موافقت دولت بایدن با فروش اضطراری تسلیحات به اسرائیل
وزارت دفاع آمریکا، پنتاگون، جمعه اعلام کرد، آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده، با استفاده از اختیارات خود و بدون کسب موافقت کنگره با فروش «اضطراری» یک محموله تسلیحاتی به اسرائیل موافقت کرده است.
در بیانیه پنتاگون آمده است، آنتونی بلینکن تصمیم گرفت با توجه شرایط اضطراری، فروش فوری گلولههای توپ ۱۵۵ میلیمتری و تجهیزات مرتبط با آن را بدون طی تشریفاتی قانونی و نظارت کنگره تائید کند.
در حالی با فروش این تسلیحات موافقت شده است که اسرائیل حملات خود را در نوار غزه تشدید کرده است. اما گزارشها حاکی است که ایالات متحده اسرائیل را برای به حداقل رساندن تلفات غیرنظامیان در غزه تحت فشار قرار داده و از این کشور خواسته است تا ابعاد جنگ را در هفتههای آینده کاهش دهد.
ارزش کل این محموله تسلیحاتی بیش از ۱۴۷ میلیون دلار است.
این دومین بار در ماه جاری است که دولت بایدن با دور زدن فرایند اخذ مجوز «کنگره برای فروش تسلیحات نظامی»٬ برای فروش تسلیحات به اسرائیل موافقت میکند. در ۹ دسامبر، دولت آمریکا از اختیارات اضطراری برای فروش حدود ۱۴ هزار گلوله تانک به اسرائیل استفاده کرد.
اعتراض بورل به جابهجایی اجباری فلسطینیان غزه در عملیات اسرائیل
رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز جمعه به اقدام اسرائیل در جابهجایی اجباری پیاپی فلسطینیان در نوار غزه و شمار بالای کشتهشدگان غیرنظامی اعتراض کرد.
حوزپ بورل در شبکه اجتماعی ایکس، توییتر سابق، با اشاره به ادامه عملیات زمینی ارتش اسرائیل در مرکز غزه نوشت که علیرغم تعهدات وزارت دفاع اسرائیل برای حفاظت از غیرنظامیان، این عملیات همچنان تلفات سنگینی بر جای میگذارد.
وی در ادامه افزود: «بمباران اردوگاه آوارگان مغازی یکی از مرگبارترین این حملات بود و اکنون نیز گزارشهایی درباره جابهجایی ۱۵۰ هزار نفر دیگر منتشر شده است.»
در حالی که ارتش اسرائیل از پیشروی عملیات خود در بخشهای مرکزی نوار غزه خبر داده، گزارشها از این مناطق حاکی است که دهها هزار تن دیگر از ساکنان آن ناچار شدهاند به سوی بخشهای جنوبی این باریکه بروند به گونهای که برخی از مناطق دیگر توانی برای پذیرش جمعیت بیشتر ندارند.
ارتش اسرائیل از آغاز این هفته مناطقی از بخش میانی غزه را مشخص کرده و به ساکنان باقیمانده در آن گفته بود که این اماکن را تخلیه کنند.
اکسیوس: موافقت اولیه حماس با از سرگیری مذاکره درباره آزادی گروگانها و توقف جنگ در غزه
نشریه اکسیوس روز جمعه به نقل از سه مقام اسرائیلی گزارش داد که میانجیهای قطری به اسرائیل گفتهاند که گروه افراطی حماس موافقت اولیه خود را برای از سرگیری مذاکره درباره یک توافق جدید برای آزادی بیش از ۴۰ گروگان در غزه در ازای توقف یک ماهه درگیریها اعلام کرده است.
آمریکا و کشورهای اروپایی گروه افراطی حماس را یک سازمان افراطی میدانند.
اکسیوس میگوید، مقامات اسرائیلی با این پیام با احتیاط کامل برخورد میکنند و میگویند امیدوارند در آخر هفته اطلاعات بیشتری دریافت کنند تا بدانند که آیا گروه افراطی حماس واقعاً جدی است یا خیر.
گروه افراطی حماس در هفتهها اخیر علناً اعلام کرده بود قبلا از هرگونه مذاکره درباره آزادی گروگانها٬ اسرائیل میبایست جنگ در غزه را متوقف کند.
یکی از مقامات اسرائیلی گفته است که پیام منتقل شده توسط قطر هنوز بسیار ابتدایی است «اما مثبت است زیرا، برای اولین بار از زمان پایان توافق قبلی، حماس سیگنال میدهد که آماده بازگشت به میز مذاکره است.»
گزارشها حاکی است که گروه افراطی حماس و دیگر گروههای شبهنظامی فلسطینی همچنان حدود ۱۳۰ گروگان را که در جریان حمله ۱۵ مهرماه ربودهاند، در اختیار دارند. حماس در ماه نوامبر بیش از ۱۰۰ گروگان را به عنوان بخشی از توقف هفت روزه درگیری آزاد کرد.
آفریقای جنوبی پرونده «نسلکشی» را علیه اسرائیل در دادگاه بینالمللی به جریان انداخت
آفریقای جنوبی روند دادرسی در دیوان بینالمللی کیفری را در ارتباط با نقض ادعایی کنوانسیون نسلکشی از سوی اسرائیل بهدلیل حملات آن علیه فلسطینیها در نوار غزه را آغاز کرده است.
بر اساس بیانیه روز جمعه هشتم دی این دیوان که به «دادگاه بینالمللی» معروف است، آفریقای جنوبی در تقاضای خود گفته که «اسرائیل دست به اقدامات نسلکشی زده، درگیر آن است و خطر دست زدن به اقدامات بیشتر نسلکشی علیه فلسطینیها در غزه وجود دارد».
این کشور همچنین مدعی است که اسرائیل «به قصد مشخص ... نابودی فلسطینیها در غزه به عنوان بخشی از دایره وسیع ملیت، نژاد و گروه قومی فلسطینی» دست به اقدام میزند.
اسرائیل این ادعای آفریقای جنوبی را کاملا بیاساس و فاقد مبنای حقوقی دانسته و گفته که در جنگ با گروه افراطی حماس در نوار غزه به «موازین قانونی بینالمللی» پایبند است.
گروه افراطی حماس از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا گروهی تروریستی قلمداد میشود.
وزارت خارجه اسرائیل در بیانیهای گفته است: «آفریقای جنوبی همدست یک گروه تروریستی است که خواهان نابودی اسرائیل است. مردم غزه دشمن اسرائیل نیستند که تمام تلاش خود را به کار میگیرد تا به غیرنظامیان کمترین آسیب وارد شود».
منابع فلسطینی میگویند از زمان آغاز درگیری بین حماس و اسرائیل، بیش از ۲۱ هزار و ۵۰۰ فلسطینی در نوار غزه کشته شدهاند.
درگیری بین طرفین پس از آن شروع شد که گروه افراطی حماس روز ۱۵ مهر به جنوب اسرائیل حمله کرد و دستکم ۱۲۰۰ نفر را کشت و ۲۴۰ نفر را به گروگان گرفت.
ادامه تنشها میان اسرائیل و فلسطینیان در کرانه باختری
ارتش اسرائیل ظهر جمعه هشتم دی اعلام کرد در پی «حمله تروریستی» در کوه حبرون (در نزدیکی الخلیل در کرانه باختری)، نیروهای خود را در این منطقه افزایش داده است.
نظامیان اسرائیلی روز جمعه یک مرد فلسطینی را که به گفته ارتش با خودروی در حالِ حرکت، «درصدد زیر کردن» اسرائیلیها در جاده کوه حبرون بود، از پا درآوردند.
به گزارش یدیعوت آحرونوت، چهار اسرائیلی در حمله با خودرو زخمی شدند.
در ساعات شامگاهی پنجشنبه هفتم دی نیز یک مرد فلسطینی از اهالی بخش جبل المکبر، که یک شهرک فلسطینینشین در بخش شرقی اورشلیم است، در پی «تلاش برای ضربه با چاقو» به اسرائیلیها در یک جاده نزدیک به اورشلیم کشته شد.
احمد علیان، ۲۳ ساله، که مانند فلسطینیان شرق اورشلیم شناسنامه اسرائیلی داشت، دو نوجوان اسرائیلی را با چاقو زخمی کرده بود.
گزارش سازمان ملل درباره حمله اسرائیل به یکی از کاروانهای امدادی این سازمان در غزه
دو مقام ارشد در نهادهای وابسته به سازمان ملل گزارش دادند که یک کاروان کمکرسانی این سازمان روز پنجشنبه هفتم دی در غزه هدف آتش ارتش اسرائیل قرار گرفت که آسیب جانی نداشت، اما یکی از خودروها در این کاروان آسیب دیده است.
تام وایت، رئیس انروا، آژانس امدادرسانی به فلسطینیان وابسته به سازمان ملل متحد، آتشباری در مسیر تعیین شده از سوی ارتش اسرائیل را کار شماری از سربازان این کشور در منطقه شمال غزه هنگام بازگشت این کاروان امدادی دانست. او نوشت که تیم کمکرسانی و سرپرست آن آسیبی ندیدند.
مارتین گریفیث، کمیسر امور بشردوستانه سازمان ملل، نیز در پستی در شبکه ایکس بدون اشاره مشخص به رویداد یادشده نوشته بود وضعیت برای مردم غزه و برای کسانی که در تلاش برای کمک به آنها هستند، غیرقابل تحمل شده است.
ارتش اسرائیل گفته است که در حال بررسی گزارشهای یادشده در خصوص این رویداد است.
گزارشها از جابهجایی پیاپی فلسطینیان در داخل باریکه غزه
در حالی که ارتش اسرائیل از پیشروی عملیات خود در بخشهای میانی نوار غزه خبر داده، گزارشها از این مناطق حاکی است که دهها هزار تن دیگر از ساکنان آن ناچار شدهاند به سوی بخشهای جنوبی این باریکه بروند به گونهای که برخی از مناطق ظاهراً دیگر توانی برای پذیرش جمعیت بیشتر ندارند.
ارتش اسرائیل از آغاز این هفته مناطقی از بخش میانی غزه را مشخص کرده و به ساکنان باقیمانده در آن گفته بود که این اماکن را تخلیه کنند.
به نوشته رسانههای اسرائیل، تسلط نسبی نظامیان این کشور بر مناطق یادشده که جنگ در آن شدید است، دستکم به دو هفته دیگر عملیات فشرده نیاز دارد.
این رسانهها نوشتند که عمده عملیات اسرائیل در بخش میانی غزه حول اردوگاه البُریج در جریان است.
اسرائیل از ساکنان باقیمانده در البریج و اردوگاه نصیرات خواسته به سوی دیرالبلح و مناطق جنوبیتر از آن حرکت کنند.
سازمان ملل روز پنجشنبه هفتم دی هشدار داد که دیرالبلح دیگر توان تحمل آوارگان بیشتر جنگی را ندارد.
بخش مهم دیگری از عملیات نظامی اسرائیل در روزهای اخیر در شهر جنوبی خان یونس و اطراف آن در جریان دارد؛ این شهر زادگاه یحیی سنوار رهبر گروه افراطی حماس است که اسرائیل احتمال میدهد او و محمد ضیف، فرمانده شاخه نظامی حماس، در شبکه تونلهای زیرزمینی این مناطق پنهان شده باشد.
گروه افراطی حماس از سوی آمریکا و اروپا در فهرست گروههای تروریستی قرار دارد.
همچنین در حالی که شهر الرفح در نزدیکی مرز غزه با مصر در هفتههای اخیر میزبان دهها هزار تن از جابهجاشدگان جنگی شده، کارشناسان نظامی در رسانههای اسرائیل تأکید دارند برای موفقیت عملیات نظامی کشورشان علیه حماس، گسترش حملات به رفح و دالان موسوم به «فیلادلفی» در این منطقه یک ضرورت است. شماری از یگانهای زمینی اسرائیلی در روزهای این هفته به نزدیکی محلههای الرفح رسیدند.
مصر پیشاپیش به اسرائیل هشدار داده که در صدد وادار کردن آوارگان به عبور از مرز و ورود به خاک مصر در الرفح نباشد.
گزارش نیویورکتایمز از «خشونت جنسی» نیروهای حماس علیه زنان اسرائیلی
روزنامه نیویورک تایمز در تحقیقاتی که انجام داده، شواهدی از ۳۰ مورد «تجاوز و خشونت جنسی» علیه دختران و زنان اسرائیلی در حمله اعضای گروه افراطی حماس در روز ۱۵ مهر را گردآوری کرده است.
این گروه افراطی در فهرست گروههای تروریستی اروپا و آمریکا قرار دارد.
این تحقیقات دو ماهه بر اساس ویدئوها، تصاویر، شواهد و دادههای جیپیاس، دستکم هفت محل را شناسایی کرده که در آن زنان مورد «حمله جنسی» اعضای حماس قرار گرفتند.
محلهایی که تجاوز جنسی در آن صورت گرفته، کیبوتصهای اسرائیلی نزدیک به مرز غزه و همچنین منطقه «رعیم» بوده که در ساعات حمله هزاران تن از اعضای حماس هزاران زن و مرد اسرائیلی در یک جشنواره موسیقی صلحجویانه در آن شرکت کرده بودند.
این تحقیقات که روز پنجشنبه، هفتم دی منتشر شد، حاکی است که تجاوز مردان حماس به زنان اسرائیلی موارد مجزا از یکدیگر نبوده، بلکه «بخشی از یک الگوی گستردهتر خشونت جنسیتی بود».
پیشتر برخی رسانههای اسرائیلی مدعی بودند که حماس در آموزشهای خود برای حمله به اسرائیل، تیمهایی از نیروهای خود را مشخصاًً «مأمور تجاوز» به زنان کرده و آن مردان روز ۱۵ مهر قبل از آغاز حمله با «مصرف قرص و مواد روانگردان در اوج روحیه کسب لذت جنسی بودند».
نیویورک تایمز با نیروهایی که در آن روز حمله به محلهای یادشده رسیده و همچنین با کارشناسان و پزشکان داوطلبی مصاحبه کرده که گفتند جسد بیش از ۳۰ زن و دختر را در اطراف جشنواره «نوا» با لباسهای پاره شده و با علائم حاکی از «تجاوز جنسی» پیدا کردند. یکی از زنان که با همسرش در جشنواره شرکت کرده بود، «پس از تجاوز جنسی به قتل رسیده بود».
زن دیگری که خود را در لای بوتهزارهای محل پنهان کرده و به پلیس اسرائیل نیز شهادت داده است، به نیویورک تایمز گفت تجاوز به ۵ زن و قتل آنها در جاده ۲۳۲ در نزدیکی محل جشنواره موسیقی را با چشم خود دیده است.
اسرائیل چند هفته پیش شماری از زنان مأمور خدمت در پلیس و نهادهای امدادی خود را راهی سازمان ملل متحد کرد و آنها در خصوص تجاوز جنسی به زنان و دختران در روز حمله حماس سخن گفتند و خواهان محکومیت آن از سوی نهادهای مدافع زنان در سازمان ملل شدند.
اسرائیل از آنچه که «سکوت جامعه جهانی» نسبت به خشونت جنسی علیه زنان خود در حمله حماس اظهار خشم و سرخوردگی کرده است.
حماس که از سوی آمریکا و اروپا تروریستی شناخته شده در حمله سه ماه پیش، بیش از یک هزار و ۲۰۰ اسرائیلی را کشت، جسد شماری را با خود به غزه برد و همچنین ۲۴۰ اسرائیلی دیگر را به غزه منتقل کرد، که هنوز ۱۲۹ تن از آنها را در اسارت خود دارد.
نفتالی بنت، نخستوزیر اسبق اسرائیل، در یک مقاله در روزنامه آمریکایی وال استریت جورنال، تأیید کرد که کشورش در سال ۲۰۲۲ حملاتی در داخل خاک ایران انجام داد.
در سال ۲۰۲۲۲ ائتلاف سیاسی میان او و یائیر لاپید رهبری دولت اسرائیل را در دست داشت. نوشته نفتالی بنت نخستین تأیید شفاف یک مقام اسرائیلی درباره اقدامات این کشور در داخل خاک ایران است.
بنت در این مقاله که بامداد جمعه هشتم دی منتشر شد، نوشته که در عملیات اسرائیل در داخل خاک ایران، یک پایگاه پهپادی ایران منهدم شد، چرا که به نوشته او جمهوری اسلامی دو بار درصدد حمله پهپادی به اسرائیل برآمده بود.
اشاره نفتالی بنت به حمله به مقر پهپادی ایران، ظاهراً حمله انجام شده در پادگان سپاه ماهیدشت در استان کرمانشاه در فوریه ۲۰۲۲ بود.
روزنامه هاآرتص نیز مارس ۲۰۲۲ از حمله منتسب به اسرائیل به یک مجتمع پهپادی سپاه پاسداران در اصفهان خبر داده بود.
آقای بنت همچنین نوشته که «در ماه مارس سال ۲۰۲۲، یگان ترور ایران در صدد کشتن گردشگران اسرائیلی در ترکیه بود و ناکام ماند، و زمانی کوتاه پس از آن، فرمانده آن یگان در مرکز تهران کشته شد».
لاوروف: اهداف نظامی ما در اوکراین و اسرائیل در غزه، یکسان است
سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، در یک گفتوگوی رسانهای در مسکو گفت اهداف نظامی روسیه در اوکراین و اسرائیل در غزه یکسان است.
او روز پنجشنبه، هفتم دی، در مصاحبه با شبکه روسیه ۲۴ در آستانه پایان سال میلادی ۲۰۲۳ گفت: «اهدافی که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل از جنگ غزه اعلام کرده، در خصوص از بین بردن حماس به عنوان یک گروه نظامی و اصولاً به عنوان یک سازمان، شبیه غیرنظامی کردن (باریکه غزه) است...این بسیار شبیه اهداف ما در اوکراین است».
روسیه در حالی مناسبات نزدیک با سران گروه افراطی حماس را حفظ کرده که این گروه از سوی آمریکا، اروپا و کشورهای دیگری در جهان تروریستی شناخته شده است.
وزیر خارجه روسیه این را نیز گفت که «ما باید مراقب تاریخ مشترک خود با اسرائیل، و قبل از هر چیز، مبارزه با نازیها باشیم. این چیزی است که حقیقتاً ما را از نظر تاریخی متحد میکند».
آقای لاوروف در مورد بنیامین نتانیاهو این را نیز گفت که «او با وجود انتقادها از سراسر جهان و در حالی که با شرایط پیچیده روبهرو شده بود، در باره روسیه صحبت نکرد».
اشاره وزیر خارجه روسیه به موضعگیریهای نخستوزیر اسرائیل در خصوص حمله روسیه به اوکراین بود که از نظر برخیها در اسرائیل و جامعه جهانی محتاطانه و از روی ملاحظه نسبت به منافع اسرائیل در سوریه بیان شده بود.
رهبر سیاسی اسرائیل در خصوص آن مواضع خود در آغاز حمله روسیه به اوکراین توضیح داده بود که روسیه در سوریه نفوذ و حضور نظامی دارد و برای اسرائیل منافعش در سوریه حائز اهمیت است.
سرگئی لاوروف اما از یائیر لاپید، رهبر کنونی اپوزیسیون اسرائیل، که در آغاز حمله روسیه به اوکراین در دولت نفتالی بنت، نخست وزیر وقت، مقام وزیر خارجه را در دست داشت، انتقاد کرد.
آقای لاوروف گفت «یائیر لاپید مرا بسیار شگفتزده کرد...گفتند روسیه با زور در صدد تسلط بر سرزمین اوکراین است. این ناعادلانه بود و من با او در این باره صحبت کردم».
سخنان سرگئی لاوروف در درک اهداف اسرائیل از حمله به غزه در حالی است که دولت روسیه در ماه نخست جنگ میان اسرائیل و گروه افراطی حماس، هیئتی از سران حماس را به مسکو دعوت کرد. اعضای آن هیئت در آن سفر از جمله با معاون وزیر خارجه روسیه گفتوگو کردند.
شاخه نظامی حماس که در حمله خود به اسرائیل در روز ۱۵ مهر ۲۴۰ اسرائیلی را به غزه ربوده بود، همچنین ماه گذشته برای «ابراز حسن نیت» نسبت به رهبری روسیه، یک مرد ۲۵ ساله شهروند اسرائیلی روستبار را که در اسارت داشت، بدون هیچ امتیازی در برابر او، آزاد کرد.