بر اساس ویدئویی که از شهر سقز دریافت شده، کسبه این شهر امروز اعتصاب کردهاند. پیش از این گروههایی از معترضان فراخوانی برای اعتصاب و اعتراض مجدد در روزهای ۲۹ تا ۳۰ آذر منتشر کرده بود.
گروهی از سینماگران و بازیگران امروز هم برای حمایت از ترانه علیدوستی مقابل زندان اوین تجمع کردند. بهگفته آنان مهمترین نگرانی خانواده علیدوستی در حال حاضر دسترسی او به داروهایی است که در تماس تلفنی کوتاه پس از بازداشت خواهان تحویل آنها به زندان اوین شده بود.
اصغر فرهادی، کارگردان سرشناس سینمای ایران، با اعتراض به بازداشت ترانه علیدوستی اعلام کرد که اگر این بازیگر مجرم است «دهها میلیون» ایرانی دیگر نیز مجرم هستند.
آقای فرهادی امروز در اینستاگرام خود نوشت: «او بهخاطر حمایت بهحق از هموطنان خود و مخالفت با حکمهای ناعادلانه در زندان است. اگر این حمایتها جرم است، دهها میلیون نفر در این سرزمین مجرماند.»
تنها کارگردان ایرانی برنده جایزه اسکار افزود: «در کنار ترانه میایستم و خواهان آزادی او و همکاران دیگرم جعفر پناهی و محمد رسولاف به همراه تمام زندانیان کمترشناختهشدهای هستم که جرمی جز تلاشی انسانی برای داشتن یک زندگی بهتر مرتکب نشدهاند.»
آزادی موقت یلدا معیری از زندان
یلدا معیری، عکاس مطبوعاتی که ۹۲ روز پیش در نخستین روزهای شروع اعتراضات «زن زندگی آزادی» بازداشت شده بود، امروز از زندان قرچک با سپردن وثیقه موقتاً آزاد شد.
خانم معیری روز ۲۸ شهریور در جریان اعتراضات به جانباختن مهسا امینی در مرکز تهران در خیابان حجاب بازداشت شده بود. در جریان سرکوب اعتراضات تاکنون دستکم ۵۵ روزنامهنگار بازداشت شدهاند.
توضیح سخنگوی قوه قضاییه درباره خروج حمید فرخنژاد از کشور
سخنگوی قوه قضاییه امروز ادعا کرد حمید فرخنژاد بهخاطر «رأفت نظام» توانست از کشور خارج شود و در عین حال دیگر چهرههای سرشناس ممنوعالخروج را تهدید به «سختتر»شدن شرایطشان کرد.
بهگفته مسعود ستایشی، آقای فرخنژاد با نظر یک نهاد ضابط خاص،که از آن نام نبرد، ممنوعالخروج شد و پس از آنکه «رصد» او مشخص کرد مواضع علیه حکومت ندارد، «در ۶ آذر ضابط خاص رفع ظن کرد و ممنوعالخروجی او رفع شد».
بر پایه این گفته، ممنوعالخروجی دستکم برخی بازیگران صرفاً برای «رصد» مواضع آنها در جریان سرکوب اعتراضات است. با این حال شمار قابلتوجهی از بازیگران در موقعیتهای گوناگون حمایت خود از اعتراضات مردم را اعلام کردهاند که در مواردی به بازداشت آنها هم منجر شده است.
سخنگوی قوه قضاییه همچنین مدعی شد که رفع ممنوعالخروجی حمید فرخنژاد «متضمن رأفت نظام» بوده چرا که «این فرد اعلام کرده بود میخواهد برای دیدن فرزندش به خارج از کشور برود».
این مقام قضایی خطاب به دیگر چهرههای سرشناس نیز گفت: «این پیام را دریافت کنند که یک کاری را برخی انجام میدهند که این فرایند سختگیرانهتر باشد» و آنان را تهدید کرد که اگر «علیرغم تعهداتی که دادهاند کارهایی را انجام دهند، کار برای دیگران سختتر میشود».
حمید فرخنژاد پس از خروج از کشور حمایت خود از اعتراضات «زن زندگی آزادی» را آشکار کرد و خطاب به علی خامنهای نوشت «تو برای ما دیکتاتور بدی بودی، حداقل برای خودت دیکتاتور خوبی باش».
این اقدام آقای فرخنژاد با استقبال گسترده در شبکههای اجتماعی مواجه شد اما انواع واکنشهای تندوتیز مقامات جمهوری اسلامی و رسانههای حکومتی و فعالان رسانهای آنها را هم در پی داشت و اظهارات سخنگوی قوه قضاییه تازهترین واکنش از این دست است.
روزنامه لیبراسیون چاپ پاریس بار دیگر صفحه اول خود را به اعتراضات «زن زندگی آزادی» ایران اختصاص داد و عکسهایی از معترضان اعدامشده و محکوم به اعدام را در صفحه اول شماره تازه خود منتشر کرد و تیتر زد: «ساکت، اعدام میکنیم.»
جمهوری اسلامی دو هفته چپیش محسن شکاری و مجیدرضا رهنورد، از معترضان بازداشتی، را اعدام کرد و هماکنون نیز دستکم نزدیک به ۳۰ نفر دیگر از معترضان با حکم اعدام روبهرو هستند.
برخی گزارشها از بازداشت یک «خبرنگار خبرگزاری دولتی ایرنا» به نام مریم قناد حکایت دارد.
وبسایت هرانا امروز نوشت مریم قناد را نیروهای امنیتی در روز ۲۰ آذر در تهران بازداشت و سپس به بازداشتگاه وزارت اطلاعات موسوم به بند ۲۰۹ زندان اوین منتقل کردهاند. از دلیل بازداشت مریم قناد هنوز اطلاعی در دست نیست.
گروهی از پزشکان و دستیاران پزشک (رزیدنت) بیمارستان رسول اکرم و فیروزگر تهران امروز در اعتراض به برآوردهنشدن مطالبات صنفی خود اعتصاب و تجمع کردند.
تقلای نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی برای «عادی شدن» فعالیتهای هنری
سه ماه و اندی پس از آغاز اعتراضات دامنهدار در ایران، وزیر ارشاد در دولت ابراهیم رئیسی از خواسته نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی برای «عادیشدن» فعالیتهای هنری در ایران خبر داد.
آقای اسماعیلی امروز به خبرگزاری ایلنا گفت: «همه آنها [نهادهای امنیتی] از جمله شاک (شورای امنیت کشور) و شعام (شورای عالی امنیت ملی) مرتب از ما پیگیری میکنند تا فعالیتهای هنری به صورت عادی برگزار شود.»
به نظر میرسد در حالی که اعتراضات گسترده مردم به کل نظام به صدمین روز خود نزدیک میشود، نهادهای امنیتی حکومت در تلاش برای عادی نشان دادن وضع در کشور وزرای دولت را تحت فشار گذاشتهاند.
اما چنین درخواستی در حالی است که همزمان با سرکوب اعتراضات سراسری در ایران، نهادهای امنیتی هم موج بازداشت و احضار هنرمندان حامی اعتراضات را آغاز کردهاند.
مجید توکلی، فعال سیاسی و روزنامهنگار، دیشب بعد از ۸۹ روز بازداشت با قید وثیقه آزاد شد.
بر اساس اعلام کنفدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران، در بیش از سه ماه گذشته و در جریان سرکوب اعتراضات «زن زندگی آزادی»، تا کنون بیش از ۵۵ روزنامهنگار و فعال مطبوعاتی بهدست نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی بازداشت شدهاند.