احمد خاتمی: نظام در ۴۴ سال گذشته روزهایی به سختیِ روزهای اعتراضات نداشته است
احمد خاتمی، از آخوندهای تندرو حکومت جمهوری اسلامی، اذعان کرد که «نظام در طول ۴۴ سال گذشته روزهایی به سختی ۱۰۰ روز» اعتراضات اخیر نداشته است.
او روز یکشنبه ۲۸ اسفند در جریان یک سخنرانی در سمنان، اعتراضات مردمی شش ماه گذشته را «اغتشاش» خواند و در توصیف خواسته معترضان گفت: «اینها در اغتشاشات از جناحها و حزبها عبور کردند و اصلاحطلب و اصولگرا برای آنها فرقی نداشت و مسئله آنها عبور از نظام بود».
در چند سال اخیر و بهویژه از دیماه ۱۳۹۶ شعارهای معترضان کلیت حکومت جمهوری اسلامی را نشانه گرفته است. در تجمعات اعتراضی از جمله در اعتراضات سراسری اخیر نیز شعار «اصلاحطلب اصولگرا، دیگه تمومه ماجرا» در میان فریادهای معترضان بارها شنیده شده است.
بهعلاوه، ارزیابیهای بینالمللی نشان میدهد که اعتراضات شش ماه گذشته از حیث گستردگی و فراگیری در کشور از زمان تأسیس جمهوری اسلامی در ایران بیسابقه بوده است.
احمد خاتمی که عضویت در شورای نگهبان و هیئت رئیسه خبرگان رهبری را نیز بر عهده دارد، همچنین مدعی شده منظور از «زن، زندگی، آزادی» که شعار محوری جنبش کنونی ایران به شمار میرود، «عریانی» و مبارزه با حجاب است.
مقامهای جمهوری اسلامی در تبلیغات خود از واژگانی چون «عریانی» و «برهنگی» برای توصیف مبارزه با حجاب اجباری و دفاع از حقوق بنیادین زنان و آزادیهای اجتماعی آنها بهره میگیرند.
بهاره هدایت: بقای جمهوری اسلامی نافی بقای ما، فرزندان ما و سرزمینمان است
بهاره هدایت، فعال سیاسی زندانی در بند زنان اوین، در آستانه نوروز ۱۴۰۲ در پیامی با گرامیداشت یاد کشتهشدگان و اعدامشدگان اعتراضات سراسری اخیر، بر ضرورت «براندازی» جمهوری اسلامی تأکید کرد.
در متن این پیام که روز یکشنبه برای اولینبار در وبسایت ایران وایر منتشر شد، آمده است: «با جنبش مهسا، براندازی نشد، اما این خواسته تعین مادی پیدا کرد؛ آنهم در گسترهای که قابل چشمپوشی نبود».
خانم هدایت ضمن برشمردن نام شماری از کشتهشدگان اعتراضات و نیز چهار معترض اعدامشده افزوده است: «علیرغم همه التهابات یک ماه اخیر، وضعیت همان است که بود و آن اینکه جمهوری اسلامی بدل به غیراخلاقیترین عنصر حیات روزمره ایرانیان شده و بقای او نافی بقای ما، فرزندان ما و سرزمینمان است. بنابراین منطق ایجاب براندازی کماکان برقرار است».
این فعال سیاسی در بخش پایانی پیام خود از زندان با تأکید بر عزم معترضان برای «بازپسگیری ایران» تصریح کرده است: «اگر آزادی میخواهیم، مسیر آن از هر میانبری هم که برویم در نهایت به از میان برداشتن جمهوری اسلامی و حذف اسلام سیاسی از ساحت حکمرانی میرسد».
بهاره هدایت که پیش از این هفت سال را به دلیل فعالیتهای مدنی خود در زندان گذرانده بود، هماکنون دوران محکومیت چهارسالهاش را در پی اعتراض به سرنگونی هواپیمای اوکراینی سپری میکند و به گفته خودش، این «هشتمین بهار در اسارت» برای اوست.
گزارشها از ایران حاکی است که در آستانه آغاز سال نو خورشیدی، شماری از زندانیان شناختهشده سیاسی و عقیدتی که مشمول «عفو معیاری» اخیر قرار نگرفتند، به مرخصی اعزام و یا به طور موقت با قرار وثیقه آزاد شدند.
در پی صدور بخشنامه موسوم به «عفو معیاری» که حکومت جمهوری اسلامی همزمان با سالگرد انقلاب ۵۷ تبلیغات گستردهای درباره آن انجام داد، شماری از بازداشتشدگان و کنشگران سیاسی و مدنی زندانی آزاد شدند.
از این میان برخی اعلام کردند که آزادی آنها بدون درخواست عفو و امضای ندامتنامه صورت گرفته است و بعضی نیز گفتند که پس از پایان دوره محکومیت خود آزاد شدهاند. با این حال، شمار قابل توجهی از زندانیان سیاسی زن و مرد مشمول عفو رهبر جمهوری اسلامی نشدند و همچنان در زندانهای مختلف ایران در حبس به سر میبرند.
حالِ عمومی توماج صالحی، خواننده رپ زندانی در ایران، «خوب» گزارش شده است
امیر رئیسیان، وکیل دادگستری، روز یکشنبه از قول دیگر همکار خود خبر داد که حال عمومی توماج صالحی، خواننده رپ بازداشتشده در جریان اعتراضات سراسری، مساعد است.
او در توییتی نوشت که رزا اعتماد، دیگر وکیل توماج صالحی پنجشنبه گذشته برای آخرین بار در سال جاری به موکل خود در زندان رفته و «توماج سال خوبی را برای همه هموطنان آرزو کرده است».
اوایل اسفندماه، یه-اون ری، نماینده پارلمان آلمان و کفیل سیاسی توماج صالحی، از وضعیت این خواننده ترانههای اعتراضی در زندان جمهوری اسلامی ابراز نگرانی کرده بود.
توماج صالحی روز هشتم آبان در میانه اعتراضات سراسری در روستای گِردبیشه، از توابع استان چهارمحال و بختیاری، بازداشت شد. او که اهل شاهینشهر اصفهان است در روزهای پیش از دستگیری، زندگی مخفیانه داشت و پیامهای بسیاری را در حمایت از مردم منتشر میکرد.
از جمله اتهامات این خواننده معترض «محاربه و افساد فیالارض» اعلام شده است؛ اتهاماتی که بر اساس قوانین کیفری جمهوری اسلامی ممکن است حکم اعدام بهدنبال داشته باشد.
حسین رزاق، فعال رسانهای و مدنی زندانی به مرخصی آمد
حسین رزاق، فعال رسانهای منتقد جمهوری اسلامی که۳۰ مرداد بازداشت شده بود، به مرخصی آمد.
آخرین بازداشت آقای رزاق کمتر از یکسال پس از آزادی او با قرار وثیقه «دو میلیارد تومانی» صورت گرفته بود.
اتهامات آقای رزاق در پی این بازداشت «اجتماع و تبانی علیه امنیت نظام به دلیل برگزاری اتاقهای کلابهاوس»، «تبلیغ علیه نظام به دلیل دفاع از بهائيان» و «نشر اکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی به دلیل توئيتهای حمایتی از سپیده رشنو و اهالی روشنکوه» اعلام شده بود.
مهدی محمودیان، فعال مدنی زندانی به مرخصی آمد
مهدی محمودیان، فعال مدنی زندانی روز یکشنبه، ۲۸ اسفند از زندان اوین به مرخصی آمد.
آقای محمودیان یکی از متهمان پرونده موسوم به «دادخواهان سلامت» است. او سال گذشته بازداشت شد و حکم «چهار سال حبس» و «دو سال محرومیت از فعالیت رسانهای» علیه او مرداد ۱۴۰۱ در دادگاه تأیید شد.
پرونده «دادخواهان سلامت» مربوط به گروهی از وکلا و فعالان مدنی است که قصد شکایت از مقامات جمهوری اسلامی بهویژه علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی را به دلیل سوءمدیریت کرونا داشتند.
قوه قضاییه مجاهد کورکور، معترض زندانی، را بهاتهام «قتل کیان پیرفلک» محاکمه کرد
دستگاه قضایی جمهوری اسلامی اعلام کرد دادگاه عباس کورکوری (مجاهد کورکور) را بهاتهام «محاربه» و «افساد فیالارض» در دادگاه انقلاب اهواز برگزار کرده است.
خبرگزاری میزان، وابسته به قوه قضاییه، روز یکشنبه ۲۸ اسفند بدون اعلام تاریخ دقیق برگزاری این دادگاه نوشت که در جلسه دادگاه، دادستان عمومی و انقلاب ایذه کیفرخواست علیه مجاهد کورکور را قرائت کرد و «خواستار اشد مجازات قانونی» برای متهم شد.
سهیل عربی، زندانی عقیدتی بهطور موقت آزاد شد
سهیل عربی، زندانی عقیدتی روز یکشنبه، ۲۸ اسفند با قرار وثیقه و به طور موقت آزاد از زندان رجایی شهر کرج شد.
آقای عربی سال ۱۳۹۲ به خاطر انتشار مطالبی در فیسبوکش ابتدا به اتهام «سبالنبی» به اعدام محکوم شد، اما این حکم اما در دادگاه تجدیدنظر به هفت و نیم سال زندان، «دو سال تحقیقات مذهبی برای اثبات پشیمانی»، «دو سال ممنوع الخروجی» و دو سال تبعید تغییر یافت.
این فعال عقیدتی که ماه مهر امسال آزاد شده بود، پس از چند ماه در ۱۲ دی بار دیگر بازداشت شد. درباره اتهامات آقای سهیلی که منجر به آخرین بازداشت او شده بود، اطلاعاتی منتشر نشده است.
بر اساس گزارشها، پدر آقای عربی دو روز پیش درگذشته است.
پسرخاله مهسا امینی: خانواده مهسا خواهان تعقیب مقامات جمهوری اسلامی از سوی دیوان کیفری بینالمللی هستند
پسرخاله مهسا امینی در گفتوگو با شبکه خبری «آی تی وی» بریتانیا گفت که خانواده مهسا خواهان آن هستند که جمهوری اسلامی تحت تعقیب دیوان کیفری بینالمللی قرار گیرد و مقامات آن ملزم به پاسخگویی درباره جنایتهای خود علیه بشریت شوند.
عرفان مرتضایی در ادامه گفت که خانواده مهسا [از سوی نهادهای حکومتی] تهدید شدهاند که در صورت مصاحبه با رسانهها پسرشان نیز بازداشت خواهد شد و آنها نمیخواهند فرزند دیگر خود را هم از دست بدهند.
آقای مرتضایی که در روزهای نخستِ پس از کشته شدن مهسا توسط مأموران گشت ارشاد، درباره مرگ او و فشارها بر خانوادهاش اطلاعرسانی کرده بود، در ماههای گذشته مجبور به فرار از ایران شده و پس از چند ماه که با دشواری خود را به آلمان رسانده، درخواست پناهندگی کرده است.
او گفته است که همواره پیامهای تهدیدآمیزی از سوی جمهوری اسلامی دریافت میکند که خانوادهاش مورد آزار قرار خواهند گرفت و او ربوده و به ایران بازگردانده خواهد شد.