وزارت خارجه بریتانیا با انتشار بیانیهای از تحریم ۱۰ مقام قضایی و مرتبط با زندانهای جمهوری اسلامی به خاطر نقض حقوق بشر در تعقیب و صدور احکام «هولناک» علیه بازداشتشدگان در اعتراضات سراسری ایران خبر داد.
بر اساس این بیانیه که جمعه ۱۸ آذرماه در وبسایت وزارت خارجه بریتانیا منتشر شد، شش مقام قضایی شامل ایمان افشاری، سیدعلی مظلوم، محمدرضا عموزاد، علی القاصیمهر، حسن بابایی و موسی غضنفرآبادی از قضات و دادستانهای کنونی و سابق دادگاه انقلاب تهران به فهرست افراد تحریمی افزوده شدند.
همچنین در میان مسئولان مرتبط با زندانها، علی چهارمحالی مدیرکل زندانهای استان البرز و رئیس سابق زندان اوین، غلامرضا ضیایی رئیس سابق زندان اوین، اللهکرم عزیزی رئیس زندان رجاییشهر نیز به همراه مصطفی محبی مدیرکل سابق زندانهای استان تهران در لیست سیاه تحریمهای بریتانیا قرار گرفتند.
دولت بریتانیا در این بیانیه قضات، دادستانی و رؤسای زندانهای تحریم شده جمهوری اسلامی را به «نقض فجیع حقوق بشر» در ایران متهم کرده و این اشخاص را مسئول تعقیب معترضان، صدور احکام سنگین از جمله مجازات اعدام برای آنها و بدرفتاری با زندانیان ایرانی و خارجی دانسته است.
کانادا ۲۲ مقام قضایی و سازمان زندانهای ایران را تحریم کرد
کانادا روز جمعه ۱۸ آذر اعلام کرد که ۶۷ فرد و ۹ نهاد در کشورهای مختلف، از جمله اعضای قوه قضاییه جمهوری اسلامی و سازمان زندانهای ایران را به اتهام «نقض فاحش و سیستماتیک حقوق بشر» تحریم کرده است.
این تحریمهای تازه شامل ۲۲ عضو ارشد قوه قضاییه، سازمان زندانها، نیروهای پلیس ایران و همچنین دستیاران ارشد علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی و رسانههای حکومتی ایران میشود.
تحریمهای کانادا علیه ایران یک روز پس از اعدام محسن شکاری وضع شده است. اعدام آقای شکاری اولین مورد از اعدامهای مرتبط با اعتراضات اخیر در ایران به شمار میرود که واکنش گسترده جهانی را به دنبال داشته است.
جمعی از زندانیان سیاسی اوین: اعدام هر معترض موجب ایستادگی بیشتر میشود
شماری از زندانیان سیاسی شناختهشده اوین از جمله جعفر پناهی و مصطفی تاجزاده، در بیانیهای اعدام محسن شکاری را محکوم کردند و خواستار توقف صدور و اجرای احکام علیه معترضان شدند.
در این بیانیه، اعدام این جوان ۲۳ ساله، «نشانه اوج بیخردی و بیتدبیری» حکومت در ایران توصیف شده و آمده که «طالبان قدرت و حافظان وضع موجود ناتوان از درک و فهم زبان و صدای زن زندگی آزادی، تنها به سرکوب و منکوب کردن آن میاندیشند».
امضاکنندگان این بیانیه افزودهاند جمهوری اسلامی در این «توهم» به سر میبرد که «آتشافروزان اعتراضات را میتوان با توسل به خشونت عریان خاموش کرد».
این بیانیه به مقامهای جمهوری اسلامی هشدار داده که «گمان نبرند که میتوان با تشدید خشونت از سیاست مشت آهنین به ساحل امن و آرامش رسید و بر کرسی قدرت ماند.»
این بیانیه را ۱۱ زندانی سیاسی دیگر شامل سعید مدنی، محمد رسولاف، رسول بداغی، رضا شهابی، محمد حبیبی، مهدی محمودیان، امیر سالار داوودی، حسین رزاق، حسن سعیدی، علیرضا فرشی و اکبر نعیمی امضا کردهاند.
اعتراض بریتانیا به اعدام محسن شکاری
بریتانیا روز جمعه در اعتراض به اجرای حکم محسن شکاری، نخستین معترض اعدامشده در جریان تظاهرات ضدحکومتی در ایران، بلندپایهترین دیپلمات جمهوری اسلامی در لندن را احضار کرد و خواهان توقف احکام اعدام علیه معترضان و پایان خشونت علیه مردم ایران شد.
جیمز کلورلی در توییتی نوشت: «روز گذشته، محسن شکاری بهطرزی وحشیانه توسط رژیم (جمهوری اسلامی) اعدام شد. در پاسخ به این اقدام، بریتانیا کاردار ایران را احضار کرده است.»
وزیر خارجه بریتانیا با اشاره به اعمال تحریمهای جدید علیه مقامهای ایرانی و تاکید بر لزوم «پاسخگو کردن حکومت در ایران» افزود: «امروز ما تحریمهای تازهای را علیه قضات ایرانی و مقامهای زندانهای ایران که در سرکوب معترضان دست داشتهاند، اعمال کردیم.»
اظهارات رئیسی درباره محاکمه و مجازات «قاطعانه» معترضان
ابراهیم رئیسی در تازهترین اظهارات خود، باردیگر اعتراضات را «اغتشاشات» نامید و گفت «شناسایی، محاکمه و مجازات» معترضان با «قاطعیت» پیگیری میشود.
وی که در مراسم تجلیل از خانوادههای کشتهشدگان وابسته به حاکمیت در جریان اعتراضات اخیر سخن میگفت، افزود خانوادههای «شهدای امنیت» خواستار مجازات «عوامل» کشتهشدن این افراد هستند.
وی بدون اشاره به کشتهشدن صدها معترض در شهرها و روستاهای مختلف ایران نیز گفت که «دشمن در حوادث اخیر داعشوار به جان انقلاب و مردم افتاد و نهایت عناد و سبوعیت و حقد و کینه نسبت به جریان ارزشی و جبهه انقلاب را به نمایش گذاشت».
اظهارات وی در شرایطی بیان شد که تصاویر و ویدئوهای متعددی از خشونت علنی نیروهای امنیتی و لباسشخصی علیه معترضان منتشر شده، آنهم در حالی که نیروی انتظامی و فرمانده آن مدعی «خویشتنداری» پلیس مقابل اعتراضات شدهاند.
جمهوری اسلامی برای شماری از بازداشتشدگان، حتی در شرایطی که چون محسن شکاری، کسی را به قتل نرساندهاند، حکم محاربه صادر کرده است.
محسن شکاری، جوان ۲۳ سالهای که به اتهام بستن خیابان و زخمیکردن یک مامور، بازداشت شده بود، سحرگاه ۱۷ آذر اعدام شد.
ادعای علمالهدی درباره «ارتباط مستقیم» زنان مخالف حجاب اجباری با «شبکههای معاند»
احمد علمالهدی، نماینده علی خامنهای در استان خراسان رضوی میگوید به او «اطلاع دادهاند زنان بدحجابی که در خیابان به طور عمدی کشف حجاب میکنند... یک شبکه بههم پیوستهاند».
امام جمعه مشهد به منبع دریافت این موضوع اشاره نکرد، اما زنان مخالف حجاب اجباری را متهم کرد که «به طور مستقیم با شبکههای معاند و گروهکهای نفاق ارتباط دارند».
علمالهدی افزود از آنجا که این زنان،«به صورت انفرادی» برای اقدام «هنجارشکنانه، مقابل جامعه انقلابی»، تصمیم نگرفتهاند، نمیتوان مقابل این حرکت، «ساکت بود».
مقامهای جمهوری اسلامی بدون اشاره به فشارها و خشونتهای سیستماتیک علیه زنان در ایران برای رعایت حجاب اجباری، عامل مقاومت آنها مقابل این فشارها را «تحریک دشمن» و شبکههای رسانهای خارج از کشور معرفی میکنند.
امام جمعه مشهد در اظهارات خود به این موضوع اشاره نکرد که چطور این تعداد زن مخالف حجاب اجباری در ایران میتوانند با شبکههای خارجی در ارتباط باشند.