لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱۷ آبان ۱۴۰۳ تهران ۰۶:۱۷

اسرائیل توافق احتمالی با حماس در مورد آزادی گروگان‌ها را «دور از دسترس» می‌داند


بنیامین نتانیاهو در یکی از نشست‌های کابینه اسرائیل
بنیامین نتانیاهو در یکی از نشست‌های کابینه اسرائیل

اسرائیل سطح انتظارات خود از دستیابی به یک معامله جدید برای آزادی گروگان‌های اسرائیلی گروه افراطی حماس را که در فهرست سازمان‌های تروریسی اتحادیه اروپا و آمریکاست، «کاهش داده است».

شبکه ۱۲ تلویزیون اسرائیل روز جمعه ۱۳ بهمن با استناد به اظهارات شماری از وزیران دولت این کشور که در نشست بررسی جزئیات دریافت‌شده از میانجی‌ معامله شرکت کرده بودند، نوشت مطالبات حماس برای اسرائیل قابل عملی شدن نیست و لذا، معامله برای آزادی ربوده‌شدگان «دور از دسترس است».

این وزیران اسرائیلی گفتند عوامل میانجی‌ اساساً طرحی جامع به دولت اسرائیل ارائه نکرده و مطالبات حماس را منتقل کرده‌اند که کماکان خواهان توقف کلی جنگ و آزادی شمار زیادی از زندانیان فلسطینی است که به اتهام «جرایم سنگین امنیتی» علیه مردم اسرائیل محاکمه و محکوم شده‌اند.

نشست کابینه محدود جنگی و سپس نشست وسیع‌تر اعضای دولت اسرائیل پس از آن برگزار شد که قطر، یکی از دو میانجی‌ در مذاکرات غیرمستقیم اسرائیل و حماس، شامگاه پنجشنبه گفته بود که حماس چارچوب طرح معامله جدید را «پذیرفته» اما مذاکرات کماکان باید چند هفته دیگر به درازا بینجامد.

حماس دیرتر مفاد بیانیه قطر را رد کرد و آن را زودهنگام نامید.

وزیران اسرائیلی به شبکه ۱۲ تلویزیون اسرائیل گفتند نشست چندساعته دولت بنیامین نتانیاهو این احساس را تقویت کرد که هیچ اطمینانی به عملی شدن یک معامله جدید وجود ندارد.

یک مقام اسرائیلی نیز بامداد جمعه به شبکه آمریکایی ان‌بی‌سی گفت در بهترین حالت، احتمال عملی شدن یک معامله دیگر با حماس، بر سر آزادی اسرائیلی‌های ربوده‌شده بیش از ۵۰ درصد نیست.

داوید برنئا، رئیس موساد، در روزهای گذشته در نشستی در پاریس با شرکت ویلیام برنز رئیس سی‎‌آی‌ای، عباس کامل رئیس سازمان اطلاعات و امنیت مصر و نخست‌وزیر قطر برای دستیابی به معامله جدیدی با حماس شرکت کرد.

پس از جلسه پاریس که دفتر نخست‌وزیری بیانیه رسمی در مورد آن صادر کرد، اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس، به قاهره رفت تا پاسخ سران حماس به راهکارهای عنوان شده را ارائه کند.

اما به گفته رسانه‌های اسرائیل، پاسخ نهایی حماس مشروط به موضع یحیی سنوار، رهبر داخلی حماس است که ارزیابی شده درون تونل‌های زیرزمینی در جنوب غزه پنهان شده است.

هنوز ۱۳۶ تن از بیش از ۲۵۰ اسرائیلی که اعضای حماس آن‌ها را در حمله روز ۱۵ مهر به جنوب اسرائیل ربودند، در اسارت این گروه و سایر شبه‌نظامیان مسلح در باریکه غزه باقی مانده‌اند.

بنیامین نتانیاهو، که زیر فشار سنگین خانواده‌های گروگان‌ها است، این هفته در دیدار با نمایندگان این خانواده‌ها دوباره تأکید کرد که آزادی این شهروندان یکی از سه هدف اصلی جنگ ارتش اسرائیل در غزه است.

خانواده‌های این گروگان‌ها روز ۱۳ بهمن نیز به تجمع‌های اعتراضی خود، از جمله در برابر اقامتگاه نخست‌وزیری در مرکز شهر اورشلیم ادامه دادند.

چند تن از اسرائیلی‌هایی که در دور پیشین معامله با حماس آزاد شدند، از آقای نتانیاهو خواسته‌اند حتی به قیمت «خالی کردن زندان‌های اسرائیل از تمامی تروریست‌ها»، به معامله با حماس تن دهد زیرا جان گروگان‌ها در خطر جدی و فوری است. از ۱۳۶ گروگان، احتمالاً ۱۰۵ تن آن‌ها زنده هستند.

با این حال، آقای نتانیاهو چند بار در روزهای گذشته تکرار کرد که او به بهای توقف کامل جنگ یا آزاد کردن شمار زیادی از «تروریست‌هایی که دستشان به خون مردم اسرائیل آغشته است»، حاضر به معامله با حماس نخواهد بود.

چند از وزیران احزاب راستگرای عضو ائتلاف دولت بر لزوم خودداری از تن دادن به معامله‌ مورد نظر حماس تأکید کرده و به آقای نتانیاهو هشدار داده‌اند که چنین معامله‌ای به فروپاشی ائتلاف دولت منجر خواهد شد.

در این میان، شماری از اسرائیلی‌ها شامل اعضای خانواده گروگان‌های اسرائیلی در غزه، روز جمعه برای چندمین روز پیاپی در برابر گذرگاه‌هایی تظاهرات کردند که روزانه ده‌ها کامیون حامل آذوقه برای فلسطینیان از آن عبور می‌کنند.

تجمع‌کنندگان در اعتراضات در گذرگاه‌ «نیستانا» میان اسرائیل با باریکه غزه به رسانه‌های اسرائیل گفتند دولت نتانیاهو نباید زیر فشار آمریکا برای رساندن کالاهای اساسی برای مردم غزه موافقت کند بلکه باید آن را شرطی برای آزادی گروگان‌ها قرار دهد.

وضعیت جنگی در غزه در حالی جمعه یکصد و نوزدهمین روز خود را پشت سر گذاشت که قرار است آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا در تلاشی دیگر برای حل این بحران وارد منطقه شود.

ارتش اسرائیل جمعه اعلام کرد که در عملیات جنگی خود در خان یونس «ده‌ها تن دیگر از تروریست‌ها» را از پای درآورده و همچنین گاوصندوق‌هایی حامل صدهزار شِکِل پول نقد، چک‌هایی به مبلغ میلیون‌ها دلار و اسناد مالی مهم دیگری را از محل اختفای اسرار مالی حماس در این بخش از جنوب غزه کشف کرده است.

یوآو گالانت وزیر دفاع اسرائیل روز ۱۲ آبان در بازدیدی کم‌سابقه از خان یونس به نظامیان کشورش گفت عملیات جنگی ادامه خواهد یافت.

اما در پی گفت‎‌وگوی تلفنی یوآو گالانت با لوید آستین، همتای آمریکایی او در شامگاه پنجشنبه، وزارت دفاع آمریکا در بیانیه‌ای اعلام کرد که گفت‌وگوی طرفین حول کاهش عملیات نظامی بوده است.

شمار کلی تلفات در جنگ غزه از ۲۷ هزار نفر فراتر رفته و تا ۸۵ درصد از ۲.۳ میلیون تن ساکنان این منطقه بی‌خانمان شده و ارزیابی شده بیش از نیمی از کل ساختمان‌ها و خانه‌های غزه منهدم شده باشد.

وزیر دفاع اسرائیل در بازدید روز پنجشنبه از خان یونس گفت تا ۱۰ هزار نفر از کشته‌ها «تروریست‎‌های حماس» هستند و «۱۰ هزار تروریست دیگر نیز مجروح شده و احتمالاً فاقد توان بازگشت به میدان جنگی هستند».

در این میان، شباک، سازمان امنیت داخلی اسرائیل، در اقدامی بی‌سابقه تصاویری را از کوماندوهای یک یگان ویژه خود منتشر کرد که این هفته با حمایت ارتش اسرائیل به بیمارستان «ابن سینا» در شهر جنین در کرانه باختری رفته و سه فلسطینی را کشتند.

اسرائیل اعلام کرد که سه فلسطینی اعضای حماس بودند که برای حمله به مردم اسرائیل با «الهام از حمله حماس در روز ۱۵ مهر» برنامه‌ریزی کرده بودند.

نیروهای امنیتی و ارتش اسرائیل عملیات مقابله با باندهای مسلح فلسطینی و مظنونین در کرانه باختری را گسترش داده‌اند تا مانع از تکرار احتمالی حملاتی مانند یورش حماس به جنوب اسرائیل شوند.

در عملیات اسرائیل در کرانه باختری در چهار ماه گذشته بیش از سه هزار فلسطینی بازداشت شده و بیش از ۳۰۰ تن کشته شدند.

XS
SM
MD
LG