لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۱ آبان ۱۴۰۳ تهران ۱۹:۰۷
زنی در تهران در حالی که چتر روی سر خود گرفته تا از گرما در امان باشد
زنی در تهران در حالی که چتر روی سر خود گرفته تا از گرما در امان باشد

آمنه‌سادات ذبیح‌پور به حضور در جلسه بعدی دادگاه سپیده قلیان «ملزم شد»

۱۰:۵۳ ۲۸.۱۲.۱۴۰۱

محمد نجفی، وکیل زندانی، به مرخصی آمد

فرزند محمد نجفی، وکیل و فعال مدنی زندانی، امروز از مرخصی پدر خود از زندان خبر داد. او در حساب اینستاگرامی خود نوشت «پدر به مرخصی اعزام شد. بعد از ۴۹ روز اعتصاب غذا».

دیروز ده‌ها وکیل و کادر درمانی در داخل و خارج کشور در اعتراض به ادامه حبس این وکیل و فعال مدنی هشدار داده بودند که شرایط جسمی او «وخیم» است و در «معرض خطر مرگ» قرار دارد و خواستار آزادی فوری او شده بودند.

محمد نجفی پیشتر وکالت شماری از فعالان سیاسی و مدنی را بر عهده داشت، اما پس از آنکه در اعتراضات دی‌ماه سال ۱۳۹۶ کشته‌شدن «وحید حیدری»، یک معترض جوان، را در بازداشتگاه نیروی انتظامی اراک فاش کرد، بازداشت و زندانی شد.

از آن سال محمد نجفی با تشکیل پرونده‌های مختلف و با صدور ۹ حکم قضایی زندانی شده و در هفته‌های گذشته نیز به دنبال حمایت او از اعتراضات سراسری، دو پرونده جدید برای این وکیل تشکیل شده است.

۱۰:۳۵ ۲۸.۱۲.۱۴۰۱

حسین شریعتمداری: اگر مسئولان دربارۀ حجاب کاری نکنند، مردم مسلمان خودشان دست‌به‌کار می‌شوند

حسین شریعتمداری، نماینده رهبر جمهوری اسلامی در روزنامه کیهان، در یادداشتی در این روزنامه، با انتقاد از عدم برخورد مسئولان با «کشف حجاب»، نوشت: «اگر دشمن بتواند در سد عفاف رخنه کند، عبور از سایر خاکریزها امکان‌پذیر‌تر خواهد بود.»

مدیر مسئول روزنامه کیهان همچنین تهدید کرد که اگر «دست‌اندرکاران امور برای مقابله با کشف حجابِ برخی از خانم‌ها از توان لازم برخوردار» نباشند، «احتمالاً خود مردم مسلمان و پاکباخته برای مقابله با این هنجارشکنی که باورهای دینی و عفت و اخلاق جامعه را تهدید می‌کند، دست‌به‌کار شوند».

روز گذشته نیز ده‌ها مدیران ده‌ها حوزه علمیه تهران در نامه‌ای به ابراهیم رئیسی ضمن اعتراض به «سرعت برهنگی» و «موج انفعال» در کشور، خواستار «مواجهه با شبکه‌های اجتماعی» شده بودند.

آن‌ها نیز نوشته‌ بودند: «تاریخ اثبات نموده برای نقض حریم کشور هر میزان کوتاه آمده‌ایم، دشمن جلوتر خواهد آمد»، و «اگر قرار باشد امروز از قانون حجاب عقب‌نشینی کنیم، فردا دلیلی بر پافشاری بر سایر قوانین نداریم.»

با گذشت شش ماه از آغاز اعتراضات «زن زندگی آزادی» در پی کشته‌شدن مهسا امینی در بازداشت مأموران گشت ارشاد به‌خاطر حجاب اجباری، مقامات جمهوری اسلامی ایران همچنان اصرار دارند که همۀ دختران و زنان را به رعایت پوشش مورد نظر خود وادار کنند.

عفو بین‌الملل می‌گوید ادامۀ قوانین و مقررات کنونی به افراد غیررسمی نیز این امکان را می‌دهد که زنان و دختران را به‌طور روزانه در ملأ عام مورد آزار و اذیت و تجاوز قرار دهند.

بیژن نوباوه، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی، ۲۳ اسفند گفت که این کمیسیون هفت پیشنهاد در ارتباط با «حجاب» ارائه کرده که سران قوا با آن‌ها «موافقت کامل دارند و در شورای عالی امنیت ملی نیز درباره آن بحث شده است».

بر اساس توضیح آقای نوباوه «شناسایی زنان بدون حجاب در معابر عمومی از طریق دوربین انجام می‌شود و مجازات افراد حسب جداول تهیه شده انجام خواهد شد» و «مسدود شدن خط تلفن و اینترنت زنان بدون حجاب در صورت عدم توجه به تذکرات از جمله مجازات‌های این طرح است.»

این اظهارات و اقدامات در حالی ادامه دارد که زنان ایران از هر فرصتی برای نشان‌دادن اعتراض خود به حجاب اجباری استفاده می‌کنند.

۱۰:۱۹ ۲۸.۱۲.۱۴۰۱

۱۰:۱۸ ۲۸.۱۲.۱۴۰۱

دو کنشگر حقوق همجنس‌گرایان که به اعدام محکوم شده بودند، موقتاً آزاد شدند

زهرا صدیقی همدانی و الهام چوبدار، کنشگران حقوق همجنس‌گرایان که پیشتر به اعدام محکوم شده بودند، به‌فاصلۀ چند روز با وثیقه سنگین موقتاً از زندان آزاد شدند.

این دو فعال، شهریور ۱۴۰۱ به اتهام «افساد فی‌الارض از طریق ترویج همجنس‌گرایی» به اعدام محکوم شده بودند. صدور این حکم علیه آنها واکنش‌های بین‌المللی را پی داشت.

۰۹:۴۲ ۲۸.۱۲.۱۴۰۱

بر اساس اعلام پایگاه خبری حال‌وش، اخیراً یک نیکوکار در دهستان سیاه جنگل از توابع شهرستان میرجاوه مدرسه‌ای را به‌نام کیان پیرفلک برای دانش‌آموزان بلوچ در این منطقه ساخته است.

کیان پیرفلک یکی از ده‌ها کودک کشته‌شده در جریان سرکوب اعتراضات سراسری «زن زندگی آزادی» بود که به‌دست مأموران حکومتی در دزفول کشته شد، اما حکومت ایران تلاش کرده است با اخذ اعترافات اجباری دو نفر از شهروندان معترض بازداشتی را به‌جای قاتلان او معرفی کند؛ ادعایی که مادر کیان آن را به‌شدت رد می‌کند.

۰۸:۰۱ ۲۸.۱۲.۱۴۰۱

حضور خانواده‌های اعدام شدگان ۱۳۶۷ در گورستان خاوران در تهران

گزارش‌ها حاکی است که تعدادی از خانواده‌های اعدام‌های دست‌جمعی در سال ۱۳۶۷ توانسته‌اند در آخرین روزهای سال ۱۴۰۱ به رغم تدابیر امنیتی در گورستان خاوران مزار بی‌نام قربانیان این اعدام‌ها حاضر شوند.

این خانواده‌ها با حضور در گورستان خاوران و با گذاشتن گل و عکس قربانیان، یاد و خاطره اعدام‌ شدگان در سال ۱۳۶۷ را گرامی داشتند.

در ویدئویی که در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده نشان می‌دهد که روز جمعه تعدادی از خانواده‌های اعدام شدگان در خاوران در حال خواندن سرود «رود» هستند. اما صدای مردی که به نظر می‌رسد از نیروهای امنیتی است، شنیده می‌شود که از حاضران می‌خواهد که مراسم را «تعطیل کنند».

۰۳:۵۹ ۲۸.۱۲.۱۴۰۱

شعار شبانه ضد حکومتی در چند منطقه تهران؛ حضور بر مزار کشته‌شدگان در خاوران، مشهد، فومن، بوکان، کرج

چند منطقه از شهر تهران شامگاه شنبه و در شب‌های پایانی سال ۱۴۰۱ همچنان شاهد سردادن شعارهای شبانه و ضد حکومتی بود و همزمان روز و عصر شنبه نیز جمعی از معترضان و خانواده‌ها در شهرهای مختلف بر مزار معترضان کشته شده حضور یافتند و در تهران نیز جمعی از خانواده‌های دادخواه زندانیان سیاسی اعدام شده در تابستان سال ۶۷ در خاوران حضور یافتند.

شهرک باقری در منطقه ۲۲ تهران شامگاه شنبه بیست و هفتم اسفند ماه باردیگر شاهد شعارهای شبانه و ضد حکومتی جمعی از مردم معترض بود. معترضان در شعارهای شبانه این شهرک، شعارهایی چون «مرگ بر خامنه‌ای» و «مرگ بر دیکتاتور» سردادند.

در غرب تهران همچنین جمعی از معترضان نیز شامگاه شنبه در شهرک اکباتان شعارهایی شبانه‌ای چون «مرگ بر دیکتاتور» سردادند.

مناطق نارمک و تهرانپارس نیز شامگاه شنبه شاهد شعارهای شبانه و ضد حکومتی جمعی از مردمی بود. «مرگ بر خامنه‌ای»، «مرگ بر دیکتاتور»، «مرگ بر جمهوری اسلامی» و «مرگ بر خامنه‌ای، لعنت بر خمینی» از جمله شعارهای شبانه معترضان در این منطقه از شرق تهران بود.

تصاویر منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی حاکی از آن است که واگن‌های متروی تهران نیز روز شنبه شاهد شعارنویسی‌ و نصب تراکت‌های با مضمون شعارهای ضد حکومتی بودند.

از سوی دیگر در بسیاری از شهرهای ایران در ادامه حضور بر مزار معترضان کشته شده در آخرین روزهای سال، روز شنبه نیز مزار تعدادی از معترضان کشته شده در آرامستان‌های شهرهای مختلف ایران گلباران شد.

در شهر مشهد با وجود فضای به شدت امنیتی در محدوده مزار مجیدرضا رهنورد در آرامستان بهشت رضای این شهر، شماری از معترضان روز شنبه بر مزار این معترض اعدام شده حضور یافتند.

جمعی از معترضان نیز در کرج روز شنبه ۲۷ اسفند ماه در بهشت سکینه و بهشت علی بر مزار معترضان کشته شده حضور یافتند. در یکی از ویدیوها تعدادی از معترضان بر مزار سارینا اسماعیل‌زاده در بهشت سکینه کرج حضور یافته و با اهدای گل بر مزارش به او ادای احترام کردند.

لیلا مهدی، مادر سیاوش محمودی ویدیویی از حضور و گلباران مزار فرزند نوجوانش را منتشر کرد. سیاوش محمودی، نوجوان هفده ساله، ۳۰ شهریور ماه ۱۴۰۱ در جریان تظاهرات علیه جمهوری اسلامی در محله نازی‌آباد با شلیک نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی کشته شد.

در شهر کردنشین بوکان واقع در استان آذربایجان غربی نیز روز شنبه جمعی از مردم و خانواده‌های معترضان کشته شده با حضور در آرامستان این شهر، ضما ادای احترام به هژار مام‌خسروى، شهريار محمدى، هيوا جان‌جان، هيمن امان، امجد عنايتى، و سليمان شکرى، مزار این معترضان کشته شده را گلباران کردند.

جمعی از مردم و خانواده مهران بصیر توانا، ورزشکار ۲۹ ساله اهل فومن که در تظاهرات ۲۵ آبان با شلیک نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی در شهر صومعه‌سرا کشته شد روز شنبه بر مزار او در آرامستان مسجد روستای سند بالا شهر فومن حضور یافته و با اهدای گل به او ادای احترام کردند.

در آخرین روزهای سال ۱۴۰۱، جمعی از خانواده‌های دادخواه زندانیان سیاسی اعدام شده در جریان اعدام‌های دسته‌جمعی سال ۱۳۶۷ نیز در تهران با حضور در آرامستان خاوران مزار بی‌نام قربانیان این اعدام‌ها را گلباران کردند.

جنبش دادخواهی در ایران که در چند سال اخیر گسترش یافته است از دهه شصت و به ویژه بعد از کشتار گسترده و دسته‌جمعی زندانیان سیاسی در سال ۱۳۶۷ با ایستادگی و پیگیری مادران و پدران دادخواه زندانیان کشته شده شکل گرفت.

پس از سرکوب و کشتار اعتراضات دانشجویی سال ۱۳۷۸، اعتراضات پس از انتخابات سال ۱۳۸۸، اعتراضات سراسری به گرانی‌ها در دی ماه سال ۱۳۹۶، اعتراضات سراسری آبان ۱۳۹۸ و کشته شدن ۱۷۶ سرنشین پرواز ۷۵۲ هواپیمایی اوکراین اینترنشنال با موشک‌های سپاه پاسداران در دی ماه ۱۳۹۸، و کشتار صدها معترض در جریان اعتراضات سراسری شش ماه گذشته، دادخواهی در ایران به جنبشی فراگیر تبدیل شده است.

۲۳:۱۱ ۲۷.۱۲.۱۴۰۱

برگزاری «جلسات متعدد» درباره حجاب اجباری در وزارت کشور

فرمانده کل انتظامی جمهوری اسلامی از برگزاری «جلسات متعدد درباره حجاب» در وزارت کشور خبر داد و مدعی شد «مردم» مخالفت با حجاب اجباری را «قطعاً برنمی‌تابند».

این اظهارنظر احمدرضا رادان در شرایطی بیان می‌شود که در اعتراضات سراسری شش ماه گذشته، شمار قابل توجهی از شهروندان نقاط مختلف ایران مخالفت خود با حجاب اجباری را به شیوه‌های گوناگون اعتراضی از جمله آتش زدن روسری‌ها به نمایش گذاشته‌اند.

او روز شنبه در آستانه سفرهای نوروزی شهروندان به ویژه به استان‌ها و سواحل شمالی کشور گفت که مسافران باید در استان مازندران «حجاب و عفاف» را بیش از پیش رعایت کنند.

فرمانده فراجا در عین حال بر رعایت حجاب اجباری در حوزه اصناف هم تأکید کرد و افزود: «امیدواریم با ‌وضع قوانین‌ بازدارنده ‌بتوانیم در این حوزه کنترل مناسبی داشته باشیم.»

در روزهای اخیر، مدیران ۴۶ حوزه علمیه در تهران در نامه‌ای از ۳۰ نهاد حکومتی مسئول در زمینه حجاب اجباری به دلیل آن‌چه «بی‌عملی» این نهادها خواندند، انتقاد کردند.

۲۲:۰۳ ۲۷.۱۲.۱۴۰۱

رئیس جمهوری آلمان و شهردار برلین روز شنبه ۲۷ اسفند در مراسمی با عنوان «آخر هفته دموکراسی» ضمن ادای احترام به از خودگذشتگی‌های زنان پایتخت آلمان در حدود دو قرن پیش، از اعتراضات آزادی‌خواهانه ایران نیز یاد کردند.

فرانسیسکا گیفای، شهردار برلین، با یادآوری نقش زنان در جریان مبارزه برای دموکراسی در تاریخ این شهر، به تلاش‌های حکومت جمهوری اسلامی برای سرکوب اعتراضات آزادی‌خواهانه در ایران از طریق اعمال خشونت نیز اشاره کرد.

او گفت: «می‌دانیم که زنان در سراسر دنیا روزانه در حال مبارزه برای حقوق خود هستند. حتی اگر این مبارزات همیشه به گوش ما نرسند.»

خانم گیفای «همبستگی» را عاملی مهم در دستیابی به «آزادی دموکراتیک» دانست و همچنین از زنانی یاد کرد که در نتیجه جنگ در اوکراین به آلمان پناهنده شده‌اند.

۲۰:۰۴ ۲۷.۱۲.۱۴۰۱

درخواست از امانوئل مکرون برای حمایت از جنبش «زن زندگی آزادی»

عسل عباسیان روزنامه‌‌نگار ایرانی در محل کاخ الیزه، به‌همراه گروهی دیگر از فعالان حقوق بشر از سایر کشورها با امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه دیدار کرد.

عباسیان در این دیدار با اشاره به اتفاقات ماه‌های اخیر پس از انقلاب «زن، زندگی، آزادی» در ایران به تشریح بخش هایی از کمپین ضد اطلاعات جمهوری اسلامی علیه این حرکت مردمی پرداخت و از امانوئل مکرون خواست در عمل اثبات کند که حمایت از مردم ایران را مهم‌تر از سازش با جمهوری اسلامی می‌داند.

او با معرفی خود به عنوان یک «روزنامه‌نگار ایرانی و کوییر فمینیست» که در سال ۲۰۲۱ ناچار به ترک ایران شده است، خطاب به آقای مکرون گفت جمهوری اسلامی به واسطه حامیان خود می‌کوشد از طریق کارزارهای مختلف وضعیت را طوری جلوه دهد که گویی با زنان مخالف حجاب اجباری «مدارا» می‌شود.

این ادعای حکومت در شرایطی مطرح می‌شود که به گفته عباسیان، «فشار بر زنانی که هنجارهای حجاب را به چالش می‌کشند به روش‌های پیچیده‌تری» ادامه یافته است، تا جایی که شمار قابل توجهی از این زنان «از محل کار و دانشگاه اخراج می‌شوند، به دادگاه احضار می‌شوند و مجبور به پرداخت جریمه‌های قابل توجهی شده‌اند».

این روزنامه‌نگار ایرانی همچنین با اشاره به «عفو» گسترده معترضان آن را اقدامی «گمراه‌کننده» از سوی جمهوری اسلامی توصیف و تصریح کرد: «بله، گروهی از زندانیان به صورت مشروط آزاد شده‌اند. اما بسیاری از آنها هنوز در زندان هستند، از جمله همکاران من الهه محمدی و نیلوفر حامدی.»

او در بخش پایانی صحبت‌های خود خطاب به رئیس جمهوری فرانسه گفت بسیاری از ایرانیان بر این باورند که «سیاستمداران غربی به جای حمایت از مردم ایران به دنبال سازش با رژیم جمهوری اسلامی هستند».

عباسیان از امانوئل مکرون خواست در عمل ثابت کند که فرانسه اصول دموکراتیک خود را بر سازش با رژیم‌های سرکوبگر در اولویت قرار خواهد داد.

در این دیدار همچنین کاترین کولونا وزیر امور خارجه فرانسه، سونیا باکس مسئول شهروندی در وزارت کشور، آلن رگنیه بخشدار و نماینده بین‌وزارتی برای پذیرش و ادغام پناهندگان، دلفین بوریون سفیر حقوق بشر فرانسه، به همراه شماری دیگر از فعالان حقوق بشر از کشورهایی نظیر عراق، روسیه، افغانستان، سوریه، بحرین، کلمبیا، اوگاندا و .. حضور داشتند.

بیشتر

XS
SM
MD
LG