روند پیچیده و وقتگیر شناسایی اجساد قربانیان حمله حماس به اسرائیل
اسرائیل در تاریخ خود با تجربه کشته شدن شمار زیادی از شهروندانش در عملیات مسلحانه فلسطینیها یا سایر سازمانهای مخالف خود مانند حزبالله و یا ارتشهای کشورهایی که در گذشته دشمن اسرائیل بودند، روبهرو نشده بود.
خانوادههای قربانیان و ناپدیدشدگان در بحران فعلی از طولانی شدن روند شناسایی اجساد شکایت دارند. در چند اردوگاه نظامی در اسرائیل کانتینرهایی مملو از جسد کشتههای نظامی و غیرنظامی در کنار هم قرار گرفته و صدها تن درآن مشغول شناسایی و طی کردن روند قانونی، پزشکی و مذهبی اجساد هستند. تنها پس از آنکه از روی دندانها و دیانای، یک جسد به طور قطعی شناسایی شد، به خانواده او امکان دیدن پیکر عزیزشان را میدهند.
سرهنگ دوم ریچارد هخت یکی از سخنگویان ارتش اسرائیل روز جمعه گفت نمایندگان جامعه بینالمللی و رسانههای عمده دنیا به این اردوگاهها آورده شدند تا به گفته او «ابعاد قتل عام داعش را درک کنند. تا باورکنند که حماس داعش است».
روزنامه یدیعوت آحرونوت روز جمعه در گزارشی درباره اردوگاههای مملو از اجساد قربانیان نوشته است که کامیونها همچنان وارد میشوند و جسدهای بیشتری را میآورند که در گونیها پیچیده شدهاند و سپس روی تختهای فلزی در کانتینرهای یخچالی گذاشته میشوند.
لوی ویلهلم یکی از امدادگرانی که در نهاد ویژه گردآوری اجساد و شناسایی آنها کار میکند، به این روزنامه گفته است او و همکارانش در این شرایط «فاجعهبار و وخیم»، روحیه خود را برای ادامه کاری بسیار سخت که در عمر خود تجربه آن را نداشتهاند، آماده کرده و میدانند که باید قوی باشند.
بنی شختر یک داوطلب دیگر در شناسایی اجساد گفته است پیکر کودکانی را شناسایی کرده که «زنده سوزانده شده بودند، ۵۱ کودک بیسر را به چشم خود دیدم. جنازهها قطعه قطعه است».
رسانهها روز جمعه گزارش دادند شمار تلفات مربوط به حمله روز ۱۵ مهر حماس به اسرائیل ممکن است به ۱۳۰۰ نفر و بیشتر هم رسیده باشد. در کنار حدود ۳۰۰ نظامی، یک هزار تن از کشتهها غیرنظامیان هستند که در خانه خود کشته و گاه سوزانده شدهاند.
روز جمعه جسد دیگری از آنان خاک شد اما هنوز اسرائیل باید در روزهای آتی خود را برای خاکسپاری صدها جسد دیگر آماده کند.
پوتین محاصره غزه را با محاصره لنینگراد توسط آلمان نازی مقایسه کرد
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، روز جمعه محاصره نوار غزه توسط اسرائیل را به محاصره شهر لنینگراد توسط نیروهای آلمان نازی در جریان جنگ جهانی دوم تشبیه کرد.
محاصره لنینگراد که دومین شهر بزرگ شوروی سابق بود، در سپتامبر ۱۹۴۱ آغاز شد و تا ژانویه سال ۱۹۴۴ طول کشید و یکی از مرگبارترین محاصرههای تاریخ معاصر به شمار میآید.
پوتین که در جریان یک کنفرانس خبری در شهر بیشکک پایتخت قرقیزستان سخن میگفت، حمله به اسرائیل را «به شکل بیسابقهای بیرحمانه» خواند و گفت اسرائیل حق دفاع از خود را دارد.
اما او با تأکید بر اینکه محاصره غزه و تلفات غیرنظامیان «غیر قابل قبول» است، خواستار آن شد که با میانجیگری، جنگ بین حماس و اسرائیل متوقف شود.
رئیسجمهور روسیه همچنین گفت که کلید حل منازعه اسرائیل و فسطین، تشکیل دولت مستقل فلسطینی با مرکزیت اورشلیم شرقی است.
بر اساس آخرین گزارش وزارت بهداشت غزه، دستکم هزار و ۷۹۹ نفر در حملات هوایی اسرائیل به نوار غزه تا عصر روز جمعه کشته شدهاند.
صدای آژیر خطر در تلآویو
براساس تصاویر منتشر شده توسط خبرگزاری رویترز، همزمان با شلیک مداوم راکت به سمت اسرائیل از غزه و حملات هوایی اسرائیل به منطقه تحت محاصره فلسطین صدای آژیر خطر در تلآویو شنیده میشود.
در حالی که جنگ بین اسرائیل و حماس برای هفتمین روز متوالی ادامه دارد، ساختمانهای متعددی در حملات هوایی اسرائیل به غزه مورد هدف قرار گرفته و تخریب شدند.
حماس نیز در هفت روز گذشته هزاران راکت به مناطق مسکونی اسرائیل پرتاب کرده است.
ارتش اسرائیل استفاده از بمب فسفری در غزه و لبنان را تکذیب کرد
بهدنبال اتهام سازمان دیدهبان حقوق بشر علیه اسرائیل در رابطه با استفاده از بمب فسفر سفید در غزه و لبنان، ارتش اسرائیل این موضوع را تکذیب کرد.
ارتش اسرائیل روز جمعه با انتشار بیانیهای گفت اتهام استفاده از بمب فسفر سفید «مطلقا ساختگی» است.
بمباران روزهای گذشته اسرائیل علیه اهداف حماس در نوار غزه تاکنون حدود ۱۸۰۰ کشته برجای گذاشته است.
دیدهبان حقوق بشر روز پنجشنبه اسرائیل را متهم کرد که در عملیاتهای نظامی خود در غزه و لبنان از فسفر سفید استفاده کرده و غیرنظامیان را در معرض خطر صدمات حاد و طولانی مدت قرار داده است.
این نهاد مدافع حقوق بشر میگوید توانسته صحت ویدئوهایی را تایید کند که روزهای سهشنبه و چهارشنبه به ترتیب در غزه و لبنان گرفته شدهاند و گویای انفجارهای هوایی متعدد ناشی از شلیک فسفر سفید بر فراز بندر شهر غزه و دو منطقه روستایی واقع در مجاورت مرز اسرائیل و لبنان هستند.
فسفر سفید باعث سوختگیهای حاد میشود و میتواند خانهها را به آتش بکشد که از همین رو استفاده از آن در مناطق پرجمعیت غیرقانونی است.
ریشهها و دلایل عملیات مرگبار حماس در گفتگو با مناخیم کلاین
یک هفته پس از حملات مرگبار حماس به اسرائیل که تا کنون به کشته شدن بیش از ۲۵۰۰ نفر و مجروح شدن دستکم هفت هزار نفر در اسرائیل و نوار غزه منجر شده است، بحثها و اظهار نظرها درباره دلایل و ریشههای این حملات بیسابقه در اسرائیل و جامعه جهانی ادامه دارد.
جمشید زند از رادیوفردا در گفتگو با پروفسور مناخیم کلاین، استاد علوم سیاسی در دانشگاه بر- ایلان در اورشلیم، نظر او را در باره ریشهها و دلایل این عملیات مرگبار حماس جویا شده است.
بخش نخست این گفتگو را میشنوید.
ارتش اسرائیل میگوید یورشهای محلی را در نوار غزه آغاز کرده است
ارتش اسرائیل عصر جمعه در بیانیهای اعلام کرد که ظرف ۲۴ ساعت گذشته «یورشهای محلی» را در نوار غزه انجام داده است.
در این بیانیه آمده است: «نیروهای ارتش اسرائیل ظرف ۲۴ ساعت گذشته یورشهای محلی را در داخل نوار غزه انجام دادند تا منطقه را از تروریستها و تسلیحات پاکسازی کنند».
ارتش اسرائیل میافزاید: «در جریان این عملیاتها، تلاشهایی نیز برای ردیابی محل افراد مفقودشده انجام شد».
در این بیانیه اشاره نشده که آیا این جستجوها موفقیتآمیز بوده است یا نه.
ارتش اسرائیل در عین حال تایید کرده که ۱۲۰ نفر در دست گروه حماس اسیر هستند.
در بیانیه یاد شده آمده است که نیروهای اسرائیلی «شواهدی جمعآوری کردند که در یافتن محل گروگانها کمککننده خواهد بود».
بر اساس این بیانیه، سربازان ارتش اسرائیل «سلولهای و زیرساختهای تروریستی در منطقه، از جمله یک سلول گروه حماس که موشکهای ضد تانک به سوی سرزمین اسرائیل شلیک میکرد، را خنثی کردند».
اسرائیل روز جمعه به ۱.۱ میلیون نفر از مردم شمال نوار غزه هشدار داده بود که منطقه را ترک کرده و به جنوب این باریکه بروند تا از حملات اسرائیل در هدف قرار دادن مواضع حماس در امان بمانند. این ضربالاجل تا ساعت هشت به وقت محلی (پنچ به وقت گرینوویچ) تعیین شده بود.
گروه حماس این ضربالاجل را «جنگ روانی» خوانده و از مردم غزه خواسته بود تا آن را نادیده بگیرند. اما تصاویر و ویدئوهایی که در طول روز جمعه منتشر شدند، نشان میدهند که گروههای زیادی از مردم با انواع وسایل نقلیه در حال حرکت به جنوب نوار غزه بودند.
سازمان ملل هم از اسرائیل خواسته بود تا این ضربالاجل را لغو کند، چرا که به گفته آن وضعیت را «وخیم» خواهد کرد.
نوار غزه از چند روز گذشته به محاصره کامل ارتش اسرائیل در آمده و ارسال سوخت، دارو و مواد غذایی به آن ممنوع است. برق منطقه قطع شده و بخشهای زیادی از آن نیز بهدلیل بمبارانهای شدید اسرائیل ویران شده است.
آخرین آمار وزارت بهداشت غزه حاکی است که حدود۱۸۰۰ نفر از ساکنان این منطقه در جریان حملات کشته و بیش از هشت هزار نفر نیز زخمی شدهاند.
شلیک خمپاره اسرائیلی باعث کشته شدن فیلمبردار رویترز و زخمی شدن شش روزنامهنگار دیگر شد
یک خمپاره اسرائیلی که در جمع گروهی از روزنامهنگاران خارجی در جنوب لبنان فرود آمد، باعث کشته شدن یکی از آنها و زخمی شدن شش تن دیگر شد.
عکاس خبرگزاری آسوشیتدپرس در صحنه، جسد روزنامهنگار کشتهشده و شش مجروح این گلولهباران را دیده است که با آمبولانس به بیمارستان منتقل شدند.
این روزنامهنگاران برای پوشش جنگ در مرز لبنان و اسرائیل مستقر شده بودند و شبکه الجزیره خبر داده که دو تن از کارکنانش در میان مجروحان هستند.
آسوشیتدپرس از رسانههای دیگر که نمایندگانشان در این حادثه کشته یا زخمی شدند، نام نبرده تا آنها خود به شکل رسمی اظهارنظر کنند. اما خبرگزاری رویترز در بیانیهای اعلام کرد فرد کشته شده در این حادثه فیلمبردار این رسانه بوده است.
رویترز نوشته که ایسام عبدالله عضوی از گروه این خبرگزاری بود که درگیریها در جنوب لبنان را به شکل زنده گزارش میکرد.
در این بیانیه آمده که رویترز به شکل فوری بهدنبال اطلاعات بیشتر درباره این اتفاق است و با مقامهای مسئول در منطقه تماس برقرار کرده و از همکاران و خانواده این روزنامهنگار حمایت میکند.
رویترز همچنین خبر داده که طائر السودانی و ماهر نازیه دیگر خبرنگاران این خبرگزاری در بین مجروحان پرتاب خمپاره توسط اسرائیل هستند.
این خمپاره در جریان آتشباری میان نیروهای اسرائیل و اعضای گروه حزبالله در دو طرف مرز رخ داده است؛ جایی که بعد از حمله حماس به اسرائیل به محلی برای خشونتهای پراکنده تبدیل شده است.
روزنامهنگاران از سراسر جهان بهدنبال نگرانیها درباره وقوع جنگ احتمالی میان اسرائیل و حزبالله به جنوب لبنان رفتهاند.
اسرائیل از روز شنبه دسترسی به اینترنت در نوار غزه را قطع میکند
وزیر ارتباطات اسرائیل از قطع دسترسی به اینترنت در نوار غزه از روز شنبه، ۲۲ مهر، خبر داد.
قطع اینترنت در حالی است که اسرائیل روز جمعه ۲۴ ساعت به ساکنان غزه فرصت داد تا به مناطق جنوبی این منطقه نقل مکان کنند.
هنوز مشخص نیست از روز آینده حملات زمینی اسرائیل به غزه آغاز میشود یا نه، اما قطع اینترنت میتواند غزه را از امکان ارتباط و گردش اطلاعات با خارج محروم کند؛ موضوعی که بر زندگی ساکنان غزه نیز تاثیر منفی خواهد گذاشت.
دولت اسرائیل توضیح نداده است که به چه علتی دست به قطع اینترنت در نوار غزه خواهد زد، اما گمان میرود این اقدام بخشی از تلاشهای گستردهتر اسرائیل برای اعمال کنترل بر اطلاعرسانی و حفظ امنیت سربازان آن در غزه باشد.
گروههای مدافع حقوق بشر این اقدام اسرائیل را محکوم کرده و میگویند که این تصمیم، حق آزادی بیان و گردش آزاد اطلاعات پیرامون جنگ غزه را نقض میکند.
پولیتیکو: حمله زمینی اسرائیل به نوار غزه «قریبالوقوع» است
نشریه آمریکایی «پولیتیکو» روز جمعه به نقل از دو مقام اسرائیلی اعلام کرد که حمله زمینی به غزه «قریبالوقوع» است و ظرف ساعات یا روزهای پیش رو انجام میشود.
این در حالی است که ارتش اسرائیل عصر جمعه در بیانیهای اعلام کرد ظرف ۲۴ ساعت گذشته «یورشهای محلی» را در نوار غزه آغاز کرده است.
دو مقام اسرائیلی که به شرط ناشناس ماندن با پولیتیکو صحبت کردهاند، گفتهاند دستور صادرشده برای تخلیه غزه که توسط تلآویو اعلام شد، به منظور نجات هرچه بیشتر جان غیرنظامیان فلسطینی بوده است. اما مدت اندک اعلام شده (۲۴ ساعت) «ضروری» بوده است تا گروه حماس زمان لازم برای آمادگی را در اختیار نداشته باشد.
مشخص نیست که آیا بیشتر یا حتی تعداد قابل توجهی از ساکنان بتوانند در مهلت اعلام شده محل سکونت خود در نوار غزه را که با دریای مدیترانه و مرزهای بسته شده اسرائیل و مصر احاطه شده است، ترک کنند.
سازمانهای کمکرسان بینالمللی میگویند برای چنین جابجایی بزرگی، زمان اندک و شرایط پیچیده است. گروه حماس هم با هشدار به ساکنان برای ماندن در خانههای خود وضعیت را پیچیدهتر کرده است.
مقامهای دولت جو بایدن در عین حمایت از اسرائیل میگویند که انتظار میرود تلآویو «قواعد جنگ» را رعایت کند.
ارتش اسرائیل: اهداف حماس را اکنون با شدت مورد هدف قرار میدهیم
سخنگوی ارتش اسرائیل شامگاه جمعه اعلام کرد که نیروهای نظامی این کشور اکنون اهداف سازمان «تروریستی» حماس را در سراسر نوار غزه به شدت مورد حمله قرار میدهند.
دنیل هگاری این خبر را در یک پست ایکس (توئیتر سابق) اعلام کرد.
در همین حال، گروه پزشکان بدون مرز در بیانیهای گفته که ارتش اسرائیل دو ساعت فرصت داده تا بیمارستان «الوعده» در شمال نوار غزه که تحت مدیریت این گروه است تخلیه شود.
پزشکان بدون مرز با محکوم کردن این اقدام، تاکید کرده که ما از کادر درمانی و بیماران خود محافظت خواهیم کرد.
ارتش اسرائیل روز جمعه به ۱.۱ میلیون نفر از ساکنان شمال نوار غزه ضربالاجل داده بود تا این منطقه را ترک کرده و به جنوب باریکه غزه بروند. گزارشها حاکی است که حمله زمینی به نوار غزه «قریبالوقوع» است.