رئیس جمهور اوکراین که در نخستین سفر خود به کشورهای عربی پس از آغاز لشکرکشی روسیه به کشورش به عربستان سعودی رفته بود، در نشست سران اتحادیه عرب، برخی از حاضران را به «نادیده گرفتن جنایات و حمله هولناک روسیه به اوکراین» متهم کرد.
ولودیمیر زلنسکی روز جمعه، ۲۹ اردیبهشت در نشست جده گفت: «متأسفانه برخی در جهان، و اینجا در جمع شما، هستند که در برابر تلاش روسیه برای منضم کردن غیرقانونی سرزمینهای دیگر سکوت کردند.»
آقای زلنسکی در سخنان خود به رهبران کشورهایی که همگی مسلمان هستند، گفت اشغال کریمه از سوی روسیه در سال ۲۰۱۴ بر زندگی مسلمانان این شبهجزیره تأثیر منفی گذاشت و آنها هدف سرکوب روسیه قرار گرفتهاند.
یک مقام اتحادیه عرب به خبرگزاری فرانسه گفت که دعوت از ولودیمیر زلنسکی برای حضور در نشست سران اتحادیه عرب از سوی عربستان بود، نه از جانب اتحادیه. مقامات سعودی این امر را تأیید یا رد نکردند.
رئیس جمهور اوکراین از ولیعهد سعودی به خاطر «حمایت از تمامیت ارضی اوکراین» و «نقش محوری در خاورمیانه» تقدیر کرد و خواهان حمایت کشورهای عرب از طرح صلح کییف برای پایان دادن به جنگ روسیه در کشورش شد.
محمد بن سلمان در نشست جده گفت کشورش به تلاش برای کمک انسانی جهت کاهش آلام آسیبدیدگان جنگ و «میانجیگری» بین اوکراین و روسیه ادامه خواهد داد.
سران کشورهای عربی حاضر در نشست، که روابط نزدیک خود با روسیه را حفظ کردهاند، موضع آشکاری در برابر گفتههای آقای زلنسکی بیان نکردند.
روزنامه وال استریت جورنال روز جمعه نوشت بسیاری از کشورهای عرب در قبال جنگ روسیه در اوکراین بیطرف مانده و حتی از گسترش نفوذ روسیه در خاورمیانه استقبال کردهاند.
همچنین به نوشته خبرگزاری فرانسه، عربستان با وجود حمایت از قطعنامههای شورای امنیت در محکومیت تهاجم روسیه و همچنین علیه الحاق سرزمینهای شرق اوکراین به خاک روسیه، در طول جنگ روسیه دراوکراین، نسبتا بیطرف بوده است.
عربستان به همکاری با روسیه در زمینه انرژی و از جمله تصمیم مشترک پاییز سال گذشته به کاهش سقف تولید نفت ادامه داد. آمریکا از این هماهنگیها با عنوان «همسویی با روسیه» ابراز ناخشنودی کرده است.
عربستان در ماه هفتم از جنگ روسیه در اوکراین توانست با میانجیگری که از نظر غرب غیرمنتظره بود، دو آمریکایی و پنج بریتانیایی را که شهروند روسیه نیز بودند و در اوکراین جنگیده و اسیر شده بودند، آزاد کند.
ولودیمیر زلنسکی در حالی در نشست سران اتحادیه عرب پس از بازگشت بشار اسد به این نهاد سخنرانی کرد که حکومت آقای اسد در سوریه بقای خود را در جنگ داخلی ۱۲ ساله، تا حد زیادی مدیون یاریهای مستقیم روسیه، ایران و متحدان تهران در منطقه است.
شماری از نظامیان ارشد روسیه هنوز در سوریه در راستای همکاری با حکومت بشار اسد حضور دارند.
با دستور بشار اسد دولت دمشق در ۱۴ ماه جنگ روسیه در اوکراین، از روسیه در قطعنامههای به رأیگذاشتهشده در سازمان ملل حمایت کرده و علیه اوکراین موضع گرفته است.
روزنامه سوری الوطن روز جمعه نوشت اعضای هیئت این کشور در جریان سخنرانی ولودیمیر زلنسکی در جده، از هدفونهای ترجمه همزمان برای شنیدن سخنرانی رئیس جمهور اوکراین «استفاده نکردند».
ظاهرا هدف روزنامه حامی دولت بشار اسد از بیان عدم استفاده بشار اسد و اعضای هیئت از هدفون ترجمه عربی، القای این امر بود که این کشور به سخنان آقای زلنسکی بیاعتنایی کرده است.
این در حالی است که بشار اسد و دیپلماتهای ارشد همراه او در نشست یادشده، به زبان انگلیسی مسلط هستند و نیازی به شنیدن ترجمه عربی گفتههای آقای زلنسکی نداشتهاند.
ولودیمیر زلنسکی پس از سفر ازقبل اعلام نشده به عربستان، با هواپیمای ویژه دولت فرانسه، برای شرکت در آخرین روز از نشست سه روزه سران هفت کشور صنعتی در هیروشیما در روز یکشنبه، ۳۱ اردیبهشت، به ژاپن میرود.