پس از جی. کی. رولینگ، نویسنده مطرح بریتانیایی، دو نویسنده زن مطرح دیگر در ادبیات جهان، مارگارت اتوود نویسنده کانادایی و الف شفق (الیف شافاک) نویسنده ترکیهای از مبارزات زنان ایرانی برای احقاق حقوقشان پس از جان باختن مهسا امینی حمایت کردند.
خانم اتوود روز چهارشنبه در حساب توئیتر خود یک مقاله تحلیلی روزنامه گاردین با این عنوان را به اشتراک گذاشت: «شاید مرگ وحشیانه مهسا امینی لحظه سرنوشتسازی برای ایران باشد.»
همچنین خانم شفق در دومین نوشته خود درباره مهسا امینی در شبکههای اجتماعی، به اولین فعالان زن ایرانی که برای «حقوق زنان و حق رای زنان» مبارزه کردند، ادای احترام کرد.
فراخوان دوباره برای اعتراض در رشت
در ادامه اعتراضات دیروز در شهر رشت، امروز نیز فراخوانی در شبکههای اجتماعی با عنوان «فراخوان فعالین اجتماعی رشت» برای برگزاری یک تجمع دیگر منتشر شد.
بر اساس این فراخوان، از مردم رشت خواسته شده برای «اعتراض به قتل مهسا امینی و همراهی با مردم کردستان، ساعت ۷ عصر در خیابان معلم رشت» حاضر شوند.
این در حالی است که شب گذشته نیز اعتراضات در رشت خبرسازترین اعتراضات از میان بیش از چهل شهری بود که شاهد تجمعات اعتراضی بودند.
رهبر جمهوری اسلامی روز چهارشنبه در نخستین سخنرانی خود پس از درگذشت مهسا امینی بر اثر خشونت ماموران گشت ارشاد و گسترش اعتراضات خیابانی به نقاط مختلف ایران، هیچ اشارهای به این اتفاقات نکرد.
علی خامنهای در آستانه آغاز سالگرد جنگ ایران و عراق که در ادبیات رسمی جمهوری اسلامی از آن با عنوان «هفته دفاع مقدس» یاد میشود، در جمع شماری از فرماندهان و سربازان دوران جنگ و بازماندگان قربانیان آن دوران سخن میگفت.
وی در حالی با بیاعتنایی از کنار اتفاقات روزهای اخیر گذشت که انتظار میرفت در سخنرانی روز چهارشنبه، ۳۰ شهریور، به این اتفاقات اشاره کند و همچون موارد بسیار در گذشته در سخنانی تکلیف نیروهای امنیتی و پلیس در برخورد با اعتراضات را مشخص کند.
استاندار تهران سفارتخانههای دیگرکشورها را متهم کرد
در پی بروز اعتراضات گسترده که روز و شب گذشته در تهران برگزار شد، استاندار تهران ادعا کرد اتباعی از سه کشور دیگر در جریان اعتراضات بازداشت شدهاند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، رسانه نزدیک به سپاه، محسن منصوری مدعی شد که «در مسائل اخیر تهران رد پای مداخله برخی سفارتخانهها و سرویسهای خارجی به وضوح مشاهده میشود».
استاندار تهران هیچ توضیح بیشتری درباره ادعای خود مطرح نکرد اما افزود: «در بازداشتهای شب گذشته تجمعات تهران تبعههایی از سه کشور خارجی دستگیر شدند.»
ادعای دخالت خارجیها در تجمعات اعتراضی مردم ایران همواره از سوی مقامات جمهوری اسلامی مطرح میشود، اما تا کنون در هیچ موردی گزارش مستند و روشنی از آن منتشر نکردهاند.
ادعای روزنامه کیهان درباره اعتراضات تهران
روزنامه کیهان، که زیر نظر نماینده رهبر جمهوری اسلامی اداره میشود، گزارش اصلی امروز خود را به موضوع اعتراضات به جانباختن مهسا امیری اختصاص داد و ادعا کرد «شش نفر از لیدرهای اصلی اغتشاش در تهران عضو گروهکهای تروریستی بودند».
این روزنامه همچنین نوشت که «چندین قبضه سلاح کمری» نیز این افراد کشف شده که «نشان داد هدف اتاق عملیات آشوب پس از سال ۸۸، بالا بردن تعداد افراد در پروژه کشتهسازی است».
روزنامه کیهان بدون اینکه منبع خود را اعلام کند همچنین افزود «یکی از سرکردگان این گروهک در همان لحظات اولیه بازداشت و تحقیقات اعتراف کرده است که دستور داشته افراد جوان حاضر در صحنه را هدف قرار دهد».
ارتباطدادن اعتراضات مردمی به کشورهای خارجی و «گروهکهای تروریستی» در موارد گذشته همچون اعتراضات یک سال اخیر و نیز ۹۸، ۹۶ و ۸۸ هم مطرح شده اما همواره نیز در سطح ادعا باقی مانده است.
اذعان وزیر ارتباطات به اعمال محدودیت در اینترنت
وزیر ارتباطات دولت ابراهیم رئیسی به اعمال محدودیت در اینترنت در روزهای اخیر و جاری اذعان کرد.
عیسی زارعپور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، گفت: «بهخاطر مسائل امنیتی و برخی بحثهایی که این روزها وجود دارد، ممکن است گاهی اوقات محدودیتهایی توسط دستگاههای امنیتی تصمیمگیری و اعمال شود.»
این در حالی است که از شب گذشته برخی منابع از قطع اینترنت در استان کردستان و بهطور خاص شهرهای بزرگ این استان خبر دادهاند.
اینترنت تلفن همراه در مناطق مرکزی شهر تهران نیز شب گذشته همزمان با اعتراضات خیابانی در مرکز شهر قطع شد.
در بحبوحه سرکوب اعتراضات آبان ۹۸ که به کشتهشدن حدود ۱۵۰۰ معترض انجامید، دولت ایران اینترنت کل کشور را به مدت چندین روز بهطور کامل قطع کرده بود.
هویت شش نفر کشتهشدگان اعتراضات
همچنین گزارشها حاکی از کشته شدن هاجر عباسی در جریان اعتراضهای مهاباد است.
تجمع اعتراضی در مقابل دانشگاه الزهرا
صبح امروز یک تجمع اعتراضی مقابل دانشگاه الزهرای تهران برگزار شد و دانشجویان با برداشتن روسریهای خود شعار «دانشجو میمیرد، ذلت نمیپذیرد» سر دادند.
بر اساس تصاویر منتشرشده از این تجمع، گروهی از زنان محجبه و چادری نیز در آستانه دروازه دانشگاه و در طیف مقابل دانشجویان معترض قرار دارند اما شعارشان مشخص نیست.
تداوم اعتراضها در روز چهارشنبه
ویدئوهایی که از ایران به دست رادیوفردا میرسد حکایت از آن دارد که اعتراض دانشجویان به مرگ مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد و حجاب اجباری روز چهارشنبه، ۳۰ شهریور، نیز ادامه یافته است.
تاکنون ویدئوها و عکسهایی دستکم از دو دانشگاه در تهران در شبکههای اجتماعی منتشر شده است.