، در حالی که اوکراین از عدم صراحت اسرائیل در موضعگیری در قبال جنگ روسیه در اوکراین ناخشنود است و از پاسخ رد اسرائیل به درخواستهای رئیسجمهور اوکراین برای دریافت تجهیزات نظامی ابراز سرخوردگی کرده، اما کماکان امکان داده که کوششهای نخستوزیر اسرائیل برای میانجیگری در این بحران نظامی ادامه یابد.
نفتالی بنت شامگاه شنبه، ۲۱ اسفند، در ششمین گفتوگوی تلفنی با ولودیمیر زلنسکی در روزهای گذشته، به مدت بیش از یک ساعت با رئیسجمهور اوکراین درباره راههای خاتمه جنگ سخن گفت.
پیش از این مکالمه تلفنی، دولتهای اسرائیل و اوکراین، اظهارات یک مقام ارشد اوکراینی را که گفته بود آقای بنت به آقای زلنسکی فشار آورده تا «تسلیم شرایط ولادیمیر پوتین شود»، رد کرده و آن را نادرست دانستند.
با این حال، سفیر اوکراین در تلآویو گفت که اسرائیل حمله به روسیه را محکوم نکرده و نباید بیطرف باشد.
آقای کورنیچوک گفت که ولودیمیر زلنسکی نمیتواند بفهمد که چرا اسرائیل حتی درخواست انتقال کلاهخود و جلیقه ضدگلوله برای اوکراین را رد کردهاست.
نخستوزیر اسرائیل خونریزی و کشتار در اوکراین را بارها محکوم کرده اما به نام عامل آن، روسیه و ولادیمیر پوتین، اشاره نکردهاست.