چند منبع منطقهای و ایرانی در گفتوگو با خبرگزاری رویترز از حضور مشترک فرماندهان سپاه پاسداران جمهوری اسلامی و حزبالله لبنان در یمن و کمک و هدایت عملیات شیعیان حوثی در دریای سرخ خبر دادند.
رویترز به هویت این منابع اشارهای نکرده، اما نوشته که چهار منبع منطقهای و دو منبع ایرانی این اطلاعات را در اختیار این خبرگزاری گذاشتهاند.
به گفته این چهار منبع منطقهای، ایران که حوثیها را مسلح کرده، به آنها آموزش مالی داده و از آنها حمایت مالی میکند در پی آغاز جنگ غزه، کمکهای نظامی خود به شبهنظامیان حوثی را افزایش داده است.
بر اساس اظهارات این منابع، جمهوری اسلامی پهپادهای پیشرفته، موشکهای کروز ضد کشتی، موشکهای بالیستیک دقیق و موشکهای میانبرد در اختیار حوثیها قرار داده که در همبستگی با فلسطینیها در غزه شروع به هدف قرار دادن کشتیهای تجاری کردهاند.
یک منبع آگاه ایرانی که به هویت او اشاره نشده نیز به رویترز گفت: «سپاه پاسداران به حوثیها در آموزش نظامی (در مورد سلاحهای پیشرفته) کمک میکند. گروهی از شبهنظامیان حوثی ماه گذشته در ایران بودند و در یکی از پایگاههای سپاه در مرکز ایران آموزش دیدند تا با فناوری جدید و استفاده از موشکها آشنا شوند.»
این فرد گفت که فرماندهان ایرانی نیز به یمن «سفر کردهاند و یک مرکز فرماندهی در صنعا پایتخت برای حملات دریای سرخ ایجاد کردهاند که توسط فرمانده ارشد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی مسئول یمن اداره میشود.»
همه این شش منبع گفتهاند که فرماندهان و نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی همچنین در حال ارائه اطلاعات و پشتیبانی اطلاعاتی به حوثیها درباره دهها کشتی هستند که روزانه در دریای سرخ تردد میکنند و مقصد برخی از آنها اسرائیل است.
واشینگتن ماه گذشته اعلام کرد که ایران به طور جدی در برنامهریزی عملیات علیه کشتیرانی در دریای سرخ مشارکت دارد و اطلاعات ارائهشده توسط این کشور برای قادر ساختن حوثیها در هدف قرار دادن کشتیها حیاتی است.
این در حالی است که ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، در کنفرانسهای خبری هفتگی خود بارها دست داشتن تهران در حملات حوثیها به دریای سرخ را رد کرده و روابط عمومی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز به درخواست رویترز برای اظهارنظر در این زمینه پاسخ نداده است.
محمد عبدالسلام، سخنگوی حوثیها هم هرگونه دخالت ایران یا حزبالله در کمک به هدایت حملات دریای سرخ را رد کرده و سخنگوی حزبالله هم به درخواست رویترز برای اظهار نظر در این زمینه پاسخ نداده است.
حوثیها که در دهه ۱۹۸۰ به عنوان یک گروه مسلح در مخالفت با نفوذ مذهبی سنی عربستان سعودی در یمن ظهور کردند، میگویند با حمله به کشتیهای تجاری که به گفته آنها یا با اسرائیل مرتبط هستند یا به بنادر اسرائیل میروند، از گروه افراطی حماس حمایت میکنند.
گروه افراطی حماس از سوی اروپا و آمریکا به عنوان یک گروه تروریستی معرفی میشود.
حملات آنها بر کشتیرانی جهانی بین آسیا و اروپا از طریق تنگه بابالمندب در نزدیکی یمن تأثیر گذاشته است. این امر باعث حملات هوایی ایالات متحده و بریتانیا به اهداف حوثیها در این کشور شده و صحنه جدیدی از درگیری مرتبط با جنگ در غزه را باز کرده است.
جنگ غزه همچنین باعث درگیری بین اسرائیل و شبه نظامیان حزبالله در امتداد مرز لبنان و همچنین حملات گروههای مرتبط با ایران به اهداف آمریکایی در عراق و سوریه شده است.