بنی گانتز، وزیر دفاع اسرائیل، روز سهشنبه، ۲۷ اردیبهشت، ضمن تهدید خواندن پهپادهای جمهوری اسلامی، گفت بهای جلوگیری از دستیابی این حکومت به سلاح اتمی در زمان حاضر کمتر از یک سال دیگر خواهد بود.
او همچنین پهپادهای ایران و گروههای متحد با تهران را یک تهدید برای فرودگاهها، اهداف شهروندی و ذخایر نفت توصیف کرد.
آقای گانتز با اشاره به این که ایران «اورانیوم غنیشده با غلظت ۶۰ درصد را در هفتههای گذشته دو برابر کرده»، افزود «قیمت جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح اتمی» اگر الان انجام شود «کمتر از یک سال دیگر» خواهد بود.
به گزارش رسانههای اسرائیل، او در آستانه سفر به آمریکا که آن را برای دیدار و گفتوگو با ژنرال لوید آستین، همتای آمریکایی خود در پنتاگون، وزارت دفاع آمریکا، انجام خواهد داد، سخن میگفت.
آقای گانتز در سخنرانی خود در اندیشکده سیاست و استراتژی رایخمن در هرتزلیا، ایران را متهم کرد که سه ماه پیش برای ارسال دو فروند پهپاد از آسمان عراق به سوی «نوارغزه یا کرانه باختری» تلاش کرد، اما پهپادها در حریم هوایی عراق سرنگون شد.
بنی گانتز گفت سپاه پاسداران در گذشته نیز سابقه تلاش برای ارسال پهپاد به آسمان اسرائیل را داشته است.
وی افزود که عواملی از خاک سوریه نیز کماکان برای ارسال پهپاد با این هدف که به دست فلسطینیان در غزه یا کرانه باختری برسد، تلاش میکنند ولی «ما همه این کوششها را ناکام کردیم».
وزیر دفاع اسرائیل اظهار داشت که پهپادهای ایران و متحدانش تهدیدی برای فرودگاهها، اهداف شهروندی و ذخایر نفت در منطقه است.
به نوشته جروزالم پست، جتهای جنگی آمریکا بهمنماه پارسال دو پهپاد از نوع «شاهد ۱۳۶» را در نزدیکی آسمان اربیل، مرکز اقلیم کردستان عراق، ساقط کردند.
آخرین بار زمان کوتاهی پس از آنکه اسرائیل از تهدید پهپادی ایران و متحدانش سخن گفت، در هفته آخر بهمن سال گذشته عملیاتی منتسب به اسرائیل علیه مراکز استقرار قوای پهپادی ایران در منطقه ماهیدشت در استان کرمانشاهان ایران رخ داد.
برخی از مقامات ایران با گذشت چند هفته آن عملیات منتسب به اسرائیل را تایید کرده و گفتند که منشاء پرواز پهپادهای تهاجمی اسرائیل برای عملیات در ماهیدشت، خاک اقلیم کردستان عراق بوده است.
با وجود آنکه مقامات اقلیم کرد اظهارات مقامات ایرانی را رد کردند، سپاه پاسداران ایران روزهای ۲۲ اسفند ۱۴۰۰ و همچنین ۲۱ اردیبهشت امسال با موشک، به مناطقی در اقلیم کردستان عراق حمله کرد.
ژنرال گانتز در سخنان روز ۲۷ اردیبهشت خود افزود که ایران با تداوم غنیسازی اورانیوم در سطح ۶۰ درصد، مجموعه موادی را که در اختیار دارد، «دو برابر» کرده به گونهای که اکنون «تنها چند هفته تا داشتن مواد کافی برای تولید بمب اتم فاصله دارد».
او روز ۱۳ مرداد سال گذشته نیز به نمایندگان اعضای شورای امنیت سازمان ملل گفته بود ایران تا رسیدن به مواد کافی درجه تسلیحات هستهای «ده هفته بیشتر فاصله ندارد».
ژنرال گانتز در اظهارات تازه خود اضافه کرد که ایران به کار ساخت و نصب سانتریفیوژهای پیشرفته در اعماق زمین ادامه داده و «در حال حاضر در تلاش برای تکمیل تولید و نصب یکهزار سانتریفیوژ پیشرفته آیآر ۶ از جمله در تاسیسات زیرزمینی در نزدیکی نطنز است».
مذاکرات این هفته ژنرال گانتز با وزیر دفاع آمریکا در شرایطی برگزار خواهد شد که سخنگویان دولت ایران و مقاماتی از اتحادیه اروپا در روزهای گذشته از احتمال «گشایش» و «رفع بنبست» در مذاکرات وین، در پی سفر روزهای گذشته یک مقام ارشد اتحادیه اروپا به تهران سخن گفتند.
به نوشته جروزالم پست، مواضع اسرائیل در قبال احتمال احیای برجام در صدر دستور کار مذاکرات ژنرال گانتز در سفر او به آمریکا قرار دارد.
سخنگوی وزارت خارجه ایران این هفته در مورد مذاکرات مقامات ایرانی با نمایندگان ارشد اتحادیه اروپا گفت که «در مسیر درستی حرکت شده و ابتکارات خوبی هم روی میز است، و فکر میکنیم اگر یک تصمیم سیاسی در واشینگتن گرفته شود، میتوانیم پرونده مذاکرات وین را (با دستیابی به توافق) ببندیم».
اسرائیل هر بار که احتمال پیشرفت در مذاکرات وین و احیای برجام مطرح بوده، مقامات ارشدی را برای تاکید بر مواضع اسرائیل راهی واشینگتن کرده است.
ایال خولاطا، مشاور امنیت ملی اسرائیل، که سه هفته پیش مذاکراتی را با جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، درباره احتمال بازگشت آمریکا به برجام انجام داده بود، در روزهای گذشته گفت که اسرائیل نه خود به راهکار نظامی با ایران تمایل دارد و نه در صدد کشاندن آمریکا به درگیری نظامی با ایران است.
با وجود گفتههای یادشده ایال خولاطا، معلوم نیست که منظور از اظهارات تازه ژنرال گانتز در این زمینه که «قیمت جلوگیری از دستیابی ایران به بمب اتمی در حال حاضر کمتر از یک سال دیگر است» چیست.