بایدن: آزادی این گروه از گروگانها سرآغاز روندی ادامهدار است
رئیسجمهور آمریکا شامگاه جمعه سوم آذر گفت آزادی گروه نخست از ربودهشدگان و بازگشت آنها به آغوش خانوادههایشان در اسرائیل تنها سرآغاز یک روند ادامهدار است.
جو بایدن اظهار داشت: انتظار داریم که دهها تن دیگر از ربوده شدگان در ادامه، فردا و روزهای بعد، آزاد شوند اما برنامه تا حال به خوبی پیش رفته است.
او گفت احتمال واقعی برای تمدید وقفه در جنگ وجود دارد. جو بایدن همچنین گفت که با رهبران قطر، مصر و اسرائیل در تماس است و از آنها سپاسگزاری کرد.
به گفته آقای بایدن، وقفه جاری (در جنگ) فرصتی برای تأمین کمک بشردوستانه به غزه است و باید برای پایان دادن به دور تسلسل خشونت در خاورمیانه تلاش کرد.
آقای بایدن افزود: حماس به فلسطینیان اهمیتی نمیدهد.
رئیس جمهور آمریکا بر راهکار دو کشوری برای پایان دادن به چرخه خشونت تأکید کرد.
جو بایدن گفت هرچند نمیتواند مستنداتی ارائه کند اما معتقد است یکی از دلایل حمله حماس این بود که میدانست «من با سعودیها و سایر عوامل دیگر در منطقه همکاری بسیار نزدیکی دارم تا صلح برقرار کرده و و سبب به رسمیت شناخته شدن اسرائیل و حق موجودیت اسرائیل شوم».
استقبال وزیر خارجه آلمان از آزادی نخستین گروه از گروگانها
آنالنا بائربوک، وزیر خارجه آلمان، جمعه شب با استقبال از آزادی گروه نخست از ربودهشدگان اسرائیلی از اسارت حماس گفت چهار تن از آنها شهروندی آلمان را نیز دارند. آلمان یکی از قاطعترین حامیان اسرائیل از آغاز حمله حماس بوده است.
به گزارش روزنامه هاآرتص، شهروند فیلیپینی که حماس او را روز جمعه آزاد کرد، گلاینور جیمی پاچکو، ۳۳ ساله، است.
آقای پاچکو پرستار یک اسرائیلی به نام آمیتای بن تسوی یک مرد اسرائیلی بیمار و سالمند بود که اعضای گروه افراطی حماس در حمله خود در روز ۱۵ مهر به کیبوتص «نیرعوز» او را کشتند و جیمی را به غزه بردند.
سخنگوی ارتش اسرائیل: بازگرداندن گروگانها تعهد اخلاقی ماست
دانیل هگاری، سخنگوی ارتش اسرائیل، شامگاه جمعه گفت نباید از یاد برد که تمام ۱۳ کودک و زن اسرائیلی که در این روز از اسارت حماس آزاد شدند یا کسانی را دارند که به دست این گروه افراطی کشته شدهاند یا کسانی از آنها هنوز در اسارت حماس هستند.
دریابان هگاری گفت بازگرداندن ربودهشدگان «یک تعهد اخلاقی» است.
او گفت: «روزهای پیش رو پیچیده خواهد بود و هیچ چیزی را تا تحقق آن نباید قطعی تلقی کرد.»
دریابان هگاری افزود در روزهای وقفه، ارتش برنامهریزی
و آمادگی خود برای مراحل بعدی جنگ را تکمیل خواهد کرد.
از این به بعد باید منتظر آزادی کدام گروگانها بود؟
با وجود آزاد شدن ۱۳ زن و کودک اسرائیلی و رهایی ده شهروند تایلندی و یک شهروند فیلیپینی از اسارت در غزه در روز جمعه سوم آذر، هنوز ۲۱۲ تن که گروه افراطی حماس آنها را در یورش خود در روز ۱۵ مهر از خاک اسرائیل به غزه ربود در اسارت در این باریکه باقی ماندهاند.
شمار معدودی از ۲۱۲ تن افراد باقیمانده شهروندان تایلند و بقیه اسرائیلی هستند. شمار معدودی از اسرائیلیها تابعیت یک کشور دیگر را نیز دارند.
یک نوزاد که در اسارت ده ماهه شد، به نام کفیر بیباس در اسارت حماس است. برادر چهار ساله کفیر به نام آرئیل نیز همراه با والدین خود در اسارت حماس هستند.
آویگایل عیدان، دختر سه ساله یتیم که اعضای گروه افراطی حماس پدر خبرنگار او و مادرش را کشتند هنوز در اسارت است. روز سوم آذر سالروز تولدی آویگایل بود. جو بایدن بارها بر لزوم رهایی آویگایل تأکید کرده بود.
پیشتر ابراز امیدواری شده بود که آویگایل در میان آزادشدگان در گروه اول باشد.
فهرست افراد بعدی برای آزادی کی ردوبدل میشود؟
قرار است حماس تا پیش از نیمهشب جمعه اسامی ده تا ۱۳ تن دیگر از اسرائیلیهای اسیرش را که قرار است روز شنبه چهارم آذر آزاد
شوند، از طریق قطر در اختیار اسرائیل بگذارد.
اسرائیل بر اساس تعهدی که داده، در برابر رهایی هر یک از شهروندانش که در روزهای آینده آزاد شوند سه زندانی فلسطینی را که به جرم اقدامات ضد امنیت اسرائیل از جمله تلاش برای کشتن مردم اسرائیل زندانی شدهاند، آزاد خواهد کرد.
اسرائیل در برابر هر فهرستی از افرادش که فردای آن روز آزاد شوند، لیستی از کسانی را که فردایش آزاد خواهد کرد، از طریق قطر به آگاهی حماس میرساند.
تعهد طرفین فعلا به آزادی ۵۰ کودک و زن اسرائیلی در برابر ۱۵۰ زندانی فلسطینی و وقفه چهار روزه تا پایان روز دوشنبه است.
اما اگر حماس افراد بیشتری را آزاد کند، اسرائیل حاضر است در برابر رهایی هر ده شهروندش، ۳۰ زندانی فلسطینی را رها کرده و یک روز بیشتر در عملیات نظامی خود وقفه بیندازد.
نتانیاهو: رهایی همه گروگانها یکی از اهداف جنگ است
دقایقی پس از آنکه ارتش اسرائیل اعلام کرد ۱۳ زن و کودک اسرائیلی آزادشده از اسارت حماس، شامگاه جمعه سوم آذر در خاک مصر به هیئتی از اسرائیل تحویل داده شدند، بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل در یک بیانیه اعلام کرد دولت او به آزاد کردن بقیه اسرائیلیهای ربوده شده متعهد است.
او گفت: «مرحله نخست از بازگشت ربودهشدگان تکمیل شد. کودکان و مادران و چند بانوی دیگر. هر انسانی خود به تنهایی یک دنیا است. من اما در برابر شما خانوادهها (خانوادههای بقیه ربودهشدگان)- شما مردم اسرائیل، تأکید میکنم که ما به بازگرداندن تمامی ربودهشدگان متعهد هستیم.»
آقای نتانیاهو افزود رهایی همه ربودهشدگان تا به آخرین نفر، «یکی از اهداف جنگ است و ما متعهد به تحقق اهداف جنگ هستیم».
کدام گروگانها آزاد شدند؟
ارتش اسرائیل در ساعت ۱۹ به وقت محلی خبر داد که اسرائیلیهای آزادشده در دست این کشور هستند و تیمهایی از ارتش، موساد و شباک آنها را در بازگشت به اسرائیل از خاک مصر همراهی میکنند.
فرنوش رام، خبرنگار رادیوفردا در اسرائیل، به این اطلاعات درباره آزادشدگان دست یافته است:
خانمها یافا اِدِر، ۸۵ ساله، حانا کاتصیر ۷۹ ساله، حانا پِری ۷۹ ساله، مارگالیت موزس ۷۷ ساله و عادینا مُشه ۷۲ ساله.
روتی موندر ۷۸ ساله با دخترش کِرن موندر ۵۴ ساله و نوه ۹ ساله اُوهاد. آقای آوراهام موندر، همسر خانم روتی که ۸۰ سال دارد، هنوز در اسارت حماس است.
پیشتر فیلم ربوده شدن خانم یافا ادر ۸۵ ساله در حمله روز ۱۵ مهر گروه افراطی حماس در حالی که او را سوار یک خودروی روباز کرده و خانم ادر در لباس آشپزی بود، در شبکههای اجتماعی بارها دیده شده است.
شبکههای اجتماعی فلسطینی قبلا مدعی شده بودند که خانم حانا کاتصیر کشته شده است. سازمان جهاد اسلامی فلسطین دو هفته پیش فیلمی از خانم کاتصیر و یک پسربچه ربوده شده را منتشر کرده و مدعی بود که این بانوی سالمند بر اثر وخامت وضع جسمانیاش جان باخته است.
راز آشِر دختربچه چهار ساله و خواهر دو سالهاش آویو آشِر همراه با مادر ۳۴ ساله خود خانم دورون کاتس نیز آزاد شدهاند.
خانم دانیل آلونی ۴۵ ساله با امیلیا دختر شش سالهاش نیز آزاد شدهاند. خواهر و خواهرزادههای خانم آلونی هنوز در میان ربودهشدگان باقی مانده در غزه هستند. از خانواده خانم آلونی ۱۳ تن ربوده شدهاند.
تمامی ۱۳ کودک و زن اسرائیلی آزادشده از ساکنان کیبوتص «نیرعوز» بوده یا از مهمانان یک خانواده دیگر در این کیبوتص بودند که برای یک جشن یهودی به این محل رفته بودند. در حمله حماس، دهها تن از ساکنان «نیرعوز» کشته شده و خانههای بسیاری در آن سوزانده و غارت شد.
هنوز دهها تن دیگر از ربودهشدگان از این کیبوتص در دست حماس و احتمالا سایر گروههای فلسطینی در غزه هستند.
عکس گروگانهای آزادشده:
لحظه ورود گروگانها از غزه به خاک اسرائیل:
رادیوفردا پیشتر با موران آلونی مصاحبه کرده بود، کسی که چند عضو خانوادهاش به گروگان گرفته شدهاند. یک خواهر و یک خواهرزاده آقای آلونی در میان آزادشدگان هستند:
قطر آزادی ۳۹ زندانی فلسطینی را تایید کرد
وزارت خارجه قطر در ساعت ۱۸:۳۰ روز جمعه سوم آذر به وقت اسرائیل و غزه اعلام کرد در نخستین مرحله از معامله اسرائیل و گروه افراطی حماس ۲۴ تن در برابر ۳۹ زن و کودک فلسطینی آزاد شدهاند.
بر اساس این بیانیه، ۱۳ زن و کودک اسرائیلی، ده ربوده شده تایلندی و یک شهروند فیلیپین که در بین ربودهشدگان از اسرائیل به غزه بودند، آزاد شدند و اسرائیل هم ۳۹ زندانی فلسطینی را آزاد کرده است.
ساعتی پیش از آن، نخستوزیر تایلند در بانکوک آزادی ۱۲ تن از دهها شهروند ربوده شده خود به دست حماس را تأیید کرده بود. معلوم نیست دلیل شمار اندک تایلندیهای آزاد شده چیست.
رسانههای منطقه اعلام کردند که حماس در روزهای آینده بقیه تایلندیهای گروگان خود را رها خواهد کرد.
قطر که سران اصلی حماس مانند اسماعیل هنیه با حمایت امیر این کشور ساکن دوحه هستند، ارتباط خوبی با این گروه افراطی فلسطینی دارد، اما همزمان بدون به رسمیت شناختن اسرائیل، تماسهای دیرینهای با دولتهای اسرائیلی داشته و پایگاه دریایی آمریکایی نیز در قطر قرار دارد.
داوید برنئا، رئیس موساد، برای نظارت بر کوششهای آزادی اسرائیلیها از دست حماس، از چند روز پیش دوباره به قطر رفته است.
۱۳ گروگان آزادشده از وضع جسمانی «نسبتا خوبی» برخوردارند
الی بین، مدیرکل «ماگن داوید ادوم» (سازمان امداد اسرائیلی همطراز صلیب سرخ یا هلال احمر) در ساعت ۱۸ به وقت محلی به شبکه اسرائیلی کان گفت که ۱۳ زن و کودک اسرائیلی آزادشده که فعلا در مصر هستند و هر چه زودتر به اسرائیل برگردانده خواهند شد، در مصر مورد معاینه اولیه پزشکی قرار گرفته و گزارشی از حال وخیم آنها به آگاهی او نرسیده است.
آقای بین افزود مقامات صلیب سرخ به او گفتند که این افراد در وضعیت جسمانی نسبتا خوبی هستند.
با این حال، اسرائیل در ساعات آتی آنها را در مراکز درمانی خود بستری و مورد معاینات پزشکی لازم قرار خواهد داد تا اطمینان یابد که بعد از سپری شدن هفت هفته در اسارت حماس، از شرایط جسمانی مناسبی برخوردار باشند.
اسرائیل روانشناسان مجرب بسیاری را برای همراهی کردن با افراد آزادشده مأمور کرده است. این کارشناسان در روزها و هفتههای آینده هر یک از ربودهشدگان آزادشده را همراهی خواهد کرد تا رفته رفته به روال زندگی بازگردند.
برخی از آزادشدگان ظاهرا کسانی هستند که عزیزانشان در حمله حماس کشته شده و احتمالا هنوز از رویدادهای یک ماه و نیم اخیر در کشور خود خبر چندانی ندارند.
شبکه الجزیره در ساعت ۱۸ به وقت محلی فیلمی از عبور چند ون سفیدرنگ با پرچم صلیب سرخ را در حالی که هنوز در خاک غزه بوده و در مرحله انتقال گروگانهای اسرائیلی به گذرگاه الرفح در مرز مشترک با مصر بود، منتشر کرد.
انتقال زندانیان فلسطینی که با گروگانهای اسرائیلی مبادله میشوند
تصاویر منتشر شده توسط خبرگزاری فرانسه کاروانی از ونها را نشان میدهد که گفته میشود حامل زندانیان فلسطینی برای مبادله با گروگانهای حماس هستند: