لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ تهران ۲۰:۱۸

کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل: زن‌ستیزی در ایران و افغانستان سازمان‌یافته‌تر شده است


فولکر تورک، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد
فولکر تورک، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد

فولکر تورک، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد، می‌گوید که از تلاش‌ها برای نقض «سیستماتیک» حقوق زنان در افغانستان و ایران «وحشت‌زده» شده اما بر این باور است که این‌دست اقدامات «زن‌ستیزانه» به شکست منتهی خواهد شد.

این مقام ارشد سازمان ملل روز چهارشنبه ۱۴ دی به خبرگزاری فرانسه گفت که او در صدد است به قصد گفت‌وگوی مستقیم با مقام‌های افغانستان و ایران به کابل و تهران سفر کند.

به گفته آقای تورک، مقام‌های جمهوری اسلامی هنوز به درخواست او برای سفر به تهران پاسخ نداده‌اند.

او اظهار داشت اما اگر این سفر محقق شود در دیدار با مقام‌های تهران، آن‌ها را به توقف «برخوردهای تبعیض‌آمیز علیه زنان و دختران» فرا می‌خواند و موضوع «سرکوب وحشیانه» اعتراضات را با آن‌ها در میان خواهد گذاشت.

کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد همچنین در مورد صدور و اجرای حکم «اعدام» در ارتباط با اعتراضات ایران که تاکنون به اعدام دو تن از معترضان منجر شده است، هشدار داد.

آقای تورک تاکید کرد که مجازات اعدام «نباید مطلقا و تحت هیچ شرایطی در مورد این موضوع خاص [اعتراضات] به کار رود».

به گزارش منابع و نهادهای حقوق بشری از جمله مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران (هرانا) در چهار ماه گذشته دست‌کم ۵۱۶ تن از جمله ده‌ها کودک و نوجوان زیر ۱۸ سال در جریان سرکوب خشونت‌بار اعتراضات سراسری در ایران به‌دست نیروهای امنیتی و انتظامی جمهوری اسلامی کشته شده‌اند.

این در حالی است که گزارش‌ها نشان می‌دهد دست‌کم ۱۹ هزار نفر به خاطر شرکت در تجمعات اعتراضی و یا بیان مخالفت خود با اقدامات سرکوبگرانه حکومت از جمله اعتراض به جان باختن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد بازداشت و به زندان منتقل شده‌اند. ده‌ها نفر از بازداشت‌شدگان اعتراضات نیز در خطر مجازات اعدام و یا احکام سنگین مشابه قرار دارند که محکومیت‌های بین‌المللی گسترده‌ای به دنبال داشته است.

فولکر تورک در مصاحبه با خبرگزاری فرانسه تصریح کرد که سرکوب زنان در ایران و افغانستان «به نحوی که هم‌اکنون در جریان است، بی‌سابقه به‌شمار می‌رود» و وضعیت افغانستان را «بدترینِ بدترین‌ها» توصیف کرد.

این حقوقدان ۵۸ ساله اتریشی اظهار داشت:‌ «از این عقب‌گردها و واپس‌گرایی‌ها که به انحاء گوناگون و شیوه‌های موذیانه شاهد آن هستیم، بسیار نگران هستم.»

طالبان در چند روز گذشته اقدام به اعمال ممنوعیت‌های گسترده‌ای علیه زنان کرده و علاوه بر ممنوعیت آموزش و تحصیل برای زنان در دانشگاه‌ها، به سازمان‌های غیردولتی محلی و بین‌المللی در افغانستان دستور داد تا از حضور کارمندان زن در محل کار جلوگیری کنند.

فولکر تورک به خبرگزاری فرانسه گفته «عمیقا نگران‌کننده است» که نزدیک به ۷۵ سال پس از اعلامیه جهانی حقوق بشر، تلاش‌ها برای نقض حقوق زنان و دختران کماکان ادامه دارد.

او هشدار داده که اگرچه زن‌ستیزی و تلاش‌ها برای متوقف ساختن پیشروی جامعه به سوی برابری جنسیتی در افغانستان و ایران تازگی ندارد، اما اکنون «شیوه‌ای سازمان‌یافته‌تر و سیستماتیک‌تر در تقابل با حقوق زنان» در جریان است.

بر اساس گزارش خبرگزاری فرانسه و وب‌سایت رادیو فردا؛ آ.ت.
XS
SM
MD
LG