حملات اسرائیل به جنوب لبنان در واکنش به حملات راکتی حزبالله
رسانههای اسرائیل بامداد شنبه دوم دی گزارش میدهند که ارتش این کشور روستای کفرکلا در جنوب لبنان را هدف آتشباری قرار داده است.
همزمان، رسانههای وابسته به حزبالله در لبنان روز شنبه گزارش دادند ارتش اسرائیل دو خانه را در کفرکلا و شهرک یارون در جنوب لبنان هدف قرار داد. هنوز جزئیات بیشتر در مورد این دو خانه منتشر نشده است.
شهرک یارون در فاصله بسیار نزدیک به مرز اسرائیل قرار دارد.
رسانهها در بیروت نیز از حملات اسرائیل در ساعات بامدادی شنبه به روستاهای عیتا الشعب و رامیه، که آنها نیز در نزدیکی مرز اسرائیل هستند، خبر میدهند.
حملات متعدد راکتی و خمپارهای حزبالله در روز جمعه اول دی به مناطق شمالی اسرائیل از جمله به مرگ یک سرباز این کشور منجر شده بود. ارتش اسرائیل اعلام کرد سرباز عامیت هودزیو روز جمعه بر اثر حمله حزبالله در مرز شمالی کشته شد.
ارتش اسرائیل گفته بود حزبالله روز جمعه پهپادی را نیز به سوی آسمان اسرائیل روانه کرد که شناسایی و منهدم شد. ارتش فیلم شناسایی و مکالمه نظامیان مسئول در شناسایی تهدیدهای هوایی و سپس هدف قرار دادن این پهپاد را نیز منتشر کرد.
حزبالله مسئولیت حملات روز جمعه علیه اسرائیل را پذیرفت. نیروهای هوایی، زمینی و دریایی ارتش اسرائیل روز جمعه نیز به حملات حزبالله واکنش نشان داده و نقاطی در جنوب لبنان و فراتر از آن منطقه را هدف قرار دادند.
حزبالله از یک روز پس از حمله حماس به مردم اسرائیل که به جنگ اسرائیل علیه آن گروه افراطی در غزه منجر شد، برای حمایت از حماس وارد جنگی محدود با اسرائیل شده است.
حزبالله و حماس با عنوان «محور مقاومت» و بخشی از بازوان منطقهای جمهوری اسلامی ایران، هر دو از سوی آمریکا و اروپا گروه تروریستی شناخته شدهاند.
حماس قطعنامه شورای امنیت را ناکافی دانست، تشکیلات خودگردان استقبال کرد
گروه افراطی حماس که از سوی آمریکا و اروپا تروریستی شناخته شده، در واکنش به تصویب قطعنامه شورای امنیت در جمعه اول دی در خصوص افزایش کمکهای بشردوستانه به ساکنین غزه آن را «گام ناکافی» نامید و افزود مفاد قطعنامه «با ملزومات شرایط فاجعهبار کنونی در غزه» «سازگاری ندارد».
حماس با این ادعا که آمریکا با اقدامات خود قطعنامه را از محتوا خالی کرد، از اینکه قطعنامه فاقد بند درخواست برای توقف جنگ است، انتقاد کرد و آن را «بر خلاف خواست جامعه جهانی و مجمع عمومی سازمان ملل که خواهان توقف تجاوزات» است، توصیف کرد.
آمریکا در نشست شورای امنیت بند پیشنهادی روسیه مبنی بر تعلیق خصومت را وتو کرد و قطعنامه بدون این بند تصویب شد. از این روی، غیر از آمریکا که به قطعنامه ارائه شده از سوی امارات متحده عربی رأی ممتنع داد، رأی روسیه نیز ممتنع بود.
با وجود ناخشنودی حماس از قطعنامه، وزارت خارجه تشکیلات خودگردان فلسطینی که نماینده آن در نشست شورای امنیت سازمان ملل شرکت کرده بود، قطعنامه را «گامی در مسیر درست» نامید.
بیانیه تشکیلات فلسطینی در رامالله در کرانه باختری ابراز خوشبینی کرده که این قطعنامه بتواند «به تجاوزگری پایان داده و با تضمین کمک به مردم غزه تأکیدی بر دفاع از آنها باشد».
تشکیلات خودگردان فلسطینی که نماینده جنبش فتح و سازمان آزادیبخش فلسطین است، رقیب گروه افراطی حماس بوده و حماس از ۱۷ سال پیش با بیرون راندن تشکیلات فلسطینی از غزه، به حریفی برای حکومت خودگردان در کرانه باختری تبدیل شده است.
گوترش: گروگانهای اسرائیلی باید بیقیدوشرط آزاد شوند
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، شامگاه جمعه اول دی ساعاتی پس از اقدام شورای امنیت در تصویب قطعنامه ارائه کمکهای بیشتر به مردم غزه، خواهان بازگشت بیقید و شرط گروگانهای اسرائیلی اسیر در دست حماس از غزه شد.
حماس از سوی آمریکا و اروپا گروه تروریستی شناخته شده است.
آقای گوترش در شبکه ایکس نوشت «هیچ چیزی نمیتواند حمله تروریستی تکاندهنده حماس (در روز ۱۵ مهر علیه مردم اسرائیل) و ربودن حدود ۲۵۰ گروگان را تصدیق کند».
او در عین حال افزود که تنها راهحل مناقشه اسرائیل و فلسطین طرح تشکیل دو کشور و اجرای قطعنامههای سازمان ملل است.
اسرائیل از تصویب قطعنامه شورای امنیت بدون آنکه در آن حمله حماس محکوم شود، شدیداً انتقاد کرده و سفیر این کشور در سازمان ملل در نشست شورا گفته بود که این نهاد میبایست بر «بحران انسانی گروگانهای اسرائیلی در غزه» تمرکز میکرد.
موضع اسرائیل درباره قطعنامه شورای امنیت
در پی تصویب قطعنامه «گامهای فوری» در نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد در شامگاه جمعه اول دی، برای سرعت بخشیدن به ارائه کمکهای بشردوستانه به مردم غزه، سفیر اسرائیل در سازمان ملل از اینکه قطعنامه فاقد محکوم کردن بند «قتل عام» مردم اسرائیل به دست حماس در حمله روز ۱۵ مهر این گروه افراطی است، ابراز «نومیدی شدید» کرد.
حماس در فهرست گروههای تروریستی آمریکا و اروپا قرار دارد.
شورای امنیت پس از چهار بار تعویق در رأیگیری، روز جمعه قطعنامهای را با رأی موافق ۱۳ عضو دائم و غیردائم شورا تصویب کرد. اما آمریکا و روسیه هر یک به دلایلی متفاوت به آن رأی ممتنع دادند.
گیلعاد اردان، سفیر اسرائیل در سازمان ملل، حذف بند محکوم کردن حمله حماس به اسرائیل را «مایه شرمساری» نامید.
او گفت «سکوت شورای امنیت» در قبال کشتار مردم کشورش در روز ۱۵ مهر «عمیقاً ناامیدکننده» است و تأکید دوبارهای بر «بیربط بودن سازمان ملل» است.
به گفته سفیر اسرائیل، تمرکز سازمان ملل صرفا بر سازوکار کمکرسانی به غزه «غیر ضروری» است و «با واقعیت ارتباط ندارد».
آقای اردان اظهار داشت که کشورش تا پیش از این نیز اجازه داده بود کمکها در حد ضروری وارد غزه شود.
او خواهان آن شد که سازمان ملل بر «بحران انسانی که گروگانهای اسرائیلی در غزه با آن مواجه هستند» تمرکز کند.
سفیر اسرائیل همچنین نسبت به توانایی سازمان ملل در نظارت بر کمکهای بیشتری که قرار است در غزه توزیع شود، ابراز تردید کرد.
او گفت ناکامی سازمان ملل در ۱۷ سال گذشته (دوران تسلط حماس بر نوار غزه) اجازه داده تا این گروه تونلهای تروریستی حفر کرده و موشک و راکت تولید کند.
سفیر اسرائیل از آمریکا که «از اختیارات امنیتی اسرائیل برای نظارت بر کمکهای ورودی به غزه» حمایت میکند، تقدیر کرد.
ابراز تاسف جوبایدن از کشتهشدن یک گروگان اسرائیلی-آمریکایی
جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، روز جمعه از خبر کشتهشدن گادی هاگی، یک گروگان آمریکایی-اسرائیلی در دست گروه افراطی حماس٬ ابراز تاسف کرده است.
گزارش رسانههای اسرائیلی، گادی هاگی، ۷۳ ساله، و همسرش جودی وینستین، ۷۰ ساله، روز ۱۵ مهرماه در جریان حمله گروه افراطی حماس، که آمریکا و اروپا آن را یک گروه تروریستی میدانند، ربوده شدند.
طبق این گزارشها گادی هاگی در جریان این حمله زخمی شده بود، اما نیروهای حماس او را به غزه منتقل کردند. گفته میشود پیکر او در غزه و در اختیار حماس است. چگونگی کشته شدن او هنوز مشخص نیست.
جو بایدن روز جمعه گفت که از شنیدن خبر کشتهشدن گادی هاگی «دلشکسته است». اما او بار دیگر تاکید کرد که برای رهایی گروگانها تلاش خواهد کرد.
رئیس جمهور آمریکا گفت: «ما به همه خانوادههای آنهایی که هنوز گروگان هستند گفتهایم: برای بازگرداندن آنها به خانه دست از تلاش نخواهیم کشید.»
آقای بایدن ابراز امیدواری کرد که جودی وینستین بتواند به سلامت به نزد عزیزانش بازگردد.
گفته میشود، هفت آمریکایی-اسرائیلی همچنان در غزه گروگان هستند.
یونیسف: تمام کودکان زیر ۵ سال غزه به دلیل قحطی در معرض خطر مرگ قابل پیشگیری قرار دارند
آژانس کودکان سازمان ملل، یونیسف، روز جمعه با انتشار بیانیهای هشدار داد که با افزایش خطر قحطی در نوار غزه، کودکان زیر پنج سال در این منطقه که شمار آنها حدود ۳۳۵ هزار نفر است، در معرض خطر سوءتغذیه شدید و مرگ قابل پیشبینی قرار دارند.
به گفته یونیسف، طی چند هفته آینده دستکم ۱۰ هزار کودک فلسطینی زیر پنج سال دچار خطرناکترین شکل سوءتغذیه خواهند شد و به غذاهای مخصوص درمان نیازمند میشوند.
یونیسف افزود: «این بدان معناست که برای بسیاری از خانوادهها در غزه، خطر مرگ از گرسنگی در حال حاضر واقعی است.»
بیانیه این نهاد پس از آن منتشر شد که طبقهبندی مرحله امنیت غذایی یکپارچه (آیپیسی) روز پنجشنبه گزارش داد که تقریبا تمام ۲.۲ میلیون ساکن غزه اکنون با گرسنگی حاد روبرو هستند. به گفته آیپیسی، شرایط کل جمعیت نوار غزه اکنون به عنوان مرحله بحرانی طبقهبندی شده است.
تصویب قطعنامه شورای امنیت برای «ارسال امن» کمکها به نوار غزه
شورای امنیت سازمان ملل پس از روزها بحث، سرانجام روز جمعه به قطعنامهای در مورد وضعیت نوار غزه رای داد و از طرفین درگیر در جنگ اسرائیل و گروه افراطی حماس خواست تا امکان «ارسال امن و بدون مانع کمکهای بشردوستانه» را به این باریکه فراهم کنند.
گروه حماس از سوی اتحادیه اروپا و ایالات متحده در فهرست سازمانهای تروریستی قرار دارد.
این قطعنامه با رای مثبت ۱۳ عضو شورای امنیت به تصویب رسید. روسیه و آمریکا به این قطعنامه رای ممتنع دادند.
در قطعنامه شورای امنیت همچنین از طرفهای درگیر خواسته شده است تا «زمینه برای تعلیق پایدار مخاصمهها» را فراهم کنند، اما خواستار پایان درگیریها نشد.
با این حال، لیندا توماس گرینفیلد، نماینده دائم ایالات متحده آمریکا، این قطعنامه را «یک گام بزرگ رو به جلو» توصیف کرد.
او گفت: «شورای امنیت کورسویی از امید را در دریایی از رنجها رقم زد».
این قطعنامه از سوی امارات متحده عربی ارائه شده بود ولی متن آن بارها تغییر کرد و جلسه رایگیری برای تصویب آن چند بار به تعویق افتاد.
لنا زکی نصیبه، نماینده امارات در سازمان ملل، گفت: «ما میدانیم این قطعنامه کامل نیست، اما خواستار اقدام برای پاسخگویی به وضعیت وخیم انسانی میشود».
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، در آستانه رایگیری برای قطعنامه شورای امنیت گفته بود که عملیات اسرائیل «مشکل واقعی است... و موانع گستردهای» در مسیر ارسال کمکها ایجاد میکند.
او خواستار آتش بس فوری در جنگ غزه شد.
حماس میگوید تعداد کشتهشدگان جنگ غزه از مرز ۲۰ هزار نفر گذشت
گروه افراطی حماس که از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا در فهرست سازمانهای تروریستی قرار دارد، روز جمعه مدعی شد که تعداد کشتهشدگان جنگ اخیر در غزه از مرز ۲۰ هزار نفر گذشت.
این رقم در صورت تایید، نزدیک به یک درصد از کل جمعیت فلسطینیهای ساکن نوار غزه را شامل میشود.
۱۱ هفته جنگ غزه که پس از حمله ۱۵ مهر شبهنظامیان گروه افراطی حماس به شهرها و شهرکهای جنوب اسرائیل آغاز شد، باعث آواره شدن ۸۵ درصد جمعیت فلسطینیهای غزه و ویرانی بخشهای زیادی از این باریکه شده است.
به گفته سازمان ملل، نزدیک به ۵۷۰ هزار نفر از مردم غزه در نتیجه این جنگ از گرسنگی رنج میبرند که دربرگیرنده یک چهام جمعیت این باریکه است.
اسرائیل گفته است تا زمان محو حماس از نوار غزه و آزادی گروگانهای باقیمانده اسرائیلی در دست این گروه افراطی، به جنگ ادامه خواهد داد.
مرگ یک گروگان اسرائیلی سالمند در اسارت گروه افراطی حماس
کیبوتص نیرعوز، یکی از شهرکهایی که براساس الگوی مزارع اشتراکی در اسرائیل اداره میشود، روز جمعه اول دی اعلام کرد که از طریق ارتش اسرائیل اطلاع یافته که یکی از مردان سالمند ساکن این کیبوتص که در اسارت گروه افراطی حماس بوده، کشته شده و جسد او اکنون در دست این گروه است.
این گروه افراطی در فهرست گروههای تروریستی اروپا و آمریکا قرار دارد.
این بیانیه مرد کشته شده را گادی خگای، ۷۳ ساله، اعلام کرد. او در حمله اعضای گروه افراطی حماس در روز ۱۵ مهر در میان حدود ۲۴۰ اسرائیلی بود که به غزه ربوده شد.
به گزارش رسانههای اسرائیل، جودیت واینشتاین، همسر ۷۰ ساله گادی خگای نیز که در حمله حماس زخمی شده بود، هنوز در اسارت این گروه افراطی در غزه است. خانم واینشتاین سالمندترین زن باقیمانده در اسارت حماس است.
دهها تن از ساکنان کیبوتص نیرعوز که فاصله اندکی با نوار غزه دارد، در حمله حماس کشته و دهها تن دیگر به غزه ربوده شدند.
در معامله ماه گذشته، چند تن از زنان و کودکان اسرائیلی ربوده شده از کیبوتص نیرعوز به اسرائیل برگردانده شدند. اما خانههای آنها سوخته و غارت شده و برخی از آنها کسانی هستند که نزدیکترین افرادشان به دست حماس کشته شده بود.
اسرائیل ساکنان کیبوتص نیرعوز و دهها شهرک دیگر در نزدیکی غزه را به اماکن موقت منتقل کرده است.
حماس روز ۳۰ آذر نیز فیلمی از سه مرد جوان اسرائیلی کشته شده در اسارت را پخش کرد. در لحظاتی از آن فیلم آن سه مرد در یک مکان کوچک در کنار یکدیگر بودند و سپس هریک در کاغذی نام خود را به دست داشتند. فیلم با پاشیدن رنگ خون به بدن این سه مرد، ظاهراً پایان زندگی آنها را نشان داد اما نگفت که آیا حماس این افراد را کشته است.
شبکه کان اسرائیل اعلام کرد این سه تن کسانی هستند که در اسارت حماس کشته و جسدشان به تازگی به اسرائیل برگردانده شده بود.
درخواست ارتش اسرائیل از فلسطینیها برای ترک منطقه میانی غزه
آویخای ادرعی، سخنگوی ارتش اسرائیل به زبان عربی، روز جمعه اول دی در شبکه ایکس و کانال تلگرامی ارتش از ساکنان بخش میانی نوار غزه خواست «سریعاً» به سوی بخش جنوبی شهر دیرالبلح بروند.
این سخنگو بخش میانی نوار غزه را مشخصا شامل مناطقی مانند البریج، محلههای بدر، ساحل شمالی، النزهه، الزهرا، البراق و الصفا اعلام کرد.
این هشدار چهار ساعت در این روز برای خروج فوری ساکنان این بخش از غزه مهلت قائل شده بود.