عضو کمیسیون تلفیق بودجه مجلس شورای اسلامی با اشاره به انتخابات پیشروی مجلس میگوید بعید است که در زمان محدودی که داریم امکان تصویب لایحه باشد.
جبار کوچکینژاد، عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات یک روز بعد از رد کلیات لایحه بودجه پیشنهادی دولت ابراهیم رئیسی برای سال آینده توسط مجلس شورای اسلامی گفت بودجه پیشنهادی ناترازی ۳۰۰ هزار میلیارد تومانی دارد و نباید در تصویب آن عجله کرد.
آقای کوچکینژاد روز چهارشنبه ۲۲ آذرماه گفت با توجه به اینکه انتخابات مجلس در پیش است، احتمالاً بودجه سال آینده چند دوازدهم بسته میشود.
انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی ۱۱ اسفند ۱۴۰۲ برگزار خواهد شد، اما مجلس دوازدهم در خرداد ۱۴۰۳ کار خود را آغاز خواهد کرد.
این بدان معناست که مجلس احتمالاً تنها بودجه چند ماه ابتدایی سال آتی را تصویب خواهد کرد.
اظهارات این عضو کمیسیون تلفیق در حالی است که محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی روز سهشنبه و در پی رد لایحه بودجه پیشنهادی دولت، از کسری «قابل توجه» لایحه بودجه خبر داده و گفته بود با پیشنهاد تصویب «دو دوازدهم» بودجه سال آینده نیز مخالف است.
آقای کوچکینژاد میگوید لایحه بودجه پیشنهادی دولت کسری بالای ۳۰۰ هزار میلیارد تومانی دارد.
در این میان سازمان برنامه و بودجه ایران روز چهارشنبه در واکنش به رد لایحه بودجه پیشنهادی دولت توسط مجلس مدعی شده است دولت تنها کلیات درآمدهای دولت را ارائه داده و بخش مصارف بودجه هنوز به مجلس ارائه نشده است.
این نهاد دولتی در ادامه ادعای خود گفته است «به اذعان کارشناسان لایحه بودجه ۱۴۰۳ واقعگرایانهترین بودجه در سالهای اخیر است».
سازمان برنامه و بودجه ایران میگوید دولت در نظر دارد بعد از تصویب درآمدهای لایحه بودجه، بخش مصارف و هزینههای بودجه را ارائه کند: «قطعا در بخش دوم لایحه بودجه (مصارف) که پس از تصویب بخش اول (منابع) ارائه خواهد شد، مصارف کاملا در تراز با منابع مصوب تنظیم خواهد شد».
به رغم ادعای سازمان برنامه و بودجه، در لایحه پیشنهادی دولت که در فضای مجازی نیز رسما منتشر شده، کلیات بخش هزینهها نیز درج شده بود.
همچنین ادعای سازمان برنامه و بودجه برای تلاش دولت ابراهیم رئیسی برای اجتناب از کسری بودجه در حالی است که همین سازمان در سال جاری بارها کسری هنگفت بودجه نفتی دولت و عدم تحقق آن را تایید کرده و حمیدرضا حاجیبابایی، رئیس کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۳ نیز روز سهشنبه اعلام کرد در هشت ماه اول امسال، «۲۰۰ هزار میلیارد تومان» از درآمدهای نفتی محقق نشده است.
دولت رئیسی برای هشت ماه ابتدایی امسال ۴۰۰ هزار میلیارد تومان درآمد نفتی در نظر گرفته بود و کسری ۲۰۰ هزار میلیارد تومانی درآمدهای نفتی نشان میدهد که تنها نیمی از بودجه نفتی هشت ماهه دولت رئیسی تحقق یافته است.
عدم تحقق نیمی از درآمدهای نفتی بودجه در حالی است که دولت رئیسی برای سال آینده پیشبینی خود از حجم صادرات نفت را تنها ۱۰ درصد کاهش داده و انتظار دارد در سال آینده روزانه یک میلیون و ۳۵۰ هزار بشکه نفت و میعانات نفتی صادر شود.
آمارهای شرکتهای ردیابی نفتکشها و نهادهای بینالمللی حاکی است که متوسط صادرات روزانه نفت ایران به رغم افزایش نسبی در تابستان امسال، دوباره به مدار یک میلیون بشکه در روز رسیده و از طرفی بخش قابل توجهی از درآمدهای نفتی صرف دور زدن تحریمها و تخفیف به پالایشگاههای چینی میشود.
ار طرفی، در حالی که کشور با رکود، فقر و تورم فزاینده مواجه است، دولت رئیسی پیشبینی کرده است که درآمدهای مالیاتی کشور در سال آینده دو برابر شود.