حمایت پائولو مالدینی، اسطوره فوتبال ایتالیا، از اعتراضات ایران
پائولو مالدینی، اسطوره فوتبال جهان و تیم آث میلان ایتالیا، روز یکشنبه در صفحه اینستاگرام خود با استفاده از هشتگ مهسا امینی نوشت: «من از زنان ایران و آزادی و حقوق اساسی آنها حمایت میکنم».
آقای مالدینی در این پست، تصویری از معترضان داخل ایران را منتشر کرده است که با در دست داشتن تصویر مهسا امینی در واکنش به جان باختن این دختر ۲۲ ساله سقزی در بازداشت گشت ارشاد به خیابانها آمدهاند.
در روزهای گذشته علاوهبر شماری از ورزشکاران داخل کشور، برخی چهرههای سرشناس ورزشی جهان نیز در شبکههای اجتماعی حمایت خود را از اعتراضات جاری در ایران بهویژه زنان معترض ابراز کردهاند.
سناتور دمکرات آمریکایی: در کنار زنان ایران میایستیم
تیم کین، سناتور دمکرات آمریکایی از ویرجینیا، روز یکشنبه با بازنشر گزارش نیویورک تایمز در مورد گسترش دامنه اعتراضات در ایران به دهها شهر مختلف، در توئیتی از معترضان ایرانی حمایت کرد.
در توئیت آقای کین آمده است: «ما در کنار زنان ایران – و همه زنانی – که نیازی به پلیس امنیت اخلاقی برای به کنترل درآوردن زندگیشان ندارند، میایستیم».
سناتور تیم کین از نویسندگان طرح محدودیت اختیارات ریاستجمهوری آمریکا برای جنگ با ایران بود که در دوران دونالد ترامپ به تصویب سنا رسید.
مهدی مهدویکیا: چرا اعتراضات آرام مردم را به آشوب تبدیل میکنید؟
مهدی مهدوی کیا، ملیپوش پیشین فوتبال ایران، با انتشار متنی در اینستاگرام خطاب به مقامها و مسئولان جمهوری اسلامی نوشت: «نمیشود دختری (مهسا امینی) را بهخاطر حجاب زير خاک دفن کرد ولی فرزندانتان آزادانه در آن سوی دنيا بگردند».
او در ادامه یادداشت خود با حمایت از اعتراضات مردمی خود نوشته که در این سالها، حکومت «به جای حل مسئله و رسیدگی» به خواستههای اصناف و اقشار مختلف جامعه ایران، به اعمال خشونت و سرکوب مردم متوسل شده است.
این ورزشکار سرشناس ایران در پایان با اشاره به اینکه اعتراضات مردمی در همه جای دنیا برای احقاق حقوق امری طبیعی است، افزوده که «چرا با برخورد شديد، اعتراضات آرام مردم را به آشوب تبديل میکنيد و در آخر سر هم به جای پاسخگويی، با واژه اغتشاشگر به دنبال حل صورت مسئلهايد؟»
جمعآوری بیلبوردهای تبلیغاتی یک سریال شهاب حسینی
سایت «اعتماد آنلاین» روز یکشنبه خبر داد که دستور جمعآوری بیلبوردهای تبلیغاتی یک سریال شهاب حسینی، بازیگر سینما و تلویزیون ایران، صادر شده است.
به گزارش این سایت، شهرداری تهران دستور داده است که بیلبوردهای تبلیغاتی سریال «پوست شیر» که شهاب حسینی همراه با هادی حجازیفر و پانتهآ بهرام در آن حضور دارند، جمعآوری شود.
شهرداری تهران که در دست اصولگرایان تندرو است پیشتر نیز دستور جمعآوری بیلبوردهای تبلیغاتی با حضور علی دایی و علی کریمی را صادر کرده بود.
این چهرههای سرشناس ورزشی و هنری در جریان اعتراضهای اخیر به جان باختن مهسا امینی در گشت ارشاد، از مردم معترض و خواستههای آنها حمایت کردهاند.
مصطفی مستور خطاب به حکومت: پاسخ خواسته زنان خشونت نیست، از خشونت دست بردارید
مصطفی مستور، نویسنده سرشناس نزدیک به حکومت جمهوری اسلامی، در پیامی تصویری خطاب به مسئولان جمهوری اسلامی گفت: «شاید بشود جامعهای را برای مدتی از آزادی و حتی عدالت محروم کرد، ولی نمیشود زندگی را از آن گرفت».
این داستاننویس و مترجم اهل اهواز اضافه کرده است: «زنان ما از شما فقط زندگی میخواهند، یک زندگی طبیعی و معمول. پاسخ این درخواست خشونت نیست. از خشونت دست بردارید. با زندگی نجنگید».
رمان «روی ماه خداوند را ببوس» و مجموعه داستانی «من دانای کل هستم» از جمله آثار شناخته شده این نویسنده به شمار میروند.
سایت «ههنگاو» که اخبار حقوق بشری در استان کردستان را پوشش میدهد، روز یکشنبه اسامی ۱۷ شهروند کُرد را منتشر کرد که در اعتراضات اخیر با شلیک مستقیم نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی ایران کشته شدهاند. چهار نفر از آنها نوجوان و زیر ۱۸ سال هستند.
یک مقام حکومتی ایران: نطق تاریخی مهران مدیری از روی شکمسیری است
یک مقام رادیو و تلویزیون حکومتی جمهوری اسلامی در توئیتی مدعی شد که مهران مدیری تنها «یک روز» پیش از اظهاراتش در واکنش به جانباختن مهسا امینی و خواستهاش مبنی بر عدم پخش ادامه برنامه دورهمی، ۳۰ میلیارد تومان از «صداوسیما» دستمزد دریافت کرده بود.
علیرضا قزوه، مدیرکل دفتر موسیقی، شامگاه شنبه ضمن ذکر مبلغ دستمزد مهران مدیری، این کارگردان و برنامهساز تلویزیون را به سخنرانی «از روی شکمسیری» متهم کرد.
خبرگزاری تسنیم، نزدیک به سپاه پاسداران، نیز روز یکشنبه ضمن بازتاب این ادعا نوشت که «مبلغ افشا شده از سوی آقای قزوه جدا از مبالغی است که خود مدیری با اسپانسرها به توافق رسیده است».
با ادامه تجمعات اعتراضی در شهرهای مختلف ایران، مهران مدیری شامگاه ۳۰ شهریور با انتشار ویدئویی در اعتراض به سرکوب اعتراضات اعلام کرد که از این پس راضی نیست هیچ برنامه و تصویری از او در تلویزیون جمهوری اسلامی پخش شود.
برخی کاربران به او ایراد گرفتند که او در اعتراض خود از چیزی مایه گذاشته که از نظر حقوقی مالک آن نیست، اما اغلب کاربران همین میزان واکنش او را نیز «نشانه ریزش از ساختار قدرت در جمهوری اسلامی» توصیف کردند و نوشتند هر چهره مشهوری با هر سطح واکنش که در کنار مردم بایستد، نشانه تحولی بزرگ است.
قطع سراسری خدمات اینترنتی شرکت مبیننت
نتبلاکس، سازمان غیردولتی ناظر بر اینترنت جهانی، روز یکشنبه از قطع سراسری اینترنت مبیننت، یکی از بزرگترین شرکتهای اپراتوری اینترنتی در ایران، خبر داد.
نتبلاکس در توئیتی نوشت که این اقدام همزمان با محدودیتها و قطع اینترنت در ایران بهدلیل اعتراضات به جان باختن مهسا امینی صورت میگیرد.
این سازمان غیردولتی پیشتر زیان اقتصادی ناشی از هر ساعت قطع اینترنت در ایران را حدود یکونیم میلیون دلار (۴۵ میلیارد تومان) برآورد کرده بود. مقامهای جمهوری اسلامی ایران برای مقابله با اعتراضات هشت روز گذشته در ایران شبکههای اجتماعی و پیامرسان اینستاگرام، واتساپ و سایت استارلینک را نیز فیلتر کردهاند.
کدام چهرههای معروف ایرانی کنار مردم ایستادند؟
توقع و درخواست از چهرههای مشهور هنری و ورزشی ایرانی برای حمایت از مردم از جمله موضوعاتی است که، در میانه برگزاری اعتراضات و سرکوبها و بازداشتها و کشتهشدن دهها معترض، در افکار عمومی ایرانیان داغ است. گزارشی در این زمینه بخوانید:
روزنامهنگار بریتانیایی: حجاب در ایران ور بیفتد، حکومت سقوط میکند
جنیس ترنر، روزنامهنگار و ستوننویس روزنامه بریتانیایی «تایمز»، در یادداشتی با محور اعتراضات جاری در ایران و در واکنش به جانباختن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد، نوشت: «با ور افتادن حجاب در ایران، جمهوری اسلامی سقوط خواهد کرد».
این روزنامهنگار بریتانیایی ضمن شرح آنچه که بر مهسا (ژینا) امینی در بازداشت پلیس امنیت اخلاقی رفته است، مینویسد: «شجاعترین زنان جهان دارند موهای زیباشان را میتراشند در حالیکه پایکوبان، حجابهای منفورشان را میسوزانند. اما مردان هم دارند به آنها ملحق میشوند و به دست نیروهای امنیتی مسلح و موتورسوار هدف ضرب و جرح و گلوله قرار میگیرند».
خانم ترنر که در سال ۲۰۲۰ موفق به دریافت جایزه معتبر «اورول» در رشته روزنامهنگاری شد، در بخش دیگری از یادداشت خود به قطع عمدی اینترنت توسط حکومت جمهوری اسلامی، بازداشت روزنامهنگاران و مسدود کردن پیامرسان واتساپ در ایران اشاره کرده است.
او در ادامه از برخی از دختران و زنان کشتهشده در اعتراضات اخیر نام برده است، از جمله حنانه کیا ۲۳ ساله که در نوشهر هدف تیراندازی نیروهای امنیتی قرار گرفت و غزاله چلابی ۳۲ ساله که با شلیک مستقیم نیروهای امنیتی به سر کشته شد.
این روزنامهنگار بریتانیایی قانون حجاب اجباری را وسیلهای برای «ارعاب و تفرقه» در ایران دانسته و یادآوری کرده است که «کنترل پوشش زنان از احکام فرعی اسلام نیست، بلکه اساس آن است».
به نوشته او، «اگر حجاب ور بیفتد، رژیم (در ایران) سقوط میکند».
خانم ترنر در پایان دنیا را به حمایت همهجانبه از زنان ایران فراخوانده است: «تا اعتراضات جاری در ایران فرو ننشیند، مانند اتفاقی که پس از کشتار حکومتی در سال ۲۰۱۹ (آبان ۹۸) رقم خورد».