یک حقوقدان: شلیک نیروهای امنیتی به چشم معترضان «جنایتی عمدی» است
محسن برهانی، حقوقدان منتقد حکومت ایران، اقدام نیروهای امنیتی در آسیب زدن به چشم معترضان سال گذشته با اسلحههای ساچمهزن را «جنایت عمدی» خواند و گفت مرتکبان مستحق مجازات «قصاص» هستند.
او در پستی که در صفحه اینستاگرام خود منتشر کرده، «آمران و تحویلدهندگان این اسلحهها» را با عنوان «معاونین در ایراد جنایت عمدی» مشمول بند ب ماده ۱۲۷ قانون مجازات اسلامی دانسته و تأکید کرده که باید به «شش ماه تا پنج سال» حبس تعزیری محکوم شوند.
این حقوقدان که در ماههای اخیر به شکل مداوم از شیوه برخورد جمهوری اسلامی با معترضان و صدور و اجرای احکام اعدام توسط قوه قضائیه انتقاد کرده است، همچنین نوشته که آسیبدیدگان «بایستی اقدام به طرح شکایت کنند» و دادستانها ملزم هستند که پرونده را به بازپرسها ارجاع دهند.
آقای برهانی تاکید کرده که نمیتوان ادعا کرد شناسایی مرتکبان این «جنایتها» ممکن نیست چون با بررسی دوربینهای شهری و زمان و ساعت جنایت و سایر «مهارتهای قضایی» میتوان مرتکبین این جرایم را پیدا کرد.
در جریان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱، علاوه بر کشته شدن صدها نفر به دست نیروهای امنیتی، صدها نفر از شهروندان معترض در سراسر ایران بر اثر شلیک گلولههای ساچمهای و پینتبال ماموران جمهوری اسلامی، بینایی خود را از دست دادند.
خاتمی: حجاب را نمیتوان «بهزور» به جامعه تحمیل کرد
محمد خاتمی، رئیسجمهور پیشین ایران، روز جمعه در سخنانی تأکید کرد که مفاهیم کلیدی در جمهوری اسلامی همچون حجاب اجباری و نگاه حکومت به زنان، نیاز به «بازنگری و بازاندیشی» دارد و نمیتوان آن را «به زور» به جامعه تحمیل کرد.
در گزارشی که وبسایت جماران از دیدار او با جمعی از فعالان حوزه زنان منتشر کرده است، او با اشاره به آیه «لا اکراه فیالدین» گفته وقتی در «دین خدا که اصل است»، اجبار وجود ندارد پس چرا باید در «فرع آن» زور و تحکم باشد.
آقای خاتمی همچنین از لزوم «تغییر رویهها و عادات متناسب با شرایط جامعه و بازنگری و بازاندیشی» آنها سخن گفته و از «نگاه تزئینی» به زن انتقاد کرده است.
او با اشاره به شعار تبلیغاتی مورد علاقه جمهوری اسلامی که زن را مانند «درّی که باید در صدف باشد» توصیف میکند، گفته است «سوال این است واقعا خاصیت این درّ چیست؟ آیا به جز یک زینت خاصیت دیگری دارد؟ و اصلا چرا زن باید درّ باشد؟ این تغییر نگاه آن چیزی است که به آن نیاز داریم».
رئیس جمهور پیشین ایران همچنین تأیید کرده که انقلاب سال ۵۷ ایران بعد از «وعدههای بزرگی» که داد، «از مسیر خود خارج شد و تفکر متفاوتی از آن بیرون آمد.» و دید منفی مردم نسبت به عملکرد «متصدیان دین» به خود دین سرایت کرده است.
خاتمی در حالی از اجبار درباره حجاب انتقاد کرده که دولت با ارسال لایحه موسوم به «حجاب و عفاف» که در قوه قضائیه تهیه شده است، قصد دارد «بیحجابی» را جرمانگاری کند و جریمهها و مجازاتهای دیگری برای مخالفان حجاب اجباری در نظر بگیرد.
آقای خاتمی دو ماه پس از اعتراضات اخیر مردمی در ایران با محوریت شعارهای مربوط به سرنگونی حکومت جمهوری اسلامی هم گفته بود که به باور او «براندازی نه ممکن است نه مطلوب».
خواسته ماههای اخیر رئیسجمهور پیشین ایران برای اصلاحات و «بازنگری» در حالی است که معترضان در شعارهای خود در جریان اعتراضات سراسری اخیر همزمان جریانهای اصلاحطلب و اصولگرا را رد کرده و با هدف قرار دادن علی خامنهای، خواستار سرنگونی حکومت جمهوری اسلامی شدند.
آقای خاتمی که خود به مدت هشت سال در بالاترین مقام اجرایی کشور قرار داشت، همواره مورد انتقاد بود که به اندازه کافی برای اصلاحات تلاش نکرده و به نوعی به تحکیم پایههای قدرت جمهوری اسلامی و دستگاه سرکوب آن یاری رسانده است.
تا پیش از اعتراضات به جان باختن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد ،در یک شرکت مشاور تأسیسات آتشنشانی کار میکرد. شرکتی خصوصی که کارش در زمینه تصفیه و تخلیه دود بود.
از ۲۴ آبان اما دنیا برای او در یک چشم خلاصه میشود و میگوید که مأموران نظامی و امنیتی، «عامدانه» به چشم او شلیک کردند. بهزاد همراهی، ۴۴ ساله در گفتوگو با رادیوفردا میگوید که یک مأمور امنیتی دستهای او را گرفت و مأمور دیگری از فاصله نزدیک، مستقیم به چشم او شلیک کرد.
در جریان اعتراضات سراسری، دهها نفر از شهروندان معترض در سراسر ایران بر اثر شلیک گلولههای ساچمهای و پینتبال ماموران جمهوری اسلامی، بینایی خود را از دست دادهاند، اقدامی که بهزاد همراهی معتقد است، عامدانه و سازماندهی شده بود.
در حالی که جمهوری اسلامی تبلیغات گستردهای را با ادعای ساخت یک «موشک هایپرسونیک» به راه انداخته، مولوی عبدالحمید رهبر پرنفوذ سنیهای ایران از رهبران حکومت خواست که به جای صرف هزینههای سنگین نظامی، به فکر وضعیت وخیم اقتصادی مردم باشند.
عبدالحمید اسماعیلزهی روز جمعه ۱۹ خرداد در سخنرانی هفتگی خود در مراسم نمازجمعه زاهدان گفت: «ما خوشحالیم که سلاح پیشرفته برای دفاع رونمایی میشود، ولی ما خوشحالتریم که به جای سلاح شکم این مردم سیر بشود، مردمی که در خیابانها روزانه فریاد میزنند.»
نیروی هوافضای سپاه پاسداران روز ۱۶ خرداد با رونمایی از موشکی به نام «فتاح» مدعی شد که این موشک «هایپرسونیک» (مافوق صوت) است و میتواند «از همه سامانههای سپر موشکی عبور کند»، اما برای این ادعای خود مدرکی ارائه نکرد.
معترضان زاهدان باز هم در خیابانها راهپیمایی کردند
بهرغم ماهها سرکوب، معترضان در زاهدان پس از نماز جمعه ۱۹ خرداد باردیگر در خیابانها راهپیمایی کرده و شعارهای اعتراضی سر دادند.
در شماری از ویدئوها شعارهایی در حمایت از مولوی عبدالغفار نقشبندی، امام جمعه اهل پیشین سنت راسک شنیده میشود.
آقای نقشبندی پس از آنکه مهرماه سال ۱۴۰۱ توسط اطلاعات سپاه چابهار احضار و تحت بازجویی قرار گرفت، برای مدتی ناپدید شد و بعد از آن پیامهای ویدئویی اعتراضی علیه حکومت منتشر میکند.
بازداشت فرد مهاجم با تیغ موکتبری به یک آخوند در مشهد
خبرگزاری تسنیم به نقل از مسئول روابط عمومی فرمانداری مشهد نوشته فردی که با یک تیغ موکتبری به یک آخوند حمله کرده و به گردن او صربه زده بود، «فوراً» بازداشت شده است.
این خبر پس از انتشار ویدئویی از حمله به این آخوند که امام جماعت مسجد «امام حسن مجتبی» در منطقه هاشمیه مشهد است، منتشر میشود.
تسنیم به نقل از این مقام فرمانداری نوشته که این اتفاق مربوط به ۱۰ روز پیش از این است و فرد ضارب «بازداشت» شده است.
بر اساس این گزارش، تیغ موکتبری به شاهرگ این امام جماعت برخورد نداشته است.
در ماههای اخیر اخباری مبنی بر حمله به چند آخوند و کشتهشدن برخی از آنها در شهرهای مختلف ایران منتشر شده است.
عباسعلی سلیمانی، نماینده سابق مجلس خبرگان، یکی از این افراد است که با اسلحه در بانکی در بابلسر کشته شد.