لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۱ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۵:۳۹

واکنش رئیس سازمان انرژی اتمی ایران به گزارش‌ها دربارۀ «کاهش» سرعت غنی‌سازی اورانیوم


محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران
محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران

رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در واکنش به برخی گزارش‌ها مبنی‌بر کاهش «چشمگیر» روند غنی‌سازی اورانیوم در ایران گفت که غنی‌سازی، بر اساس قانون مجلس شورای اسلامی پیش می‌رود.

محمد اسلامی که روز یکشنبه پنجم شهریور در جمع خبرنگاران سخن می‌گفت، تصریح کرد:‌ «غنی‌سازی بر اساس قانون اقدام راهبردی (مجلس) و در چارچوب تدابیر کلی نظام پیش می‌رود و ما هم طبق همان اقدام می‌کنیم.»

پیشتر روزنامۀ‌ وال استریت جورنال گزارش داده بود که ایران تولید اورانیوم غنی‌شده در سطح نزدیک به استفاده برای مقاصد نظامی را به شکل قابل توجهی کاهش داده است.

در این گزارش به نقل از منابع خبری این روزنامه آمده که حتی برخی از ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران در روند «رقیق‌سازی» قرار گرفته است.

این گزارش در روز ۲۰ مرداد و یک روز پس از انتشار خبر توافق جمهوری اسلامی و آمریکا برای آزادی پنج شهروند آمریکایی زندانی در ایران در ازای آزادسازی بخشی از دارایی‌های مسدود شدۀ ایران در کره جنوبی، منتشر شده بود.

گمانه‌زنی‌ها حاکی است که توافق اخیر بین ایران و آمریکا ممکن است به گفت‌وگوی گسترده‌تر بر سر احیای توافق هسته‌ای موسوم به برجام بیانجامد.

محمد اسلامی روز یکشنبه همچنین مدعی شد از چهار مکان مشکوک هسته‌ای که آژانس خواستار توضیح از ایران بود، تنها دو مکان باقی‌مانده است و ابراز امیدواری کرد از طریق تعاملاتی که تهران با آژانس دارد، این پرونده نیز بسته شود.

او در تکمیل اظهارات خود افزود قرار است معاون رئیس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ایران سفر کند و خود نیز در نشست عمومی آژانس در وین با رافائل گروسی، مدیرکل آژانس دیدار خواهد کرد.

اسفند پارسال در جریان سفر آقای گروسی به تهران توافق شد که ایران درباره مکان‌های اعلام‌نشده هسته‌ای به آژانس توضیح دهد.

آژانس پیش از این، دریافت توضیحات ایران درباره دو مکان را تأیید کرده است.

وال‌ استریت جورنال نیز در گزارش خود تصریح کرده بود که ظاهراً مقام‌های جمهوری اسلامی در تلاش‌اند تا با حل‌وفصل پرسش‌های باقی‌ماندۀ آژانس در مورد این دو مکان مشکوک، مانع تمدید محدودیت‌های بین‌المللی علیه برنامۀ موشکی ایران شوند.

تولید «۶۰ تراوات ساعت» برق از نیروگاه اتمی بوشهر

در همین حال، رئیس سازمان انرژی اتمی در بخش دیگری از اظهارات خود ضمن اشاره به «عقب ماندن» ایران از اهداف راه‌اندازی ۲۰ هزار مگاوات نیروگاه برقی هسته‌ای گفت که تاکنون ۶۰ تراوات ساعت برق از نیروگاه اتمی بوشهر تولید شده است.

ارزش این میزان از برق تولید شده طی یک دهۀ گذشته در بازارهای منطقه‌ای به شش میلیارد دلار نیز نمی‌رسد، در حالی‌که اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس‌جمهور پیشین ایران، پیشتر هزینه ساخت نیروگاه ۱۰۰۰ مگاواتی بوشهر را ۸.۵ میلیارد دلار عنوان کرده بود.

به این ترتیب در ۱۳ سال گذشته، این نیروگاه حتی نتوانسته هزینه ساختش را جبران کند.

از طرفی بر اساس آمارهای شرکت بی‌پی، سهم برق هسته‌ای از تولید برق ایران تنها حدود نیم درصد است.

هزینه ۸.۵ میلیارد دلاری برای ساخت نیروگاه اتمی بوشهر توسط شرکت «روس‌اتم» روسیه در حالی است که درست یک سال پیش عربستان سعودی بزرگ‌ترین نیروگاه برقی بادی منطقه را راه‌اندازی کرد که بسیار باصرفه‌تر از نیروگاه بوشهر بود.

بر پایۀ گزارش‌های رسمی، ساخت این نیروگاه ۴۰۰ مگاواتی که «ارزان‌ترین» برق بادی جهان را تولید می‌کند، تنها ۵۰۰ میلیون دلار هزینه داشت.

محمد اسلامی اسفند ۱۴۰۰ نیز از نیاز به سرمایه‌گذاری ۵۰ میلیارد دلاری برای ساخت ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه برق هسته‌ای جدید در کشور خبر داده بود.

صرف این میزان از سرمایه در شرایطی است که ارزش قرارداد پروژه مشابه نیروگاه اتمی «براکه» امارات با ۶۵۰۰ مگاوات با شرکت کپکو کره جنوبی ۲۰ میلیارد دلار است.

ساخت این نیروگاه از سال ۲۰۱۲ آغاز شد و اولین رآکتور این نیروگاه در کمتر از هفت سال راه‌اندازی شد. تاکنون سه رآکتور نیروگاه عملیاتی شده و اخیرا چهارمین رآکتور آن مرحلۀ تست راه‌اندازی را گذراند.

عربستان سعودی همچنین مذاکراتی با چین برای ساخت نیروگاه هسته‌ای آغاز کرده است.

رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در نشست خبری روز یکشنبه در واکنش به سوالی پیرامون «احتمال کمک ایران به توسعه نیروگاه هسته‌ای عربستان»، گفت: «پیگیری‌هایی صورت گرفته و ارتباطات برقرار است.»

او ابراز امیدواری کرد که با برقراری روابط سیاسی بین تهران و ریاض، «حتماً اتفاقات خوبی رخ خواهد داد».

با استفاده از گزارش‌های خبری رسانه‌های ایران و رادیو فردا/د.خ/آ.ت.
XS
SM
MD
LG