روسیه روز سهشنبه ۲۰ تیر به عنوان عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد با وتوی تمدید ۹ ماهه عملیات کمکرسانی از ترکیه به مناطق تحت تصرف شورشیان در شمال غرب سوریه، عملا زمینه پایان این عملیات را فراهم کرد.
سفیر روسیه در شورای امنیت سازمان ملل متحد سپس پیشنهاد مسکو برای تمدید شش ماهه این عملیات را که از سال ۲۰۱۴ به این سو اجرا میشود، مطرح کرد، اما نتوانست آن را به تصویب برساند. مجوز شورای امنیت برای ارسال این کمکهای انساندوستانه روز دوشنبه پایان یافت.
واسیلی نبنزیا در نشست شورای امنیت گفت که مجوز این شورا در رابطه با عملیات ارسال کمکها امکان تمدید ندارد. وی پس از وتوی تمدید این عملیات و پیش از آن که شورا درباره پیشنهاد شش ماهه روسیه رایگیری کند، گفت: «اگر از پیشنویسی که ما تهیه کردهایم حمایت نشود، میتوانیم ساز و کار ارسال کمکها از خارج را پایانیافته تلقی کنیم.»
لیندا توماسگرینفیلد، سفیر ایالات متحده در سازمان ملل، گفت که ایالات متحده همچنان به تعامل خود با تمام اعضای شورای امنیت برای تمدید عملیات ارسال کمکهای انساندوستانه ادامه خواهد داد و از روسیه خواست که در موضع خود تجدید نظر کند.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، خواستار تمدید ۱۲ ماهه این عملیات شده بود.
استفان دوژاریک، سخنگوی سازمان ملل متحد، گفت، آقای گوترش از این که اعضای شورای امنیت نتوانستهاند به توافق برسند ناامید شده و از آنها خواسته که تلاشهای خود برای حمایت از تمدید طولانی مدت عملیات ارسال کمکهای بشردوستانه برای میلیونها مردم نیازمند در شمال غرب سوریه را دو برابر کنند.
مصوبه شورای امنیت از آنجا ضرورت دارد که حکومت سوریه در دمشق، متحد نزدیک مسکو، به دلیل مسئله حق حاکمیت، موافق عملیات سازمان ملل نیست. اعضای شورای امنیت نیز مدتهاست که به سختی دراینباره به توافق میرسند به طوری که این مجوز در سالهای ۲۰۲۰ و ۲۰۲۲ تنها یک روز پس از انقضا توانست تمدید بشود.
شورای امنیت در سال ۲۰۱۴ مجوز ارسال کمکهای بشردوستانه به مناطق تحت تصرف شورشیان در سوریه از طریق عراق، اردن و دو منطقه در ترکیه را صادر کرد، اما روسیه و چین آن را صرفا به یک منطقه مرزی در ترکیه محدود کردند.
روسیه و سوریه میگویند که این عملیات کمکرسانی، حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه را نقض میکند.