راجر کَرسْتِنس، نماینده ویژه رئیسجمهور آمریکا در امور گروگانها در گفتوگو با رادیو فردا از ادامه مذاکرات دوجانبه میان تهران و واشینگتن برای آزادی زندانیان آمریکایی در ایران خبر داد.
وی تاکید کرد: «مذاکرات غیرمستقیمِ ما برای آزادی گروگانها ادامه دارد و به دلیل حساسیت این مذاکرات، نمیخواهیم که در ملأ عام مذاکره کنیم».
این اظهارات در حاشیه نشست صبح سهشنبه، ۲۱ تیرماه، واشینگتن دیسی با عنوانِ «جامانده» مطرح شد.
این نشست که به بحران زندانیان چند تابعیتی در ایران - که برگزارکنندگان، آنها را «گروگان» میخوانند- میپرداخت، به ابتکار اندیشکدهٔ شورای آتلانتیک و با حضور نماینده ویژه رئیسجمهور آمریکا در امور گروگانها و وکلا و خانوادههای گروگانها برگزار شد.
جیسون رضائیان، روزنامهنگارِ ایرانی- آمریکاییِ واشینگتنپست که در سال ۹۳ در تهران به اتهام جاسوسی دستگیر شد و ۱۸ ماه در زندان جمهوری اسلامی ماند؛ این نشست را اداره میکرد.
او از افزایش گروگانگیریها در سالهای اخیر خبر داد و از سیاستهای دولت آمریکا در قبال جمهوری اسلامی انتقاد کرد.
این در حالی است که مقامات جمهوری اسلامی پیشتر ادعا کردهاند که این طرف آمریکایی بود که مذاکرات بر سر زندانیان را ترک کرد.
راجر کَرسْتِنس، نماینده ویژه رئیسجمهور آمریکا در امور گروگانها در گفتوگوی اختصاصی با رادیو فردا گفت نمیتواند این ادعای ایران را تأیید یا تکذیب کند.
آقای کَرسْتِنس تأکید کرد: «ما در این مقطع به طرفِ آن سوی میز مذاکره احترام میگذاریم حتی اگر آن طرف طور دیگری عمل کند و اطلاعات را درز دهد».
او به رادیو فردا گفت: «ما نمیخواهیم حتی کوچکترین شانس برای به نتیجه رسیدنِ این مذاکرات را از دست بدهیم.
وی همچنین از اظهارنظر دربارهٔ انتقادها به سیاستهای وزارت خارجه آمریکا در مذاکره با ایران بر سر زندانیان چندتابعیتی خودداری کرد و گفت: «همیشه سعی کردهایم بحث گروگانها را از بحث دیپلماسی جدا کنیم. به عنوان کسی که دربارهٔ گروگانها کار میکند همواره گفتهام که ما سعی کردهایم دیواری بین خودمان و سیاستگذاران بگذاریم تا آنها بخش سیاستگذاری را پیش ببرند و ما بحثهای مربوط به گروگانها را».
صدای بلندتر، توجه و حساسیتِ بیشتر
خانوادهها و وکلای گروگانهای چندتابعیتی از جمله سارا موریارتی، دختر رابرت لوینسن، شهروند آمریکایی که از ۱۵سال پیش در ایران ناپدید شده یا بنا بر بعضی خبرها درگذشته خواستارِ حساسیتِ عمومیِ بیشتر نسبت به موضوع گروگانگیریها شد. او جمهوری اسلامی را به «قلدری» متهم کرد و گفت این حکومت به تنها رفتاری که پاسخ میدهد فشار است.
جمهوری اسلامی و الگوی دنبالهدارِ گروگانگیری
همزمان نَزار زَکا، از دیگر حاضران در نشست روز سهشنبه شورای آتلانتیک که او هم در سال ۲۰۱۵ در ایران به اتهام جاسوسی برای آمریکا دستگیر شد و مدتها زندانی بود در گفتوگوی اختصاصی با رادیو فردا گفت: «این شیوه حکومت ایران است که گروگان بگیرد».
آقای زکا با اشاره به گروگانگیری در سالهای اول انقلاب ایران تأکید کرد که «دیپلماسیِ گروگانگیری از همان سال ۱۹۷۹تا به حال برای ایران پاسخ داده و هنوز هم دقیقاً همان شیوه را دنبال میکند. چرا که جامعه جهانی با او کنار آمده و مصالحه کرده». زکا خواستار پایان این شیوه مواجهه با جمهوری اسلامی شد.
تابعیت چندگانه؛ پروندهای میان سه کشور
دیوید بوکر، وکیل مراد طاهباز، شهروند ایرانی-آمریکایی- بریتانیایی در این میان از سهتابعیتی بودنِ موکل خود سخن گفت و در گفتوگوی اختصاصی با رادیوفردا از این که دولتهای بریتانیا و آمریکا همکاریهای لازم برای آزادی آقای طاهباز را متوقف کردهاند انتقاد کرد.
او قطع این همکاریها را با تغییر وزیر خارجه بریتانیا مرتبط دانست.
به گفته او دولت بریتانیا حاضر نیست واژه «گروگان» را در توصیف وضعیت مراد طاهباز به کار ببرد اما دولت آمریکا او را گروگان میداند.
موردِ کمنظیرِ باقر نمازی
و اما جِرِد جِنسِر، وکیل خانواده نمازی هم در نشست بررسی وضعیتِ گروگانها حضور داشت. او وکیل سیامک و باقر نمازی است. سیامک نمازی در سال ۲۰۱۵ در ایران بازداشت شد و پدرش باقر نمازی نیز در سال ۲۰۱۶.
وکیل این خانواده به رادیو فردا گفت: «در مورد باقر نمازی که دولت آمریکا حتی نیاز ندارد مذاکره کند چرا که دادگاه انقلاب هم اعلام کرده که او مدتِ محکومیتاش را گذرانده و هیچ پرونده یا حکم تعلیقی هم علیه او وجود ندارد؛ بنابراین موکل من باید بتواند که گذرنامهاش را بگیرد و ایران را ترک کند».
او با اشاره به دوتابعیتی بودنِ موکلش ادامه داد: «آقای نمازی برای خروج از ایران باید از پاسپورت ایرانیاش استفاده کند چون ایران تابعیت دوگانه را قبول ندارد با این حال جمهوری اسلامی از دادنِ گذرنامه به موکل من سربازمیزند و به این ترتیب او را به عنوان گروگان در کشور نگه میدارد».
وی همچنین با اشاره به وضعیت سلامت آقای نمازی به رادیو فردا گفت: «موکل من ۸۵ساله و بهشدت بیمار است و در فضای پراسترسی در ایران زندگی میکند. او در ایران گیر افتاده، همانطور که پسرش مدتها در زندان گیر افتاده بود».
او افزود: «موکلم تقاضای دریافت گذرنامه ایرانی داده. اما برای ماهها منتظرش گذاشتند و در نهایت تقاضای او را رد کردند».
سیامک نمازی، زندانی ایرانی-آمریکایی و پسر باقر نمازی که از سال ۲۰۱۵ در ایران تحت بازداشت بوده چندی پیش در مقالهای در صفحه دیدگاههای نیویورک تایمز بهشدت از رویکرد دولت آمریکا برای نجات آمریکاییهایی که در ایران گروگان گرفته شدهاند انتقاد کرد و خواستارِ پایان دادن به «کابوس گروگانها» شد.
همسر نازنین زاغری: سالهایی که از دست رفت چه؟
ریچارد رتکلیف، همسر نازنین زاغری، که در سال ۲۰۱۶ در ایران دستگیر شد و تا سال ۲۰۲۲ در زندان بود هم به صورت آنلاین در نشست روز سهشنبه حضور داشت.
او خطاب به شرکتکنندگان در نشست گفت: «اینجا نشستن به عنوانِ یک نجاتیافته خوب است اما سالهایی که مجبور شدیم تنها و تنها بر یک موضوع تمرکز کنیم، سالهایی که از دست رفت چه»؟
آقای رتکلیف خواستار تحریم کسانی شد که در این گروگانگیریها نقش دارند.