میخائیل اولیانوف، نماینده دائم روسیه نزد سازمانهای بینالمللی در وین، خبر داد که دور جدید مذاکرات میان ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی تا دو هفته دیگر در تهران برگزار خواهد شد.
مقامات جمهوری اسلامی ایران یا آژانس هنوز این گفته را تایید نکردهاند.
اما آقای اولیانوف در اظهاراتی برای شبکه «روسیه ۲۴» ابراز امیدواری کرده که برنامه مذاکرات میان طرفین در تهران تا پیش از پایان ماه جاری میلادی (تا روز ۹ آذر) «به قوت خود باقی بماند». این گفته را خبرگزاری ایسنا روز شنبه، ۲۸ آبان، بازنشر کرد.
شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز ۲۶ آبان دومین قطعنامه خود را علیه جمهوری اسلامی ایران با اکثریت چشمگیر آرای اعضای شورا تصویب کرد و خواهان همکاری ایران در روشن شدن ابهامات در خصوص فعالیتهای مشکوک هستهای در سه سایت شد.
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس، هفته گذشته احتمال مذاکرات جدید با ایران را در حالی که تغییری عملی در انکار کردنهای ایران ایجاد نشده و تهران نشانی از همکاری را نشان نمیدهد، مورد تردید جدی قرار داده بود.
محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی ایران و رسانههای حکومتی تهران در روزهای اخیر دوباره پیاپی آقای گروسی را به باد انتقاد گرفته و شخصیت خود او را نیز یکی از دلایل ادامه اصرار آژانس برای مختومه نکردن پرونده سه سایت مشکوک میدانند.
محمد اسلامی پیشتر هشدار داده بود که اگر قطعنامه مورد نظر آمریکا و سه کشور اروپایی در آژانس تصویب شود، «معلوم نیست که سفر هیئت آژانس به ایران نتیجهای به دنبال داشته و مفید باشد».
دولتهای واشینگتن، پاریس، برلین و لندن روز جمعه، ۲۷ آبان، از قطعنامه صادره در شورای حکام حسن استقبال و تاکید کردند که این قطعنامه پاسخی به همکاری ناکافی ایران بوده است. چهار دولت غربی تلویحا به «گامهای بیشتر» علیه ایران، در صورت عدم همکاری تهران، اشاره کردهاند.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی روز شنبه، ۲۸ آبان، در جریان مذاکرات با همتای عمانیاش که به تهران رفته، مدعی شد که سه کشور اروپایی و آمریکا با اقدام اخیر خود از آژانس «سوء استفاده سیاسی» کردند.
حسین امیرعبداللهیان افزود که «ما اقدام متقابل و موثر انجام میدهیم». او توضیح بیشتری نداد اما ایران در موارد گذشته، در واکنش به این نوع قطعنامههای بینالمللی، گامهای خود در برنامه هستهایاش را شتاب داده است.
وزیر خارجه ایران در نشست روز شنبه در تهران به احتمال مذاکرات میان ایران و آژانس اشاره نکرد.
نماینده روسیه در وین همواره نقش فعالی در مذاکرات میان ایران با قدرتهای جهانی بر سر احیای برجام و همچنین در جریان مذاکرات ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی داشته است.
به نظر میرسد که نقش فعال روسیه در این تحرکات دیپلماتیک با رضایت خود جمهوری اسلامی ایران باشد، امری که با انتقادهای زیادی در افکار عمومی ایرانیان و نیز برخی از رسانههای تهران روبهرو بوده است.
سایت «دیپلماسی ایرانی» در این زمینه نوشته بود که «خودداری ایران از مذاکره مستقیم با آمریکا عنان مذاکره را به دست روسیه داده، و این برای کشور خطرناک است».