حکم تغییر محل تحصیل برای دانشجوی معترض
مطهره گونهای، دبیر سیاسی انجمن اسلامی دانشگاه تهران که اردیبهشت امسال بهاتهام «ایجاد بلوا و آشوب در دانشکده» به «اخراج از دانشگاه و محرومیت از تحصیل در دانشگاهها به مدت پنج سال محکوم شده بود»، امروز رونوشت حکم تجدیدنظر را در توئیتر خود منتشر کرد و نوشت: «بهاتهام واهی "ایجاد بلوا و آشوب" با تخفیف (!) بنابر حکم تجدیدنظر دانشگاه، به "تغییر محل تحصیل" و تبعید از خانهی خودم یعنی دانشگاه علوم پزشگی تهران محکوم شدم.»
مطهره گونهای چهارم مهرماه سال گذشته در اعتراضات دانشگاه تهران و همزمان با آغاز اعتراضات «زن زندگی آزادی» بازداشت و پس از مدتی آزاد شد.
پیام مادر آرتین رحمانی در زادروز تولدش
هنگامه چوبین، مادر آرتین رحمانی پیانی، نوجوانی که ۲۵ آبان پارسال همزمان با کشتهشدن کیان پیرفلک در ایذه او نیز با شلیک نیروهای حکومتی کشته شد، با انتشار پیامی در شبکههای اجتماعی زادروز پسرش را گرامی داشت.
این مادر دغدار نوشت: «تولد مبارک پسرم، هجده ساله شدی. نگذاشتند بزرگشدنت را ببینم. نگذاشتند امشب در مهمترین سال تولدت که برایش لحظه شماری میکردی، برقصی و به دنیا بخندی! نگذاشتند پسرم که آرزوهایت را در آغوش بگیری و بگویی این حق من از زندگی است! نگذاشتند پسرم زنده بمانی».
بر اساس ویدئوهایی که از اعتراض خیابانی دیروز بازنشستگان در رشت منتشر شده، مأموران حکومتی با تجمعکنندگان درگیر شدند. بهگفتهٔ شاهدان عینی، مأموران برای متفرق کردن بازنشستگان از اسپری فلفل استفاده کردند.
شماری از بازنشستگان سازمان تأمین اجتماعی در چند شهر از جمله رشت، شوش، کرمانشاه و اهواز در روز یکشنبه اول مرداد در اعتراض به وضعیت نامناسب معیشتی تجمع کردند.
نازیلا معروفیان، روزنامهنگار، به بند زنان زندان اوین منتقل شد
نازیلا معروفیان، روزنامهنگاری که پیشتر بهدلیل مصاحبه با پدر مهسا امینی بازداشت شده بود، پس از بازداشت دوباره در تیرماه امسال و پس از حدود دو هفته بیخبری از وضعیت او، به بند زنان این زندان منتقل شد.
به گزارش منابع حقوق بشری، خانم معروفیان تا پیش از این در بازداشتگاه وزارت اطلاعات موسوم به بند ۲۰۹ زندان اوین نگهداری میشد.
وبسایت حقوق بشری هرانا روز یکشنبه با انتشار این خبر نوشت که با وجود تعیین وثیقه ۳۰۰ میلیون تومانی برای این دانشجوی دانشگاه علامه طباطبائی، از آزادی او جلوگیری شده است.
هنوز از اتهامهای احتمالی نازیلا معروفیان اطلاعی در دست نیست. این روزنامهنگار روز ۱۷ تیرماه پس از احضار به شعبه اول دادسرای اوین بازداشت شده بود.
او پیش از این، از تفتیش منزل و ضبط موبایل و لپتاپ خود خبر داده بود.
بهمن سال گذشته در پی انتشار مصاحبه او با امجد امینی، نازیلا معروفیان از سوی شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران با اتهامهای انتسابی همچون «فعالیت تبلیغی علیه نظام و نشر اکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی از طریق انتشار مصاحبه با پدر مهسا امینی» به دو سال حبس تعزیری، پانزده میلیون تومان جریمه نقدی و پنج سال ممنوعیت خروج از کشور محکوم شده بود.
گزارش منابع حقوق بشری حاکی است که سامان یاسین (صیدی)، خواننده معترض از زندان رجاییشهر کرج به مرکز روانپزشکی رازی شهرری - معروف به «امینآباد» - منتقل شده است.
شبکه حقوق بشر کردستان و پایگاه خبری هرانا روز یکشنبه اول مرداد گزارش دادند که این زندانی سیاسی، روز شنبه با دستور ابوالقاسم صلواتی، قاضی پرونده و بدون اطلاع خانواده و نزدیکان به این مرکز روانپزشکی منتقل شد.
این هنرمند معترض دو روز پیش در پیامی صوتی از زندان، با تأکید بر اینکه هیچ جرمی مرتکب نشده اما با گذشت ده ماه همچنان «بلاتکلیف» در بازداشت است، گفت که قاضی پرونده، او را از حق دسترسی به وکیل انتخابی محروم کرده است.
ابطال مجوز فعالیت یک دبستان در سنندج بهدلیل «حمایت از اعتراضات»
مجوز فعالیت دبستان ورزشی و غیرانتفاعی آرتینا در سنندج به دلیل آنچه «حمایت از اعتراضات» عنوان شده با تأیید نهایی وزارت آموزش و پرورش جمهوری اسلامی، باطل شده است.
سپیده صفاریان، موسس دبستان ورزش آرتینا، با انتشار ویدئویی در اینستاگرام گفت که مقامات آموزش و پرورش با «پروندهسازی و ارسال گزارشات ناصحیح، ابطال مجوز این دبستان را رقم زدند».
او در این ویدئو تأکید کرد: «شوربختانه عدهای مغرض و ناآگاه که به اشتباه در پستهای مختلف آموزش و پرورش قرار گرفتهاند، با وارونه جلوه دادن واقعیت و داشتن اشتباهات فاحش، خطای تلخ بستن مدارس را در قرن اخیر، دوباره تکرار میکنند.»
روز ۳۰ تیرماه در صفحه اینستاگرام این موسسه آموزشی، خبر «لغو مجوز تأسیس و تعطیلی دائم» آن بههمراه حکم اداری صادرشده از سوی مقامهای آموزش و پرورش منتشر شده بود.
بر اساس این گزارش افرادی چون صلاحالدین مفیدی، مدیر آموزش و پرورش ناحیه دو سنندج، هاشم ناظمیجلال، مدیر کل آموزش و پرورش استان کردستان و احمد محمودزاده، معاون وزیر آموزش و پرورش و رئیس سازمان مدارس و مراکز غیردولتی در اتخاذ این تصمیم نقش داشتهاند.
اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» در ایران که پس از جان باختن مهسا امینی رخ داد، به مدارس نیز کشیده شد و شمار قابل توجهی از دانشآموزان از آن حمایت کردند. با توجه به پررنگ بودن حضور دانشآموزان در این دوره از اعتراضات، رهبر جمهوری اسلامی در سخنرانیهای خود در ماههای گذشته بیش از پیش خواستار ایجاد تغییر در نظامی آموزشی شده است.
پلمب دوبارۀ کافه «موزه گربه ایرانی» در رابطه با حجاب اجباری
گزارشها از ایران حاکی است کافه «موزه گربه ایرانی» در تهران به دلیل آنچه «عدم رعایت شئونات اسلامی» خوانده شده است، روز شنبه توسط پلیس نظارت بر اماکن عمومی پلمب شد.
بر اساس گزارشهای شهروندی منتشر شده در شبکههای اجتماعی، این کافه که در منطقه شش تهران قرار دارد، برای «بار دوم» در چند هفته اخیر و تنها «شش روز پس از بازگشایی» تعطیل شده است.
در خردادماه گذشته نیز این کافه از سوی اداره اماکن پلمب شده بود.
نهادهای امنیتی و انتظامی جمهوری اسلامی پس از چندین ماه سرکوب اعتراضات خیابانی، از اواخر اسفند ماه گذشته با پلمب واحدهای صنفی، تجاری و گردشگری، اعمال فشار و محدودیت بر زنان مخالف حجاب اجباری را تشدید کردهاند.
بهرغم فشارهای حکومتی، ابعاد مخالفت با حجاب اجباری در میان اقشار مختلف جامعه چنان گسترش یافته است که عبدالحسین خسروپناه، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، هفته اول خرداد ماه حین سخنرانی در یکی از مدارس حوزه علمیه قم اذعان کرد به دلیل شمار بالای زنان مخالف حجاب اجباری، امکان بازداشت همه آنها وجود ندارد.
بازداشت دوبارۀ یک معترض در ارومیه بههمراه وثیقهگذار او
وبسایت حقوق بشری هرانا روز یکشنبه گزارش داد که میثم شیرینی و رسول اسدزاده توسط نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی در ارومیه بازداشت شدهاند.
بر اساس این گزارش مأموران وزارت اطلاعات صبح روز پنجشنبه ۲۹ تیرماه، پس از ورود به منزل شخصی آقای شیرینی و ضبط برخی لوازم شخصی، این شهروند ساکن ارومیه را بازداشت کردند.
میثم شیرینی نخستینبار روز ۲۵ آبان ۱۴۰۱ در جریان اعتراضات سراسری توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده بود.
او روز هشتم آذر همان سال با تودیع وثیقه از بند جوانان زندان ارومیه آزاد شد تا اینکه تیرماه امسال بار دیگر به زندان منتقل شد.
به نوشته هرانا، میثم شیرینی اینبار در یکی از شعب بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان ارومیه به «اقدام علیه امینت ملی» متهم شده و سپس، با تعیین قرار وثیقه ۲۰۰ میلیون تومانی، به زندان این شهر انتقال یافته است.
بر اساس این گزارش، رسول اسدزاده دیگر شهروند ساکن ارومیه که روز شنبه ۳۱ تیرماه، برای تودیع وثیقه تعیینشده برای میثم شیرینی به مراجع قضایی مراجعه کرده بود، نیز بازداشت شده است.
هنوز از دلایل بازداشت آقای اسدزاده اطلاعی در دست نیست.
در چند ماه اخیر، بسیاری از شرکتکنندگان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ که با «عفو معیاری» قوه قضائیه از زندان آزاد شده بودند، مجدداً از سوی نیروهای امنیتی بازداشت یا احضار شده و با پروندهها و احکام قضائی جدید روبهرو شدهاند.
یک نماینده مجلس شورای اسلامی روز یکشنبه اول مرداد خبر داد که لایحه «حمایت از عفاف و حجاب» بعد از بررسی در کمیسیونهای قضایی و فرهنگی مجلس با نزدیک به «۷۰ ماده» نهایی شده است.
محمدتقی نقدعلی در صحن علنی مجلس ادعا کرد در لایحه نهاییشده درباره حجاب اجباری، «جمیع جوانب» در نظر گرفته شده است.
این عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس بدون اشاره به جزئیات لایحه هفتاد مادهای، صرفاً از «طولانی» شدن تصویب نهایی آن ابراز نگرانی و تأکید کرد که تصویب لایحۀ یاد شده، «در جریان طولانی و کُند قانونگذاری نیفتد و نوشدارو بعد از مرگ سهراب نشود».
لایحهای که پیشتر از سوی دولت ابراهیم رئیسی به مجلس ارائه شده بود، فقط ۱۵ ماده داشت. اظهارات اخیر این نماینده مجلس اما از افزوده شدن «۵۵ ماده» جدید به لایحه یاد شده حکایت دارد.
نگرانیها از وضعیت مهدی اعتمادسعید، از بازداشتشدگان پارک لاله
گروهی از پژوهشگران و فعالان اجتماعی به تداوم بازداشت و بیخبری از وضعیت مهدی اعتمادسعید، از بازداشتشدگان یورش به یک بازی جمعی پارک لاله اعتراض کردند.
این پژوهشگران و فعالان اجتماعی در بیانیهای نوشتند: «با گذشت بیش از چهل روز از این بازداشت و بیاطلاعی از وضعیت او، بر خود لازم میدانیم اعتراض شدید خود را نسیت به چنین رفتار امنیتی مخرب و مملو از سوءظن که شریانهای فرهنگی و حیاتی جامعه را نشانه گرفته، اعلام کنیم.»
امضاکنندگان این نامه تاکید کردهاند که «فعالیتهای خیرخواهانه ذهنهای درخشانی چون مهدی اعتمادسعید، در راستای احیای نشاط جمعی در جامعه با دعوت به بازیهای جمعی و فراهم کردن فرصت تعامل و دیدار مهرآمیز شهروندان به ویژه کودکان و نوجوانان برای تاثیرات مثبت پرشماری که بر سلامت روانی جامعه میگذارد، شایسته تقدیر و تکثیر است نه برخوردهای قهرآمیز امنیتی.»
در خردادماه، گزارشها در شبکههای اجتماعی حاکی از حمله نیروی انتظامی به پارک لاله و بازداشت چند نفر به دلیل مشارکت در یک بازی جمعی بود.
کانال تلگرامی «زنان و مسائل اجتماعی» گزارش داد که روز جمعه نوزدهم خرداد عدهای از مردم، از جمله کودکان و والدینشان، در حال «بازی و شادی» بودند و «دایره عمو زنجيرباف» تشکیل دادند.
بر اساس این گزارش، در این لحظه چند ماشین انتظامی و یگان ضد شورش با لباسهای مشکی وارد پارک شدند و از مردم خواستند متفرق شوند. این کانال نوشت: «بچههای کوچک از حضور آنها ترسیده و به گریه میافتند. برخی فرزندان خود را بغل زده و سریع محل را ترک میکنند.»
بر اساس این گزارش فرمانده نیرویهای انتظامی در میدان «هیچ جواب مشخصی برای چنین هجوم و رفتاری» ارائه نکرد. همچنین هر کسی که «ممکن است عکس گرفته باشد در جا بازداشت» شد.
این کانال تلگرامی افزود که برخی ماموران مدعی شدند که «عدهای هنجارشکن داخل جمعیت» حضور داشتند و برخی دیگر نیز مدعی شدند که این جمعیت در پی یک «فراخوان تحريک در فضای مجازی» جمع شدند و یک مامور دیگر نیز گفت: «تعدادی حرکت ریتمیک شبیه رقص داشتهاند.»
در ماههای اخیر فشار نیروهای انتظامی علیه مردم در زمینه سرکوب حق آزادی پوشش افزایش یافته است.