واکنشها به آسیبدیدن کلیسای تاریخی بر اثر حمله هوایی اسرائیل
حماس میگوید بر اثر حمله هوایی اسرائیل به نزدیکی یک کلیسای تاریخی در غزه، «چندین نفر کشته و زخمی» شده اند.
گفته شده که گروهی از مردم غیر نظامی در این کلیسا پناه گرفته بوده اند.
به گفته شاهدان حادثه، به نظر میرسد هدف اصلی حمله هوایی اسرائیل، محلی در نزدیکی کلیسای ارتودکس سنپورفیریوس بوده است. بر این اساس، به دیواره جلوی کلیسا آسیب وارد شده و یک ساختمان چسبیده به آن فرو ریخته؛ موضوعی که باعث زخمی، و چه بسا کشته شدن تعدادی از حاضران شده است.
ارتش اسرائیل در واکنش به این حادثه گفته که جنگندههای این کشور، یک مرکز عملیاتی حماس را، که به سوی اسرائیل راکت و خمپاره پرتاب میکرده، هدف قرار داده اند. ارتش اسرائیل در ادامه تأیید کرده که بر اثر این حمله، دیوار یک کلیسا هم فرو ریخته و از در جریان بودن تحقیقات درباره تلفات احتمالی ناشی از آن، خبر داده است.
کلیسای سنپورفیریوس، قدیمیترین کلیسای فعال در غزه است که در بخش تاریخی این شهر قرار دارد.
کلیسای ارتدوکس اورشلیم، ضمن محکوم کردن این حمله، گفته: «حمله به کلیساها، در حالیکه به آوارگان و بخصوص زنان و کودکانی پناه دادهاند که بر اثر حملات اسرائیل بی خانمان شده اند، یک جنایت جنگیاست که نباید نادیده گرفته شود.»
تخلیه شهر شمالی اسرائیل در نزدیکی مرز لبنان
ارتش اسرائیل میگوید در حال خارجکردن شهروندان از شهر کیریات شمونا در نزدیکی مرز لبنان است.
بر اساس بیانیه ارتش که در شبکه ایکس، توئیتر سابق، منتشر شده، فرمان تخلیه شهر را یوآو گالانت وزیر دفاع تأیید کرده و به اطلاع شهردار رسیدهاست.
شهروندان در مهمانسراهایی به هزینه دولت اسکان داده میشوند.
کیریات شمونا، با جمعیتی در حدود ۲۳۰۰۰ نفر، طی روزهای اخیر چند بار هدف اصابت راکتهای شلیکشده از لبنان قرار گرفته بود.
کشتهشدن دستکم ۲۱ روزنامهنگار در درگیریهای اسرائیل و حماس
کمیته حمایت از روزنامهنگاران، سی.پی.جی.، میگوید از آغاز درگیریهای اخیر اسرائیل و حماس، دستکم ۲۱ روزنامهنگار کشته شده اند.
بر اساس گزارش تازه این نهاد، تاکنون دستکم ۱۷ روزنامهنگار فلسطینی، سه اسرائیلی، و یک لبنانی جان خود را از دست داده اند. هشت روزنامهنگار هم زخمی شده اند و سه نفر هم مفقودند.
این کمیته تأکید کرده که در حال بررسی گزارشهایی درباره کشته، زخمی، تهدید، یا مفقود شدن تعداد بسیار بیشتری از روزنامهنگاران و همینطور موارد آسیبرسانی عمدی به محل کار یا خانه آنها است.
این نهاد صنفی با تأکید بر غیرنظامیبودن روزنامهنگاران، از همه طرفهای درگیر خواسته برای تضمین امنیت آنها، اقدام کنند.
تشدید تحرکات دیپلماتیک، همزمان با افزایش احتمال آغاز عملیات زمینی اسرائیل در غزه
جو بایدن رئیس جمهور آمریکا در نطقی تلویزیونی، خواستار تخصیص «میلیاردها دلار» کمک اضطراری به اسرائیل شد؛ موضوعی که البته با توجه به نامشخص بودن تکلیف رئیس کنگره، تا حدی پیچیده شده است.
آقای بایدن همزمان، درباره وضعیت غیرنظامیان فلسطینی هم گفت: «نمیتوانیم فلسطینیهای بیگناهی را که تنها خواستهشان زندگی در آرامش و داشتن فرصت است، نادیده بگیریم.»
در تحولی دیگر قرار است تا ساعاتی دیگر شارل میشل و اورسولا فن در لاین، روسای شورا و کمیسیون اروپا وارد واشینگتن شده و درباره اتخاذ موضعی واحد در قبال جنگ غزه، و البته اوکراین، با رئیس جمهوری آمریکا گفتوگو کنند.
در همین حال، ریشی سوناک، نخستوزیر بریتانیا هم پس از رایزنی با مقامهای اسرائیل و عربستان سعودی در روز پنجشنبه، امروز به قاهره میرود تا وضعیت اسرائیل و غزه را با شرکای منطقهای کشورش، به بحث بگذارد.
همزمان فیلیپه لاتزارینی، مدیر آژانس کمک به آوارگان فلسطینی، با اشاره به شرایط اسفبار غیرنظامیان در غزه، بار دیگر درباره قرار داشتن خاورمیانه در لبه پرتگاه هشدار داده و گفته به نظر میرسد جهان در حال «عاریشدن از انسانیت» است.
همه اینها در حالیست که گمانهزنیها درباره آغاز عملیات زمینی ارتش اسرائیل در غزه، رو به افزایش است. یوآو گالانت وزیر دفاع اسرائیل در دیدار با سربازانی که در نزدیکی مرز غزه مستقر شده اند، خطاب به آنها گفته: «شما الان غزه را از دور میبینید. بهزودی آنجا را از داخل خواهید دید!»
از سوی دیگر، واکنشها به فرو ریختن بخشی از یک کلیسای تاریخی در غزه، بر اثر حمله هوایی اسرائیل هم ادامه دارد. گفته میشود در این حادثه، تعدادی از فلسطینیانی که در کلیسا پناه گرفته بوده اند، کشته یا مجروح شده اند.
لحظهشماری مردم غزه برای گشودهشدن گذرگاه رفح
مصر میگوید برای تسهیل ورود کمکهای بشردوستانه به غزه، بلوکهای بتنی در نزدیکی گذرگاه رفح را برداشته است.
پیشتر گفته شده بود که جادههای منتهی به گذرگاه رفح، نیاز به تعمیر دارند تا عبور کامیونهای حامل آب، غذا و دارو، امکانپذیر شود.
جو بایدن رئیس جمهور آمریکا هم گفته بود قرار است ابتدا ۲۰ کامیون وارد غزه شوند تا شیوه توزیع کمکها، بدون اینکه حماس از آنها منتفع گردد، آزمایش شود.
اسرائیل تأکید کرده که اجازه ورود سوخت به غزه را نخواهد داد. این در حالیست که کمبود سوخت تاکنون باعث تعطیلی پنج بیمارستان در نوار غزه شده است.
هشدار درباره کمبود وقت باقیمانده برای نجات مردم غزه
یکی از مدیران آژانس کمک به آوارگان فلسطینی، درباره محدودیت جدی زمان برای نجات غیرنظامیان غزه هشدار داد.
ژولیت توما میگوید غزه در طول دو هفته اخیر، تبدیل به «جهنم» شده است.
مدیر این آژانس سازمان ملل متحد یادآوری کرده که: «تقریبا دو هفته گذشته؛ دو هفته بسیار طولانی، که این نهاد نتوانسته هیچ محمولهای را وارد غزه کند.»
خانم توما هشدار داده که نمیداند گذرگاه رفح، کی باز خواهد شد و زمان، به سرعت در حال از دسترفتن است.
تلاش چین برای کاستن از تنشهای اسرائیل و حماس
نماینده خاورمیانهای چین در نخستین دور از تلاشهای این کشور برای «کاستن از تنشهای جنگ اسرائیل و حماس»، وارد قطر شد.
ژای جون در بدو ورود به دوحه، با میخاییل بوگدانوف همتای روسش، و محمد بن عبدالعزیز الخلیفی دیپلمات ارشد قطری دیدار و گفتوگو کرد.
وزارت خارجه چین گفته این کشور به همراه روسیه در تلاش هستند تا در اسرع وقت، از شدت تنشها در منطقه بکاهند و در از سر گیری گفتوگوهای صلح بین اسرائیل و فلسطینیان، نقش مثبتی ایفا کنند.
نماینده چین در گفتوگو با وزیر کشور قطر، با اشاره به اینکه وضعیت جاری بین اسرائیل و فلسطینیان، «به نفطه بحرانی رسیده»، نفوذ قابل توجه قطر بر موضوع فلسطین را یادآوری کرد.
گفتوگوی سران بریتانیا و قطر درباره اهمیت ممانعت از گسترش تنشها در خاورمیانه
ریشی سوناک نخستوزیر بریتانیا در ادامه سفرهای منطقهایاش، با شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر دیدار و گفتوگو کرد.
در طرف بر «ضرورت» رسیدن غذا، آب و دارو به غزه تاکید کردند.
به گفته دفتر نخستوزیری بریتانیا، رهبران دو کشور، با تأکید بر اهمیت جلوگیری از گسترش خشونتها در منطقه، مسئولیت رهبران برای حداکثر تلاش در این زمینه را یادآوری کردند.
هر دو طرف همچنین «کشتهشدن افراد غیرنظامی در جریان حمله حماس به اسرائیل» را، بهتآور و ناراحتکننده توصیف کردند.
آقای سوناک در ادامه سفرهایش، وارد قاهره خواهد شد.
حضور دبیرکل سازمان ملل متحد در نزدیکی گذرگاه رفح
آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد، برای تسریع بازگشایی گذرگاه رفح و تسهیل کمکرسانی به بیش از دو میلیون شهروند منطقه تحت محاصره غزه، از صحرای سینا وارد این منطقه شد.
دهها کامیون حامل آب و غذا در انتظار صدور مجوز برای ورود به غزه هستند.
به گفته مقامهای مصری، ابتدا باید جاده ارتباطی صحرای سینا با غزه، که در حملات اسرائیل آسیب دیده، تعمیر شود تا کامیونها بتوانند از این گذرگاه عبور کنند.
از طرف دیگر، اسرائیل هم با ابراز نگرانی از احتمال «افتادن محمولههای امدادی بهدست حماس»، تا کنون با گشودهشدن این گذرگاه موافقت نکرده.
آقای گوترش در جمع حاضران در کنار گذرگاه رفح، خواستار ورود هرچه سریعتر کامیونها به غزه شد.
توصیه سفارت عمان در بیروت به شهروندان این کشور برای ترک سریع لبنان
سفارت عمان در بیروت، با انتشار پستی در شبکه ایکس، توئیتر سابق، از همه عمانیها خواست بدون فوت وقت لبنان را ترک کنند.
افزایش تنشهای مرزی بین حزبالله لبنان و اسرائیل باعث اقدامات پیشگیرانه برخی کشورها شده.
در تحولی دیگر ارتش اسرائیل، ساکنان شهر ۲۳۰۰۰ نفری کیریات شمونا در فاصله دو کیلومتری مرز لبنان را از این شهر خارج کرد.