پس از آنکه جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز یکشنبه یوهان فلودروس، کارمند سوئدی اتحادیه اروپا را بیگناه خواند و خواستار آزادی فوری او شد، قوه قضائیه جمهوری اسلامی در همین روز این شهروند سوئدی را به «همکاری اطلاعاتی گسترده با اسرائیل» متهم کرد و سخنگوی وزارت خارجه ایران نیز به جوزپ بورل واکنش نشان داد.
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی روز دوشنبه ۲۰ آذر در نشست خبری خود در پاسخ به پرسشی در مورد واکنش آقای بورل گفت: «اتهامات و جرایم مرتکبشده از سوی این شهروند سوئدی مشخص است و مستندات کافی در ارتباط با جرایمی که وی مرتکب شده است وجود دارد و جزئیات در این زمینه به دولت متبوع این شهروند اعلام شده است.»
او شواهد و «مستنداتی» در این مورد ارائه نداد.
ناصر کنعانی در ادامه نیز گفت که «وضعیت این شهروند سوئدی روند قضایی خود را طی میکند» و مدعی شد که «قوه قضائیه ایران مستقل است و به وظایف ذاتی خود در این زمینه عمل میکند.»
درپی این اظهارات سخنگوی وزارت خارجه ایران، اولف کریستِرسن، نخستوزیر سوئد روز دوشنبه خواستار آزادی فوری یوهان فلودِروس در ایران شد.
قوه قضائیه جمهوری اسلامی یوهان هنریک نیلز فلودروس، کارمند سوئدی اتحادیه اروپا که در تهران زندانی است را به «افساد فیالارض» و «اقدامات گسترده علیه امنیت کشور» از طریق «همکاری اطلاعاتی گسترده با اسرائیل» متهم کرده است.
خبرگزاری میزان، وابسته به قوه قضائیه جمهوری اسلامی روز یکشنبه، ۱۹ آذرماه گزارش داد که نماینده دادستان در اولین جلسه رسیدگی به اتهامات این شهروند سوئدی خواستار مجازات آقای فلودروس بر اساس «ماده ۲۸۶ قانون مجازات اسلامی» شده است.
بر اساس این ماده هر فردی «به طور گسترده مرتکب جرائم علیه امنیت داخلی یا خارجی کشور» گردد به گونهای که «موجب اخلال شدید در نظم عمومی کشور و ناامنی» شود، «مفسد فیالارض محسوب» و به اعدام محکوم میشود.
بر اساس گزارش خبرگزاری میزان نماینده دادستان در جلسه دادگاه آقای فلودروس که در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران برگزار میشد، مدعی «ارتباط» یوهان فلودروس با «عوامل» اسرائیل شده و او را متهم کرده است که «در قالب پروژههای برانداز با محوریت مؤسسات آمریکایی، اسرائیلی و اروپایی شناختهشده» علیه جمهوری اسلامی در «حوزه جمعآوری اطلاعات» فعالیت میکرده است.
نماینده دادستان گفته است که حضور آقای فلودروس «با پوشش کارمند اتحادیه اروپا» و «همراه کمیساریای عالی سازمان ملل در أمور پناهندگان» انجام شده است.
خبرگزاری میزان، وابسته به قوه قضائیه جمهوری اسلامی در حالی تمام گزارش خود از این جلسه دادگاه را به اظهارات نماینده دادستان اختصاص داده که هیچ نام یا عکسی از او را منتشر نکرده است.
درحالی که سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی اکنون میگوید در مورد این پرونده «مستندات کافی» به سوئد ارائه داده، دولت سوئد یا مقامات اتحادیه اروپا تاکنون دریافت چنین «مستنداتی» از سوی جمهوری اسلامی را تأیید نکردهاند.
سخنگوی وزارت خارجه سوئد روز یکشنبه در ایمیلی به رویترز گفت: «یوهان فلودروس خودسرانه بازداشت شده است و هر اتهامی [علیه او] نادرست است.»
این سخنگو افزود: «ما این را در سطوح و زمانهای مختلف به وضوح به ایران منتقل کردهایم که جدیدترین آن دیروز [روز شنبه] بود.»
وزیر خارجه سوئد روز شنبه از آغاز محاکمه یوهان فلودروس، کارمند سوئدی اتحادیه اروپا زندانی در ایران٬ خبر داده بود.
توبیاس بیلستروم در این مورد به خبرگزاری سوئدی «تیتی» گفته بود: «به من اطلاع دادند که محاکمه یوهان فلودروس در تهران آغاز شده است. کاردار سوئد در دادگاه حضور داشت، اما به او اجازه شرکت در جلسه دادگاه داده نشد.»
وزیر خارجه سوئد تصریح کرد که کاردار این کشور درخواست شرکت در جلسه بعدی رسیدگی به پرونده یوهان فلودروس را ارائه کرده است.
دستگیری این شهروند سوئدی در شرایطی صورت گرفت که روابط تهران و استکهلم در سالهای اخیر پرتنش شده است.
تهران خواهان آزادی حمید نوری است که به دلیل دست داشتن در اعدامهای دستهجمعی زندانیان سیاسی در ایران، از سوی دستگاه قضایی سوئد به حبس ابد محکوم شده است.
پیشتر، ایران نیز حبیب اسیود، شهروند دوتابعیتی ایرانی-سوئدی را که در ترکیه ربوده شده بود، اعدام کرد.
همچنین یک پزشک دوتابعیتی ایرانی-سوئدی به نام احمدرضا جلالی در ایران به اتهام جاسوسی به اعدام محکوم شده است.