بازرس سازمان ملل میگوید که اسرائیل در جنگ با حماس باید از غیرنظامیان محافظت کند
یکی از بازرسان ویژه سازمان ملل متحد گفت اگرچه حملات حماس به اسرائیل جنایت جنگی و جنایت علیه بشریت است، اما واکنش اسرائیل باید مطابق قوانین بینالمللی باشد که بر ضرورت حفاظت از غیرنظامیان و عدم هدف قرار دادن مدارس، بیمارستانها و پناهجویان تاکید دارد.
فیونولا نی اولاین، گزارشگر ویژه سازمان ملل مسئول برای حمایت از حقوق بشر و مقابله با تروریسم، روز دوشنبه در یک نشست خبری گفت، وقتی این قوانین حقوق بشردوستانه بینالمللی نقض میشود، یعنی جنایت جنگی رخ داده است.
وی گفت، اسرائیل باید از انجام «اشتباهی» که ایالات متحده پس از ۱۱ سپتامبر مرتکب شد، یعنی از «نقض فاحش و سیستماتیک حقوق بشر»، اجتناب کند.
او همچنین نظر آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد را که معتقد است دستور اسرائیل برای انتقال ۱.۱ میلیون نفر در شمال غزه به جنوب «عواقب ویرانگری» خواهد داشت، تکرار کرد.
خانم اولاین گفت که او و بسیاری دیگر در سازمان ملل متحد به همراه دبیرکل سازمان ملل این مسئله را محکوم کردند، «و همچنین روشن است که قطع آب و برق، که به غیرنظامیان آسیب شدید میرساند، ممکن است جنایت جنگی باشد.»
کشته شدن ۶ تن دیگر از کارکنان آژانس کمک به آوارگان فلسطینی
تنها ظرف ۲۴ ساعت گذشته شش تن از کارکنان آژانس کمک به آوارگان فلسطینی، وابسته به سازمان ملل متحد، در غزه کشته شده اند.
به گفته این نهاد، از آغاز جنگ حماس و اسرائیل در هفتم اکتبر، کمتر از سه هفته پیش، ۳۵ تن از کارکنان این آژانس جان خود را از دست داده اند.
ورود رئیس جمهور فرانسه به اسرائیل
امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه برای ابراز همبستگی کامل کشورش با اسرائیل صبح سهشنبه دوم آبانماه وارد این کشور شد.
قرار است آقای مکرون در این دیدار همچنین از مقامهای اسرائیلی بخواهد که در «حفاظت از غیرنظامیان غزه» بکوشند.
در حالیکه حملات هوایی اسرائیل به باریکه غزه بیوقفه ادامه دارد و ارتش اسرائیل هم برای آغاز عملیات زمینی گسترده آماده میشود، شمار کشته شدگان فلسطینی در باریکه غزه از ۵۰۰۰ عبور کرده است.
افزایش کشتهشدگان فلسطینی در غزه
حماس میگوید بر اثر حملات هوایی اسرائیل در طول شب منتهی به سهشنبه، دستکم ۱۴۰ نفر کشته و صدها نفر زخمی شدهاند.
به گفته مقامهای غزه از آغاز جنگ جاری بین اسرائیل و حماس، بیش از ۵۰۰۰ تن از ساکنان غزه جان خود را از دست داده اند.
جنگ جاری بدنبال حمله غافلگیرکننده حماس به اسرائیل در هفتم اکتبر، کمتر از سه هفته پیش، آغاز شد؛ حملهای که به کشته شدن بیش از ۱۴۰۰ اسرائیلی عمدتا غیرنظامی انجامید.
افزایش حملات هوایی اسرائیل به غزه
ارتش اسرائیل میگوید طی ۲۴ ساعت گذشته بیش از ۴۰۰ موضع را در غزه هدف قرار داده است.
در مطلبی که در شبکه ایکس، توئیتر سابق، منتشر شده ارتش اسرائیل نوشته که این اهداف، از جمله شامل شبه نظامیان حماس بوده که در حال آمادگی برای شلیک راکت به اسرائیل بوده اند.
بر همین اساس، از دیگر اهداف این عملیات، تونلی بوده که امکان نفوذ نیروهای حماس به اسرائیل را از طریق دریا میسر میکرده است.
در ادامه همین مطلب تأیید شده که چند مقر فرماندهی حماس هم که در مساجد فعال بوده اند، هدف قرار گرفته اند.
نامه بیش از ۳۰۰ چهره معروف هالیوودی به بایدن در مورد جنگ اسرائیل و حماس
بیش از ۳۰۰ نفر از چهرههای هالیوود، از جمله مدونا، کریس راک، گوئینت پالترو، جری ساینفلد، بردلی کوپر و تایلر پری، از تلاشهای جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، در ارتباط با جنگ اسرائیل و حماس تمجید کردند و از او خواستند تا زمانی که همه گروگانهای اسرائیلی از غزه آزاد نشدهاند «آرام نگیرد.»
در این نامه سرگشاده که روز دوشنبه منتشر شد، مجریان، تهیهکنندگان و صاحبنظران صنعت فیلم و نمایش آمریکا خطاب به چهل و ششمین رئیس جمهور این کشور نوشتند که از «باورهای اخلاقی خللناپذیر و رهبری او و حمایت تزلزلناپذیر او از یهودیان که از زمان تأسیس گروه حماس با تهدید و ارعاب از سوی این گروه مواجه بودهاند»، تشکر میکنند.
در ادامه این نامه آمده است که «همه ما یک چیز را میخواهیم: آزادی برای اسرائیلیها و فلسطینیها که در کنار هم در صلح زندگی کنند. رهایی از خشونت وحشیانهای که حماس میگستراند، و از همه مهمتر، در این لحظه، آزادی برای گروگانها.»
برنامه دولت بایدن برای تخلیه اضطراری صدها هزار شهروند آمریکا از خاورمیانه به عنوان «آخرین راهکار»
به نوشته روزنامه واشینگتن پست، دولت جو بایدن برای تخلیه احتمالی صدها هزار شهروند آمریکایی از خاورمیانه آماده میشود.
بر اساس این گزارش که دوشنبه شب اول آبان منتشر شد، در صورت عدم امکان توقف جنگ میان حماس و اسرائیل، دولت آمریکا تخلیه اضطراری صدها هزار شهروند خود از اسرائیل، لبنان و کشورهای دیگر منطقه را در دستور کار دارد.
واشینگتن پست به نقل از «چهار منبع آگاه آمریکایی»، بدون بردن نام آنها، نوشت، تخلیه در چنین ابعادی آخرین راهکار در شرایط کنونی خواهد بود، اما به گفته یکی از چهار منبع، «نداشتن برنامه برای هر سناریوی احتمالی، غیرمسئولانه خواهد بود».
سه تن از منابعی که این روزنامه با آنها گفتوگو کرده، اظهار داشتند که با وجود حمایت قاطع و آشکار واشینگتن از اسرائیل، دولت بایدن از چشمانداز تشدید تنش نیز بهشدت نگران است و از این روی، در روزهای اخیر توجه خود را نیز تا حدی به تهیه تدارکات پیچیدهای معطوف کرده که در صورت لزوم اجرایی شدن انتقال ناگهانی شمار زیادی از شهروندان از خاورمیانه، ناچار به اجرایی کردن آن باشد.
بر اساس برآورد وزارت خارجه آمریکا، تا آغاز حمله حماس به اسرائیل در روز ۱۵ مهر، حدود ۶۰۰ هزار شهروند آمریکایی در اسرائیل و ۸۶ هزار آمریکایی دیگر در لبنان سکونت داشتند. دهها هزار تن دیگر هم ساکن کشورهای دیگر منطقه هستند.
یکی از مقامات آمریکایی به نوشته واشینگتن پست گفت دولت آقای بایدن «بسیار، بسیار، بسیار نگران است» که درگیریهای مرز شمالی اسرائیل با حزبالله «از کنترل خارج شود».
تأثیر جنگ غزه بر اقتصاد جهانی
رئیس بانک جهانی میگوید جنگ حماس و اسرائیل، می تواند منجر به ضربهای «جدی» به روند توسعه اقتصاد جهانی شود.
آجای بانگا، که در کنفرانس سرمایهگذاری در عربستان سعودی صحبت میکرد، با تأکید بر اینکه هماکنون در «بزنگاهی بسیار خطرناک» هستیم، گفت با توجه به آنچه که در اسرائیل و غزه میگذرد، معتقدم که در نهایت ضربهای که به اقتصاد جهان وارد میشود، بسیار جدی خواهد بود.
هشدار هرتسوگ به لبنان در کنار رئیس جمهور فرانسه
اسحاق هرتسوگ، رئیسجمهور اسرائیل روز سهشنبه، دوم آبان در دیدار با امانوئل مکرون، همتای فرانسوی خود که برای بیان همدردی با مردم اسرائیل در حمله حماس به این کشور رفته، گفت: «حماس مرتکب یکی از بزرگترین و فجیعترین جنایات در دوران مدرن تاریخ شد، ما شاهد جنایات آشکار علیه بشریت بودیم.»
آقای هرتسوگ گفت: «ما بر نابودی حماس و بازگرداندن شهروندان خود به آغوش عزیزانشان تمرکز کردهایم اما اگر حزبالله نیز بخواهد مردم ما را هدف قرار دهد، لبنان هم بهای سنگینی خواهد پرداخت.»
سخنان رئیسجمهور اسرائیل در مورد لبنان در حالی است که فرانسه نفوذ سنتی دیرینهای در لبنان دارد و آقای مکرون همواره در مورد سرنوشت لبنان اظهارنظر کرده و بارها به آن کشور سفر کرده است.
اسحاق هرتسوگ در مورد تنشهای نظامی دو هفته و نیم اخیر در مرز شمالی اسرائیل، به آقای مکرون گفت «حزبالله با آتش بازی میکند و امپراتوری شیطانی ایران حامی آن است و برای آسیب رساندن به ثبات کل منطقه تلاش میکند اما ما به دنبال باز شدن جبهه جنگ در مرز شمالی یا با هیچ کس دیگر نیستیم.»
امانوئل مکرون در یک توییت از فرانسویانی یاد کرده است که در حمله حماس به اسرائیل جان باختند:
امانوئل مکرون در پاسخ به همتای اسرائیلی خود گفت: «مطمئن باشید که اسرائیل را در جنگ با تروریسم تنها نگذاشته و این وظیفه ما است که با چنین تروری مبارزه کنیم.»
رئیسجمهور فرانسه افزود رویدادهایی که مردم اسرائیل در روزهای گذشته از ناحیه حمله حماس دیدند، «هرگز فراموش نخواهد شد».
آقای مکرون پیش از رفتن به اسرائیل گفته بود شواهد سازمانهای اطلاعاتی فرانسه هم گویای آن است که ظاهرا حمله راکتی خود
فلسطینیان سبب کشته شدن مردم غزه در رویداد هفته گذشته در بیمارستان الاهلی شد.
انتقال دو گروگان سالخورده آزادشده به بیمارستانی در تلآویو
دو بانوی سالمند اسرائیلی که دوشنبه شب اول آبان پس از ۱۷ روز در اسارت حماس آزاد شده و از طریق مصر به اسرائیل تحویل داده شدند، برای معاینات پزشکی به بیمارستانی در شهر تلآویو انتقال یافتند.
یکی از آنها یوخِوِد لیفشیتس ۸۵ ساله و دیگری، نوریت کوپر ۸۰ ساله دیشب از مرز غزه با مصر، با بالگرد اسرائیلی به بیمارستان تلآویو برده شدند.
شوهر هر دو زن آزاد شده، که سنی بیشتر از همسرانشان دارند، هنوز در اسارت حماس هستند.
عودِد لیفشیتس، همسر ۸۶ ساله خانم یوخِوِد، روزنامهنگار شناخته شدهای در اسرائیل است و یکی از قدیمیترین فعالان چپگرا برای رفاه زندگی فلسطینیها به شمار میرود.
آقای لیفشیتس دههها در روزنامههای چپگرا در راستای لزوم صلح با فلسطینیان قلم زده و منتقد سیاستهای دولتهای اسرائیل بوده است.
سرپرستار بیمارستان به رسانهها گفت ظاهرا حال عمومی دو بانوی سالخورده خوب است و دیداری پرهیجان بین آنها و بستگانشان انجام شد.
به گزارش رسانههای اسرائیل، از ۴۵۰ تن ساکنین کیبوتص نیرعوز، محل زندگی دو زن سالخورده، ۱۹۰ نفر از حمله حماس باقی مانده و بقیه کشته شده و شماری هم به اسارت برده شدند.
هنوز دستکم ۲۲۰ اسرائیلی دیگر شامل نوزاد ۹ ماهه و دهها کودک خردسال و نوجوان در اسارت حماس ماندهاند.