حماس: کمکهای وارد شده به شمال غزه کمتر از میزان توافقشده با اسرائیل است
همزمان با اعلام صلیب سرخ فلسطین درباره ورود «بزرگترین محموله کمکها» به شهر غزه و شمال آن از زمان آغاز جنگ، سخنگوی گروه افراطی حماس میگوید میزان کمکهای بشردوستانه وارد شده به شمال غزه «کمتر از نیمی از میزان مورد توافق» با اسرائیل است.
اسامه حمدان روز شنبه در یک نشست خبری مدعی شد از روز جمعه در مجموع ۳۴۰ کامیون وارد غزه شده است که از این تعداد، ۶۵ کامیون به شمال غزه رسیده است.
او اسرائیل را متهم به عمل نکردن به تعهدات خود درباره آتشبس جاری کرده و افزوده که حماس این مسئله را به میانجیهای آتشبس اطلاع داده است.
سخنگوی حماس در عین حال یادآوری کرده که این گروه شبهنظامی به تعهدات خود درباره آتشبسی که از روز جمعه آغاز شد، پایبند است.
ساعتی پیشتر رویترز گزارش داد حماس تصمیم گرفته که اسرائیل ابتدا باید تعهد خود به رسیدن کامیونهای کمکرسانی به شمال غزه را نشان دهد، سپس گروه دوم از گروگانها آزاد خواهند شد.
همین خبرگزاری به نقل از یک مقام فلسطینی که نخواسته نامش فاش شود، گزارش داده که مصر تلاش میکند تأخیر ایجاد شده در آزادی گروه دوم از گروگانهای حماس را حل و فصل کند.
تظاهرات دهها هزار نفری طرفداران فلسطین در مرکز لندن
دهها هزار نفر از طرفداران فلسطین روز شنبه در مرکز لندن با درخواست برقراری آتشبس دائمی در نوار غزه، دست به تظاهرات زدند.
این تظاهرات یک روز بعد از آغاز آتشبس چهارروزه میان حماس و اسرائیل انجام شد. معترضان در تظاهرات لندن میگویند توافق آتشبس موقت کافی نیست و باید آتشبس دائمی برقرار شود.
آنها با شعار «همین حالا آتشبس» و «جنگ در غزه را پایان دهید» تظاهرات آرام و بدون تنشی را با حرکت به سمت ساختمان پارلمان بریتانیا برگزار کردند.
سعید هودسون، فعال ضدجنگ، به رویترز گفته است از آتشبس چهار روزه استقبال میکنیم، اما حل این مناقشه با دست یافتن فلسطینیها به یک کشور مستقل طبق قطعنامههای مکرر سازمان ملل ممکن است.
پلیس در میان پخش اعلامیههای هشدارآمیز به تظاهرکنندگان در مورد نقض قانون، مردی را به ظن تحریک به نفرت نژادی در آغاز تظاهرات دستگیر کرد. پلیس میگوید او در حال حمل پلاکاردی با نمادهای نازیها بود.
برخلاف تظاهرات مسالمتآمیز روز جاری، در تظاهرات مشابهی که اوایل ماه جاری میلادی در لندن برگزار شد، موارد زیادی از درگیری پلیس با گروههای راستگرای افراطی رخ داد و ۱۲۰ معترض بازداشت شدند.
قرار است تظاهرات دیگری در محکومیت یهودیستیزی در روز یکشنبه هفته جاری در لندن برگزار شود.
حماس آزادی گروه دوم از گروگانها را به کمکرسانی به شمال غزه منوط کرد
خبرگزاری رویترز روز شنبه خبر داد که گروه افراطی حماس برای آزادی دومین گروه از گروگانهای اسرائیلی شرط گذاشته است.
به نوشته رویترز، حماس از تصمیمی جدید خبر داده، مبنی بر این که اسرائیل ابتدا باید تعهد خود به رسیدن کامیونهای کمکرسانی به شمال غزه را نشان دهد، سپس گروه دوم از گروگانها آزاد خواهند شد.
در مقابل اسرائیل تا نیمه شب به حماس مهلت داده و تهدید کرده است که در صورت آزاد نکردن گروه دوم از گروگانها عملیات نظامی خود در نوار غزه را از سر خواهد گرفت.
ارتش اسرائیل پیشتر اعلام کرده بود که روز شنبه، چهارم آذر، ۲۰۰ کامیون دیگر حامل کمکهای امدادی برای فلسطینیان وارد غزه میشود.
خبر شرط حماس در حالی منتشر میشود که مردم اسرائیل در انتظار آزادی ۱۴ گروگان دیگر در قبال آزادی ۴۲ زندانی فلسطینی هستند.
گفتوگوی هیئت قطری در اسرائیل برای تمدید آتشبس
خبرگزاری رویترز روز شنبه به نقل از مقامی که به نامش اشاره نکرد از مذاکره قطر با اسرائیل برای تمدید آتشبس خبر داد.
هنوز از نتیجه این مذاکرات خبری منتشر نشده است.
یک هیئت قطری با سفر به اسرائیل در روز شنبه با مقامات دولت اسرائیل درباره «تمدید احتمالی» آتشبس چهار روزهای مذاکره کرده است که روز جمعه با آزادی ۱۳ گروگان اسرائیلی در ازای آزادی ۳۹ زندانی فلسطینی از زندانهای اسرائیل آغاز شد.
هیئت قطری همچنین درباره «ادامه منظم» آتشبس فعلی و دوام روند مبادله زندانیان مذاکره کرده است.
اسرائیل: ۲۰۰ کامیون امدادی دیگر امروز وارد غزه میشود
ارتش اسرائیل اعلام کرد که روز شنبه چهارم آذر، ۲۰۰ کامیون دیگر حامل کمکهای امدادی برای فلسطینیان وارد غزه میشود.
۱۳۵ کامیون حامل غذا، ۳۸ کامیون حاوی آب، ۱۷ تریلر حامل چادر برای اقامت، ۳۷ تریلر با بار تجهیزات درمانی، ۳ تریلر با وسایل
بهداشتی، ۴ نفتکش حامل سوخت و ۴ نفتکش حامل گاز مایع برای آشپزی در این روز در راه رسیدن به غزه هستند.
روز جمعه نیز شمار مشابهی کامیون با کمکهای امدادی برای مردم غزه از گذرگاه مشترک با مصر وارد این باریکه شده بود.
پیام دوباره اسرائیل به فلسطینیان: شمال غزه منطقه ممنوعه جنگی است
آویخای ادرعی، سخنگوی ارتش اسرائیل به زبان عربی، روز شنبه چهارم آذر بار دیگر به فلسطینیان در غزه گفت «جنگ تمام نشده» و ارتش اسرائیل اجازه حرکت فلسطینیان از جنوب به شمال غزه را نمیدهد بلکه فلسطینیان میتوانند اگر هنوز در بخش شمالی هستند، به پایینتر از منطقه «وادی غزه» در مسیر شمال به جنوب حرکت کنند.
او افزود که بخش شمالی غزه «منطقه ممنوعه جنگی» است.
وی همچنین از مردم غزه خواست از ورود به دریای مدیترانه خودداری کنند و در بخشهای جنوبی و شرقی غزه نیز خود را تا یک کیلومتری از خاک اسرائیل دور نگاه دارند.
جزئیاتی درباره فلسطینیهای آزادشده و در معرض آزادی توسط حماس
فهرست ۳۰۰ نفرهای که وزارت دادگستری اسرائیل از هفته گذشته از میان زندانیان فلسطینی برای آزادی در جریان این مقطع از معامله با گروه افراطی حماس آماده کرده، با این امید که بتواند شماری از ۲۳۹ ربوده شده به غزه را به اسرائیل برگرداند، در مجموع شامل ۳۳ زن فلسطینی است. ۲۴ تن از این ۳۳ زن روز جمعه آزاد شدند.
شروق دویات زنی که در زمان «تلاش برای قتل یک شهروند اسرائیلی با چاقو» ۱۸ سال داشت، ۹ سال پیش بازداشت شد اما اکثریت گروهی که اسرائیل آماده آزادی آنها است، در سه سال اخیر بازداشت شده بودند.
خانواده شروق دویات از روز نخست بازداشت دخترش، اتهام منتسب به او را انکار کردند اما دادگاه اسرائیل وی را به ۱۶ سال حبس محکوم کرده بود.
سایر جرایمی که زنان و نوجوانان یا مردان جوان فلسطینی به خاطر آن محکوم شده بودند، شامل «تهدید امنیتی»، «ورود غیرقانونی و بدون مجوز به خاک اسرائیل»، حمله با سنگ، «حمایت از تروریسم» و معاونت در اقدامات خصمانه یا ارتباط با سازمانهای دشمن اسرائیلی بوده است. اسرائیل تأکید دارد که پرتاب سنگ نیز میتواند اسرائیلیها را از جمله درون خودروی در حال حرکت بکُشد.
به گزارش هاآرتص، روزنامه مخالف دولت اسرائیل، دولت بنیامین نتانیاهو با آزادی فلسطینیانی که به اتهام ارتکاب قتل اسرائیلیها محکوم شدهاند، مخالفت کرده است.
زندانیان فلسطینی که روز جمعه آزاد شدند، از سه زندان دامون، مگیدو و عوفر بودند. همه آنها ابتدا در بازداشتگاه عوفر متمرکز شده و در آنجا به نیروهای صلیب سرخ تحویل شدند.
اسرائیل زندانیان منیتی فلسطینی را در ۱۹ زندان نگاهداری میکند. تا پیش از حمله گروه افراطی حماس به مردم اسرائیل، حدود ۵۲۰۰ فلسطینی در زندان اسرائیل بودند.
از آغاز جنگ جاری، ارتش و نیروهای امنیتی اسرائیل صدها تن از فلسطینیان در شرق اورشلیم و کرانه باختری را به ظن عضویت در سازمانهای فلسطینی بازداشت کردهاند.
رسانههای اسرائیلی شمار افراد بازداشتی ۷ هفته اخیر را تا یک هزار و ۵۰۰ نفر نیز اعلام کردهاند، اما منابع مستقل یا نزدیک به فلسطینیان از افزایش شمار بازداشتیهاتا ۳ هزار تن هم خبر دادهاند. ۳۷ «روزنامهنگار» در میان بازداشتیهای دوره اخیر هستند.
سران حماس تأکید کردهاند سربازانی که جزو اسرائیلیهای ربودهشده هستند را تنها در آخرین مرحله از یک معامله احتمالی با اسرائیل و زمانی رها خواهند کرد که تمامی زندانیان فلسطینی از زندانهای اسرائیل آزاد شده باشند.
برخی از آنها که از بیش از ۳۰ سال پیش در زندان اسرائیل هستند، به اتهام کشتن غیرنظامیان و نظامیان اسرائیلی محاکمه و محکوم شدهاند.
با این حال، اسرائیل سابقه رها کردن شمار زیادی از زندانیان امنیتی فلسطینی در برابر شمار معدودی از مردم یا نظامیان خود را دارد.
۱۲ سال پیش در معامله بر سر رهایی گیلعاد شالیط، سرباز اسرائیلی که ۵ سال و نیم در اسارت حماس بود، اسرائیل ۱۰۲۷ زندانی را آزاد کرد.
یحیی سنوار که اکنون رهبر پنهان شده حماس در غزه است، در میان کسانی بود که پس از ۲۲ سال حبس در زندان اسرائیل در آن معاملهای آزاد شد.
حمله پهپادی به یک کشتی اسرائیلی در اقیانوس هند
یک «منبع امنیتی آمریکایی» به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت یک فروند «کشتی اسرائیلی» بامداد روز جمعه سوم آذر در اقیانوس هند ظاهراً توسط یک پهپاد ایرانی از مدل شاهد ۱۳۶ مورد حمله قرار گرفت.
به گفته این مقام آمریکایی، کشتی در بخش بینالمللی آبهای اقیانوس هند هدف حمله واقع شد.
این منبع افزود «پهپاد منفجر شد و به کشتی آسیب رساند اما به خدمه آسیبی وارد نشده است».
خبرگزاری آسوشیتدپرس کشتی را متعلق به شرکت یک بازرگان اسرائیلی به نام عیدان عوفر معرفی کرد. این شناور ظاهراً با پرچم مالت در حرکت بود.
مقام آمریکایی که نخواسته نامش برده شود، به این خبرگزاری گفت که ناوهای آمریکا در منطقه «به نظارت دقیق اوضاع ادامه میدهند». او از ذکر دلایلی که ایران را عامل پشت پرده این تعرض دریایی میداند، خودداری کرد.
شاخه نظامی حماس دو فلسطینی را به اتهام جاسوسی «اعدام» کرد
در ساعاتی که در شماری از شهر و شهرکهای فلسطینینشین در کرانه باختری شامگاه جمعه سوم آذر و در نخستین ساعات بامداد شنبه چهارم آذر، جشن آزادی ۳۹ تن از زندانیان رها شده از زندان اسرائیل برقرار بود، جوخههای اعدام «محور مقاومت» (حماس) دو مرد فلسطینی را در شهر طولکرم در ملأعام «اعدام کردند».
جوخههای مسلح وابسته به «یگانهای عزالدین قسام»، شاخه نظامی حماس که در بخش شمالی کرانه باختری فعال هستند، دو مرد فلسطینی را با بستن به دکل آهنی برق در خیابان این شهر، «به گلوله بستند».
شبکه کان و شبکه آی ۲۴ اسرائیل و روزنامه هاآرتص وقوع این رویداد را گزارش کردند.
رسانههای مصر و اردن پیشتر خبر داده بودند، دو فلسطینی که حماس آنها را «اعدام» کرد، حمزه احمد حمزه مبارک ۳۱ ساله ساکن طولکرم و عزام جمال حافظ جوابره ۲۹ ساله ساکن شهر جنین بودند.
جسد اعدامشدگان که با خشونت و ضرب و شتم به محل آورده شدند و به سر آنها کیسه سیاه کشیده شده بود، تا ساعتها در محل «برای عبرت دیگران» باقی بود. برخی از شاهدان اعدام خیابانی از این لحظات فیلم میگرفتند و صدای هلهله و شادی در محل به گوش میرسید. افراد مسلح بعداً جسدها را نیز در زبالهدانی انداختند.
رادیوفردا برای جلوگیری از جریحهدار شدن افکار عمومی از انتشار تصاویر و فیلمهای این رویداد خودداری میکند.
جوخه اعدام با عنوان جنگجویان «مقاومت» مدعی شد که «جاسوسی» این دو تن «ثابت شده» و آنها باعث «شهادت» عزالدین عوض و مهاراج شهاده، دو فرمانده ارشد «یگانهای عزالدین قسام» در کرانه باختری شده بودند.
حکومت خودگردان فلسطینی که مسئولیت کرانه باختری را در دست دارد، هنوز نسبت به این اعدام خیابانی واکنش نشان نداده است.
حماس در باریکه غزه سابقه اعدام خیابانی شمار زیادی از مخالفان خود را با عنوان «جاسوس» داشته است.
استقبال گسترده از فلسطینیهای آزادشده در کرانه باختری
با وجود تدابیر پلیس و نیروهای امنیتی اسرائیل برای جلوگیری از برگزاری جشنِ فلسطینیان کرانه باختری در استقبال از زندانیان آزادشده از زندان اسرائیل، خیابانهای شماری از شهر و شهرکهای کرانه باختری جمعه شب و بامداد شنبه شاهد حضور صدها تن از فلسطینیان بود.
در مبادله نخست، ۳۹ نفره از زندانیان فلسطینی توسط اسرائیل در ازای آزادی ۱۳ گروگان اسرائیلی آزاد شدند.
استقبالکنندگان با دیدن زندانیان آزادشده که با مینیبوس و با همراهی نیروهای صلیب سرخ وارد شهرهای محل زندگیشان شدند، اللهاکبر گفتند و شعار و سرود سردادند.
گزارشگران خبرگزاری آسوشیتدپرس از شادی خانوادههای زندانیان آزادشده در پیوند دوباره با فرزندان خود گزارش دادهاند.
آزادشدگان روز جمعه، ۲۴ زن و همچنین ۱۵ مرد جوان بودند. این مردان هنگام ارتکاب «جرایم ضد امنیت اسرائیل» عمدتاً زیر ۱۸ سال داشتند.
جمال برهمه یکی از این آزادشدگان گفت کلمهای برای بیان شادی خود نمییابد. او تنها خدا را شکر گفت.
پلیس اسرائیل از برافراشتن پرچم فلسطین یا پرچم حماس در ورودی شهرها جلوگیری کرده و تدابیری اندیشیده بود تا آزادشدگان در نزدیکی خانه خود رها شوند.
با این حال، برخی از زنان و مردان آزادشده شال سبزرنگ حماس را به دور گردن داشتند و برخی دیگر پرچم فلسطینی را به دست گرفته بودند.
پلیس و نیروهای امنیتی اسرائیل در ساعات یادشده اطراف این شهرها حضور پررنگ داشتند. اما درگیری و تنش خاصی ایجاد نشد.