روسیه آخرین حمله منتسب به اسرائیل در بندر طرطوس سوریه را محکوم کرد و از اسرائیل خواست تا از این حملات دست بکشد.
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه، روز دوشنبه، ۱۳ تیر، افزود که حملات مستمر اسرائیل به سوریه «غیرقابل قبول» است و مسکو آن را رفتاری «غیرمسئولانه» میداند که حاکمیت سوریه و هنجارهای اساسی حقوق بینالملل را پایمال میکند.
خانم زاخارووا تاکید کرد که روسیه خواستار «توقف بیقید و شرط» این حملات است.
سوریه گفته بود که موشکهای شلیک شده از هواپیماهای اسرائیلی از فراز لبنان در بامداد روز شنبه،۱۱ تیر، چند مرغداری را در اطراف حمیدیه در ۲۰ کیلومتری بندر طرطوس ویران و دو غیرنظامی، از جمله یک زن را زخمی کرد.
اما ناظر حقوق بشر سوریه، که یک گروه مخالف حکومت بشار اسد است و از بریتانیا فعالیت میکند، گفته بود که در این حمله انبارهای تسلیحاتی ایران و متحدانش که «حتی حکومت بشار اسد از آن باخبر نبوده»، هدف جنگندههای اسرائیلی قرار گرفته است.
رسانههای عربی روز ۱۲ تیر نوشتند که محمولههای تسلیحاتی تازه رسیده از ایران هدف موشکهای اسرائیلی بود.
اسرائیل مسئولیت حمله را بر عهده نگرفت، اما به نوشته رسانههای این کشور، این اولین حمله بود که تنها یک روز پس از آغاز نخست وزیری یائیر لاپید در دولت انتقالی اسرائیل انجام شد.
ارزیابی بر این است که اسرائیل از دو دهه پیش و قبل از آغاز جنگ داخلی سوریه، حمله به سوریه برای مقابله با گسترش نفوذ ایران در این کشور را آغاز کرده اما از اواسط جنگ داخلی سوریه، با روسیه به مکانیسمی برای «هماهنگی» در قبال سوریه دست یافته است.
رهبران اسرائیلی از جمله بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسبق، بارها تاکید کرده بودند که این «مکانیسم» به این مفهوم است که روسیه «نیازهای امنیتی اسرائیل در سوریه» را «درک میکند».
مفهوم عملی این «هماهنگی» چشم بستن روسیه بر حملات اسرائیلی بود.
با وجود آن، در یک حمله منتسب به اسرائیل در اواخر شهریور سال ۱۳۹۷ اقدام یک جنگنده مهاجم که برای در امان ماندن از موشک پدافند هوایی سوریه خود را پشت یک هواپیمای باربری روسی پنهان کرده بود، به ساقط شدن هواپیمای نظامی روس و کشته شدن ۱۵ خلبان و خدمه آن منجر شد.
با این حال، مقامات اسرائیل تاکید داشتند که آن ماجرا پشت سر گذاشته شده و ولادیمیر پوتین نظرات اسرائیل را شنیده است. اقای پوتین هیچگاه شخصا در ملاء عام از وجود چنین هماهنگی سخن نگفته است.
اما در آغاز حمله روسیه به اوکراین و وخیم شدن موقعیت روسیه در جهان، سفیر روسیه در اسرائیل چهار ماه پیش از ادامه «مکانیسم مفید» روسیه و اسرائیل در قبال منطقه سخن گفت.
با این حال، در دوره اخیر مسکو صدای اعتراض خود را نسبت به تداوم حملات اسرائیلی در سوریه بلند کرده است.
ماه گذشته پس از یک حمله بهشدت سنگین منتسب به اسرائیل به فرودگاه بینالمللی دمشق که خساراتی چشمگیر به فرودگاه وارد کرد و کار آن را برای حدود سه هفته متوقف کرد، روسیه این حمله را با عنوان تهاجمی که جان غیرنظامیان و پروازهای مسافربری را با مخاطرات جدی روبهرو کرد، نکوهش کرد و توقف آن را خواستار شد.
روسیه در ارتباط با حمله به فرودگاه دمشق الکس زوی، سفیر اسرائیل در مسکو، را نیز احضار کرد.
نیروی دریایی روسیه در سوریه در بندر طرطوس مستقر است، جایی که حمله روز یازدهم تیر به آن صورت گرفته است.
طرطوس تنها مقر دریایی روسیه در خاورمیانه است.
دولتهای سوریه و لبنان با نکوهش حملات اسرائیل که اکثرا از آسمان لبنان انجام میشود، بارها از شورای امنیت خواستهاند در این باره موضعگیری کند.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران، نیز که روز ۱۱ تیر و ساعاتی پس از حمله به طرطوس، برای دیدار رسمی به دمشق رفته بود، اسرائیل را شدیدا نکوهش کرد.
ایران، متحد راهبردی سوریه، تمامی حملات منتسب به اسرائیل در سوریه را اقداماتی در راستای بیثبات کردن سوریه و منطقه نامیده و محکوم کرده است.