دولت آمریکا ۱۳ فرد و نهاد مسئول تامین مالی حوثیهای یمن از طریق فروش کالاهای ایرانی را هدف تحریمهای جدید خود قرار داد.
وزارت خزانهداری آمریکا روز پنجشنبه ۱۶ آذر با انتشار بیانیهای اعلام کرد که دفتر کنترل داراییهای خارجی این وزارتخانه این افراد و نهادها را که مسئول تامین دهها میلیون دلار ارز حاصل از فروش کالاهای ایرانی بودهاند، تحریم کرده است.
خزانهداری آمریکا اضافه کرده که این اقدام افراد و نهادهای تحریمشده با حمایت نیروی قدس سپاه پاسداران صورت گرفته است.
در بیانیه صادرشده آمده که این افراد از طریق شبکه پیچیدهای از صرافیها و شرکتها در حوزههای قضایی متعدد، تحت نظارت حوثیها و یک تسهیلکننده مالی سپاه به نام سعید الجمال، به عنوان مجرای مهم ارسال پول از ایران به حوثیهای یمن عمل میکنند.
برایان ای. نلسون، معاون وزیر خزانهداری آمریکا در امور تروریسم و اطلاعات مالی در این بیانیه گفت: «حوثیها همچنان از ایران کمک مالی و حمایتی دریافت میکنند و نتیجه آن تعجبآور نیست: حملات غیرقانونی به زیرساختهای غیرنظامی و کشتیرانی تجاری، مختل کردن امنیت دریایی و تهدید تجارت تجاری بینالمللی.»
او افزود که وزارت خزانهداری آمریکا به اقدام علیه تسهیلات مالی و شبکههای تدارکاتی که این فعالیتهای بیثباتکننده را ممکن میسازند، ادامه خواهد داد.
تحریمهای جدید آمریکا چند روز پس از آن اعمال شده که ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا، سنتکام، از حمله حوثیها به سه شناور تجاری در آبهای جنوب دریای سرخ خبر داد.
سنتکام در بیانیهای نوشته بود باور دارد این حملات را حوثیها انجام دادهاند، اما این اقدام «به شکل کامل توسط ایران امکانپذیر شده است.»
این بیانیه افزود که ناو «یواساس کارنی» به درخواستهای کمک این سه کشتی تجاری که مرتبط با ۱۴ کشور هستند، پاسخ داد و به آنها کمک کرد.
گروه حوثیهای یمن قبل از آن مدعی شده بود دو کشتی به نامهای «یونیتی اکسپلورر» و «نامبر ناین» را که «اسرائیلی» دانسته، مورد هدف قرار داده است.
در بیانیه روز پنجشنبه وزارت خزانهداری آمریکا تاکید شده که از ماه اکتبر تاکنون، حوثیها حملات موشکی و پهپادی متعددی را انجام دادهاند که زیرساختهای غیرنظامی اسرائیل و کشتیهای تجاری در دریای سرخ و خلیج عدن را تهدید کرده است.
این وزارتخانه ادامه داد که کشتیهای جنگی ایالات متحده فعال در آبهای بینالمللی مجبور شدهاند در دفاع از خود به حملات موشکی حوثیها پاسخ دهند.
آمریکا تاکید کرده که چنین اقداماتی، بیثباتی منطقه را بیشتر میکند و خطر گسترش درگیری بین اسرائیل و گروه افراطی حماس را به دنبال دارد.
واشینگتن پیشتر نسبت به گسترش جنگ جاری در خاورمیانه میان اسرائیل و حماس با مداخله دیگر گروههای تحت حمایت جمهوری اسلامی هشدار داده بود.
حماس در فهرست گروههای تروریستی آمریکا و اتحادیه اروپاست، و در عین حال از حمایت ایران و گروههای نیابتی آن در منطقه برخوردار است.
در شبکه مورد تحریمهای جدید آمریکا علیه افراد و نهادهای مسئول تامین مالی حوثیها، سعید الجمال نقش اصلی را دارد.
بر اساس بیانیه وزارت خزانهداری آمریکا، او مستقر در ایران است و سالها به مجموعهای از صرافیها هم در یمن و هم در خارج از این کشور دسترسی داشته تا درآمدهای حاصل از فروش کالاهای ایرانی را به حساب حوثیها واریز کند.
آمریکا تاکنون بارها تحریمهایی را علیه حوثیها وضع کرده است. از جمله در اسفندماه ۱۴۰۰، وزارت خزانه داری آمریکا مجموعهای از افراد حقیقی و حقوقی را تحریم کرد که با قاچاق فرآوردههای نفتی و سایر مواد اولیه و کالاهای مصرفی در خاورمیانه، آسیا و آفریقا به حوثیهای یمن کمک میکردند.