ابراز امیدواری قطر به دستیابی به وقفه طولانیتر
سخنگوی وزارت خارجه قطر میگوید تمدید دو روزه وقفه بشردوستانه ممکن است زمینهساز دستیابی به وقفه طولانی تری شود.
ماجد الانصاری با تأکید بر دشوار بودن روند مذاکرات با دو طرف مناقشه گفت بدست آمدن توافق برای تمدید دو روزه وقفه باعث شده که به احتمال دستیابی به وقفهای بادوامتر خوشبینتر شویم. آقای انصاری با تأکید دوباره بر سختی این مسیر گفت که رایزنی فشرده با دو طرف همچنان ادامه خواهد داشت.
نگاهی به مهمترین تحولات روز چهارم وقفه بشردوستانه
در آخرین ساعات دوشنبه ششم آذرماه، چهارمین روز از وقفه بشردوستانه در جنگ اسرائیل و حماس، دو طرف گروهی دیگر از زندانیان خود را آزاد کردند. گروه افراطی حماس ۱۱ گروگان اسرائیلی شامل دو زن و ۹ کودک را آزاد کرد و در مقابل ۳۳ زندانی فلسطینی شامل سه زن و ۳۰ نوجوان هم از زندان اسرائیل آزاد شده و به کرانه باختری بازگشتند.
به این ترتیب در مجموع با آزاد شدن ۵۰ گروگان اسرائیلی و بیش از بیست شهروند خارجی از اسارت حماس و یکصد و پنجاه زندانی فلسطینی از زندانهای اسرائیل، بند اصلی توافق چهار روزه کامل شد.
در این فاصله، رعایت آتشبس موقت و ورود کامیونهای حامل آب، غذا، چادر و دارو به نوار غزه هم گوشهای از مشکلات بخشی از مردم غزه را برطرف کرد؛ مشکلاتی که البته با تغییر شرایط آب و هوایی، باد و بارندگی شدید و سرد شدن هوا دوچندان شده است.
اما مهمترین تحول ساعات پایانی دوشنبه، اعلام موافقت دو طرف با تمدید وقفه به مدت دو روز دیگر بود؛ تحولی که با تلاش فشرده قطر، مصر و آمریکا و البته درخواست گسترده جامعه بینالمللی رخ داد.
پس از رایزنیهای مقامهای قطری با دو طرف مناقشه، حماس اعلام کرد که با تمدید توافق به مدت دو روز دیگر «بر اساس شروط قبلی» موافقت کرده است؛ موضعی که میتواند به معنای درخواست آزادی سه زندانی فلسطینی در مقابل هر گروگان اسرائیلی باشد.
از سوی دیگر اسرائیل بدون اشاره به جزئیات، تنها از ادامه وقفه بر اساس شیوهای که از قبل اعلام کرده بود خبر داد؛ یک روز آتشبس به ازای آزادی هر ۱۰ گروگان.
در این میان اعلام شد که سازمان زندانهای اسرائیل اسامی ۵۰ زندانی فلسطینی دیگر را در اختیار دادگاه عالی قرار داده که به شکل بالقوه امکان آزاد شدنشان وجود خواهد داشت.
اما یکی از مهمترین موانعی که در حال حاضر بر سر راه تمدید طولانیتر وقفه و آزادی تعداد بیشتری از گروگانها و زندانیان وجود دارد، موضوع «دسترسی» به گروگانهاست. با وجود آنکه همچنان از سرنوشت حدود ۱۸۰ تا ۱۹۰ گروگان اسرائیلی اطلاع دقیقی در دست نیست، حماس از طریق قطر اعلام کرده که گروهی از گروگانها در اختیار دیگر گروههای شبهنظامی هستند و به همین دلیل، به آنها دسترسی ندارد؛ موضوعی که در روزهای پیش رو میتواند باعث پیچیدگی روند و بروز اختلافهای تازه بین اسرائیل و حماس شود.
دولت و ارتش اسرائیل همزمان بار دیگر اعلام کرده اند که به محض پایان وقفه، با «شدت و قدرت» عملیات جنگی در غزه را از سر گرفته و تا «نابودی کامل حماس» ادامه خواهند داد؛ موضعی که بسیاری از ناظران در واقعبینانه بودنش تردید دارند.
در این میان بسیاری در انتظار تحولات روز سهشنبه هفتم آذرماه، به عنوان پنجمین روز وقفه عملیاتی هستند. انتظار میرود در این روز ۱۰ گروگان اسرائیلی از سوی حماس آزاد شوند و اسرائیل هم، اگر با ادامه روند بر اساس مفاد توافق اولیه موافقت کرده باشد، باید ۳۰ فلسطینی را آزاد کند.
دبیرکل سازمان ملل متحد میگوید تمدید آتشبس غزه برای ارسال کمکها کافی نیست
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، تمدید آتشبس میان اسرائیل و گروه افراطی حماس را «بارقهای از امید» خواند، اما در عین حال هشدار داد که این مدت زمان برای ارسال کمکهای انساندوستانه به نوار غزه کافی نیست.
قطر که در مذاکرات اسرائیل و حماس نقش میانجی را ایفا میکند روز دوشنبه اعلام کرد که آتشبس اولیه چهار روزه برای دو روز دیگر تمدید شد. این وقفه شش روزه پس از هفت هفته جنگ میان اسرائیل و حماس صورت میگیرد که تاکنون به بهای جان هزاران نفر در نوار غزه و ویرانی این منطقه انجامیده است.
آقای گوترش به خبرنگاران گفت: «بسیار امیدوارم که این [آتشبس] به ما اجازه دهد تا کمکهای بشردوستانه بیشتری را به مردم غزه که هماکنون در رنج بسیار هستند، برسانیم. و البته میدانیم که حتی با احتساب این مدت زمان، غیرممکن است که بتوانیم تمام نیازهای شدید جمعیت غزه را برطرف کنیم.»
سازمان ملل متحد تاکنون توانسته است تا کمکهایی را از طریق گذرگاه مرزی رفح در مصر به غزه برساند. این نهاد بینالمللی در عین حال خواستار آن شده است که بتواند از طریق گذرگاه مرزی کرم ابوسالم نیز که تحت کنترل اسرائیل است، کمکهای بشردوستانه وارد نوار غزه بکند.
دبیرکل سازمان ملل متحد عنوان کرد: «من صادقانه امیدوار هستم که امکان استفاده از گذرگاههای مرزی دیگر نیز فراهم شود، چرا که این امر روند توزیع کمکها را را تسهیل میکند.»
ساعاتی پیش از این اظهارات، استفان دوجاریک، سخنگوی دبیرکل سازمان متحد، گفته بود که مذاکرات باید با هدف تبدیل آتشبس موقت به آتشبس کامل انساندوستانه ادامه پیدا کند.
اسرائیل ۳۳ فلسطینی را روز دوشنبه آزاد کرد
اداره زندانهای اسرائیل اعلام کرد که روز دوشنبه در مجموع ۳۳ فلسطینی از زندانهای اسرائیل آزاد شدند.
بر اساس اطلاعیه این اداره، این زندانیان در زندانهای دیمن، مدیگو، عوفر، رامون، نفحه و کتسیعوت بودند.
آزادی این زندانیان فلسطینی متعاقب آن رخ داد که حماس ۱۱ اسرائیلی را آزاد کرد.
با احتساب تحولات روز دوشنبه، اسرائیل تاکنون ۱۵۰ فلسطینی و حماس نیز ۶۹ گروگان اسرائیلی را آزاد کرده است. اکثر کسانی هم که از دو طرف آزاد شدهاند، کودکان و زنان بودهاند.
یک جراح: پزشکان ناگزیر از قطع دست و پای حدود ۹۰۰ کودک در غزه شدهاند
یک جراح بریتانیایی – فلسطینی که در بیمارستانهای غزه به مداوای بیماران پرداخته است تخمین زد که از آغاز جنگ کنونی اسرائیل و حماس، پزشکان به ناگزیر دست و پای ۷۰۰ تا ۹۰۰ کودک فلسطینی را قطع کردهاند.
دکتر غسان ابوسته که در نشستی خبری در لندن حضور یافته بود گفت که پس از چندین هفته مداوای بیماران در بیمارستانهای به بریتانیا بازگشته است و سپس توصیف کرد که چگونه جراحان غزه مجبور شدهاند کودکان را بدون ماده بیهوشی یا تجهیزات درمانی ابتدایی جراحی کنند.
وی اظهار داشت: «برآورد من این است که در حال حاضر بین ۷۰۰ تا ۹۰۰ کودک مبتلا به قطع عضو در غزه وجود دارد که برخی از آنها بیش از یک دست یا یک پای خود را از دست دادهاند.»
شبکه تلویزیونی سیانان که گزارشی از این اظهارات تهیه کرده یادآور شده است نمیتواند بهطور مستقل چنین آماری را تایید کند.
غسان ابوسته در ادامه گفت از این که مجبور شده بیماران را در غزه رها کند احساس گناه میکند و طی این مدت که غزه را ترک کرده است برخی از همکاران او در آنجا کشته شدهاند.
این پزشک همچنین ادعاهای وزارت دفاع اسرائیل را مبنی بر این که حماس یک مرکز فرماندهی در زیر بیمارستان شفا درست کرده بود، رد کرد.
او گفت: «من از سال ۲۰۰۹ طی هر جنگی که رخ داده است در بیمارستان شفا کار کردهام.»
دکتر غسان ابوسته همچنین عنوان کرد در سال ۲۰۱۴ کمیته بینالمللی صلیب سرخ به آنها اطلاع داده بود که اسرائیل تهدید کرده است بیمارستان شفا را بمباران خواهد کرد.
وی اظهار داشت، در هیچ زمانی، هرگز نشانهای ندیده است که این ساختمان چیزی غیر از یک «بیمارستان دولتی جهان سومی معمولی» باشد.
بلینکن در هفته جاری عازم خاورمیانه میشود
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده طی هفته جاری پس از حضور در مقر ناتو به اسرائیل و دیگر نقاط خاورمیانه سفر میکند.
یک مقام ارشد وزارت خارجه ایالات متحده به شبکه تلویزیونی سیانان گفت که آقای بلینکن در این هفته «پس از بروکسل، به اسکوپیه (پایتخت مقدونیه شمالی)، اسرائیل، کرانه باختری و دوبی سفر میکند».
به گفته این مقام آمریکایی، آنتونی بلینکن در دیدارهای خود «بر ضرورت افزایش مدام کمکهای بشردوستانه به غزه، آزادی همه گروگانها و حفاظت بهتر از غیرنظامیان در غزه تاکید خواهد کرد».
وی افزود که وزیر خارجه ایالات متحده با رهبران این کشورها و تشکیلات خودگردان فلسطین درباره «آینده غزه و ضرورت تشکیل یک کشور مستقل فلسطینی» گفتوگو میکند.
این مقام آمریکایی همچنین گفت که یکی دیگر از اهداف سفر بلینکن به خاورمیانه ممانعت از گسترش جنگ کنونی در منطقه است.
کاخ سفید: برخی گروگانها احتمالا در اختیار گروههایی غیر از حماس هستند
سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید روز دوشنبه اعلام کرد دولت آمریکا از تمدید دو روزه وقفه در جنگ میان اسرائیل و گروه افراطی حماس استقبال میکند و علاقه دارد این وقفه مدت بیشتری تمدید شود.
جان کربی در عین حال گفت تمدید طولانیتر این وقفه بستگی به این دارد که حماس به آزادی گروگانها ادامه دهد.
او در نشستی با حضور خبرنگاران در پاسخ به سوالی درباره وضعیت گروگانها گفت مهم است که یادآوری شود حماس «احتمالا همه گروگانها را در اختیار ندارد.»
سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا افزود: «احتمالا حماس گروگانها را در بیشتر از یک محل نگهداری میکند و گروههای دیگری هستند که ممکن است برخی از گروگانها را حبس کرده باشند و وضعیت آن گروگانها کاملا متفاوت است.»
دو مقام اسرائیلی پیش از این خبر داده بودند که بر اساس برآوردهای این کشور، حماس حدود ۱۸۰ گروگان را در اختیار دارد، جهاد اسلامی حدود ۴۰ گروگان و گروههای وابسته به این دو جریان شبهنظامی نیز حدود ۲۰ گروگان را نگه داشتهاند.
جان کربی همچنین از ورود ۲۰۰ کامیون حاوی کمکهای بشردوستانه به نوار غزه در روز دوشنبه خبر داد و گفت به این ترتیب در شش روز گذشته دو هزار کامیون وارد این باریکه شدهاند که به گفته او تعدادی از آنها سوخت با خود بردهاند.
ارتش اسرائیل: ۱۱ گروگان دیگر آزاد و تحویل ما شدند
ارتش اسرائیل شامگاه دوشنبه گفت صلیب سرخ بینالمللی تایید کرده است ۱۱ گروگانی که گروه افراطی حماس آنها را ربوده بود، تحویل گرفته است.
ارتش اسرائیل در بیانیهای اعلام کرد: «بر اساس اطلاعات دریافتی ما از صلیب سرخ، ۱۱ گروگان هم اکنون در راه سرزمین اسرائیل هستند».
اسرائیل ساعتی بعد اعلام کرد که افراد یاد شده وارد خاک این کشور شدهاند.
آزادی این گروگانها بخشی از توافق حماس و اسرائیل برای برقراری آتشبس، آزادی گروگانها و زندانیان طرفین و همچنین افزایش امدارسانی به نوار غزه است.
سخنگوی وزارت خارجه قطر نیز در این زمینه خبر داد که سه نفر از گروگانهای آزادشده، فرانسوی، دو نفر آلمانی و شش نفر آرژانتینی هستند.
اسرائیل در مقابل قرار است ۳۳ زندانی فلسطینی را از زندانهای خود آزاد کند.
این دور چهارم مبادله گروگانهای اسرائیلی با زندانیان فلسطینی است. دو طرف روز دوشنبه توافق کردند آتشبس میان خود که شامگاه دوشنبه به پایان میرسید را دو روز دیگر تمدید کنند.
گروه افراطی حماس که در فهرست تروریستی آمریکا و اتحادیه اروپا قرار دارد، روز ۱۵ مهر با حمله به شهرها و شهرکهای اسرائیلی دستکم ۱۲۰۰ اسرائیلی را کشت و ۲۴۰ نفر را نیز ربود و به نوار غزه برد.
جنگ میان طرفین از آن زمان تا روز سوم آذر ادامه داشت که به گفته مقامات فلسطینی منجر به کشتهشدن بیش از ۱۵ هزار فلسطینی و ویرانی بخش عمدهای از نوار غزه شده است.
حماس میگوید اسامی زندانیان فلسطینی برای آزاد شدن توسط اسرائیل را دریافت کرده است
گروه افراطی حماس روز دوشنبه خبر داد فهرست اسامی زندانیانی که باید از سوی اسرائیل آزاد شوند را دریافت کرده است.
بر اساس بیانیه این گروه که در کانال تلگرامی آن منتشر شده است، این فهرست شامل سه زندانی زن و ۳۰ نوجوان است.
به موجب توافق بین اسرائیل و گروه حماس برای برقراری آتشبس در جنگ غزه که چهار روز است ادامه دارد، قرار است در ازای آزای گروگانهای اسرائیلی که در حملات روز ۱۵ مهر حماس ربوده و به غزه برده شدهاند، شماری از زندانیان فلسطینی آزاد و کمکهای بشردوستانه به نوار غزه افزایش یابد.
بر اساس گزارشهای منتشر شده، حماس تا کنون ۳۹ اسرائیلی و شمار دیگری از خارجیهای مقیم این کشور را در مقابل ۱۱۷ زندانی فلسطینی آزاد کرده است.
قطر: اسرائیل و حماس با تمدید آتشبس برای دو روز دیگر موافقت کردند
ماجد الانصاری، سخنگوی وزارت خارجه قطر، عصر دوشنبه اعلام کرد که اسرائیل و گروه افراطی حماس با تمدید آتشبس به مدت دو روز دیگر موافقت کردند.
آتشبس بین طرفین از روز سوم آذر برای آزادی گروگانهای اسرائیلی و همزمان ارسال کمکهای بشردوستانه بیشتر به نوار غزه در جریان است. مهلت این آتشبس دوشنبهشب به پایان میرسید.
اسرائیل پیشتر اعلام کرده بود که به ازای آزادی هر ۱۰ اسرائیلی از سوی حماس، آتشبس هر یک روز تمدید میشود.
حماس نیز عصر دوشنبه اعلام کرد که با قطر و مصر به توافق رسیده است تا آتشبس با طرف اسرائیلی دو روز دیگر و تحت همان شرایط آتشبس فعلی تمدید شود.
یک مقام حماس در گفتگوی تلفنی با خبرگزاری رویترز اظهار داشت: «توافقی با برادران قطری و مصری برای تمدید آتشبس بشردوستانه به مدت دو روز دیگر صورت گرفت، با همان شرایط مربوط به آتشبس فعلی».
قطر و مصر از میانجیگرهای اصلی جنگ در نوار غزه هستند که از روز ۱۵ مهر بهدنبال حمله گسترده شبهنظامیان گروه افراطی حماس به شهرها و شهرکهای اسرائیلی آغاز شد و تا روز سوم آذر که آتشبس اولیه برقرار شد ادامه داشت.
در این جنگ دستکم ۱۲۰۰ اسرائیلی کشته و ۲۴۰ نفر نیز از سوی حماس ربوده و به نوار غزه برده شدند. وزارت بهداشت نوار غزه که تحت کنترل حماس است نیز گفته که ۱۵ هزار فلسطینی بر اثر بمبارانها و حملات اسرائیل به این باریکه کشته شدهاند.
گزارشها حاکی است که در سه روز اول آتشبس، ۳۹ اسرائیلی در مقابل ۱۱۷ زندانی فلسطینی آزاد شدند. شبهنظامیان فلسطینی همچنین در این دوره، ۱۷ تایلندی، یک فیلیپینی و یک تبعه اسرائیلی- روس را آزاد کردند.
اسرائیل بر اساس توافق آتشبس همچنین اجازه داده است تا تدارکات و سوخت بیشتری به نوار غزه ارسال شود.