لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۴:۱۱

رسانه‌های اسرائیل از مرگ یک «کارشناس هسته‌ای شاغل در سایت نطنز» خبر دادند


نمایی از تاسیسات هسته‌ای نطنز
نمایی از تاسیسات هسته‌ای نطنز

در حالی که گزارش‌های مربوط به مرگ مشکوک ایوب انتظاری، «دانشمند صنایع هوافضا» در کانون توجه قرار گرفته و استاندار یزد او را «شهید» خوانده است، رسانه‌های اسرائیل گزارش دادند که یک «دانشمند» دیگر جوان ایرانی جان خود را از دست داده است.

به نوشته وای.نت، سایت اینترنتی روزنامه یدیعوت آخرونوت، «کامران ملاپور، دانشمند جوانی که در سایت هسته‌ای نطنز کار می‌کرد، فوت شده است».

بر اساس این گزارش که روز شنبه ۱۴ خرداد منتشر شد، هر چند منابع رسمی ایران به مرگ این «نخبه هسته‌ای» اشاره نکرده‌اند، اما شبکه‌های اجتماعی فارسی‌زبان و کانال‌های تلگرامی ایرانی به نام کامران ملاپور اشاره و تصاویری از او را منتشر کرده‌اند.

پیش‌تر برخی منابع مدعی شده بودند که کامران ملاپور، اهل شهرستان ایذه در استان خوزستان، دارای مدرک دکترای هسته‌ای، در «شرایطی مرموز» در تاسیسات نطنز در استان اصفهان جان باخته است.

همچنین بر اساس برخی گزارش‌ها در شبکه‌های اجتماعی، به خانواده کامران ملاپور گفته شده که او در سانحه‌ای در سایت نطنز جان داده است. رادیو فردا به‌طور مستقل نمی‌تواند این ادعا را تایید یا رد کند.

به گزارش رسانه‌های اسرائیل، مرگ کامران ملاپور در نطنز مقارن با مرگ ایوب انتظاری در روز نهم خرداد در یزد بوده است. بر اساس گزارش‌ها، علی اسماعیل‌زاده، سرهنگ پاسدار عضو نیروی قدس سپاه پاسداران، نیز روز نهم خرداد «با افتادن از بالکن خانه خود در کرج» کشته شد.

وای.نت به سلسله حوادث رخ داده در سال‌های گذشته در سایت هسته‌ای نطنز نیز اشاره کرده است. نطنز از جمله شاهد دو انفجار بوده است که مقامات ایران آن را به اسرائیل نسبت داده‌اند.

حمله دو هفته پیش ریزپهپادها به سایت نظامی پارچین، در شرق تهران، نیز که در آن مهندس جوان اراکی، احسان قدبیگی، کشته و یک کارمند دیگر صنایع نظامی ایران زخمی شد، به اسرائیل نسبت داده شده است.

احسان قدبیگی مانند ایوب انتظاری از فارغ‎‌التحصیلان دانشگاه صنعتی شریف در تهران بوده است.

به گزارش وای.نت، مرگ کامران ملاپور در کنار فوت «دانشمند صنایع هوافضا» در استان یزد، مرگ علی اسماعیل‌زاده و پیش از آن، سوءقصد مسلحانه در تهران به جان حسن صیاد خدایی، از فرماندهان نیروی قدس سپاه پاسداران، ادامه سلسله حوادثی است که در دوره اخیر با محوریت افراد مرتبط با برنامه‌ نظامی، هسته‌ای و فضایی ایران به‌وقوع پیوسته است.

در حالی که نیویورک تایمز هفته گذشته نوشته بود که اسرائیل به آمریکا اطلاع داده است این کشور حسن صیاد خدایی را کشته است، «دو مقام امنیتی اسرائیلی» به رونن برگمن، گزارشگر اسرائیلی نیویورک ‌تایمز گفته‌اند که کشورشان عامل مرگ علی اسماعیل‌زاده نیست.

دنی سیترینوویچ، فرمانده پیشین بخش ایران در «امان»، سازمان اطلاعات نظامی ارتش اسرائیل، به وای.نت گفته است در مورد سلسله رویدادهایی که پیاپی در یک ماه اخیر در ایران رخ داده، «بخش پنهان قضایا، بیش‌تر از بخش آشکار آن است».

سرهنگ ذخیره سیترینوویچ گفته است: «تجربه نشان داده که دانشمندان در ایران به دلایل طبیعی نمی‌میرند، اما هیچ راهی نیست که آن را تایید یا تکذیب کرد».

به گفته او، سلسله رویدادهای اخیر، ایران را به «گوشه رینگ» کشانده است.

او افزود: ایران «به‌ویژه از ناحیه اقدامات منتسب به اسرائیل، به‌شدت مضطرب است و احساس می‌کند که معادله به سود اسرائیل تغییر می‌کند».

به گفته این نظامی پیشین اسرائیلی، ایران ممکن است از نگاه خود بخواهد که به صورت دراماتیک معادله را عوض کند و احتمال دارد که با دست زدن به برخی اقدامات، بخواهد توان بازدارندگی خود را در برابر اسرائیل نشان دهد.

نفتالی بنت، نخست‌وزیر اسرائیل، از کارزار تضعیف ایران در همه عرصه‌ها و «مرگ اختاپوس» با هزار ضربه سخن گفته است. یائیر لاپید، وزیر خارجه اسرائیل، نیز گفته است اگر ایران جنگ را به خانه اسرائیل بیاورد، آن را در خانه خود خواهد یافت.

مقامات ایران در مورد مرگ حسن صیاد خدایی انگشت اتهام را به سوی اسرائیل نشانه رفته و نسبت به انتقام‌گیری از آن هشدار داده‌اند. ایران اما اسرائیل را مستقیما به رویدادهای دیگر اخیر مرتبط نکرده است.

روزنامه کویتی القبس روز ۱۵ خرداد نوشته است که دکتر ایوب انتظاری، مسئول برخی پروژه‌های صنایع هوافضا در یزد، دو ساعت بعد از آن‌که به یک مهمانی شام دعوت شد و به خانه بازگشت، بر اثر خونریزی داخلی ناشی از مسمومیت غذایی، جان باخت.

دادگستری استان یزد اعلام کرده که یکی از بستگان دکتر انتظاری را که برای نخستین بار مطالبی در مورد مشکوک بودن مرگ او منتشر کرده است، تحت تعقیب قرار خواهد داد. با این حال، بیانیه دادگستری یزد تاکید دارد که ایوب انتظاری تنها یک شاغل در یک شرکت صنعتی بوده است.

آیین‌های یادبود دکتر ایوب انتظاری هنوز در خانه پدری‌اش در یزد در جریان است. در مورد مراسم برگزار شده احتمالی برای کامران ملاپور خبری منتشر نشده است.

رسانه‌های اسرائیل نوشته‌اند که با وجود مراسم بزرگ و پرشماری که با شرکت سران ارشد نظامی ایران برای حسن صیاد خدایی برگزار شد، خاکسپاری علی اسماعیل‌زاده محدود بود و مقامات ارشد نظامی در آن دیده نشدند.

وای.نت نوشته است سادگی مراسم خاکسپاری علی اسماعیل‌زاده این احتمال را دامن زده که ایران او را عامل لو دادن حسن صیاد خدایی دانسته است.

بر اساس گزارش رسانه‌های اسرائیلی و سایت رادیو فردا/ف.ر/ک.ر
XS
SM
MD
LG