اردوغان: ترکیه اقدامات دیپلماتیک را برای توقف جنگ اسرائیل و فلسطین افزایش میدهد
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، روز یکشنبه گفت که آنکارا مصمم است تا با افزایش تلاشهای دیپلماتیک خود آتش جنگ میان اسرائیل و نیروهای فلسطینی را فروبنشاند، اما در عین حال اضافه کرد که اجرای راهحل تشکیل دو کشور، تنها راه دستیابی به صلح در منطقه است.
آقای اردوغان که در استانبول سخنرانی میکرد، بار دیگر از طرفین درگیر خواست که از اقداماتی که به این جنگ دامن میزند خودداری کنند و افزود که جنگ فلسطین و اسرائیل منشاء مشکلات در خاورمیانه است.
وی اظهار داشت: «تا زمانی که این مشکل به شیوه عادلانهای حل نشود، منطقه ما در آرزوی صلح خواهد ماند. صلح پایدار منطقهای تنها در صورت یافتن راهحلی برای مسئله فلسطین-اسرائیل قابل دستیابی است. در این راستا، همانطور که همیشه تاکید کردهایم، تلاش برای اجرای راهحل تشکیل دو کشور اهمیت بسیاری دارد.»
رئیس جمهوری ترکیه افزود: «تشکیل یک کشور مستقل فلسطینی، مطابق با مرزهای تعیینشده در سال ۱۹۶۷، با پایتختی بیتالمقدس، ضرورتی است که نمیتوان آن را به تاخیر انداخت.»
اردوغان در خاتمه نسبت به دامن زدن به این جنگ هشدار داد و گفت، ترکیه آماده است تا هر آنچه از توانش ساخته است برای پایان دادن به خشونتها انجام دهد.
ترکیه که در گذشته از فلسطینیها حمایت کرده و میزبان اعضای گروه حماس بوده است، روز شنبه اعلام کرده بود که آماده میانجیگری برای کاهش تنشهاست. اما سفیر اسرائیل در ترکیه تاکید کرد که برای صحبت از میانجیگری بین اسرائیل و گروه حماس هنوز زود است و ابتدا باید همه گروگانها به خانه بازگردند و آرامش بار دیگر حکمفرما شود.
با استفاده از گزارش خبرگزاری رویترز؛ س.ن
امارات حملات حماس به اسرائیل را باعث «تشدید خطرناک» تنشها دانست
امارات متحده عربی روز یکشنبه حمله گروه فلسطینی حماس به شهرکهای اسرائیلی را اقدامی «جدی و خطرناک» در جهت تشدید تنشها توصیف کرد.
وزارت خارجه امارات متحده عربی همچنین در بیانیه خود گفت که از گزارشها درباره به گروگان گرفته شدن شهروندان غیرنظامی اسرائیل «وحشتزده» شده است.
این وزارتخانه افزود: «شهروندان غیرنظامی دو طرف باید همواره تحت قوانین بشردوستانه بینالمللی قرار بگیرند و هیچ گاه در درگیریها مورد هدف واقع نشوند.»
امارات متحده عربی نخستین کشور عربی حاشیه خلیج فارس بود که با اسرائیل بر سر عادیسازی روابط سیاسی به توافق رسید و با این اقدام از سیاست چندین دههای اعراب در رابطه با آرمان فلسطین عدول کرد.
با استفاده از گزارش خبرگزاری رویترز؛ س.ن
شمار کشتهشدگان جنگ حماس و اسرائیل به بیش از هزار و ۱۰۰ نفر رسید
اسرائیل روز یکشنبه در اقدامی تلافیجویانه با حمله به باریکه محاصرهشده غزه صدها نفر را کشت تا شمار کشتهشدگان این جنگ طی دو روز به بیش از هزار و ۱۰۰ نفر برسد.
یک روز قبل از این رخداد، گروه فلسطینی حماس با حملهای غافلگیرکننده به شهرکهای اسرائیلینشین، سهمگینترین تلفات را به اسرائیل طی نیم قرن اخیر وارد آورد.
آخرین آمار ارتش اسرائیل حاکی از آن است که شمار کشتهشدگان اسرائیلی از ۷۰۰ نفر فراتر رفته است. همچنین دو هزار و ۱۵۰ اسرائیلی هم مجروح شدهاند.
اسرائیل نیز در واکنش به حماس، با حملات هوایی خود به مجتمعهای مسکونی، تونلها، یک مسجد و خانههای مقامات حماس، بیش از ۴۰۰ نفر، از جمله ۲۰ کودک را کشت.
کشتهشدن ۱۲ شهروند تایلند در اسرائیل
به گفته وزارت خارجه تایلند در جریان درگیریهای اخیر اسرائیل و فلسطینیان ۱۲ شهروند تایلند کشته شده و ۱۱ تن هم گروگان گرفته شدهاند.
سخنگوی این نهاد دولتی تایلند با اعلام این موضوع از تلاش برای آزادی گروگانها و کمک به همه شهروندان این کشور در اسرائیل خبر داد.
ادامه حملات شبانه ارتش اسرائیل به مواضع حماس و جهاد اسلامی در غزه
ارتش اسرائیل میگوید در طول شب منتهی به دوشنبه بیش از پانصد هدف مرتبط با حماس یا جهاد اسلامی را در غزه بمباران یا گلولهباران کردهاست.
بر اساس بیانیه ارتش اسرائیل نیروهای ویژه هم برای بازپسگرفتن کنترل چهار مکان که هنوز نیروهای حماس در آن حضور دارند، وارد عملیات شدهاند.
دولت اسرائیل دیروز یکشنبه رسما شرایط جنگی اعلام کرد و برای «اقدامات گسترده نظامی» به ارتش، چراغ سبز نشان داد.
نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد نقش داشتن تهران در حملات حماس به اسرائیل را رد کرد
نمایندگی جمهوری اسلامی در سازمان ملل متحد با صدور بیانیهای، گمانهزنیها درباره نقش مستقیم تهران در حملات حماس را رد کرد.
در این بیانیه با اشاره به «حمایت تزلزلناپذیر» جمهوری اسلامی از فلسطین، تاکید شده که تهران هیچ نقشی در حملات فلسطینیان نداشته و این عملیات، تنها به دست خود فلسطینیها اجرا شدهاست.
در ادامه این بیانیه آمدهاست که: «دلیل ‘موفقیت’ عملیات حماس، عامل غافلگیری بوده؛ چیزی که ‘بزرگترین شکست’ نهادهای امنیتی اسرائیل را رقم زدهاست».
نمایندگی ایران در ادامه ادعا کرده که «اسرائیل قصد دارد با نسبتدادن این عملیات به توان اطلاعاتی و برنامهریزی عملیاتی تهران، شکست خود را توجیه کند».
هشدار سازمان ملل متحد درباره افزایش شدید آوارگی ساکنین غزه
سازمان ملل متحد میگوید شمار ساکنین غزه که در نتیجه جنگ میان اسرائیل و حماس، آواره شدهاند، به بیش از ۱۲۳ هزار تن رسیده است.
به گزارش دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل، در حملات هوایی اسرائیل در دو روز نخست این جنگ دستکم ۱۵۹ خانه در نقاط مختلف غزه ویران و یک هزار و ۲۱۰ خانه دیگر آسیب دید.
اونرا، آژانس پناهندگان سازمان ملل ویژه امدادرسانی به فلسطینیان، اعلام کرد که یکی از مدارس زیرنظر این آژانس که ۲۲۵ فلسطینی به آن پناه برده بودند، هدف حمله مستقیم قرار گرفته.
از آغاز حمله غافلگیرانه شبهنظامیان حماس به اسرائیل در بامداد شنبه، شمار زیادی از فلسطینیانی که محل زندگیشان در نزدیکی مقرها و مراکز وابسته به حماس و سازمانهای مسلح فلسطینی است، از بیم بمباران این مناطق از سوی اسرائیل، عازم نقاط امنتر شدهاند.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل شنبه شب به فلسطینیان غزه گفت: «همین الان آنجا را ترک کنید؛ شهر شر، شهر ویرانهها خواهد شد».
عمده حملات اسرائیل در روز یکشنبه متوجه منطقه خان یونس در جنوب غزه و سپس در ساعات شامگاهی یکشنبه علیه نقاطی در محله سجعیه در شرق غزه بود.
سرهنگ دانیل هگاری، سخنگوی ارتش اسرائیل، این مناطق را «لانه تروریستی» نامید. به گفته گزارشگر امور نظامی شبکه ۱۳ تلویزیون اسرائیل، در حملات به سجعیه و خان یونس دستکم ۲۰۰ تُن ماده منفجره استفاده شدهاست
اقدام بیسابقه بانک مرکزی اسرائیل برای حفظ ارزش پول ملی این کشور
بانک مرکزی اسرائیل با هدف حفظ ثبات «شکل»، پول ملی این کشور، ۳۰ میلیارد دلار ارز خارجی را وارد بازار میکند.
این نخستین بار در طول تاریخ اسرائیل است که بانک مرکزی به چنین اقدامی دست میزند.
اعلام این تصمیم بانک مرکزی اسرائیل، به سرعت آرامش را به بازارهای مالی این کشور بازگرداند و ارزش «شکل» را، که تا حدی دچار ریزش شدهبود، به میزان قبلی بازگرداند.
تماسهای تشکیلات خودگردان فلسطینی با سران دولتها
محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی در رشته گفتوگوهای تلفنی با سران دولتها در کشورهای عربی، خواهان افزایش تلاشها برای «توقف تهاجم اسرائیل» به نوار غزه شد.
آقای عباس در این ارتباط از جمله با ملک عبدالله دوم پادشاه اردن، عبدالفتاح سیسی رئیسجمهور مصر و شیخ تمیم بن حمد امیر قطر گفتوگو کرد.
به گزارش خبرگزاری فلسطینی «وفا» در روز دوشنبه ۱۷ مهر، رهبران اردن، مصر و قطر به آقای عباس گفتند در تماس با عوامل منطقهای و بینالمللی برای جلوگیری از تشدید بحران جاری کوشش میکنند. آنها همچنین بر اطمینان از رسیدن کمک انسانی به نوار غزه تأکید کردند.
محمود عباس اسرائیل را مسئول قطع منابع حیاتی مردم غزه، از جمله آب، برق و مواد غذایی دانست و خواهان مداخله جامعه جهانی شد.
وزیر انرژی اسرائیل شنبهشب قطع شبکه برق غزه را که تأمین آن به اسرائیل وابستگی دارد، به عنوان یکی از اقدامات اسرائیل در واکنش به حمله حماس به اسرائیل تأیید کرد.
به گزارش خبرگزاری «وفا»، ریاض المالکی، وزیر خارجه تشکیلات فلسطینی نیز اعلام کرد در تماس با همتایان خود از کشورهای عرب، خواهان حمایت سیاسی برای «توقف تجاوز اسرائیل» شده است.
او گفت وزیران خارجه آلمان، اسپانیا، فرانسه، ترکیه، بریتانیا، لهستان و کانادا در ساعات گذشته با او در تماس بوده و درباره بحران میان اسرائیل و حماس گفتوگو کرده و وزیران خارجه شماری دیگر از کشورهای جهان در روز دوشنبه با او گفتوگو خواهند کرد.
ارتش اسرائیل گزارش والاستریت جورنال را رد کرد
در پی انتشار گزارشی در روزنامه والاستریت جورنال در خصوص «نقش پشت پرده ایران» در تدارک عملیات تهاجمی حماس علیه اسرائیل، سخنگوی ارتش اسرائیل روز دوشنبه ۱۷ مهر گفت: «ایران یک بازیگر مهم هست، ولی ما نمیتوانیم با قطعیت بگوییم که آیا ایران عامل برنامهریزی این عملیات بوده است یا نه».
سرهنگ دانیل هگاری، همچنین گفت اینکه ایران در آموزش نیروهای مجری این عملیات نقشی داشته یا خیر هم، برای اسرائیل قابل تأیید نیست.
وال استریت جورنال نوشته بود که ایران در طراحی عملیات جاری نقش داشته و در نتیجه سلسله دیدارهایی که در بیروت برگزار شده و آخرین مورد آن هم، روز دوشنبه هفته گذشته بوده، به آغاز این عملیات علیه اسرائیل «چراغ سبز» نشان داده بودهاست.
به نوشته وال استریت جورنال، افسران سپاه پاسداران در میانه تابستان امسال با عوامل حماس برای طراحی یک حمله ترکیبی علیه اسرائیل همکاری کردند.
اما روزنامه یدیعوت آحرونوت چاپ اسرائیل نوشته که سخنگوی ارتش اسرائیل با این گزارش وال استریت جورنال مخالف است و دخالت ایران در آن عملیات را تأیید نمیکند.
سرهنگ دانیل هگاری همچنین گفته که کمکهای تازهاعلامشده آمریکا برای اسرائیل، تنها مربوط به عملیات جاری در جبهه غزه نیست؛ بلکه در اصل برای مقابله با اقدامات احتمالی ایران در منطقه است.
با وجود رد شدن مفاد گزارش وال استریت جورنال از سوی سخنگوی ارتش اسرائیل، اسحاق هرتسوگ، رئیسجمهور اسرائیل، یکشنبه شب در پیامی خطاب به مردم کشورش، به ارتباطات نزدیک ایران با «گروههای تروریستی» در غزه اشاره کرد.
میخائیل هرتسوگ، سفیر اسرائیل در واشینگتن و برادر رئیسجمهور این کشور هم، روز یکشنبه در گفتوگو با شبکه آمریکایی سیبیاس تاکید کرده بود که اسرائیل به دخالت ایران در حمله حماس ظنین است.
برخی از سیاستمداران اسرائیلی ابراز عقیده کردند که ایران اصولا عامل پیشران عملیات جاری حماس بوده است.
گیدئون ساعار، یک وزیر پیشین و عضو ارشد احزاب میانهروی اپوزیسیون اسرائیل روز دوشنبه ۱۷ مهر به شبکه کان اسرائیل گفت: «ما شاهد یک نمایش ایرانی علیه کشور اسرائیل هستیم.»
یکشنبه دفتر نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد، گزارش وال استریت جورنال را انکار کرده بود.