لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۱ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۹:۲۵

اوکراین: روسیه استفاده از پهپادهای انتحاری ساخت ایران را پس از سه هفته از سر گرفت


نمونه‌ای از پهپادهایی که روز ۱۷ اکتبر گذشته شهر کی‌یف، پایتخت اوکراین، را هدف قرار دادند.
نمونه‌ای از پهپادهایی که روز ۱۷ اکتبر گذشته شهر کی‌یف، پایتخت اوکراین، را هدف قرار دادند.

ستاد کل نیروهای مسلح اوکراین روز چهارشنبه ۱۶ آذر اعلام کرد پس از سه هفته که پهپادهای انتحاری مدل «شاهد-۱۳۶» در آسمان اوکراین مشاهده نشدند، روسیه شامگاه سه‌شنبه استفاده از این پهپادهای انتحاری ساخت ایران را از سر گرفت.

مقامات اوکراینی معتقدند که مسکو به مجموعهٔ جدیدی از این پهپادها دست یافته است.

ستاد کل نیروهای مسلح اوکراین می‌گوید در شب گذشته ۱۴ پهپاد شاهد- ۱۳۶ منهدم شده است. این حملهٔ گستردهٔ پهپادی در حالی رخ داد که بیش از دو هفته است این پهپادها در اوکراین مشاهده نشده بودند.

خبرگزاری آلمان روز چهارشنبه به نقل از دیپلمات‌ها در سازمان ملل گزارش داد که روسیه صدها پهپاد انتحاری و موشک به ایران سفارش داده و ایران برای تامین نیازهای تسلیحاتی روسیه آماده می‌شود.

موشک‌های بالستیک ساخت ایران در اوکراین هنوز مورد استفاده قرار نگرفته است. کریلو بودانوف، رئیس سازمان اطلاعات نظامی اوکراین، به خبرنگاران گفت بر اساس اطلاعات موجود، ایران تاکنون موشک‌ در اختیار روسیه قرار نداده است.

ایران همواره تاکید کرده که خواهان گسترش همکاری‌های نظامی با روسیه است و در عین حال مدعی‌ست که هیچ سلاحی برای استفاده در جنگ اوکراین به روسیه تحویل نداده است. حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران، پس از ماه‌ها تکذیب اخیرا اذعان کرد که تعداد محدودی پهپاد قبل از جنگ به روسیه صادر شده است.

مقامات روس نیز در حالی منکر دریافت سلاح از ایران هستند که کارشناسان و رسانه‌های نزدیک به کرملین بارها از تهران بابت حمایت تسلیحاتی از ارتش روسیه در اوکراین قدردانی کرده‌اند.

میخائیلو ژیروخوف، کارشناس نظامی، می‌گوید ایران نقش کلیدی در تامین نیازهای ارتش روسیه برعهده گرفته است.

او اظهار داشت: «در حال حاضر ایران بسیاری از تسلیحات و تجهیزات نظامی مورد نیاز روسیه را تامین‌ می‌کند. کاملاً روشن است پهپادها در محموله‌های ۳۰۰ فروندی ارسال می‌شود که ممکن است به ظرفیت‌های تولید در ایران بستگی داشته باشد».

آقای ژیروخوف افزود: «به اظهارات مقامات روس و ایرانی توجه نکنید. آن‌ها دروغ می‌گویند. برای همه روشن است گران-۱ همان شاهد-۱۳۱ و گران-۲ شاهد-۱۳۶ است و روسیه صرفاً در اواخر تابستان به نخستین نمونه‌های آن دست یافته بود. اما حمایت‌های ایران به ارسال پهپاد محدود نمی‌شود. از شواهد پیداست مهمات توپخانهٔ ساخت ایران در دونباس مورد استفاده قرار گرفته، نارنجک‌های ایرانی در جبهه مشاهده شده و از تصاویر و ویدئوهای متعدد بر می‌آید نیروهای روس که به تازگی بسیج شده‌اند جلیقه‌های ضدگلوله و کلاهخود‌های ساخت ایران بر تن دارند».

آلکساندر فومین، معاون وزیر دفاع روسیه، شنبه هفته جاری در سفری از پیش اعلام نشده به تهران با محمد باقری رئيس ستاد کل نیروهای مسلح ایران دیدار کرد.

به گزارش خبرگزاری ایرنا، طرفین در چارچوب کمیسیون دوجانبه نظامی- دفاعی، توسعهٔ همکاری‌های دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی با هدف مقابله با تهدیدهای مشترک را مورد بررسی قرار دادند.

انستیتوی مطالعات جنگ، پژوهشگاه مستقر در واشینگتن که روزانه اخبار اوکراین را پیگیری می‌کند، احتمال داد که افزایش کمک‌های تسلیحاتی ایران به روسیه محور این مذاکرات بوده باشد.

همان روز رابرت مالی نمایندهٔ ویژهٔ آمریکا در امور ایران اعلام کرد واشینگتن بر بازدارندگی و اخلال در ارسال تسلیحات ایران به روسیه متمرکز شده است.

وزیر خارجهٔ اوکراین روز سه‌شنبه اعلام کرد پیام ما به ایران کاملاً واضح است، یا از حمایت نظامی از روسیه دست بر می‌دارید یا با پیامدهای بسیار سخت مواجه می‌شوید، پیامدهایی که به گفتهٔ وی تاثیرش بسیار جدی‌تر از هر امتیاز ناشی از همکاری با روسیه خواهد بود.

دمیترو کولبا در یک نشست مطبوعاتی افزود به‌زودی خواهیم دید تصمیم تهران چیست و به آن فوراً واکنش نشان خواهیم داد.

آخرین حملهٔ روسیه با استفاده از پهپادهای ایرانی علیه اوکراین در پی آن رخ داد که اوکراین با به کارگیری پهپادهای خود چند پایگاه نظامی در عمق خاک روسیه را هدف قرار داد و به باور کارشناسان با این گام، جغرافیای جنگی را که بیش از ۹ ماه در جریان است تغییر داد.

کی‌یف علناً این حمله را تایید نکرده اما مقامات روس می‌گویند پهپادهایی که به عمق خاک روسیه رسیده در دوران شوروی ساخته شده و اخیراً ارتقا یافته است.

  • 16x9 Image

    آنا رایسکایا

    آنا رایسکایا گزارشگر رادیوفرداست که ضمن پوشش گزارش‌های روسیه، و اوکراین، خبرها و موضوعات مرتبط با ایران در این کشورها را گزارش می‌دهد.

XS
SM
MD
LG