گزارشی از «بریدن و دزدیدن» موهای بلند دختران در خیابانهای تهران
روزنامه «شرق» در شماره سهشنبه ۱۳ تیر خود در گزارشی خبر میدهد که در تهران، افرادی با تهدید دختران در خیابانها، اقدام به «بریدن و دزدیدن» موهای بلند آنها میکنند.
در این گزارش، یکی از دختران افغان ساکن تهران روایت ربوده شدن خود توسط افرادی قمهبدست در یک ماشین با شیشههای دودی را بازگو میکند و توضیح میدهد که خودروی آنها «پر از کیسههای مو» بود.
به دنبال افزایش بحران اقتصادی و گسترش فقر در ایران، رسانههای ایران در سالهای اخیر از افزایش پدیده خرید و فروش موی دختران و زنان به دلیل نیازهای مالی خبر داده بودند، اما گزارش از دزدیدن موی دختران کمتر سابقه داشته است.
وکیل توماج صالحی خبر «تقلیل حکم» او به دلیل «همکاری» را تکذیب کرد
یکی از وکلای توماج صالحی، خواننده رپ معترض به حکومت ایران، خبر خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران، درباره تقلیل حکم او «به دلیل همکاری موثر با مسئولین پرونده» را تکذیب کرد.
رُزا اعتماد انصاری روز چهارشنبه، ۱۴ تیر، به شبکه شرق، وبسایت روزنامه شرق گفت بعد از خبری که این خبرگزاری منتشر کرد، به شعبه یک دادسرای انقلاب اصفهان رفته و متوجه شده این خبر «کذب محض» است، چون پرونده موکلش هنوز حتی به «مرحله انشاء رای» هم نرسیده است.
نازنین زاغری با دعوت اندی موری به تماشای ویمبلدون رفت
نازنین زاغری رتکلیف، زندانی دوتابعیتی سابق، روز سهشنبه با دعوت اندی موری، یکی از قهرمانان تنیس جهان، به تماشای مسابقه او در جام ویمبلدون رفت. عکسی از او در میان تماشاگران منتشر شده که در ردیف پشت سر کیت میدلتون، همسر ولیعهد بریتانیا، و راجر فدرر، قهرمان جهان، نشسته است.
خانم زاغری پس از آزادی از زندان در ایران و بازگشت به بریتانیا، در یک پادکست تعریف کرده بود که در زندان اوین توانسته است مسابقه اندی موری در ویمبلدون را تماشا کند.
گزارشی از آمار «زنکشی» در ایران
آمار رسمی و تأییدشده در رسانههای رسمی ایران میگوید در دو سال گذشته بهطور میانگین هر چهار روز، یک زن در نقاط مختلف کشور به دست یکی از مردان خانوادهاش به قتل رسیده است.
شرق روز چهارشنبه، ۱۴ تیرماه، در گزارشی تحقیقی با ارائه آمار «زنکشی» از خرداد ۱۴۰۰ تا پایان خرداد ۱۴۰۲ عنوان کرده که طیاین مدت، دستکم ۱۶۵ «زنکشی» در ایران انجام شده است.
در این گزارش با بیان اینکه در سه ماه نخست امسال حداقل ۲۷ زن بنا بر دلایل مبتنی بر «ناموس» توسط شوهر یا پدرشان به قتل رسیدند، آمده: «این آماری است که رسانهای شده و به زعم بسیاری از فعالان حقوق زنان در نقاط مختلف کشور، زنکشیهای زیادی هم رخ میدهد که عامدانه خبری از آن به بیرون از منطقه مورد نظر مخابره نمیشود.»
بر أساس این گزارش بر خلاف باور عمومی که «اغلب زنکشیها در شهرها و روستاهای دورافتاده انجام میشود»، در دو سال گذشته و از میان ۱۶۵ زن به قتل رسیده، ۴۱ زن در «بیخ گوش پایتخت» کشته شدهاند.
شرق اضافه کرده که «اختلافات خانوادگی» عبارت مبهمی است که در توضیح اغلب زنکشیهای رسانهایشده ذکر میشود و علت اصلی «زنکشی» مانند مسائل ناموسی را پنهان میکند.
در نبود رسانهها و نهادهای مستقل در ایران و فشارهای امنیتی بر فعالان حقوق زن از سوی جمهوری اسلامی، هیچ شفافیتی در آمار زنان کشتهشده به دلیل مسائل ناموسی، خشونت خانگی، مالی و غیره به دست مردان خانواده، وجود ندارد.
خبر تسنیم درباره «تقلیل مجازات» توماج صالحی به حبس
در واکنش به خبر خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران درباره تقلیل حکم «اعدام» توماج صالحی، خواننده رپ اعتراضی به «حبس»، واکنشهای بسیاری در شبکههای مجازی منتشر شده است.
حساب کاربری منسوب به توماج صالحی در توئیتر از جمله نوشته: «اساساً توماج صالحی جرمی نکرده که مشمول محکومیت سنگین و تقلیل آن شود.»
تسنیم به منبع خود اشارهای نکرده و مدعی «همکاری مؤثر» توماج با مسئولین پرونده شده است.
خبر بازداشت، بازجویی و برگزاری دو جلسه دادگاه غیرعلنی توماج صالحی، با واکنشهای بینالمللی مواجه شده است.
ییوان ری، نماینده پارلمان آلمان و کفیل سیاسی توماج نیز در واکنش به این خبر در توئیتی نسبت به ادعای تسنیم درباره «همکاری» این خواننده با مسئولان پرونده واکنش نشان داده و نوشته «ما توماج را میشناسیم و میدانیم که او هرگز چنین کاری نمیکند».
خبر تسنیم در شرایطی منتشر شده که امیر رئیسیان، وکیل این خواننده معترض، روز ۱۱ تیر در گفتوگو با روزنامه «هممیهن» گفت که «تصمیم دادگاه بر اساس قانون در یک هفته ابلاغ خواهد شد».
صادق زیباکلام به یک سال حبس محکوم شد
صادق زیباکلام، استاد دانشگاه از محکومیت خود به یک سال حبس، بهدلیل نوشتن توئیتی در اعتراض به مسمومیت مشکوک دانشآموزان مدارس دخترانه خبر داد.
دستگاه قضایی جمهوری اسلامی او را به «تشویش اذهان عمومی» متهم کرده است.
مقامهای جمهور ی اسلامی هنوز پاسخی به مسمومیتهای مشکوک مدارس دخترانه در ایران ندادهاند و به جای آن افرادی را بهدلیل واکنش نسبت به این موضوع، بازداشت و زندانی کردهاند.
«تلاش شهرداری» تهران برای پلمب خانه اندیشمندان علوم انسانی
روزنامه شرق از تلاش «تعداد زیادی از عوامل اجرایی» شهرداری تهران برای پلمب خانه اندیشمندان علوم انسانی در روز سهشنبه، سیزدهم تیر خبر داد.
بر اساس این گزارش، «معاون فرهنگی و اجتماعی شهرداری و مدیرکل مطالعات فرهنگی و اجتماعی به همراه تعداد زیادی عوامل اجرایی شهرداری تهران با در دست داشتن حکم پلمب ساختمان اقدام به تغییر قفلها و بیرون کردن عوامل اجرایی خانه اندیشمندان علوم انسانی کردند. »
از علت این تصمیم اطلاع دقیقی در دست نیست، اما آنطور که شرق نوشته، شورای شهرتهران با این اقدام مخالف است.
بر اساس این گزارش، رئیس و برخی از مدیران خانه اندیشمندان، «شب گذشته را در این محل گذراندند تا این ساختمان را حفظ کنند.»
بازداشت پنج بلاگر «معروف» به اتهام «شرارت و شمشیرکشی»
رئیس مرکز عملیات پلیس اطلاعات تهران بزرگ، از بازداشت ۵ بلاگر فضای مجازی به اتهام «شرارت و شمشیرکشی» در منطقه سعادت آباد تهران بزرگ خبر داد.
سعید راستی روز سهشنبه با اشاره به بازداشت پنج متهم اصلی یک نزاع دستهجمعی گفت که با استفاده از تصاویر دوربینهای مداربسته از درگیری مشخص شد، پنج تن از افراد درگیر، از «بلاگرهای معروف» فضای مجازی به نامهای «پیمان، محمد، پویان، رضا و امیرحسین» هستند.
او اضافه کرد که این افراد روز دوشنبه «طی چندین عملیات همزمان در مخفیگاههایشان دستگیر و جهت سیر مراحل قانونی به مرکز عملیات پلیس اطلاعات منتقل شدند».
در سالهای گذشته و با رونق گرفتن شبکههای اجتماعی ویدئوهای زیادی از درگیری شهروندان با سلاح سرد در فضای مجازی منتشر شده است.
مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) نیز مرداد سال گذشته با انتشار نتایج یک نظرسنجی عنوان کرد که «۵۷ درصد ایرانیان عصبانی هستند»، آستانه تحمل مردم و تابآوری جامعه کاهش یافته و با کوچکترین تنش عکسالعملهای کلامی و رفتاری «خارج از عُرف» بین مردم جامعه رخ میدهد.
سانسور عکس روزبه بمانی در بیلبورد تبلیغاتی یک کنسرت
انتشار تصویری از سانسور «روزبه بمانی»، خواننده مشهور پاپ در بیلبوردهای تبلیغاتی کنسرت در زیباکنار، در شبکههای اجتماعی خبرساز شده است.
به تازگی گزارشهایی از محدودیت جدید این خواننده پاپ منتشر شده بود.
آقای بمانی به تازگی ترانهای به نام «چشمات» را منتشر کرده که برای آسیبدیدگان جشم در اعتراضات خوانده شده است.
مشخص نیست بر اساس سانسوری که در این بیلبورد تبلیغاتی لحاظ شده، روزبه بمانی اجازه حضور در این کنسرت را دارد یا خیر.
وزیر ارشاد جمهوری اسلامی پیش از این مدعی شده بود که هیچ ممنوعیتی در برگزاری کنسرتهای موسیقی وجود ندارد.