لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۶:۱۴

خامنه‌ای بر جنازه فرمانده کشته‌شده سپاه در سوریه نماز خواند و با خانواده‌اش دیدار کرد


رهبر جمهوری اسلامی بر جنازه رضی موسوی، از فرماندهان سپاه که در سوریه کشته شد نماز خواند
رهبر جمهوری اسلامی بر جنازه رضی موسوی، از فرماندهان سپاه که در سوریه کشته شد نماز خواند

سه روز پس از اعلام خبر کشته شدن سید رضی موسوی، از فرماندهان ارشد سپاه پاسداران در سوریه، علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، روز پنجشنبه هفتم دی‌ماه بر جنازه او نماز خواند و با خانواده‌اش دیدار کرد.

وبسایت رهبر جمهوری اسلامی عکس‌هایی را از این مراسم و این دیدار منتشر کرده که در آن حسین سلامی فرمانده کل سپاه و اسماعیل قاآنی فرمانده نیروی قدس سپاه نیز حضور دارند.

این اقدام رهبر جمهوری اسلامی ایران می‌تواند نشان از اهمیت و جایگاه نظامی رضی موسوی باشد. علی خامنه‌ای مراسم مذهبی مشابهی را نیز بعد از کشته شدن قاسم سلیمانی، فرمانده وقت نیروی قدس سپاه، در حالی که شدیداً متاثر بود و اشک می‌ریخت، برگزار کرده بود.

بر اساس گزارش رسانه‌های نزدیک به حکومت، رضی موسوی از قدیمی‌ترین «مستشاران» سپاه پاسداران در سوریه و «از همراهان» قاسم سلیمانی، فرمانده پیشین نیروی قدس سپاه، بوده که روز چهارم دی در حمله به منطقه زینبیه دمشق کشته شد.

مقام‌های جمهوری اسلامی ایران، اسرائیل را مسئول این حمله معرفی کرده‌اند و می‌گویند «انتقام» خون او را خواهند گرفت. اسرائیل انجام این حمله را نه تأیید و نه تکذیب کرده است.

بر اساس گزارش منابع ایران، سید رضی موسوی از دهه ۱۳۷۰ «مسئول پشتیبانی و لجستیک نیروی قدس سپاه در سوریه» بوده و نقش مهمی در حفظ حکومت بشار اسد بعد از آغاز جنگ داخلی سوریه داشته است.

روز پنجشنبه، فرمانده کل سپاه پاسداران در مراسم تشییع جنازه رضی موسوی اعلام کرد که حملات گروه افراطی حماس و همچنین شبه‌نظامیان حوثی یمن علیه اسرائیل ربطی به سپاه ندارد.

حماس در فهرست گروه‌های تروریستی آمریکا و اتحادیه اروپاست، و در عین حال از حمایت ایران و گروه‌های نیابتی آن در منطقه، از جمله حوثی‌های یمن برخوردار است.

حسین سلامی در مراسم روز پنجشنبه در واکنش به اظهارات اخیر سخنگوی سپاه پاسداران که گفته بود حمله حماس در روز هفتم اکتبر علیه اسرائیل، «انتقام» کشتن قاسم سلیمانی بود، گفت: «این دو موضوع از هم مستقل هستند.»

رمضان شریف، سخنگوی سپاه، روز پنجم دی در واکنش به کشته شدن رضی موسوی به صراحت گفته بود که «طوفان الاقصی [نام حمله حماس به اسرائیل در هفتم اکتبر] یکی از انتقام‌های محور مقاومت از صهیونیست‌ها برای شهادت شهید سلیمانی بود.»

این اظهارات که بعدتر از سوی او اصلاح شد، واکنش حماس را برانگیخت و این گروه افراطی ضمن رد ادعای یادشده، در بیانیه‌ای گفت: «ما بارها تکرار کرده‌ایم که انگیزه‌ها و دلایل این عملیات، عمدتاً به خاطر تهدیدها علیه مسجدالاقصی بوده است».

حسین سلامی نیز در سخنانی که تکذیب غیرمستقیم اظهارات سخنگوی سپاه است، افزود: «نتیجه طبیعی بخشی از طوفان‌الاقصی انتقام حاج قاسم بود نه انگیزه آن.»

در حالی که جمهوری اسلامی دهه‌هاست از گروه افراطی حماس حمایت مالی و نظامی می‌کند، اما علی‌ خامنه‌ای نقش مستقیم تهران در حمله حماس به اسرائیل را رد کرده است.

فرمانده سپاه پاسداران در بخش دیگری از اظهارات روز پنجشنبه خود درباره فعالیت شبه‌نظامیان حوثی که تحت حمایت جمهوری اسلامی هستند نیز گفت که این گروه «یک هویت یمنی دارد، در سطح عملیات خود تصمیم می‌گیرد و به ما ربطی ندارد.»

این در حالی است که کاخ سفید تأیید کرده ایران در برنامه‌ریزی برای حملات حوثی‌ها و کشتی‌های تجاری در دریای سرخ «کاملاً نقش دارد» و اطلاعاتی که برای حمله به این کشتی‌ها در اختیار حوثی‌های یمن می‌گذارد، کلیدی است.

با وجود ادعای دست نداشتن تهران در حملات گروه‌های نیابتی‌اش علیه اسرائیل، فرمانده سپاه وعده داد که این نیرو «انتقام» کشته شدن موسوی را می‌گیرد. به گفته او، موسوی یکی از «باتجربه‌ترین و موثرترین فرماندهان سپاه در جبهه مقاومت» بود.

جمهوری اسلامی از گروه‌های نیابتی خود با عنوان «جبهه مقاومت» نیز یاد می‌کند.

او موضع پیشین جمهوری اسلامی ایران درباره اسرائیل را تکرار کرد و گفت که «انتقام» رضی موسوی «چیزی جز نابودی» اسرائیل نیست.

در مراسم حکومتی تشییع جنازه موسوی در مرکز تهران، شعارهایی علیه اسرائیل و آمریکا سر داده شد.

همچنین برخی شرکت‌کنندگان تابلوهایی را در دست داشتند که در آن رضی موسوی در کنار قاسم سلیمانی دیده می‌شد.

قاسم سلیمانی در ۱۳ دی‌ماه سال ۱۳۹۸ در حمله نیروهای آمریکایی در عراق کشته شد.

بر اساس گزارش رسانه‌های ایران و رادیو فردا/م.ت/ک.ر
XS
SM
MD
LG