شمار تلفات حملات آمریکا به ۴۵ تن رسید؛ سخنگوی «حرکتالنجبا»: علاقهمند به تشدید تنش نیستیم
سخنگوی «حرکت النجبا»، از گروههای شبهنظامی مورد حمایت ایران در عراق، در پی حملات تلافیجویانه آمریکا در گفتوگو با خبرگزاری اسوشیتدپرس ضمن محکوم کردن این حملات گفت: «ما علاقهای به تشدید یا گسترش تنشهای منطقهای نداریم.»
حسین الموسوی در این مصاحبه ادعا کرد اغلب نقاطی که آمریکا در عراق مورد هدف قرار داد، در زمان حمله «خالی از مبارزان و پرسنل نظامی» بودند.
این گروه در کنار «حشدالشعبی» و برخی گروههای شیعه تحت حمایت ایران، «مقاومت اسلامی عراق» را تشکیل دادهاند که مسئولیت حمله هفته گذشته به پایگاه نظامی «برج ۲۲» آمریکا در اردن را بر عهده گرفت.
در این حمله سه عضو ارتش آمریکا کشته شدند و در واکنش به این اتفاق، آمریکا حملاتی علیه مواضع نیروی قدس سپاه پاسداران و گروههای مورد حمایت ایران در عراق و سوریه را ترتیب داد.
دولت عراق تعداد کشته شدگان حملات در این کشور را ۱۶ تن اعلام کرده که در میان آنان غیرنظامیان هم بودند.
از سوی دیگر گروه دیدهبان حقوق بشر سوریه که مخالف دولت بشار اسد است و در بریتانیا فعالیت میکند، در آخرین گزارش خود اعلام کرد شمار تلفات حملات آمریکا در سوریه به ۲۹ تن رسید.
این گروه آنها را از اعضای گروههای شبهنظامی مورد حمایت ایران توصیف کرده است.
به این ترتیب شمار کشته شدگان حملات بامداد شنبه آمریکا در تلافی حمله هفته گذشته به پایگاه «برج ۲۲» به ۴۵ تن رسید.
تعداد کشتهشدگان ناشی از حملات تلافیجویانه آمریکا به نزدیک ۴۰ تن رسید
خبرگزاری رویترز شمار تلفات در عملیات هوایی آمریکا را که از جمعه شب در تلافی کشته شدن سه نظامی آمریکایی در حمله شبهنظامیان متحد ایران در منطقه آغاز شد، تا اوایل عصر شنبه ۱۴ بهمن نزدیک به ۴۰ تن اعلام کرد.
این آمار کشتهها در هر دو کشور عراق و سوریه را دربرمیگیرد.
دولت عراق ظهر شنبه تلفات در این کشور را بدون تفکیک میان شبهنظامیان با غیرنظامیها، ۱۶ تن اعلام کرده بود.
گروه دیدهبان حقوق بشر سوریه نیز از مقر خود در بریتانیا به ۲۳ کشته در مناطق شرقی سوریه اشاره کرده و آنها را عمدتا نیروهای نیابتی وابسته به ایران با تابعیت سوری و عراقی معرفی کرد.
آمریکا برای هدف قرار دادن ۸۵ نقطه که منافع وابسته به سپاه پاسداران نامیده شدند، بمبافکنهای پیشرفته دورپرواز از مدل «بییک» را نیز از پایگاههایی در خاک خود راهی خاورمیانه کرد.
جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا، تأکید کرده که عملیات این کشور در روزهای آینده ادامه خواهد یافت.
ژنرال داگلاس سیمز، مدیر عملیات در ستاد نیروهای مسلح آمریکا، به رویترز گفت به نظر میرسد عملیات موفقیتآمیز بوده است.
این مقام نظامی آمریکا افزود اصابت بمبها به تسلیحات شبهنظامیان انفجارهای ثانویه بزرگی را در پی آورده ولی آمریکا حملات را با این آگاهی انجام داد که ممکن است به مرگ افرادی در این سایتها منجر شود.
حسین اکبری، سفیر ایران در سوریه، به خبرگزاری فارس گفته که اهداف وابسته به ایران درسیبل عملیات آمریکا نبوده و اصولا «زیرساختهای سوریه» تخریب شد.
انتقاد روسیه از حملات آمریکا به مواضع گروههای نیابتی ایران
روسیه در واکنش به حملات تلافیجویانه آمریکا به گروههای مورد حمایت ایران در سوریه و عراق، ایالات متحده را به گسترش «هرجومرج و ویرانی» در خاورمیانه متهم کرد.
سرگئی لاوروف روز شنبه با محکوم کردن حملات آمریکا گفت: «واشینگتن که از تنبیهناپذیری خود اطمینان دارد، بذر هرجومرج و ویرانی را در خاورمیانه میکارد.»
او همچنین درباره خطر واقعی بیثباتی در مناطق بزرگی از خاورمیانه هشدار داد.
کاخ سفید تأیید کرده است در عملیات تلافیجویانه ایالات متحده علیه نیروی قدس سپاه و گروههای وابسته، سه نطقه در عراق و چهار نطقه در سوریه در نخستین یاعات بامداد شنبه مورد حمله قرار گرفتند.
دیدهبان حقوق بشر سوریه: شمار شبهنظامیان کشتهشده در عملیات آمریکا به ۲۳ تن رسید
حدود ۱۶ ساعت پس از آغاز عملیات هوایی آمریکا علیه اهداف وابسته به گروههای نیابتی جمهوری اسلامی ایران در عراق و سوریه به تلافی اقدام هفته گذشته شبهنظامیان متحد تهران در کشتن سه نظامی آمریکایی در خاک اردن، دیدهبان حقوق بشر سوریه شمار تلفات در بمبارانهای آمریکایی از میان شبهنظامیان در سوریه را ۲۳ تن اعلام کرد.
این گروه مخالف حکومت دمشق در این بیانیه از بریتانیا، مقر فعالیت خود، افزود ۱۳ شبهنظامی نیابتی ایران در منطقه المیادین و ۱۰ تن در دیرالزور از پا درآمدهاند. این مناطق در شرق سوریه در فاصله نزدیک به غرب عراق واقع هستند.
خبرگزاری فرانسه به نقل از رامی عبدالرحمان، رئیس دیدهبان حقوق بشر سوریه، افزود که گروه او ۹ تن از کشتهها در سوریه را افرادی با تابعیت سوری و شش تن دیگر را دارای تابعیت عراقی تشخیص داده است.
این گروه که معمولا یک منبع خبری قابل اعتنا محسوب میشود، به تلفات از میان غیرنظامیان اشاره نکرده است.
دولت سوریه با نکوهش حملات هوایی آمریکا تنها به تلفات و بودن «چند غیرنظامی» در میان کشتههای ناشی از حملات آمریکا در جمعه شب و بامداد شنبه اشاره کرده و همچنین از به بار آمدن «خسارات قابل توجه» در شرق سوریه خبر داده بود.
ایران حملات آمریکا به سوریه و عراق را محکوم کرد، احضار کاردار سفارت آمریکا در بغداد
همزمان با محکومیت حمله به مواضع نیروهای نیابتی جمهوری اسلامی در عراق و سوریه توسط ایران، عراق نیز کاردار سفارت آمریکا در بغداد را احضار کرد.
شبکه الجزیره نوشته که این احضار توسط وزارت خارجه عراق و در اعتراض به «تجاوزات آمریکا به خاک این کشور» صورت گرفته است.
ارتش عراق نیز روز شنبه در بیانیهای نوشته بود که حملات هوایی آمریکا «نقض حاکمیت، تضعیفکننده تلاش دولت عراق» و «تهدیدی است که میتواند عراق و منطقه را به سوی عواقبی ناگوار سوق دهد».
یحیی رسول، سخنگوی فرماندهی کل نیروهای مسلح عراق نیز گفته که پیامدهای وخیم این حملات بر امنیت و ثبات عراق و اطراف آن اثرات منفی خواهد داشت.
همزمان ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، حملات نظامی آمریکا به مناطقی در عراق و سوریه را شدیداً محکوم کرد.
او حملات یادشده را «ناقض حاکمیت و تمامیت ارضی عراق و سوریه، حقوق بینالملل و نقض صریح منشور ملل متحد» دانست.
کنعانی افزود که «اینگونه حملات، دولت آمریکا را بیشتر از قبل در منطقه درگیر میکند و جنایتهای» اسرائیل در غزه را «تحتالشعاع قرار میدهد».
آمریکا از جمعه شب حملات هوایی را در عراق و سوریه در واکنش به مرگ سه نظامی آمریکایی در حمله پهپادی روز هشتم بهمن در یک پایگاه در خاک اردن، آغاز کرده است. شبهنظامیان شیعی عراقی که از نیروهای نیابتی ایران در منطقه هستند، عامل آن حمله بودند.
لهستان نیز از حملات آمریکا به مواضع نیروهای نیابتی ایران حمایت کرد
وزیر خارجه لهستان گفت حملات تلافیجویانه آمریکا علیه اهداف در عراق و سوریه «نتیجه بازی گروههای نیابتی ایران با آتش» بوده است.
رادِک سیکورسکی، وزیر خارجه لهستان، این سخنان را در پی رسیدن به بروکسل، مقر اتحادیه اروپا برای دیدار و گفتوگو با همتایان خود از این اتحادیه بیان داشت.
او افزود نیابتیهای ایران «ماهها و سالها با آتش بازی کردند و این آتش اکنون دامن خود آنها را گرفته و در شعله آن میسوزند».
لهستان که عضو ناتو و متحد آمریکا است، با جمهوری اسلامی ایران رابطه کامل سیاسی دارد.
حمله به پایگاه هوایی الحریر در عراق تکذیب شد
خبرگزاری رویترز روز شنبه ۱۴ بهمن به نقل از «سه منبع امنیتی» در عراق گزارش داد که «هیچ حملهای به پایگاه هوایی الحریر که میزبان نیروهای آمریکایی در شمال عراق است، شناسایی نشده است».
ساعاتی پیش از آن «مقاومت اسلامی عراق» از زیرمجموعههای شبهنظامیان مرتبط با ایران در عراق مدعی شده بود که با پهپاد به پایگاه الحریر در نزدیکی اربیل واقع در اقلیم کردستان عراق حمله کرده است.
دولت عراق ظهر شنبه اعلام کرد در حملات هوایی آمریکا در این کشور ۱۶ تن کشته و ۲۵ نفر دیگر زخمی شدهاند.
بیانیه بغداد میان تلفات شبهنظامیان و غیرنظامیان تفکیک قائل نشده و تنها به «چند غیرنظامی» کشته شده اشاره دارد.
عملیات آمریکا به دستور جو بایدن از جمعه شب به تلافی حمله پهپادی نیروهای نیابتی ایران در عراق به پایگاهی در اردن در روز هشتم بهمن که سه نظامی آمریکایی را کشت، آغاز شده است.
یک تحلیلگر: عملیات آمریکا به جای پاسخ، پرسش ایجاد کرده است
بهنام طالبلو، پژوهشگر ارشد در بنیاد دفاع از دموکراسیها در واشینگتن، معتقد است که عملیات دولت جو بایدن به تلافی مرگ سه نظامی آمریکایی در خاک اردن در حمله پهپادی نیروهای نیابتی ایران در عراق، بیش از آنکه قانع کننده باشد، سئوالات بیشتری را ایجاد کرده است.
آقای طالبلو روز شنبه ۱۴ بهمن در گفتوگو با رادیو فردا اظهار داشت پرسش بزرگ نخست این است که آیا این عملیات در پاسخ به ایران و شبهنظامیان فعال آن در عراق و سوریه کافی است؟
او گفت پرسش دوم این است که پیگیری سیاسی دولت بایدن برای این عملیات چیست؟ و هدفی که در این کشورها دنبال میشود چیست تا بتواند شبه نظامیان را بیاعتبار کرده و فضای سیاسی و تنفسی را از آنها بگیرد.
به گفته آقای طالبلو، سئوال سوم و مهمتر این است که آمریکا در چه مقطع زمانی مسیر خود را تغییر داده و به جای هدف قرار دادن اموال گروههای نیابتی ایران، مستقیماً سراغ اهداف و سرمایه (نظامی) خود ایران خواهد رفت؟ و آیا این حملات با ارسال پیام سیاسی به رژیم (در تهران) مانند حملات در حوزه سایبری تکمیل خواهد شد؟
بهنام طالبلو یادآوری کرد که این نخستین بار نیست که دولت بایدن علیه این شبکهها از زور استفاده کرده و آخرین بار نیز نخواهد بود.
آقای طالبلو و بنیاد دفاع از دموکراسیها منتقد دولت دموکرات جو بایدن بوده و از سیاست دولت دونالد ترامپ در ایجاد «فشار حداکثری» بر جمهوری اسلامی ایران حمایت میکردند.
بریتانیا از حملات آمریکا حمایت کرد، بورل خواستار جلوگیری از تشدید تنش شد
دولت بریتانیا از حملات آمریکا علیه مواضع گروههای مرتبط با ایران در سوریه و عراق حمایت و لندن و واشینگتن را «متحدانی ثابت قدم» توصیف کرد.
بریتانیا همچنین تأکید کرده که «فعالیتهای ایران که باعث بیثباتی در سراسر منطقه میشود را محکوم میکنیم.»
همزمان، جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، از همه طرفهای درگیر در منطقه خواست که از تشدید تنش در خاورمیانه خودداری کنند.
بورل خاورمیانه را «دیگ بخاری» توصیف کرد که میتواند «هر لحظه منفجر شود» و افزود: «همه باید تلاش کنند تا از وخیم ترشدن اوضاع جلوگیری کنند.»
واکنش ارتشهای عراق و سوریه به حملات آمریکا به مواضع سپاه در این دو کشور
ارتشهای سوریه و عراق حملات آمریکا به این دو کشور را که از جمعه شب در واکنش به ماهها تعرضات نیروهای نیابتی ایران علیه اهداف آمریکایی آغاز شده، نکوهش کردند.
سوریه روز شنبه ۱۴ بهمن در بیانیه نظامی وزارت دفاع خود در خصوص عملیات هوایی آمریکا علیه اهداف مرتبط با جمهوری اسلامی ایران در خاک سوریه و عراق، از کشته شدن «تعدادی از غیرنظامیان و سربازان» و «مجروح شدن دیگران» خبر داد.
این بیانیه خسارات وارده به «املاک عمومی و خصوصی» را نیز «قابل توجه» نامید اما از ارائه جزئیات بیشتر خودداری کرد.
بیانیه وزارت دفاع سوریه که سانا، خبرگزاری رسمی آن کشور آن را بازتاب داده، مدعی است که حملات نیروهای آمریکایی در شرق سوریه «هیچ توجیهی» ندارد و «تلاشی برای «تضعیف توانایی ارتش سوریه و همپیمانانان آن در مبارزه با تروریسم است».
وزارت دفاع سوریه این را نیز افزوده که «اشغال بخشهایی از خاک سوریه توسط نیروهای آمریکایی نمیتواند ادامه پیدا کند».
ارتش عراق نیز روز شنبه در بیانیهای نوشت حملات هوایی آمریکا «نقض حاکمیت، تضعیفکننده تلاش دولت عراق» و «تهدیدی است که میتواند عراق و منطقه را به سوی عواقبی ناگوار سوق دهد».
یحیی رسول، سخنگوی فرماندهی کل نیروهای مسلح عراق، این را نیز گفت که پیامدهای وخیم این حملات بر امنیت و ثبات عراق و اطراف آن اثرات منفی خواهد داشت.
ژنرال رسول تأیید کرد که شهرهای القائم و مناطق مرزی غرب عراق در نزدیکی سوریه هدف حملات آمریکا قرار گرفته است. در گزارشهای اولیه از کشته شدن سه تن و زخمی شدن ۱۱ نفر دیگر در این بخش از عراق خبر رسیده بود.
نیروهای نیابتی ایران از آغاز جنگ میان ارتش اسرائیل با گروه افراطی حماس در غزه در ۴ ماه گذشته، بیش از ۱۶۵ بار به نیروهای آمریکا و قوای ائتلاف مورد حمایت واشینگتن در منطقه حمله کرده بودند.