یک زوج بهایی ساکن رشت به بیش از ۹ سال زندان محکوم شدند
وصال ممتازی و انیسا سمیعیان، زوج بهایی ساکن رشت، از سوی دادگاه انقلاب مجموعا به ۹ سال و شش ماه حبس و برخی محرومیتهای اجتماعی محکوم شدند.
اتهامهای این دو شهروند بهایی «فعالیت تبلیغی علیه نظام» و «فعالیت آموزشی و تبلیغ انحرافی» عنوان شده و حکم دادگاه انقلاب به تازگی به آنها ابلاغ شده است.
این زوج که دو فرزند پنج ساله و سه ماهه دارند پارسال نیز بازجویی شده بودند.
حدود ده روز پیش نیز دادگاه تجدیدنظر کرج سیزده بهایی را مجموعا به چهل سال و هفت ماه زندان محکوم کرد.
نهادهای حقوق بشری بارها هشدار دادهاند که جمهوری اسلامی از ابتدای تاسیس خود همواره حقوق شهروندان بهایی را به طور سیستماتیک نقض کرده است.
محکومیت مدیر مسئول روزنامه «مستقل» به حبس و جزای نقدی
گزارشها از ایران حاکی از صدور حکم حبس و جزای نقدی برای مدیرمسئول روزنامه «مستقل»، چاپ تهران است.
روز چهارشنبه هفتم تیرماه فریبا عباسی، مدیر مسئول روزنامه «مستقل» از سوی دادگاه کیفری تهران به حبس و جزای نقدی محکوم شد.
خانم عباسی از بابت شکایت قرارگاه ثارالله سپاه، توسط شعبه نهم دادگاه کیفری یک تهران به شش ماه حبس و پرداخت پنج میلیون تومان جریمه نقدی محکوم شد.
دادگاه رسیدگی به اتهامات انتسابی خانم عباسی، روز دوشنبه ۲۹ خردادماه برگزار شد و بر اساس گزارشها قرارگاه ثارالله سپاه پاسداران، روزنامه مستقل را به «نشر مطالب ناروا و همچنین مطالبی که به اساس نظام لطمه میزند»، متهم کردهاند.
محمدعلی ایازی، عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم که به اصلاحطلبان نزدیک است، در مصاحبهای گفت که حکومت ایران قصد اعدام «۲۵ یا ۲۶ نفر» در جریان اعتراضهای ۱۴۰۱ را داشته است. به ادعای او، این روند بعد از انتقاد و اعتراض «علما و مراجع» متوقف شده است.
او در گفتوگویی با سایت انصافنیوز که روز پنجشنبه، هشتم تیر، منتشر شد گفت: «اینها یک لیست ۲۵ یا ۲۶ نفره اعلام کرده بودند که باید اعدام کنند. اما دیدید که بعد از آن دو نفر که اعدام کردند دیگر ادامه پیدا نکرد.»
این مدرس حوزه علمیه دلیل توقف اعدامها را اعتراض مراجع تقلید شیعه و برخی حقوقدانان دانسته که به گفته او «جلوی اعدامهای بعدی را با آن شدت و جدیت گرفت».
وزیر اطلاعات جمهوری اسلامی مدعی شد که بعد از اعتراضهای سراسری سال ۱۴۰۱ که به گفته او «شکست» خورده، جریان «براندازی» تغییر روش داده و «تغییر ماهیت جمهوری اسلامی» را دنبال میکند.
اسماعیل خطیب روز چهارشنبه، هفتم تیر، در یک سخنرانی مقاومت در برابر حجاب اجباری را که به گفته او «هنجارشکنی اجتماعی» است یکی از این روشها برای تغییر ماهیت حکومت ایران دانست.
به گزارش وبسایت وزارت اطلاعات، او در این زمینه گفت: «دشمن به دنبال تقابل بین قوا، اقشار اجتماعی، قومی و مذاهب و ادیان و در زمینه مسائل اجتماعی و جاری مانند حجاب و امثالهم است.»
مادر نیکا شاکرمی: همه میدانیم که حکومت دروغ میگوید
نسرین شاکرمی، مادر نیکا شاکرمی، نوجوانی که در جریان اعتراضات اخیر در ایران کشته شد، در یک گفتوگوی اختصاصی در مستندی که همزمان از بیبیسی دو، و شبکه پیبیاس پخش میشود، اظهار امیدواری کرده که خون جوانان کشتهشده در اعتراضات، «پایمال» نشود.
این گفتوگو که با زر امیرابراهیمی، بازیگر شناختهشده ایرانی ساکن فرانسه انجام شده، بخشی از مستندی است که از ۳۵۰ کلیپ ویدئویی و ۱۰۰ ساعت ویدئو که از داخل ایران درباره اعتراضات ساخته و منتشر شده، ساخته شده است.
خانم شاکرمی در این گفتوگو، ادعاهای حکومت ایران درباره نحوه کشتهشدن معترضان را رد کرده و گفته: «همه ما میدانیم که آنها دروغ میگویند».
مقامهای امنیتی جمهوری اسلامی مدعی هستند که نیکا شاکرمی، «خودکشی» کرده، اما خانوادهاش تأکید میکنند که او برای شرکت در اعتراضات از خانه خارج شد و ویدئویی از وی در حالی که بدون روسری روی یک سطل زباله و در میان معترضان ایستاده، منتشر شده است.
نسرین شاکرمی به زر امیرابراهیمی گفته که دخترش نسبت به «بیعدالتی و تبعیض» در ایران خیلی انتقاد داشت و از آنجا که «شجاع و نترس» بود، او همیشه نگران بود که اتفاقی برای دخترش بیفتد.
مادر نیکا گفته کسی در حکومت ایران مسئولیت کشتن نیکا را بر عهده نمیگیرد و به همین دلیل آنها پیگیر پرونده کشتهشدن دخترشان در محاکم قضایی نیستند و افزوده: به چه کسی شکایت کنیم؟»
خانم شاکرمی اضافه کرده که برای روحیه و شجاعت دخترش، «احترام زیادی» قائل است و معتقد است «ما در مرحلهای از تاریخ زندگی میکنیم که چنین اتفاقهایی ضروری است».
نیکا شاکرمی، یکی از بیش از ۵۰۰ معترضی بود که در جریان اعتراضات «زن زندگی آزادی» در ایران کشته شد.
نهادهای حکومتی چندین روز پس از کشته شدنش پیکر او را به خانوادهاش تحویل داده و آنها را مجبور به خاکسپاری در روستایی دورافتاده در خرمآباد لرستان کردند.
همزمان با جو امنیتی حاکم در دانشگاهها و سرکوب خشونتبار دانشجویان معترض، نرگس محمدی، فعال مدنی زندانی، در پیامی درباره شکلگیری «۱۸ تیر دیگری در دانشگاهها» هشدار داد.
خانم محمدی در این پیام که تقی رحمانی، همسرش، به رادیوفردا رسانده، خواستار توقف «خشونت بیرحمانه علیه دانشگاه» شده و نوشت: فضای پس از جنبش انقلابی «زن، زندگی، آزادی» نشان داد که نه «انفعال» و نه «انطباق» با وضع موجود، بلکه «انتشار قدرت» و «استحکام اراده جمعی» برای تغییر«بنیادی» سرمشق مردم ایران است.
این فعال مدنی زندانی در ادامه راهبرد جمهوری اسلامی یعنی ایجاد «رعب و وحشت و توامان تکثیر ناامیدی و دلسردی» را «استیصالی» و «ناکارآمد» خواند و به حکومت هشدار داد: «تهاجم و تهدید بیرحمانه علیه دانشگاه میتواند به جرقه خیزش و اعتراضات گسترده مردمی تبدیل شود.»
بازداشت مادر یک دانشآموز به جای دخترش در شاهینشهر اصفهان
گزارش شبکههای اجتماعی حاکی از بازداشت مادر یک دانشآموز معترض به حملات با گاز مشکوک سمی به مدارس، به جای دخترش است که در خانه حضور نداشت.
به گزارش سازمان حقوق بشری ههنگاو، مریم عباسی نیکو، اهل شاهینشهر استان اصفهان، شامگاه پنجم تیرماه توسط نیروهای اطلاعات سپاه با ضربوشتم بازداشت شد.
او مادر بیتا شفیعی، دانشآموزی است که در اعتراض به حملات سازمانیافته به مدارس برای مدتی بازداشت شده بود و گزارشهایی از شکنجه او منتشر شده بود.
گزارشهای غیررسمی حاکی از «آسیبرساندن» به برخی وسائل منزل هنگام تفتیش، برای ایجاد «رعب و وحشت» است.
بیتا شفیعی پس از آزادی از زندان به قید وثیقه، با انتشار یک ویدئو در اینستاگرام، خطاب به مردم گفته بود: «وقتی صدای ما کە در داخل زندان هستیم، نباشید، جمهوری اسلامی هرکاری کە بخواهد با ما میکند.»
مولوی عبدالحمید: دستگاه قضایی هم از فساد ریشه دوانده در کشور مستثنی نیست
مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت زاهدان در خطبههای نماز روز عید قربان، از «شیوع» فساد در ایران از جمله نهاد قضایی انتقاد کرد.
او گفت: «فساد در کشور ما شیوع پیدا کرده و در همه کشور ریشه دوانده» و دستگاه قضایی هم «مستثنی نیست».
آقای عبدالحمید بر ضرورت استقلال دستگاه قضایی تأکید کرد و گفت «شکایتهای زیادی» از سراسر ایران به دستش میرسد که «مردم رفتند حکم گرفتند از قاضی و بعد حکم تغییر کرده» است.
این روحانی پرنفوذ اهل سنت خواستار مبارزه با فساد در درون قوه قضائیه شد و از جمله به آسیبدیدگان چشم در اعتراضات اشاره کرد و گفت: «حقشان این نبود. انتظار بود که دستگاه قضایی با افرادی که تخلف میکنند برخورد کند».
او همچنین با اشاره جمعه خونین زاهدان و کشتهشدن دهها تن از شهروندان این شهر، خواستار برخورد با متخلفان شد و گفت انتظار میرفت مأمورانی که مردم را هدف قرار دادند مجازات شوند.
انتقاد از صدور ۳۴ سال زندان برای هشت فعال صنفی فرهنگیان در استان فارس
انجمن صنفی معلمان استان فارس، در محکومیت احکام صادره برای ۸ فعال صنفی این استان، از اینکه برای این کنشگران و فعالان صنفی، به جرم «شرکت در تجمعات قانونی فرهنگیان»، ۳۴ سال زندان صادر شده، انتقاد کرد.
در این بیانیه آمده که جامعه معلمان کشور از صدور این حکم ناعادلانه در «شوک و تاسفی عظیم» فرورفتهاند.
انجمن صنفی معلمان فارس نوشته «به نمایندگیِ جمع کثیری از فرهنگیان این استان»، صدور این احکام که «هیچ پشتوانه قانونی و قضایی» ندارد را محکوم میکند و از «قاضی و عوامل دخیل در این احکام میخواهد که هر چه سریعتر در حکم این معلمان صادق و راستین تجدید نظر نمایند».
این بیانیه تأکید کرده که «تجمعات صنفی فرهنگیان در سالهای اخیر طبق اصل ۲۷ قانون اساسی کشور، کاملا مسالمتآمیز و بهدور از خشونت، در کمال آرامش در خانه امن معلمان یعنی اداره کل و یا ادارات آموزش و پرورش صورت گرفته» و «صرفا برای احقاق حق دانشآموز و عدالت آموزشی و همچنین پیگیری حقوق معلمان در اجرای رتبهبندی و همسانسازی حقوق بازنشستگان بوده است».
انجمن صنفی معلمان فارس نوشته که خواستار شکستهشدن «احکام ناعادلانه هشت معلم و فعال صنفی شریف و حقطلب استان فارس و تبرئه آنها در دادگاه تجدید نظر است».
جامعه معلمان ایران، سالهاست که تحت فشارهای پلیسی امنیتی قرار دارد و شماری از معلمان معترض، بازداشت، زندانی و اخراج شدهاند.
جواد کاشی: او که سر به دیوار میکوبد فرمان چگونگی تدریس هم میدهد
جواد کاشی، استاد دانشگاه و پژوهشگر حوزه علوم سیاسی، بهدنبال کوباندن سر یک دانشجوی معترض دانشگاه علامه طباطبایی تهران به پلهها توسط یکی از مأموران حراست، نوشت: «ماجرا به کنترل و تنبیه دانشجو منحصر نیست».
آقای کاشی در کانال تلگرامی خود نوشته: «کوبیدن سر یک دانشجو به دیوار اسم رمز تحول دانشگاه است. ترجمان آنکه آنجا قرار نیست علم اقتدار ایجاد کند. دانش رفتارها را تنظیم کند. آنکه سری را به دیوار میکوبد، هم اوست که به من هم فرمان میدهد چطور تدریس کنم. او میداند علم چیست، اوست که روش تحقیق میآموزد. اوست که نشان میدهد خط قرمزها کجاست. اوست که الفبای دانش را میآموزد و همه ما را برای آموختن ردیف میکند.»
او اضافه کرده: «آنکه توان کتک زدن دارد، هم اوست که قاعده انضباطی محیط دانشگاه را معین میکند. اگر گفتند کتک زدن یک استثناء بوده است، کارل اشمیت را به یاد آرید. او دریافته بود آنچه استثناء است قاعده را تعیین میکند. ماجرا به کنترل و تنبیه دانشجو منحصر نیست. ماجرای قاعدهای است که کلیت دانشگاه را هدف گرفته است.»
این استاد دانشگاه با تأکید بر اینکه در یک «فضای تحقیرشده» آموزش علوم انسانی «غیرممکن» است، افزوده: «شرط تولید و ترویج و اموزش علوم انسانی، تفکر آزاد است و پیش شرط تفکر آزاد شجاعت فکر کردن. در یک محیط تحقیر شده، شجاعت همراه با تفکر دود میشوند و به هوا میروند.»
کاشی نوشته: «محیط هتک حرمت شده، استاد و دانشجوی هتک حرمت شده میزاید. آنگاه یکی توضیح دهد هدف از اینهمه هزینه برای اداره امور چنین دانشگاههایی چیست. فارغ التحصیلان چنین فضایی دردی از جامعه درمان نخواهند کرد.»
در پی کوباندن سر یک دانشجوی معترض در دانشگاه علامه طباطبایی تهران به پلهها توسط یکی از مأموران حراست در یکی از دانشکدههای این دانشگاه، انتشار بیانیههای اعتراضی دانشجویان دیگر دانشگاهها ادامه دارد.
جمعی از دانشجویان دانشگاه آزاد تهران شمال روز سهشنبه، ششم تیر، در محکومیت این «گستاخی حراست دانشگاه علیه دانشجوی دانشگاه علامه»، به ضربهای که به سر مهسا امینی، دختر ۲۲ ساله اهل سقز، زده شد و جرقه اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» را زد و همچنین ضربات نیروهای بسیجی به سر دانشجویان اشاره کردند و افزودند «باید کاری کنیم» تا ضربه به سر دانشجوی دانشگاه علامه «آخرین» حمله از این دست باشد.