در پی رد احتمال بازبینی مصوبه مربوط به حداقل دستمزد کارگران توسط وزیر کار دولت ایران، خبرگزاری ایلنا گزارش داده است که در وضعیت کنونی خانوادههایی با دو شاغل نیز همچنان زیر خط فقر هستند.
بر اساس مصوبه شورای کار، حداقل حقوق کارگران مجرد و بدون سابقه ۷.۳ میلیون تومان و برای کارگران با دو فرزند ۸.۵ میلیون تومان در نظر گرفته شده که فقط ۲۱ درصد بیشتر از سال گذشته است.
خبرگزاری ایلنا روز یکشنبه ۲۸ خرداد گزارش داد که این ارقام تنها کفاف یکسومِ هزینهٔ خانوارها را میدهد.
پارسال وزارت کار در گزارشی اعلام کرد که یکسوم جمعیت کشور زیر خط فقر هستند. اخیراً نیز مرکز پژوهشهای مجلس نیز گزارش داده بود که ۳۰ درصد جمعیت ایران زیر خط فقر هستند.
افزایش ۲۱ درصدی حقوق کارگران در حالی است که نرخ رسمی تورم نقطه به نقطه در ایران ۶۳ درصد اعلام شده و محمد باقری بنایی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس، نیز میگوید خط فقر در تهران به ۳۰ میلیون تومان رسیده است.
ایلنا با اشاره به نرخ فقر ۳۰ میلیون تومانی در تهران مینویسد این رقم در شهرستانها نیز با اختلاف ۲۰ درصدی، حدود ۲۴ میلیون تومان است؛ بنابر این یک خانواده با دو شاغل نیز نمیتواند از پس هزینههای حداقلی زندگی برآید.
اخیراً نیز یک عضو شورای عالی کار با انتقاد از دولت ابراهیم رئیسی گفته بود «تورم ملموس» برای کارگران ایرانی و خانوادههای آنها در بهار ۱۴۰۲ «بین ۷۰ تا ۱۰۰ درصد» است.
صولت مرتضوی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، ۱۷ خردادماه در واکنش به اظهارات سه نمایندهٔ کارگری دربارهٔ قول دولت برای بازبینی حداقل دستمزدها در صورت عدم کاهش نرخ تورم به ۲۷ درصد گفته بود «من چنین قولی ندادهام».
اظهارات او در حالی است که علی خدایی، از اعضای کارگری شورای عالی کار، پیشتر گفته بود در نشست این شورا برای تعیین حداقل دستمزد کارگران، وزیر کار امضا کرد که در صورت شکست وعدههای تورمی دولت، دستمزد ترمیم شود.
بهرام حسنینژاد، فعال کارگری و دبیر اسبق انجمن صنفی کارگران معدن چادرملوی یزد، به ایلنا گفته است نرخ اجاره یک آپارتمانِ کوچک ۶۰ متری در محلات مرکز تهران کمتر از ماهی ۱۵ میلیون تومان نیست.
در این میان آمارهای جدید سازمان جهانی خواروبار و کشاورزی ملل متحد، فائو، نیز از سقوط سهمگین مصرف داخلی لبنیات و گوشت در ایران خبر داده است.
پیشتر گزارشهای زیادی در رسانههای داخلی و خارجی از فقر روزافزون و ناتوانی مردم ایران در خرید گوشت، لبنیات و بسیاری از مواد ضروری خوراکی، همچنین تأمین مسکن و نیازهای اولیهٔ زندگی خبر دادهاند و حتی ناصر نبیپور، رئیس هیئت مدیره اتحادیه مرغ تخمگذار، ۲۹ اردیبهشت اعلام کرد از آنجایی که توان خرید برای گوشت قرمز و مرغ کم شده، مردم رغبت بیشتری برای خرید تخممرغ از خود نشان میدهند که منجر به افزایش مصرف داخلی و توقف صادرات آن شده است.
محمدعلی کمالی، مشاور عالی اتحادیه مرغداران گوشتی ایران، نیز ۱۶ خرداد گفت از زمان «مردمیسازی یارانهها» در اردیبهشت ۱۴۰۱، مصرف مرغ کشور بهازای هر نفر شش کیلوگرم، معادل ۱۲ درصد، کاهش یافته است.
برخی مقامهای حکومتی هم اخیراً به وضعیت نامناسب زندگی در ایران اشاره کردهاند، ازجمله علی آقامحمدی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، که اواخر اردیبهشت امسال گفت بر اساس برآوردهای صورتگرفته، ۱۹.۷ میلیون ایرانی از امکانات اولیهٔ زندگی مانند مسکن، اشتغال، سلامت، خوراک و پوشاک محروم هستند.
این در حالی است که بنابر آمارهای رسمی و بینالمللی، طی دو سال گذشته، با توجه به رکوردشکنیهای پیاپی تورم و افت ارزش پول ملی، بیکاری و رشد اندک دستمزدها نسبت به تورم وضعیت فقر در کشور بدتر هم شده و بدین ترتیب، آمار فقر مطلق کشور و افرادی که از امکانات اولیه زندگی محرم هستند، تقریباً دو برابر رقمی تخمین زده میشود که آقامحمدی مطرح کرده است.
با استفاده از گزارشهای ایلنا و وبسایت رادیوفردا. د.خ/ ر.ش