تشدید فشار بر دولت اسرائیل همزمان با افزایش تلفات نظامی این کشور
با تأیید کشته شدن پنج نظامی اسرائیلی دیگر در روز یکشنبه تلفات نظامی این کشور از زمان آغاز عملیات زمینی در غزه به ۷۰ نفر رسید.
با احتساب ۳۱۸ نظامی دیگری که در روز اول جنگ در ۱۵ مهرماه و بدبنال حمله غافلگیرکننده گروه افراطی حماس به جنوب اسرائیل کشته شدند، مجموع تلفات ارتش اسرائیل به دستکم ۳۸۸ نفر رسیده است.
این میزان تلفات، با فاصله زیاد بیشترین تلفات نظامی اسرائیل در طول سالهای اخیر محسوب میشود.
تلفات بالای ارتش اسرائیل و فراتر رفتن زمان جنگ از شش هفته و البته بیخبری از سرنوشت حدود ۲۴۰ گروگانی که از روز اول جنگ در اختیار حماس و متحدانش هستند، فشار افکار عمومی اسرائیل بر دولت بنیامین نتانیاهو را دوچندان کرده است؛ موضوعی که از جمله در راهپیمایی پنجروزه خانوادههای گروگانها از تلآویو تا اورشلیم متبلور شد.
اعضای هیئت مقامهای عربی- اسلامی خواستار پایان جنگ غزه شدند
در نخستین بخش از سفری که با هدف پایاندادن به خشونتها در غزه و تسهیل رساندن کمکهای بشردوستانه بهدست غیرنظامیان این باریکه آغاز شده، مقامهای عالیرتبه کشورهای عربی و اسلامی در پکن خواستار آتشبس فوری در غزه شدند.
این هیئت که قرار است با مقامهای هر پنج عضو دائمی شورای امنیت سازمان ملل متحد دیدار کنند، بدنبال آناست که فشار بر کشورهای غربی را افزایش دهد تا تلاشهای اسرائیل برای توجیه عملکردش در قبال فلسطینیها را، که از آن بهعنوان حق دفاع از خود یاد میکند، رد کنند.
نمایندگانی از عربستان سعودی، اردن، مصر، اندونزی، تشکیلات فلسطینی، و سازمان همکاری اسلامی در این هیئت حضور دارند.
وزیر خارجه چین در دیدار با این هیئت گفت «پکن برادر و یک دوست خوب کشورهای عربی و اسلامیاست و همواره با جدیت از خواسته بهحق مردم فلسطینی برای دستیابی به حقوق و منافع مشروع ملیشان حمایت کرده است».
پیام تازه کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد درباره نیاز فوری به برقراری آتشبس
کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد میگوید از «تحولات ترسناک ۴۸ ساعت اخیر در غزه، وحشتزده شده است.»
اشاره فولکر تورک به حمله روز شنبه اسرائیل به اردوگاه جبالیا بود که ظاهرا به یک مدرسه تحت مدیریت سازمان ملل متحد هم آسیب زده است.
آقای تورک در مطلبی که روی شبکه ایکس، توئیتر سابق، منتشر کرده نوشت: «کشتار کسانی که در مدارس پناه گرفتهاند، همزمان با فرار صدها نفر از بیمارستان شفاء و تداوم آوارگی مردم در جنوب غزه، همه و همه بر خلاف موازین تصریح شده در قوانین بینالمللی برای حفاظت از جان غیر نظامیان است.»
آقای تورک در انتهای پیامش، بر نیاز فوری برای برقرار شدن یک آتشبس فوری تأکید کرده است.
گسترش عملیات نظامی اسرائیل در نوار غزه همزمان با گمانهزنیها درباره نزدیک بودن توافق آزادی گروگانها
در حالیکه مقامهای قطری و آمریکایی از افزایش خوشبینی نسبت به احتمال دستیبی به توافقی برای آزادی گروگانهای حماس خبر میدهند، اسرائیل در حال گسترش منطقه عملیاتیاش در نوار غزه است.
محمد بن عبدالرحمن آل ثانی نخستوزیر قطر روز یکشنبه ۲۸ آبانماه با تأکید بر اینکه تنها «موانعی جزئی» باقی مانده، گفته بود که «بیش از هر زمانی به نزدیکبودن یک توافق امیدوار است».
جان فاینر یک مقام امنیت ملی آمریکا هم تأیید کرده بود که «مذاکرهکنندگان احتمالا بیش از هر زمانی در طول هفتهها چانهزنی به یک توافق نزدیک شدهاند».
بنیامین نتانیاهو نخستوزیر اسرائیل اما با رد گزارشها درباره قریبالوقوع بودن چنین تحولی، گفته بود «هنوز خبری از توافق نیست.»
در همین حال، ارتش اسرائیل به ساکنان اردوگاه جبالیا، بزرگترین اردوگاه آوارگان فلسطینی در غزه، و یک اردوگاه دیگر در مناطق ساحلی این باریکه هشدار داده که این مناطق را ترک کنند.
ارتش اسرائیل تأیید کرده که در حال گسترش عملیاتش در بخشهای بیشتری از نوار غزه است.
جبالیا در شمال نوار غزه و در نزدیکی بیتحانون و بیتلاهیا قرار دارد. بیمارستان اندونزیایی هم در همین منطقه واقع شده است.
حمایت پکن از راهحل دو کشوری برای مناقشه خاورمیانه
وزیر خارجه چین میگوید کشورش «بهطور کامل» از راهحل دو کشوری و تشکیل کشور مستقل فلسطین در غزه و اراضی فلسطینی کرانه باختری حمایت میکند.
وانگ یی این موضوع را در دیدار با هیئتی از وزرای خارجه کشورهای عربی و اسلامی در پکن گفت و تصریح کرد که جامعه بینالمللی «باید هماکنون وارد عمل شده و با اتخاذ تدابیر موثر، به این فاجعه انسانی پایان دهد».
در این دیدار وزیر خارجه عربستان سعودی هم خطاب به همتای چینیاش گفته بود جامعه جهانی باید با مسئولیتپذیری جلوی اسرائیل را بگیرد.
وانگ یی در آغاز دیدارش با مقامهای کشورهای عربی و سازمان همکاری اسلامی، بر عزم کشورش برای «همکاری در راستای آرامکردن سریع اوضاع درغزه و بازگرداندن صلح به خاورمیانه در اسرع وقت» تأکید کرد.
تأیید ژاپنی بودن مدیریت کشتی ربودهشده در دریای سرخ بدست حوثیها
دولت ژاپن دزدیدهشدن یک کشتی باری تحت مدیریرت ژاپنی در دریای سرخ را بهشدت محکوم کرد.
عصر یکشنبه ۲۸ آبانماه حوثیهای یمن، گروه تحت حمایت ایران، از ربودن یک کشتی اسرائیلی به نام گلکسی لیدر خبر داده بودند.
بنیامین نتانیاهو نخستوزیر اسرائیل با تأکید بر اینکه هیچیک از خدمه این کشتی اسرائیلی نیستند، ایران را به دستداشتن در این اقدام متهم کرده بود؛ اتهامی که تهران رد کرده است.
حالا اما دولت ژاپن میگوید این کشتی، یک شناور حمل خودرو تحت مدیریت شرکت ژاپنی «نیپون یوسن» بودهاست. توکیو میگوید برای حل شدن مشکل این شناور بهطور مستقیم با حوثیها در تماس است.
حوثیها ساعاتی قبل از انتشار خبر ربودهشدن این کشتی هشدار داده بودند که به همه کشتیهای عبوری اسرائیلی یا تحت مدیریت یا پرچم این کشور حمله خواهند کرد.
کشتی باربری گلکسی لیدر که به مدیریت شرکت ژاپنی «نیپون یوسن» از دریاس سرخ عبور میکرد در شرکتی بریتانیایی ثبت شده است. گفته میشود این کشتی متعلق به یک بازرگان اسرائیلی است.
طی هفتههای اخیر شبهنظامیان یمنی چندین بار هم اقدام به شلیک موشک یا ارسال پهپاد به سمت اسرائیل کردهاند، که هیچیک به مقصد نرسیدند.
سه روزنامهنگار دیگر در غزه کشته شدند
مدیر یک موسسه رسانهای برجسته در غزه و دو روزنامهنگار دیگر طی روزهای شنبه و یکشنبه در حملات اسرائیل به این منطقه کشته شدند.
کمیته حفاظت از روزنامهنگاران که در نیویورک مستقر است اعلام کرد که با احتساب این رخدادها، شمار روزنامهنگارها و کارکنان رسانهها که از زمان حمله حماس به اسرائیل در روز هفتم اکتبر و واکنش اسرائیل به آن کشته شدهاند به ۴۸ نفر رسیده است.
این نهاد که اسامی روزنامهنگاران کشتهشده در دو طرف جنگ را فهرست کرده است، میگوید که برای تایید گزارشها درباره کشته شدن هر روزنامهنگار دستکم از دو منبع مطلع خبر میگیرد. فهرست کمیته حفاظت از روزنامهنگاران شامل ۴۳ فلسطینی، ۴ اسرائیلی و یک لبنانی میشود.
بلال جادالله، روزنامهنگار و رئیس هیئتمدیره خانه مطبوعات فلسطین، یک سازمان غیردولتی، روز یکشنبه کشته شد. این روزنامهنگار به خواهرش گفته بود که از شهر غزه به سمت جنوب میرود. خواهرش گفت که او در منطقه زیتون شهر غزه کشته شده است.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران، در گفتوگوی تلفنی با سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، خواهان «ایفای نقش فعالتر روسیه در منطقه» شد.
وبسایت رسمی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران شامگاه یکشنبه ۲۸ آبان افزود که وزرای خارجه ایران و روسیه در جریان این تماس درباره «تحولات نوار غزه و کرانه باختری» گفتوگو و تبادل نظر کردهاند.
دبیرکل سازمان ملل: شمار تلفات روزانه غیرنظامیان در جنگ خاورمیانه سرسامآور است
دبیرکل سازمان ملل متحد شمار غیرنظامیانی را که روزانه قربانی جنگ اسرائیل و حماس میشوند، سرسامآور خواند و خواستار آتشبس فوری شد.
آنتونیو گوترش شامگاه یکشنبه در شبکه اجتماعی ایکس، توییتر سابق، نوشت: «تعداد غیرنظامیانی که هر روز در جنگ خاورمیانه کشته میشوند، از جمله زنان و کودکان سرسامآور و غیرقابل قبول است. این روند باید متوقف شود.»
دبیرکل سازمان ملل متحد در انتهای این پیام بر خواسته خود مبنی بر «آتشبس انساندوستانه فوری» تاکید کرده است.
بر اساس آمار وزارت بهداشت نوار غزه که تحت کنترل گروه حماس است، تعداد تلفات حملات نظامی اسرائیل در این منطقه دستکم به ۱۳ هزار نفر رسیده است. این وزارتخانه میگوید که حدود ۵۵۰۰ کودک و ۳۵۰۰ زن در شمار قربانیان هستند.
اسرائیل تاکنون با درخواستهای جهانی برای آتشبس موافقت نکرده است.
مکرون افزایش خشونتها علیه فلسطینیها در کرانه باختری را محکوم کرد
دفتر امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه، روز یکشنبه ۲۸ آبان اعلام کرد که او در گفتوگو با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل گفته است، «غیرنظامیان بسیاری» در جریان جنگ اسرائیل علیه حماس، در غزه جان باختهاند و نسبت به افزایش خشونتها علیه غیرنظامیان فلسطینی در کرانه باختری ابراز نگرانی کرده است.
رئیسجمهور فرانسه که متحد دائمی اسرائیل محسوب میشود، به نتانیاهو خاطرنشان کرد که «حتما باید میان تروریستها و بقیه مردم تمایز قائل شوند.» او همچنین با نتانیاهو از «اهمیت رسیدن به مصالحهای فوری و بشردوستانه که به آتشبس منجر شود» سخن گفت.
بر اساس گزارش دفتر ریاست جمهوری فرانسه، آقای مکرون همچنین در گفتوگویی با محمود عباس، رئیسجمهور فلسطین، خشونت علیه غیرنظامیان فلسطینی در کرانه باختری را محکوم کرده است.
رئیسجمهور فرانسه با نتانیاهو نیز از «نگرانی شدید خود در مورد افزایش خشونت علیه غیرنظامیان فلسطینی» در کرانه باختری سخن گفته و او را دعوت به برقراری آرامش در آن ناحیه کرده است.
مکرون به محمود عباس نیز گفته است که «مقامات فلسطین و تمام کشورهای منطقه باید با صراحت و قاطعیتِ تمام، حمله تروریستی هفتم اکتبر حماس به اسرائیل را محکوم کنند.»
بر اساس گزارش وزارت بهداشت در رامالله، از زمان آغاز جنگ حاضر، سربازان و شهرکنشینان اسرائیلی، بیش از ۲۰۰ فلسطینی را در کرانه باختری کشتهاند.