ادامه حمایت چهرههای مشهور جهانی از زنان ایرانی
کایلی جنر، چهره مشهور و مدل آمریکایی که ۳۷۰ میلیون دنبالکننده در اینستاگرامش دارد، روز سهشنبه با انتشار دو استوری پیدرپی حمایت خود از اعتراضاتِ «زن، زندگی، آزادی» در ایران را اعلام کرد.
خانم جنر در یکی از این استوریها گزارش نیویورکتایمز درباره مهسا امینی و اعتراضات مردم ایران را بازنشر کرد.
پنهلوپه کروز، بازیگر سرشناس اسپانیایی، نیز در صفحه اینستاگرام خود با انتشار هشتگ مهسا امینی و بازنشر ویدیو و متن سخنان اصغر فرهادی درباره اعتراضات ایران، از جنبش مردم ایران حمایت کرد.
ریکی مارتین، خواننده و بازیگر، از دیگره چهرههای سرشناس در سطح جهان است که روز سهشنبه به جمع حامیان مردم ایران پیوشت.
او که در اینستاگرام بیش از ۱۷ میلیون دنبالکننده دارد، عکسی از مهسا امینی را بهصورت استوری در اینستاگرامش منتشر کرد و بهانگلیسی نوشت «نامش را بگویید».
وزیر خارجه ایران: تصاویر ضرب و جرح زنان ساختگی است
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، در گفتوگو با پایگاه خبری المانیتور، مقابل پرسشهایی در زمینه خشونتهای حکومتی در قبال معترضان بهویژه زنان قرار گرفته است.
او در پاسخ به این پرسش که آیا قبول دارد «برای کسانی که خارج از ایران هستند، دیدن این گونه عکسها و دیدن کتکخوردن زنان آزاردهنده است»؟ گفت: «برخی از این عکسها ساختگی هستند. باید بدانید که واکنش آنها [نیروهای پلیس] به اغتشاشگران است.»
عباس عبدی، روزنامهنگار و تحلیلگر، گفت: مرگ مهسا امینی همان ظرف آخر یا ضربه نهایی است که منبع را سرریز یا درخت را قطع کرد.
عبدی در مصاحبه با خبرگزاری دولتی ایرنا همچنین تأکید کرد که فراگیری اعتراضات جاری در ایران «بیسابقه» است.
بهگفته او، «معترضان به لحاظ گروههای سنی عموماً جوانان دهه هشتادی هستند که بیگانه با ارزشهای رسمی هستند. چون در این ساختار آموزش دیدهاند و از نظام آموزشی و رسانهای آن منزجر شدهاند. چیزی برای از دست دادن ندارند. البته زنان جدیتر هستند. طبقه متوسط و حتی رو به پایین و بالا نیز در میدان اعتراضات هستند».
روزنامه «دنیای اقتصاد» روز چهارشنبه نوشت که احتمال ادامه فیلترینگ اینستاگرام و واتسآپ در ایران بسیار زیاد است.
بر اساس این گزارش، این احتمال از آن رو میرود که «دستور به حذف این دو برنامه از استورهای ایرانی مانند بازار» صادر شده است.
فیلترشدن یک پیامرسان دیگر در ایران
وبسایت دیجیاتو خبر داد که پیامرسان وایبر پلتفرم بینالمللی دیگری است که طی یک هفته اخیر فیلتر شده است.
لیست پلتفرمهای بینالمللی که در جریان اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» به تیغ تیز فیلترینگ گذشتهاند در حال گسترش است و وایبر جدیدترین قربانی فیلترینگ است. اینستاگرام، واتساپ، اسکایپ، لینکدین، گوگل پلی و اپ استور از جمله فیلتر شدههای یک هفته اخیر هستند.
فیلتر وایبر برای اولین بار نیست که رخ داده است. این پیامرسان همچنین اوایل دهه ۹۰ که با موج استقبال کاربران ایرانی روبهرو شده بود، با کاهش شدید پهنای باند محدود شد و در پی آن ایرانیها به پیامرسان تلگرام مهاجرت کردند.
بهنوشته دیجیاتو، این در حالی است که زارعپور، وزیر ارتباطات جمهوری اسلامی، ابتدای تیر ماه وعده داده بود نه تنها پلتفرمی فیلتر نشود بلکه برخی از فیلترشدهها برای یک سری اقشار خاص مثل اساتید و خبرنگاران رفع فیلتر شود.
واکنش بابک کریمی به هشدار نهادهای امنیتی
بابک کریمی، بازیگر و تدوینگر، با انتشار ویدئویی میگوید که از وزارت ارشاد و نهادهای امنیتی به او اخطار دادهاند که درباره اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» و سرکوب این اعتراضات پستی منتشر نکند. او میگوید در غرب مردم حق اعتراض و اعتصاب و انتقاد دارند، اما در ایران ندارند.
امیرسالار داوودی و محمدهادی عرفانیان کاسب، دو تن وکلای محبوس در زندان اوین، در نامهای از حکومت ایران خواستند در مواجهه با اعتراضات سراسری مردم به اعلامیه جهانی حقوق بشر و همچنین کنوانسیون حمابت از حقوق سیاسی و مدنی توجه کند.
در این نامه که ایرانوایر آن را منتشر کرده، این دو وکیل زندانی همچنین نوشتهاند که در صورت بیتوجهی به مطالبات «میتواند افق بسیار تاریکی را در پیش چشم ترسیم سازد».
این نامه در حالی منتشر شده است که پاسخ حکومت به اعتراضات سراسریِ «زن، زندگی، آزادی» پس از قتل مهسا امینی سرکوب شدید و بیتوجهی به خواست عمومی مردم بوده است.
حساب کاربری «+۱۵۰۰ تصویر» ویدئویی را از تجمع اعتراضات دانشجویی در دانشکده پزشکی شیراز در روز چهارشنبه ششم مهر منتشر کرد.
دانشجویان شعار میدهند که «میجنگیم، میمیریم، ایران رو پس میگیریم».
تجمع اعتراضی در دانشگاه علوم پزشکی شیراز
در ویدئویی که تجمع اعتراضی امروز در دانشگاه علوم پرشکی شیراز منتشر شده، مردان شعار میدهند «زن، زندگی آزادی» و زنان در جواب شعار میدهند ««مرد، میهن، آبادی».
گزارش شاهد عینی از تهران
یک شاهد عینی از تهران به رادیو فردا گفت روز سهشنبه ۵ مهر اینترنت ثابت و همراه بهطور کامل بهمدت هشت ساعت قطع بوده است.
این شاهد عینی همچنین وضعیت برخی محلههای تهران در روز سهشنبه ۵ مهر را اینگونه توصیف کرد: «نیروها از ساعت چهار بعدازظهر شروع میکنند به آمدن به تقاطعها، با وانت روباز و نوجوانهایی با کلاه و جلیقه و تفنگ پینتبال و باتوم. با خودرو و موتور با سرعت کم شروع میکنند به چرخیدن در منطقه برای ارعاب در جاهایی که بیشترین درگیریها بوده است.»
وی در ادامه نوشته است: «به هنگام غروب بهتدریج نیروها بیشتر میشوند و در هر چهار طرف چهارراههای حتی کوچک نیروهای ضدشورش و موتورهای پارکشده هست. بلندگوهای مخصوص مراسم مستقر میکنند و مداحی و آهنگهای انقلابی پخش میکنند و کلمن آب و شربت برای خودشان میگذارند. گاهی هم در شب صدای تیر و انفجار میآید. اینترنت تا پس از یک نیمهشب بهمدت هشت ساعت قطع بود.»