هرانا: تعداد کشتهشدگان اعتراضات ایران به ۴۴۸ نفر رسید
مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران اعلام کرد که شمار کشتهشدگان اعتراضات سراسری ایران تا روز جمعه چهارم آذر ماه به دستکم ۴۴۸ تن افزایش یافته است.
بنابر گزارش پایگاه حقوق بشری هرانا، ارگان مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، از بیست و ششم شهریور ماه روز آغاز اعتراضات سراسری در ایران تا روز جمعه چهارم آذر ماه دستکم ۴۴۸ تن از مردم معترض در جریان این اعتراضات کشته شدهاند که از این تعداد دستکم ۶۳ نفر کودک بوده و زیر هجده سال سن داشتهاند.
بنابر اعلام مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران تا روز جمعه چهارم آذر ماه، دستکم ۱۸ هزار و ۱۷۰ تن از معترضان بازداشت شدهاند و ۱۵۶ شهر ایران صحنه تظاهرات ضد حکومتی بوده است.
در این گزارش به بازداشت ۵۶۵ دانشجو اشاره شده و آمده است که دستکم ۱۴۳ دانشگاه نیز در این مدت صحنه تجمعهای اعتراضی دانشجویان بوده است.
مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران همچنین از شناسایی هویت ۳ هزار و ۲۳۴ تن از ۱۸ هزار معترض بازداشت شده خبر داد و افزود: از بین بازداشتشدگانی که هویت آنها شناسایی شده، ۱۱۰ تن کودک و نوجوان زیر هجده سال، شامل ۷۴ پسر و ۳۶ دختر، هستند.
شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد روز پنجشنبه سوم آذر ماه در نشست ویژهای با موضوع نقض گسترده حقوق بشر در ایران، قطعنامهای را تصویب کرد که براساس آن یک هیئت تحقیق بینالمللی برای بررسی سرکوب اعتراضات ایران تشکیل میشود.
اعضای هیئت حقیقتیاب را رئیس شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد منصوب خواهد کرد و ماموریت آن تحقیق درباره نقض حقوق بشر از آغاز اعتراضات سراسری ایران و مستندسازی نقش آمران و عاملان آن است.
تداوم اعتراضات شبانه در دستکم ۹ منطقه تهران و شهرهای زاهدان، سراوان، کرج، اصفهان
تصاویر ویدئویی در شبکههای اجتماعی حاکی است که مناطق و محلههای نازیآباد، مشیریه، شهرک چیتگر، شهرک اکباتان، تهرانسر، تهران پارس، هفت حوض، سعادت آباد، پونک و برخی مناطق دیگر تهران و بخشهایی از شهرهای کرج، اهواز، اصفهان، مشهد، شامگاه جمعه بار دیگر صحنه اعتراضات علیه علیه جمهوری اسلامی بود. اعتراضات مردم شهرهای زاهدان، خاش و سراوان نیز تا ساعتهای پایانی شامگاه جمعه همچنان ادامه داشت.
مردم محله نازیآباد تهران در جنوب تهران پس از بُرد تیم ملی فوتبال ایران در برابر ولز در جام جهانی ۲۰۲۲ قطر به خیابان آمدند و در حمایت از مدافع بازداشتشده تیم فولاد خوزستان، نام «وریا غفوری» را فریاد زدند.
مردم معترض این محله تهران در ادامه تجمع خود شعار «آزادی، آزادی، آزادی» و «مرگ بر دیکتاتور» سردادند
جمعی از مردم نیز شامگاه جمعه در منطقه مشیریه در جنوب شرقی تهران تجمع کرده و شعارهایی چون «آزادی، آزادی، آزادی» و شعارهایی اعتراضی علیه جمهوری اسلامی سردادند.
جمعی از ساکنان شهرک چیتگر نیز شامگاه جمعه در محوطه این شهرک با شعارهایی علیه جمهوری اسلامی و علی خامنهای از جمله شعار «امسال سال خونه، سید علی سرنگونه تظاهرات کردند.
ساکنان شهرک اکباتان تهران نیز جمعه شب در آستانه یازدهمین هفته اعتراضات سراسری در ایران، با تجمع و برپا کردن آتش، شعار «مرگ بر دیکتاتور» و «خامنهای ضحاک، میکشیمت زیر خاک» سردادند.
تهرانپارس و میدان هفت حوض نارمک در شرق و مناطق تهرانسر و صادقیه در غرب و همچنین مناطقی در اطراف پونک و سعادتآباد تهران نیز شامگاه جمعه صحنه اعتراضات پراکنده بود.
در پونک همچنین در ساعاتهای پایانی جمعه شب، جمعی از مردم از مجتمعهای مسکونی خود شعار «جمهوری اسلامی، نمیخوایم، نمیخوایم» سردادند.
در فردیس کرج جمعی از مردم شامگاه جمعه چهارم آذر ماه در تظاهرات خیابانی شعار «مرگ بر دیکتاتور» و شعارهایی در حمایت از وریا غفوری، فوتبالیست بازداشت شده، سردادند. معترضا در فردیس با سر دادن شعار «کردستان زاهدان، جانم فدای ایران» و «مهاباد، کردستان، جانم فدای ایران» بر حمایت خود از اعتراضات مردم کردستان و سیستان و بلوچستان تاکید کردند.
جمعی از مردم در گوهردشت کرج هم در تجمعهای پراکنده شامگاه جمعه شعارهای «مرگ بر دیکتاتور» و «باشرفا تو حبسن، بیشرفا میرقصن» سردادند.
شهر تالش در استان گیلان نیز عصر جمعه صحنه تظاهرات جمعی از مردم این شهر و سر دادن شعارهایی علیه جمهوری اسلامی بود.
در کیانپارس اهواز شماری از مردم به ویژه زنان و دختران به مراسم رسمی که پس از برد تیم ملی فوتبال جمهوری اسلامی ایران مقابل ولز، اعتراض کردند.
جمعی از مردم شهر اصفهان نیز شامگاه جمعه در اعتراضات خیابانی شعارهایی علیه جمهوری اسلامی و شعار « ما تماشاگر نمیخواهیم، به ما ملحق شوید» سردادند.
در شهر مشهد نیز شامگاه جمعه تجمعهای پراکندهای علیه جمهوری اسلامی برگزار شد و جمعی از مردم نیز با راهبندان اعتراضی از خودروهایشان شعارهایی علیه حکومت و همچنین شعارهایی با فریاد زدن نام وریا غفوری، به حمایت از این فوتبالیست معترض و بازداشت شده، پرداختند.
در تعدادی از شهرهای استان سیستان و بلوچستان از جمله زاهدان، خاش و سراوان که روز جمعه صحنه اعتراضات گسترده علیه جمهوری اسلامی بودند، این اعتراضات در ساعتهای شامگاهی جمعه نیز نیز ادامه یافت.
در شهر زاهدان جمعی از مردم و جوانان معترض در منطقه «بازار مشترک» این شهر با برپا کردن آتش، علیه جمهوری اسلامی و در حمایت از مردم کردستان شعار سردادند.
از جمله شعارهای مردم معترض زاهدان «مهاباد، کردستان، جانم فدای ایران» و «کردستان، مریوان، جانم فدای ایران» بود.
بنابر ویدیوهایی منتشر شده، نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی در جریان حملات خود به مردم معترض زاهدان، به تعدادی از منازل مردم نیز گاز اشکآور شلیک کردند.
شامگاه جمعه همچنین اعتراضات در شهرهای سراوان و خاش ادامه داشت مردم معترض در این مناطق نیز ضمن شعارهایی علیه جمهوری اسلامی سردادند.
اعتراضات سراسری مردم ایران علیه جمهوری اسلامی، پس از کشته شدن مهسا امینی، حین بازداشت توسط گشت ارشاد، و به دنبال خاکسپاری پیکر او در روز ۲۶ شهریور ماه از شهر سقز آغاز شد و به سرعت سراسر ایران را فراگرفت و با گذشت بیش از ۷۰ روز همچنان ادامه دارد.
شاهزاده رضا پهلوی در توییتی به بازداشت وریا غفوری، بازیکن تیم فوتبال فولاد خوزستان، واکنش نشان داده است. رضا پهلوی نوشته است: «صدای وریا غفوری و دیگر زندانیان سیاسی هستیم، و به چیزی کمتر از آزادی قانع نیستیم.»
وریا غفوری روز گذشته به اتهام «توهین و تخریب» تیم ملی فوتبال ایران و همچنین «تبلیغ علیه نظام» بازداشت شده است.
دهها پزشک متخصص چشم با انتشار نامهای نسبت به استفاده از گلولههای ساچمهای نیروهای امنیتی علیه معترضان و از دست رفتن بینایی افراد هشدار دادهاند.
این نامه که به امضای ۱۴۰ چشمپزشک رسیده و روز جمعه ۴ آذرماه منتشر شده، میافزاید شمار زیادی از معترضان به خاطر اصابت گلولههای ساچمهای و پینتبال به چشم آنها به مراکز درمانی مراجعه کرده و تعداد زیادی از آنها بینایی یک یا دو چشم خود را از دست دادهاند.
این پزشکان متخصص چشم در ادامه خواهان انعکاس نامه آنها به مقامات مربوطه شده تا نسبت به تبعات جبرانناپذیر استفاده از گلولههای ساچمهای علیه معترضان هشدارهای ضروری داده شود.
هفته گذشته نیز ۲۳۰ چشمپزشک با انتشار نامهای مشابه نسبت به از دست رفتن بینایی معترضان به خاطر اصابت گلولههای ساچمهای هشدار داده بودند.
گزارش زیر را بخوانید:
تداوم بلاتکلیفی الهه محمدی، خبرنگار زندانی در اوین
همسر الهه محمدی، روزنامهنگار بازداشتشده در جریان اعتراضات سراسری، از بلاتکلیفی الهه در زندان اوین پس از ۵۸ روز بازداشت و بیپاسخ ماندن پیگیریهای خانواده و وکیل او خبر داده است.
سعید پارسایی روز جمعه در توییتر خود نوشت که او و خانواده خانم محمدی اجازه یافتند روز پنجشنبه در زندان با الهه ملاقات کنند.
الهه محمدی، از روزنامهنگاران باسابقه حوزه اجتماعی است که به عنوان خبرنگار روزنامه «هممیهن» برای پوشش مراسم خاکسپاری مهسا امینی به سقز سفر کرد و چند روز بعد، «در مسیر رفتن به بازجویی» به دست نیروهای امنیتی وزارت اطلاعات بازداشت شد.
به گفته آقای پارسایی، الهه محمدی ۱۷ روز را خلاف قانون اساسی در سلول انفرادی بند ۲۰۹ اوین تحت بازجویی وزارت اطلاعات سپری کرده و از آن زمان تاکنون، ۴۱ روز میگذرد که بیدلیل در بازداشت و بلاتکلیفی مانده است.
او بار دیگر ضمن واهی خواندن اتهامات مطرح شده از سوی نهادهای امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی علیه همسرش، تاکید کرده است که الهه محمدی به رسالت روزنامهنگاری و در چارچوب قوانین عمل کرده و جایش در زندان نیست.
روز ۱۷ آبان، سخنگوی قوه قضاییه جمهوری اسلامی گفته بود که پروندههای الهه محمدی و همچنین نیلوفر حامدی، خبرنگار روزنامه شرق، در «شرف تصمیم نهایی» است.
اتهام این دو روزنامهنگار زن، «اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت کشور و فعالیت تبلیغی علیه نظام» عنوان شده است.
در هفتههای گذشته، سپاه پاسداران و وزارت اطلاعات، با انتشار بیانیهای این دو روزنامهنگار زن را به انتشار نخستین عکس مهسا امینی روی تخت بیمارستان و «اخبار جهتدار» از مراسم تشییع، تدفین و تجمعات اولیه متهم کردند.
اعتراض مربی باشگاه استقلال به بازداشت بازیکنان سابق این تیم
در ادامه حمایت چهرههای ورزشی از بازیکنان بازداشت شده به دست نیروهای امنیتی در جریان اعتراضات سراسری، مربی تیم فوتبال استقلال تهران نیز به بازداشت وریا غفوری و پرویز برومند اعتراض کرد.
خسرو حیدری روز جمعه با انتشار یک استوری در صفحه اینستاگرام خود نوشت: «جای ورزشکار در زندان نیست.»
وریا غفوری و پرویز برومند هر دو سابقه بازی در باشگاه استقلال را دارند.
ادامه اعتراضات شبانه در زاهدان بهرغم سرکوب گسترده
گزارشهای دریافتی از ایران از ادامه اعتراضات شبانه در زاهدان بهرغم سرکوب گسترده و تیراندازی نیروهای امنیتی به معترضان در روز جمعه حکایت دارد.
زاهدان در هشتمین هفته پس از «جمعه خونین» این شهر در هشتم مهر ماه، بار دیگر صحنه تظاهرات ضدحکومتی بهویژه در مخالفت با رهبری جمهوری اسلامی بود. هزاران نفر از مردم معترض در خیابانهای این شهر فریاد «مرگ بر دیکتاتور» سر دادند.
در همین روز مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت زاهدان، نیز در سخنرانی هفتگی خود با انتقاد تند از رهبران حکومت و همچنین اصلاحطلبان گفت که سیاست جمهوری اسلامی به «بنبست» رسیده است.
گزارشها همچنین حاکی است که همزمان با زاهدان، معترضان در دیگر شهرهای سیستانوبلوچستان از جمله خاش و سراوان نیز در خیابانها دست به تجمع زدند. بر اساس برخی ویدئوهای منتشر شده از سوی فعالان بلوچ و کاربران شبکههای اجتماعی، مردم معترض در این شهرها بار دیگر هدف تیراندازی نیروهای امنیتی قرار گرفتهاند.
دو هفته پیش، عفو بینالملل گزارش داد که نیروهای امنیتی در سیستان و بلوچستان با قصد کشتن معترضان، از «گلوله جنگی» استفاده میکنند.
گروه «بلکریوارد» وبسایت خبرگزاری فارس، وابسته به سپاه، را هک کرد
گروه «بلک ریوارد» روز جمعه چهارم آذر اعلام کرد که وبسایت خبرگزاری فارس نیوز، وابسته به سپاه پاسداران را هک کرده و به بولتنهای محرمانه ارسالی این خبرگزاری به دفتر علی خامنهای دست یافته است.
این گروه هکری در پیامی که در صفحه نخست وبسایت فارسنیوز ظاهر شده، همچنین از حذف نزدیکبه ۲۵۰ ترابایت دیتا از تمام سرورها و کامپیوترهای این رسانه حکومتی خبر داده است.
بر اساس این اطلاعیه، دیتاهای هک شده شامل بولتنهای محرمانه ارسالی به نهاد رهبری جمهوری اسلامی و سپاه پاسداران و همچنین کلیه تماسهای رکورد شده، اطلاعات پورتالهای داخلی مربوط به مکالمات اداری و کارتابلهای خبری، آرشیو تصاویر و اسناد مالی این خبرگزاری است.
بلک ریوارد در هفتههای گذشته ایمیل مدیران و کارمندان شبکه خبری «پرس تیوی»، وابسته به «صدا و سیما»ی جمهوری اسلامی را نیز هک کرده و به اطلاعات شخصی آنها نیز دست یافته بود.
این گروه هکری که به گفته خود «بخشی از جامعه هکرهای ایرانی» است و «برای مقابله با رژیم جنایتکار آخوندی و نابودی آن» فعالیت میکند، از خبرنگاران پرستیوی خواست که «صدای مردم باشند».
پیشتر بلک ریوارد ایمیلهای کارکنان دانشگاه الزهرا و سازمان پزشکی قانونی را نیز هک کرده و از آنان خواسته بود که با معترضان همصدا شوند.
این گروه وبسایت برخی دیگر از دانشگاهها و ادارههای حکومتی مثل بنیاد مسکن و شرکت توسعه انرژی اتمی را نیز هک کرده است.
همزمان با اعتراضات سراسری در ایران، بلک ریوارد همراه با گروه هکری تپندگان با هک کردن سامانههای ارسال پیامک، میلیونها پیام فراخوان برای شرکت در تجمعهای اعتراضی به مردم ارسال کرده بود.
طنین نام «وریا غفوری» نازیآباد تهران همزمان با شادی هواداران تیم ملی
ساکنان محله نازیآباد تهران پس از بُرد تیم ملی فوتبال ایران در برابر ولز در جام جهانی ۲۰۲۲ قطر به خیابان آمدند و در حمایت از مدافع بازداشتشده تیم فولاد خوزستان، نام «وریا غفوری» را فریاد زدند.
مردم معترض این محله همچنین در تجمعات عصر جمعه خود فریاد «آزادی، آزادی، آزادی» سر دادند.