جنگندههای اف-۱۵ آمریکا وارد خاورمیانه شدند
ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده، سنتکام، بامداد شنبه اعلام کرد که جتهای جنگنده اف ۱۵ این کشور وارد منطقه تحت مسئولیت این فرماندهی شدند.
سنتکام میگوید استقرار این جنگندهها به عنوان بخشی از برنامه خود برای تقویت توان نظامی ایالات متحده در منطقه و عملیات هوایی در سراسر خاورمیانه است.
جوبایدن، رئیس جمهور ایالات متحده و همچین سایر مقامات دولتی آمریکا بر حمایت «خلل ناپذیر» واشینگتن از اسرائیل تاکید کردهاند.
در همین راستا در روزهای گذشته هواپیمای حامل کمکهای آمریکا وارد اسرائیل شد و ناو هواپیمابر جرالد فورد و هشت ناو همراه آن که مجهز به موشک هدایت شونده کروز هستند، در شرق دریای مدیترانه مستقر شدهاند.
وزیر خارجه آمریکا وارد عربستان شد
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، در ادامه تلاشهای دیپلماتیک خود درباره جنگ اسرائیل و حماس٬ بامداد روز شنبه وارد عربستان سعودی شد.
در حالی آقای بلینکن وارد ریاض شده است که ساعاتی پیشتر وزارت خارجه عربستان در بیانیهای اقدامات اسرائیل علیه غزه را محکوم کرد.
دولت بایدن در چند روز اخیر تلاشهای دیپلماتیک خود را در خاورمیانه، بر ایجاد ائتلافی علیه حماس، جلوگیری از گسترش جنگ و تلاش برای آزادی گروگانها از غزه، متمرکز کرده است
آنتونی بلینکن در دو روز اخیر با مقامات اسرائیل، اردن، قطر و بحرین دیدار کرده است.
وزیر خارجه آمریکا میگوید در جریان این سفر با مقامات عربستانی در خصوص «حملات تروریستی حماس» علیه اسرائیل و همکاریهای مشترک مذاکره خواهد کرد.
تجمع حمایتی شهروندان آلمان مقابل کنیسه یهودیان برلین
صدها تن از مردم آلمان، شامگاه روز جمعه ۲۱ مهر به کنیسای یهودیان در برلین، پایتخت آلمان، رفتند تا با تشکیل «سپر انسانی» از یهودیان نمازگزار در آیین «شبات» در این شهر حمایت کنند.
حماس روز جمعه را روز خشم بینالمللی نامیده و خواهان تجمع در شهرهای جهان در همبستگی با فلسطینیان شده بود.
پلیس در آلمان و سایر کشورهای غربی سطح هوشیاری خود را نسبت به احتمال وقوع درگیری در رویدادهای روز جمعه افزایش داده بود. اما در آلمان صدها تن از مردم به اطراف کنیسه برلین رفتند تا حمایت خود را از یهودیان کشورشان نشان دهند.
فرانک والتر اشتاینمایر، صدراعظم آلمان روز جمعه در بیانیهای بر لزوم حمایت از امنیت یهودیان در این کشور تأکید کرده بود.
آنالنا بائربوک، وزیر خارجه آلمان روز جمعه با سفر به اسرائیل در کنار الی کوهن، همتای اسرائیلی خود از بخشهایی از جنوب این کشور که مردم آن هدف حمله نیروهای حماس در روز شنبه هفته قبل قرار گرفتند، بازدید و از این رویدادها ابراز انزجار کرد.
گفتوگوی یکساعتونیمه بایدن با خانوادههای آمریکاییهای ربودهشده در اسرائیل
خانوادههای آمریکاییهای ربوده شده از اسرائیل، روز جمعه ۲۱ مهر به مدت یک ساعت و نیم در تماس مجازی با جو بایدن، روایت ربایش بستگان خود به دست نیروهای حماس را برای رئیسجمهور آمریکا توضیح دادند.
پدر یکی از این آمریکاییها به شبکههای ۱۲ و ۱۳ تلویزیون اسرائیل گفت: «رئیسجمهور ابرقدرت دنیا که حتما مشغولیات زیادی دارد، ۹۰ دقیقه ازوقت خود را برای شنیدن درد ما اختصاص داد، با ما حرف زد، خواستههایمان را شنید و ابراز همبستگی صمیمانه کرد اما هنوز نخستوزیر یا یک وزیر اسرائیلی به ما توجه نکرده و حاضر به دیدار با ما نشده است.»
انتقادهای افکار عمومی و رسانههای اسرائیل از برگزارنشدن هیچ دیداری میان نخستوزیر یا وزیران دولت او با خانوادههای افراد ربوده شده به غزه یا کشته شده، افزایش یافته است.
همچنین عدم پاسخگویی بنیامین نتانیاهو و وزیران او به پرسشهای شهروندان اسرائیل در خصوص دلایل غافلگیرشدن این کشور در حمله روز شنبه گذشته حماس، یکی از موضوعهای اصلی در بحثهای رسانههای این کشور در این روزها است.
تازهترین گزارشها از وضعیت تخلیه غزه و آمار کشتهشدگان دو طرف
دفتر هماهنگی امور انسانی سازمان ملل متحد بامداد شنبه ۲۲ مهر اعلام کرد در پی فراخوان ارتش اسرائیل از ساکنان بخش شمالی باریکه غزه برای رفتن به جنوب این نواره، دهها هزار تن روز جمعه به سوی بخشهای جنوبی به حرکت درآمدند.
براساس این گزارش، بیش از ۴۰۰ هزار تن از خانههای خود رفتهاند. شمار ساکنین در بخشهایی که اسرائیل خواهان خروج مردم آن شده «تا از آسیب احتمالی در امان بمانند»، حدود یک میلیون نفر از دو میلیون تن ساکنین غزه است.
حماس از ساکنان این مناطق خواسته بود در خانه خود بمانند و به درخواست ارتش اسرائیل توجه نکنند زیرا به گفته این سازمان حاکم بر غزه، درخواست تخلیه، «یک فریب» است. با این حال، خبرگزاریها از غزه گزارش دادهاند که ساکنین فراخوان اسرائیل را جدیتر تلقی کردهاند تا درخواست حماس را.
دستور تخلیه به عنوان نشانهای از آمادگی اسرائیل برای ورود نیروهای زمینی آن به غزه ارزیابی شده است.
در هفته نخست از جنگ حماس و اسرائیل، حدود یک هزار و ۹۰۰ تن در غزه کشته شدهاند. اسرائیل اعلام کرد که یک هزار و ۵۰۰ تن از آمار کشتهشدگان غزه، اعضای شبهنظامیان حماس بودهاند.
شمار کشتهها در طرف اسرائیلی شامگاه جمعه بیش از یک هزار و ۳۰۰ تن اعلام شد، که اکثر آنها غیرنظامی بودهاند.
حدود ۲۷۰ تن از اسرائیلیها در نخستین ساعات حمله حماس در روز شنبه گذشته در یک جشنواره موسیقی در نزدیکی مرز غزه به گلوله بسته شدند، ۱۰۵ تن از ساکنان کیبوتص «بئری» در همان ساعات کشته شدند و ۱۲۰ تن از کشتهشدگان از ساکنان شهرک اسرائیلی «کفار عازا» بودند.
درخواست شماری ازاعضای مجلس نمایندگان برای از سرگیری پروازها میان اسرائیل و ایالات متحده
۳۰ تن از اعضای مجلس نمایندگان آمریکا جمعه ۲۱ مهر با ارسال نامه به مدیران شرکتهای هواپیمایی آمریکایی که پروازهای خود به اسرائیل و از اسرائیل را به دلیل نگرانی امنیتی ناشی از جنگ اسرائیل و حماس به حالت تعلیق درآوردند، خواستند در اسرع وقت پروازهای مسیرهای همیشگی میان تلآویو با شهرهای بزرگ آمریکا را از سربگیرند.
به گزارش رویترز، امضاکنندگان نامه به مدیران شرکتهای هوایی نوشتند «شما در همهگیری کووید-۱۹ به مردم آمریکا کمک کردید، و گرچه وضعیت کنونی منحصربه فرد است، اما تأثیرات آن بر آمریکاییها و متحدین ما دلخراش است و آنها مستحق حمایت بیدریغ ما هستند».
این نامهها از جمله خطاب به آمریکن ایرلاینز، دلتا ایرلاینز و یونایتد ایرلاینز فرستاده شد. دبی واسرمن شولتز، یکی از اعضای دموکرات مجلس نمایندگان مبتکر ارسال این نامه بود که ۲۹ تن دیگر از همکاران او در کنگره نیز از آن حمایت کردند.
حرکت «قابل توجه» غیرنظامیان فلسطینی به سوی جنوب غزه
سرهنگ جاناتان کانریکوس، از دفتر سخنگوی ارتش اسرائیل، روز جمعه گفت ما شاهد حرکت «قابل توجه» غیرنظامیان به سوی جنوب غزه بودهایم. او اضافه کرد که با این حال حماس میخواهد مردم بمانند تا از آنها به عنوان «سپر انسانی» استفاده کند.
فلسطینیان در کلیپهایی در فضای مجازی زندگی خود را در هراس از بمبارانها و نداشتن سرپناهی پس از ترک خانه خود اطلاعرسانی میکنند.
محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی، که روز جمعه در امان، پایتخت اردن با آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا دیدار کرد، گفت آوارگی اجباری، تکرار رویدادهای سال ۱۹۴۸ میلادی یعنی احتمال اشغال منازل ساکنان غزه و ترک اجباری همیشگی این منطقه از سوی آنها خواهد بود. اکثر ساکنین غزه نوادگان آوارگان آن دوره هستند.
فلسطینیان روز ۱۴ مه ۱۹۴۸ به عنوان روزی تلخ یاد میکنند که بر اساس اعلام سازمان ملل، «روز آوارگی دستهجمعی فلسطینیها» بود.
غزه در حالی یکی از متراکمترین نقاط جهان است که مصر نیز در برابر درخواستها برای باز کردن مرز خود با غزه مقاومت کرده است.
به گزارش آسوشیتدپرس، بسیاری از ساکنان غزه که راه ترک خانههای خود را در پیش گرفتند، نگران بودند که نتوانند به خانهها بازگردند یا رفته رفته به شبه جزیره سینا در مصر کوچانده شوند.
سرهنگ کانریکوس گفت هدف اسرائیل مشخص است؛ از بین بردن حماس و توانمندی نظامی آن، و تغییر دادن وضعیت به طور اساسی، تا حماس دیگر توانی برای آسیب زدن به مردم و نظامیان اسرائیلی نداشته باشد.
شرکت لوفتهانزا پروازهای خود از اسرائیل را به صورت موقت متوقف کرد
شرکت هواپیمایی آلمانی لوفتهانزا پروازهای خود از اسرائیل را پس از بازگرداندن بیش از ۸۰۰ شهروند آلمانی از این کشور، متوقف کرد.
این پرواز روز جمعه ۲۱ مهرماه از سوی وزارت خارجه آلمان و پس از تعلیق خدمات برخی خطوط هوایی اسرائیلی برنامهریزی شد و تمام صندلیهای موجود آن توسط شهروندان آلمانی پر شد.
دلیل این توقف «وضعیت امنیتی نامشخص» و «مسائل حلنشده در ثبات عملیاتی در تلآویو» عنوان شده است.
وزارت خارجه آلمان همزمان اعلام کرد که تاکنون از خروج حدود ۲۸۰۰ شهروند این کشور از اسرائیل از طریق زمین، هوا و دریا حمایت کرده است.
اسرائیل اعلام کرد فرمانده «یگان هوایی» حماس کشته شد
وزارت دفاع اسرائیل اعلام کرد که یکی از فرماندهان ارشد حماس که از او به عنوان «فرمانده یگان هوایی» این گروه شبهنظامی یاد کرده را در حملات هوایی روز جمعه به غزه از پا درآورده است.
نام این فرمانده ارشد حماس، «مراد ابومراد» اعلام شده است.