لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۴ آبان ۱۴۰۳ تهران ۲۱:۱۱

حمله موشکی ایران به پاکستان؛ اسلام‌آباد می‌گوید «حق پاسخگویی را برای خود محفوظ می‌داند»


نمایی از بیمارستان شهر پنجور استان بلوچستان پاکستان که مجروحان حمله موشکی ایران به آن‌جا منتقل شده‌اند
نمایی از بیمارستان شهر پنجور استان بلوچستان پاکستان که مجروحان حمله موشکی ایران به آن‌جا منتقل شده‌اند

وزارت خارجه پاکستان روز چهارشنبه ۲۷ دی‌ماه در واکنش تندی به حمله موشکی سپاه پاسداران به خاک این کشور، سفیر خود را از تهران فراخواند و اعلام کرد که سفیر ایران فعلا نمی‌تواند به اسلام‌آباد برگردد.

خبرگزاری‌های حکومتی ایران شامگاه ۲۶ دی‌ خبر دادند سپاه پاسداران با استفاده از موشک و پهپاد، «دو مقر گروه جیش‌العدل» را در خاک پاکستان هدف حمله قرار داده و آن‌ها را «منهدم» کرده است.

خبرگزاری رویترز روز چهارشنبه به نقل از بیانیه سخنگوی وزارت خارجه پاکستان نوشت که اسلام‌آباد فعلاً اجازه بازگشت به سفیر ایران را نخواهد داد.

رضا امیری مقدم، سفیر ایران در پاکستان، در حال حاضر در تهران به سر می‌برد.

تهدید وزیر خارجه پاکستان به تلافی حمله ایران

وزیر خارجه دولت موقت پاکستان روز چهارشنبه در گفت‌وگوی تلفنی با حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران، تاکید کرد اسلام‌آباد «حق پاسخ‌گویی» به اقدام تهران در «نقض بی‌دلیل حریم هوایی» این کشور را برای خود محفوظ می‌داند.

بر اساس اطلاعیه وزارت خارجه پاکستان، جلیل عباس جیلانی که در راس هیاتی برای شرکت در اجلاس وزیران جنبش غیرمتعهدها به اوگاندا سفر کرده است، در این روز تماسی تلفنی از طرف حسین امیرعبداللهیان داشت.

این اطلاعیه می‌گوید وزیر خارجه پاکستان حمله هوایی ایران به خاک این کشور را «بی‌قید و شرط» محکوم کرده و هشدار داده که «این حادثه به روابط دوجانبه پاکستان و ایران آسیب جدی وارد کرده است».

آقای جیلانی سپس تاکید کرد این حمله نه تنها نقض جدی حاکمیت پاکستان» است، بلکه به منزله «نقض فاحش قوانین بین‌المللی و روح روابط دوجانبه» بین پاکستان و ایران است.

او همچنین با بیان این‌که «تروریسم یک تهدید مشترک برای منطقه است و رفع آن به تلاش‌های هماهنگ نیاز دارد»، تاکید کرد که اقدامات یک‌جانبه می‌تواند به‌طور جدی صلح و ثبات منطقه را به خطر بیندازد.

وزیر خارجه پاکستان در نهایت گفت: «هیچ کشوری در منطقه نباید دست به چنین اقدامی بزند».

واکنش تند سخنگوی وزارت خارجه پاکستان

سخنگوی وزارت خارجه پاکستان نیز روز چهارشنبه در یک کنفرانس خبری گفت: «نقض بی‌دلیل و آشکار حاکمیت پاکستان توسط ایران» به خاطر حمله شامگاه سه‌شنبه، تخطی از قوانین بین‌المللی و اهداف و اصول منشور سازمان ملل متحد است.

ممتاز زهرا بلوچ گفت: «این اقدام غیرقانونی کاملا غیرقابل قبول بوده و هیچ توجیهی ندارد».

او تاکید کرد: «پاکستان حق پاسخگویی به این اقدام غیرقانونی را برای خود محفوظ می‌داند و مسئولیت عواقب آن تنها بر دوش ایران است».

خانم بلوچ افزود که پاکستان این پیام را به جمهوری اسلامی ابلاغ کرده است.

سخنگوی وزارت خارجه پاکستان در ادامه گفت: «ما همچنین به آن‌ها اطلاع داده‌ایم که پاکستان تصمیم گرفته است سفیر خود را از ایران فرابخواند و سفیر جمهوری اسلامی که هم اکنون در ایران به سر می‌برد، فعلا نمی‌تواند برگردد».

او تصریح کرد: «اسلام‌آباد تصمیم گرفته است تمام دیدارهای سطح بالا را که در جریان است یا برای روزهای آینده بین ایران و پاکستان برنامه‌ریزی شده است را به حالت تعلیق در آورد».

این دومین واکنش تند پاکستان به اقدام نظامی ایران علیه این کشور است.

واکنش‌های منفی چهره‌های سیاسی پاکستان

حمله موشکی ایران به خاک پاکستان واکنش‌های منفی گسترده‌ای را از گوشه و کنار این کشور به‌دنبال داشت.

جان اچکزی، سرپرست وزارت اطلاعات منطقه بلوچستان پاکستان، با انتشار مطلبی روی شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) ضمن ابراز ناامیدی از این اقدام ایران نوشت: «تروریسم تهدیدی مشترک برای همه کشورهای منطقه بوده و نیازمند اقدام هماهنگ این کشور‌هاست».

این مقام محلی در ادامه نوشت: «اقداماتی مانند نقض حریم هوایی از سوی ایران، روابط مبتنی بر حسن همجواری را زیر سوال می‌برد و اعتماد متقابل و ارتباطات تجاری‌ای را که به‌تازگی بین ایران و منطقه بلوچستان برقرار شده، به خطر می‌اندازد».

شهباز شریف، نخست‌وزیر پیشین پاکستان، هم ضمن ابراز همدردی با خانواده‌های قربانیان حمله گفت از اقدام ایران در «نقض حاکمیت کشورش» بهت‌زده شده است.

آقای شریف افزود: «این حمله موشکی با روحیه دوستی دو کشور و اصل حسن همجواری مغایر است؛ بخصوص که روابط تاریخی بین دو کشور را زیر سوال می‌برد».

نخست‌وزیر پیشین پاکستان بر ضرورت گفت‌وگوی صادقانه و همکاری واقعی بین دو کشور تاکید کرد.

از سوی دیگر شری رحمان، وزیر فدرال پیشین و رهبر حزب مردم پاکستان،‌ حمله ایران را «غیرقابل قبول و محکوم» دانست.

خانم رحمان در شبکه ایکس نوشت: «هر زمان که گروه‌های تروریستی در مناطق مرزی دو کشور باعث بروز ناآرامی شده‌اند، پاکستان با خویشتن‌داری برخورد کرده و همواره خواستار واکنش‌های مشترک به چنین چالش‌های فرامرزی‌ شده است».

او تاکید کرد که چنین حملاتی به «اتحاد اسلامی» آسیب می‌زند؛ آن‌هم در «مقطع حیاتی و حساسی که همزمان با نسل‌کشی دردناک و خونین اسرائیل در غزه نیاز به همکاری و هماهنگی بیش از هر زمان دیگری‌است».

این چهره بانفوذ سیاسی در ادامه نوشت: «سوما شرط لازم برای کاهش تنش بین ایران و پاکستان این‌است که تهران درک کند خشونت و درگیری دقیقا همان چیزی است که تروریست‌ها به‌دنبال آن هستند. چنین شرایطی، زمینه را برای گسترش فعالیت‌های این گروه‌ها مساعدتر می‌کند».

خانم رحمان تاکید کرد که کشورش هیچ سودی از بالاگرفتن تنش‌های میان دو کشور نمی‌برد، اما طبیعی است که اگر راه دیگری نباشد، ناچار به پاسخگویی خواهد شد.

ترک نمایشگاه چابهار از سوی هیئت پاکستانی

از سوی دیگر، منابع محلی در استان سیستان و بلوچستان گزارش دادند که در پی حمله موشکی ایران، اعضای هیئت پاکستانی روز چهارشنبه نمایشگاه چابهار را ترک کردند.

کانال‌های تلگرامی «حال‌وش» و «کمپین فعالین بلوچ» نوشتند که به درخواست مقامات پاکستانی، تجار و فعالان اقتصادی فوری و بدون اطلاع قبلی نمایشگاه را ترک کردند.

بر اساس این گزارش، نمایشگاه صادرات به پاکستان با حضور وزیر کشور، مشاور رئیس‌جمهور و دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کشور، استاندار سیستان و بلوچستان، مدیر عامل منطقه آزاد چابهار و مسؤلین ارشد کشورهای پاکستان و افغانستان، عراق و عمان در چابهار در حال برگزاری بود.

خبرگزاری تسنیم، نزدیک به سپاه پاسداران، شامگاه سه‌شنبه خبر داده بود که «منطقه هدف قرار گرفته، منطقه‌ای به نام کوه سبز در استان بلوچستان پاکستان است که یکی از بزرگ‌ترین مقرهای گروهک جیش‌العدل در آن قرار دارد».

اما در بیانیه‌ای که در کانال تلگرامی منتسب به جیش‌العدل منتشر شده، در این باره آمده که شش فروند پهپاد انتحاری و تعدادی موشک به خانه‌هایی که کودکان و همسران اعضای این گروه اسکان داشتند اصابت کرده است.

پاکستان نیز اعلام کرده که حمله ایران به مرگ دو کودک انجامیده است.

درخواست تازه ایران از پاکستان

در همین حال، معاون امنیتی و انتظامی وزیر کشور ایران از پاکستان خواست که «عزم جدی‌تر و قاطع‌تری را در برخورد، اخراج و انهدام» کسانی که او آن‌ها را «تروریست‌ها» خواند، داشته باشد.

مجید میراحمدی روز چهارشنبه با اشاره به گروه «جیش العدل» مدعی شد که «برخی
گروه‌های تروریستی در خاک پاکستان لانه کرده‌اند».

همزمان، وزیر خارجه جمهوری اسلامی با اشاره به حملات اخیر ایران به پاکستان و اقلیم کردستان عراق گفت: «ما به حاکمیت و تمامیت ارضی پاکستان و عراق احترام می‌گذاریم اما اجازه نمی‌دهیم که امنیت ملی کشورمان را به بازی بگیرند».

او افزود که در حمله به پاکستان هیچ یک از اتباع این کشور «هدف پهپاد و موشک‌های ایران نبودند».

گروه جیش‌العدل سازمانی شبه‌نظامی و مخالف حکومت ایران است که از سوی دولت ایران و چندین دولت غربی از جمله آمریکا به عنوان گروه تروریستی شناخته می‌شود.

حمله سپاه پاسداران به «مقرهای جیش‌العدل» پس از آن صورت می‌گیرد که این گروه مسئولیت حمله ۲۰ دی‌ماه به یک پاسگاه نیروی انتظامی در راسک در استان سیستان و بلوچستان را برعهده گرفت. در این حمله یک عضو نیروی انتظامی کشته شد.

سپاه پاسداران یک روز پیشتر نیز مناطقی را در خاک سوریه و عراق هدف حملات موشکی خود قرار داده بود که به ادعای آن، به تلافی حمله انتحاری در کرمان بود که گروه حکومت اسلامی موسوم به داعش مسئولیت آن را برعهده گرفته بود.

با استفاده از گزارش‌های خبرگزاری رویترز، روزنامه داون پاکستان، رسانه‌های ایران و رادیوفردا/ف. دو-ک.ک-ک.ر/ب.ب-ک.ر
XS
SM
MD
LG