امارات و مصر «حمله هوایی اسرائیل» به بیمارستان الاهلی را به شدت محکوم کردند
امارات متحده عربی و مصر شامگاه سهشنبه اسرائیل را به حمله به بیمارستان الاهلی در شهر غزه که صدها کشته بر جای گذاشت متهم کردند.
خبرگزاری رسمی امارات گزارش داد که دولت امارات متحده عربی «حمله اسرائیل به بیمارستان الاهلی در نوار غزه را که به کشته و مجروح شدن صدها نفر انجامیده است»، به شدت محکوم کرد.
امارات متحده عربی نخستین کشور عربی حاشیه خلیج فارس است که با اسرائیل در چارچوب پیمان موسوم به ابراهیم در سال ۲۰۲۰ روابط دیپلماتیک برقرار کرد. مصر نیز از دیرباز با اسرائیل روابط دیپلماتیک دارد.
وزارت خارجه مصر در بیانیهای گفت که «حمله هوایی اسرائیل» به بیمارستان الاهلی را «با شدیدترین لحن» محکوم میکند.
این بیانیه اسرائیل را به مجازات جمعی مردم غزه متهم میکند و از این کشور میخواهد که فورا سیاست خود علیه ساکنان نوار غزه را تغییر دهد.
وزارت خارجه مصر همچنین از «جامعه بینالمللی، بهویژه کشورهای بانفوذ، خواست تا برای توقف این تخلفات و محکومیت صریح آنها به سرعت مداخله کنند».
دولت آمریکا به شهروندان خود توصیه کرد که به لبنان سفر نکنند
به دنبال بالا گرفتن درگیریها در منطقه، وزارت خارجه آمریکا آمریکا از شهروندان خود خواسته است به لبنان سفر نکنند و به برخی از پرسنل غیر اضطراری سفارت این کشور در بیروت اجازه داد تا بهدلیل وضعیت امنیتی غیرقابل پیشبینی، داوطلبانه لبنان را ترک کنند.
وزارت خارجه آمریکا روز سهشنبه در خصوص سفر به لبنان اعلام کرد « به دلیل وضعیت امنیتی لبنان از جمله تبادل آتش توپخانه میان اسرائیل و گروه حزب الله لبنان، یا سایر جناح های شبه نظامی مسلح» سطح هشدار به ۴ افزایش یافت.
در همین حال، شامگاه سهشنبه تجمع اعتراضی در واکنش به «حمله» به بیمارستان الاهلی غزه در مقابل سفارت آمریکا در بیروت برگزار شد.
ترغیب دوباره مردم غزه برای عزیمت به جنوب از سوی اسرائیل
ارتش اسرائیل بار دیگر از ساکنان غزه خواست برای «حفظ امنیتشان» به مناطق جنوبی بروند.
به گفته ارتش اسرائیل، در ناحیه «المواسی»، در فاصله ۲۸ کیلومتری از ساحل، «منطقهای امن» تعیین شده که شهروندان غزه میتوانند به آن سمت بروند.
بر اساس این بیانیه، شهروندان میتوانند در این منطقه کمکهای بشردوستانه هم دریافت کنند.
صدور مجوز خروج کارکنان غیر ضروری سفارت آمریکا از لبنان
آمریکا مجوز خروج کارکنان غیر ضروری سفارتش در لبنان و خانوادههایشان را صادر کرد.
این تصمیم در پی بالا گرفتن تنشها در منطقه و «غیرقابل پیشبینی بودن شرایط امنیتی» اعلام شد.
وزارت خارجه آمریکا همزمان از شهروندان این کشور خواست با توجه به وضعیت مرتبط با تبادل آتش موشکی و توپخانهای میان اسرائیل و حزبالله لبنان یا سایر گروههای شبهنظامی، به لبنان سفر نکنند.
دبیر کل سازمان ملل متحد خواستار «آتشبس بشردوستانه فوری» شد
آنتونیو گوترش خواستار برقراری بلادرنگ آتشبس در جنگ اسرائیل و حماس شد.
دبیر کل سازمان ملل متحد در پکن و در نشستی با حضور سران چین و روسیه صحبت میکرد.
آقای گوترش هشدار داد که پای سرنوشت کل منطقه خاورمیانه در میان است.
ادامه واکنشهای بینالمللی به انفجار بیمارستان غزه
وزارت خارجه روسیه، حمله به بیمارستان الاهلی غزه را، «جنایتی غیرانسانی و بهتآور» خواند و از اسرائیل خواست تصاویر ماهوارهای حادثه را منتشر کند.
مقامهای فلسطینی، اسرائیل را به حمله هوایی به این بیمارستان متهم میکنند. اسرائیل اما میگوید این حادثه ناشی از برخورد اشتباهی یک موشک گروه جهاد اسلامی بوده؛ اتهامی که این گروه فلسطینی رد میکند.
آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل متحد گفته از کشتهشدن صدها غیرنظامی در بیمارستان غزه، «وحشتزده شده».
اولاف شولتز صدر اعظم آلمان هم انفجار در این بیمارستان را، «دهشتناک» توصیف کرد.
جو بایدن رئیسجمهور آمریکا گفته از مرگ دردناک غیرنظامیان، به شدت خشمگین و غمگین است. آقای بایدن گفته بلافاصله پس از شنیدن این خبر، با نخستوزیر اسرائیل و پادشاه اردن صحبت کرده است.
عربستان سعودی ضمن محکوم کردن این «حمله» و حملات مداوم اسرائیل علیه غیرنظامیان، آنرا «نقض آشکار همه قوانین بینالمللی» دانست.
یک مقام وزارت خارجه اردن هم اسرائیل را مسئول این حادثه دانست. گروهی از معترضان خشمگین هم، تلاش کردند وارد سفارت اسرائیل در امان شوند؛ تلاشی که البته بینتیجه بود.
جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، ضمن ابراز انزجار از اینکه «یک بار دیگر، غیرنظامیان بیگناه بیشترین هزینه را دادهاند»، نوشت مسئولان این حادثه باید مشخص و پاسخگو شوند.
در ایران ابراهیم رئیسی چهارشنبه ۲۶ مهرماه را روز عزای عمومی اعلام کرد.
نخستوزیر عراق خواستار صدور فوری یک قطعنامه در شورای امنیت سازمان ملل، برای پایاندادن به خشونتها شد.
رئیسجمهور مصر، «بمباران اسرائیل» را که منجر به مرگ صدها غیرنظامی شد، به شدیدترین وجه محکوم کرد.
رئیسجمهور ترکیه هم این حادثه را «نمونه دیگری از حملات اسرائیل» دانست که نافی ارزشهای اساسی انسانی هستند.
احمد ابوالغیط دبیر کل اتحادیه عرب گفت «غرب باید جلوی ادامه این تراژدی را بگیرد».
سازمان جهانی بهداشت، کمیته بینالمللی صلیب سرخ و سازمان پزشکان بدون مرز هم حمله به بیمارستان و غیرنظامیان را محکوم کردند.
در انفجار بیمارستان الاهلی غزه دستکم ۳۰۰ تن کشته و بسیاری زخمی شدهاند.
موضع اسرائیل در قبال انفجار بیمارستان الاهلی غزه
همزمان با بالاگرفتن واکنشها به انفجار بیمارستان الاهلی غزه، سخنگوی ارتش اسرائیل روز چهارشنبه ۲۶ مهر ادعا کرد یک گفتوگو میان «تروریستهای فلسطینی» در غزه شنود شده که «خرابکاران» در مورد «پرتاب ناموفق راکت» به اسرائیل گفتوگو میکنند.
سرهنگ دانیل هگاری گفت این مکالمه شنود شده نشان میدهد که «تروریستها خود میدانستند که راکت جهاد اسلامی فلسطین، همان راکتی است که شب گذشته به بیمارستان غزه اصابت کرده است».
سخنگوی ارتش اسرائیل متن این مکالمه را با رسانهها به اشتراک گذاشت.
براساس این متن، فردی به مخاطب خود میگوید: «مثل اینکه (راکت) از خود ما بود. میگویند که اینها ترکشهای راکت بود، ترکشهای محلی، مثل ترکشهای اسرائیل نیست. مثل اینکه آن را از قبرستان پشت بیمارستان شلیک کردهاند و همینکه بلند شده، از کار افتاده و روی آنها (افراد در بیمارستان) سقوط کرده».
سرهنگ هگاری گفت از آغاز جنگ جاری، ۴۵۰ فروند از راکتهای شلیک شده به اسرائیل، کار جهاد اسلامی فلسطین بوده است.
این سخنگوی نظامی ادعا کرد که حماس هم میداند که چه اتفاقی افتاده، اما خواسته یک کارزار رسانهای (علیه اسرائیل) آغاز کند.
به گفته این سخنگو، تجزیه و تحلیل تصاویر هوایی اسرائیل هم «ثابت میکند» که هیچ آسیب مستقیمی به بیمارستان وارد نشده، اما محوطه پارکینگ بیمارستان آسیب دیده است.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل هم، سهشنبه شب شبهنظامیان فلسطینی را مسئول حادثه دانسته بود.
اسحاق هرتسوگ، رئیسجمهور اسرائیل هم جهاد اسلامی را مسئول حادثه اعلام کرد.
از سوی دیگر به گفته رسانههای اسرائیل، یک فیلم گرفته شده توسط شبکه الجزیره نشان میدهد در ساعت ۷ شب سهشنبه موج حملات راکتی از غزه به سوی شهرهای اسرائیل جاری بود که گویا از آن میان، یک موشک، به حیاط بیمارستان برخورد میکند.
اسرائیل اطلاعات خود را درباره این رویداد به آگاهی آمریکا رسانده و جو بایدن که چهارشنبه وارد اسرائیل شد هم پیش از ورود به این کشور، حادثه را به عنوان «یک انفجار» محکوم کرد.
ورود جو بایدن به اسرائیل
جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا در حالی که جنگ حماس و اسرائیل به روز دوازدهم خود رسیده، وارد اسرائیل شد.
اسحاق هرتسوگ، رئیسجمهور و بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل از آقای بایدن در فرودگاه بنگوریون استقبال کردند.
آقای بایدن در کنار ملاقات با بنیامین نتانیاهو، در نشست کابینه اضطراری جنگی اسرائیل هم شرکت میکند و همچنین با خانوادههای شماری از آمریکاییهای کشته شده یا ربودهشده در حمله روز ۱۵مهر حماس دیدار خواهد کرد. سفر رئیس جمهور آمریکا به اسرائیل یک دیدار چند ساعته خواهد بود و شامگاه چهارشنبه به پایان میرسد.
آقای بایدن از آغاز به کار دولت بنیامین نتانیاهو با بیان نگرانی تلویحی از عواقب برنامه پیشین دولت او برای تغییرات دستگاه قضایی، ماهها از تماس با نخستوزیر اسرائیل خودداری کرده بود؛ اما ماه گذشته، زمانی که دو رهبر برای حضور در مجمع عمومی سالانه سازمان ملل متحد به نیویورک رفته بودند، دیدار کردند.
جو بایدن از روز حمله حماس به اسرائیل، در تماس تلفنی روزانه با بنیامین نتانیاهو بوده و برحمایت کامل از اسرائیل تأکید کرده است.
گرچه رئیسجمهور آمریکا اشغال احتمالی غزه را اشتباه دانسته، اما تحلیلگران در رسانههای اسرائیل میگویند که او و دولتش نیازهای امنیتی متحد خود را برای ضربه زدن به توان نظامی حماس در غزه درک میکنند.
پیش از ورود آقای بایدن، مایکل کوریلا، فرمانده سنتکام و همچنین لوید آستین، وزیر دفاع و آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا در اسرائیل بودند تا «اطمینان یابند» که همه نیازهای امنیتی اسرائیل برای «دفاع از خود» تأمین میشود.
روزنامه نیویورک تایمز این هفته به نقل از «منابع آگاه» نوشت اسرائیل خواهان کمک اضطراری به مبلغ ۱۰ میلیارد دلار شده و کاخ سفید هم در حال تدوین لایحه اعطای این کمک است.
هیئتی فراحزبی از سناتورهای ارشد آمریکایی در روزهای گذشته در سفر به اسرائیل به اختصاص کمک تازه چراغ سبز نشان داده بود.
اسرائیل میگوید ارزیابی خود از حادثه بیمارستان غزه را با متحدانش به اشتراک گذاشته
به گفته رسانههای اسرائیلی این کشور اطلاعات خود را در مورد رویداد منجر به مرگ شمار زیادی از ساکنین غزه در محوطه بیمارستان الاهلی در این باریکه، در اختیار آمریکا و شمار دیگری از کشورهای متحد خود قرار داده است.
به گزارش یدیعوت آحرونوت و شبکه کان، اطلاعاتی که اسرائیل منتقل کرده «ثابت میکند» راکت شلیک شده توسط نیروهای سازمان جهاد اسلامی فلسطین بوده که به بیمارستان الاهلی اصابت کرده است.
یک مقام ارشد دولتی اسرائیل به یدیعوت آحرونوت گفت فاصله چند ساعته از وقوع رویداد بیمارستان تا واکنش اسرائیل، برای این بود که ارتش اسرائیل بتواند با بررسی جوانب حادثه، پاسخی مستدل تهیه کند.
در ادامه این گزارش و به نقل از همان مقام دولتی آمده که «ارتش میخواست مطمئن شود که این انفجار کار اسرائیل نبوده است اما در این فاصله، «فعالیتهای تبلیغی زیادی در جهان» علیه اسرائیل در رسانهها به راه افتاد.»
این مقام اسرائیلی گفت «جهان غرب توضیحات ما را میپذیرد اما متأسفانه دنیای عرب اسرائیل را مقصر دانسته و استدلالهای ما را قبول ندارد».
پیشتر سخنگوی ارتش اسرائیل هم، با انتشار متن «یک مکالمه شنودشده»، گفت این مکالمه ثابت میکند که شبهنظامیان فلسطینی هم میدانند که حادثه انفجار بیمارستان، ناشی از شلیک موشک جهاد اسلامی بوده و نه حمله اسرائیل.
دیدار بایدن و نتانیاهو
جو بایدن در گفتوگو با نخستوزیر اسرائیل و با اشاره به انفجار بیمارستان الاهلی گفت: «بر اساس آنچه که دیدهام، به نظر میآید که کار طرف مقابل بوده و نه شما. اما خیلیها هنوز مطمئن نیستند؛ بنابراین باید موضوعات زیادی را حلوفصل کنیم».
آقای بایدن همچنین گفت: «حماس مرتکب اقدامات منزجرکنندهای شده که (در مقام مقایسه)، حتی داعش از آن منطقیتر بهنظر میرسد».
رئیس جمهور آمریکا ساعاتی پیش وارد اسرائیل شد و بلافاصله با بنیامین نتانیاهو نخستوزیر این کشور وارد مذاکره شد.